Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasaj

Lašče - Sveti Peter

Print
Ishodište: Lašče (380 m)
Širina/Dužina: 45,7918°N 14,9475°E
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 508 m
Visinska razlika po putu: 525 m
Zemljovid: Dolenjska, Gorjanci in Kočevski rog 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Pogleda: 14.783
 2 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 40
Broj komentara: 6
Pristup do ishodišta:
A) S autoceste Ljubljana - Novo Mesto idemo do izlaza Ivančna Gorica i nastavljamo vožnju u smjeru Žužemberka i Črnomelja. Malo nakon Žužemberka, točnije u naselju Dvor, napuštamo glavnu cestu i nastavljamo vožnju desno u smjeru Kočevja. Iza mosta kroz rijeku Krku cesta se počinje strmije uspinjati, a mi je pratimo do naselja Lašče, gdje se na parkiralištu nasuprot mjesne gostionice parkiramo.
B) Sa autoceste granični prijelaz Obrežje - Ljubljana idemo do izlaza Novo Mesto - istok, te nastavljamo vožnju do navedenog naselja. Iz Novog Mesta nastavljamo vožnju u smjeru Straže, Soteske i kasnije Žužemberka. Dolaskom u naselje Dvor skrećemo lijevo i nastavljamo vožnju prema Kočevju. Iza mosta kroz rijeku Krku cesta se počinje strmije uspinjati, a mi je pratimo do naselja Lašče, gdje se na parkiralištu nasuprot mjesne gostionice parkiramo.
Opis puta:
Malo dalje od gostionice lijevo se odvaja šumska cesta kojom uočavamo oznake za Europski pješački put E7. Idemo navedenom cestom koja ubrzo gubi asfalt, a zatim se lagano uspinje kroz šumu. Više dolazimo do raskrižja gdje nastavljamo lijevom cestom uz koju uočavamo putokaze za Sveti Petar. Cesta se zatim ravna i iz šume nas dovodi na veći proplanak Oražem. Nakon čistine dolazimo na raskrižje, gdje uz lovačku osmatračnicu uočavamo putokaz za Sveti Petar, koji nas upućuje na pravi put. Iako putokazi pokazuju desno, mi nastavljamo donjom lijevom cestom, kojom se nastavlja trag (nastavak je moguć i desnom cestom). Lijeva cesta se tada potpuno splašnjava, ili se nakon nekog vremena čak lagano spušta. Navedenu cestu pratimo do raskrižja, gdje se s lijeve strane spajamo na markirani put iz Podgozda. Ovdje kod križnog puta broj 8 nastavljamo desno malo strmijom cestom s koje se ubrzo lijevo odvaja markirana pješačka staza koja više siječe cestu koju smo nedavno napustili. Nastavljamo kolovozom koji se uspinje pored sljedećeg križa, a koji postupno prelazi u ugodnu šumsku stazu. Više ponovno prelazimo cestu, te opet nastavljamo po kolovozu koji također ovdje prelazi u pješačku stazu koja nas više dovodi do mrežaste ograde. Put koji se dalje najprije umjereno, a zatim strmo uspinje uz ogradu, pratimo sve do vrha Sveti Petar na kojem se nalazi manja vikendica i drveni vidikovac.
zemljovid puta - Sveti Peter
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Lašče - Sveti Peter1
Lašče - Sveti Peter2
Lašče - Sveti Peter3
Lašče - Sveti Peter4
Lašče - Sveti Peter5
Lašče - Sveti Peter6
Lašče - Sveti Peter7
Lašče - Sveti Peter8
Lašče - Sveti Peter9
Lašče - Sveti Peter10
Lašče - Sveti Peter11
Lašče - Sveti Peter12
Lašče - Sveti Peter13
Lašče - Sveti Peter14
Lašče - Sveti Peter15
Lašče - Sveti Peter16
Lašče - Sveti Peter17
Lašče - Sveti Peter18
Lašče - Sveti Peter19
Lašče - Sveti Peter20
Lašče - Sveti Peter21
Lašče - Sveti Peter22
Lašče - Sveti Peter23
Lašče - Sveti Peter24
Lašče - Sveti Peter25
Lašče - Sveti Peter26
Lašče - Sveti Peter27
Lašče - Sveti Peter28
Lašče - Sveti Peter29
Lašče - Sveti Peter30
Lašče - Sveti Peter31
Lašče - Sveti Peter32
Lašče - Sveti Peter33
Lašče - Sveti Peter34
Lašče - Sveti Peter35
Lašče - Sveti Peter36
Lašče - Sveti Peter37
Lašče - Sveti Peter38
Lašče - Sveti Peter39
Lašče - Sveti Peter40
Rasprava o izletu Lašče - Sveti Peter
aleš437. 11. 2010 00:00:00
Ponavadi grem iz Podgozda po križevemu potu. Vsekakor bom probal še to varianto iz Lašč!
Lj10. 04. 2011 00:00:00
Danes sem bila po skoraj 6-ih letih zopet na tem vrhu. Prijetno presenečenje - domačini so izredno lepo uredili zavetišče in okolico, tako da se je kar težko odpravit nazaj v dolino. Vsa pohvala!
lakkon11. 04. 2013 00:00:00
Pozdravljeni,

mene pa zanima naslednji teden dopoldne enkrat sreda-petek (če bo vreme) pohod na Sv. Peter iz Podgozda in to iz dveh razlogov (vir: zemljevid Dolenjska Gorjanci Kočevski rog 1: 50.000):

ni veliko poti na Dolenjskem, kjer priložnost premagati v bolj krajšem času slabih 700m nadmorske višine
+
da ni pot po cesti ampak po pešpoti skozi gozd, kar verjetno tudi bolj zanimivo.

me pa kar čudi, da ta pot ni navedena na hribi.net kot tudi kje drugje. morda ni dobro označena? kak nasvet bi dobro prišel. Parkiranje-izhodišče?

kako velika je verjetnost, če sploh, za srečanje z medvedom glede na to, da gre najbrž že za del Kočevskega roga, kjer jih naj bi kar nekaj bilo?

V tednih, ki sledijo, pa morda obiščem tudi še Bazo 20 iz Občic ter Plešivico iz Soteske oz. Drenje. Oboje po poteh, ki črtkano označeni na že omenjenem zemljevidu in ne po cestah. Medvedi?

Hvala za pomoč.
Ivica 3. 06. 2013 00:00:00
Pozdravljeni.
Sam tečem 2x tedensko na bazo 20, vas Pogorelec, Jelendol, medvedov je nekaj, vendar se praviloma umikajo, jaz vsake tolko časa s teniskami zaškrtam, da slišijo. Do sedaj sem ga videl na varni razdalji 1x na ravnini pred bazo 20 in 1 x pri Jelendolu, se je pa hitro umaknil. Samo glasen je potrebno bit.
Aja120. 02. 2018 00:00:00
Zelo lepa pot je tudi tista z izhodiščem na Podgozdu. Je bolj strma, pot poteka po gozdu in je zelo dobro markirana.
opazovalec29. 02. 2020 00:00:00
Sveti Peter nad Sotesko oz. dolino reke Krke nudi v jasnih dneh izjemne poglede na Julijske Alpe, Karavanke , Kamniške Alpe in dele Dolenjske do Kuma, a druge smeri ovira gozd. Dostop je enostaven in pot dobro markirana.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići