Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali se z Ojstre peči (516 m), vidi reka Sava?
Glasaj

Otlica - Sinji vrh

Print
Ishodište: Otlica (815 m)
Širina/Dužina: 45,927°N 13,9098°E
Vrijeme hodanja: 1 h 20 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 187 m
Visinska razlika po putu: 230 m
Zemljovid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Pogleda: 32.313
 1 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 60
Broj komentara: 11
Pristup do ishodišta:
A) Iz središnje Slovenije prvo se vozimo u Logatcu, a zatim nastavljamo vožnju u smjeru Idrije. U mjestu Kalce kod Logatca skrećemo lijevo u smjeru Cola, a zatim nastavljamo vožnju zavojitom cestom prema Colu. U Colu skrećemo desno te nakon 100 metara lijevo u smjeru Predmeje. Dalje vozimo mjestimično nešto užom i također djelomično zavojitom cestom koju pratimo do naselja Otlica, gdje kod crkve anđela čuvara skrećemo lijevo u smjeru Otliškog okna. Parkiramo se 50-ak metara naprijed na parkiralištu uz groblje.
B) Vozimo se do Idrije, a odatle nastavljamo vožnju prema Logatcu. U naselju Godovič napuštamo glavnu cestu prema Logatcu i nastavljamo vožnju desno u smjeru Črnog Vrha, Cola i Ajdovščine. Navedenu cestu pratimo do Cola, a tamo nas desno usmjeravaju oznake za Predmeju. Dalje vozimo mjestimično nešto užom i također djelomično zavojitom cestom koju pratimo do naselja Otlica, gdje kod crkve anđela čuvara skrećemo lijevo u smjeru Otliškog okna. Parkiramo se 50-ak metara naprijed na parkiralištu uz groblje.
C) S autoceste Razdrto - Nova Gorica idemo do izlaza Ajdovščina i dalje pratimo cestu prema naselju Lokavec (u Lokavec dolazimo iz centra Ajdovščine, odnosno sa stare ceste Ajdovščina - Nova Gorica, gdje kod naselja Cesta skrećemo pravo). Iz Lokavca nastavljamo vožnju uzlaznom zavojitom cestom u smjeru Predmeje. Kada se cesta malo zaravna dolazimo do raskrižja gdje nastavljamo desno prema Predmeji i Colu. Cestom prema Colu vozimo do Otlice gdje kod crkve anđela čuvara skrećemo desno prema obližnjem groblju. Parkiramo se na parkiralištu uz groblje.
Opis puta:
Sa parkirališta nastavljamo desnom stranom groblja užom asfaltnom cestom u smjeru Otliškog okna. Cestom hodamo samo kratko jer nas putokazi za Otliško okno upućuju lijevo na travnati kolski put koji malo dalje prelazi u traku grmlja, a zatim uz ogradu za ispašu brzo dolazimo do kuće. Tu nastavljamo desno po širem kolovozu na kojem u nekoliko koraka dolazimo do markiranog križanja.
Od križanja idemo lijevo (desno Predmeja i Čaven) i nastavljamo nekoliko 10 metara lijevo od ruba visoravni Gora. Nakon kraćeg blagog spusta dolazimo do ruba visoravni, gdje se s desne strane spaja staza od izvora Hubelj.
Tu nastavljamo blago lijevo i uspinjemo se do mjesta gdje se lijevo odvaja kratka staza prema kamenom pužu (puž je ideja i djelo arhitekta Damjana Popelara koji u svom umjetničkom radu nastoji spojiti prirodu i kulturu).
Nastavljamo ravno (lijevo kameni puž 2 minute) i nakon nekoliko 10 koraka dodatnog hoda dolazimo do informativnih tabli iznad prozora Otliško okno.
Od putokaza nastavljamo desno i spuštamo se do obližnjeg prozora kroz koji se otvara lijep pogled.
Od prozora nastavljamo stazom u smjeru Sinjega vrha. Staza naprijed brzo izlazi iz šume i dovodi nas na panoramske padine, na kojima se uz rub litica uspinjemo u smjeru jugoistoka. Nakon otprilike 10 minuta hoda od prozora staza se dijeli na dva dijela. Na mjestu gdje ograda za ispašu oštro skreće lijevo napuštamo široku stazu i idemo desno na loš ali markiran put koji nas nakon pet minuta uspona dovodi na Navrše.
S vrha se staza spušta do malog prevoja gdje se ponovno spajamo na stazu koja zaobilazi Navrše. Staza naprijed prelazi šumski pojas i malo dalje nas dovodi do ugodnog vidikovca, gdje se spaja sa stazom preko Stare babe. Ovdje nas kod dalekovodnih tračnica za Sinji vrh usmjeravaju lijevo na kolovoz koji se u početku lagano uspinje, a zatim se postupno spušta. Kada se staza uspinje ponovno stupamo na cestu, gdje nastavljamo lijevo prema gore (desno cesta završava kod zadnje kuće u selu). Nakon nekoliko minuta hoda i po cesti dolazimo do raskrižja, gdje nastavljamo desno i nakon nekoliko metara opet desno. Cesta koja je dalje malo strmija uz viši uspon nas dovodi do još jednog raskrižja, gdje opet nastavljamo desno. Slijedi još 700 metara hoda po cesti do pansiona Sinji vrh. Tu cesta završava i nastavljamo nemarkiranom stazom prema Sinjem vrhu na koji stižemo nakon tri minute. Orijentacija u zadnjem dijelu nije teška.
zemljovid puta - Sinji vrh
Ob poti: Otliško okno (800m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Otlica - Sinji vrh1
Otlica - Sinji vrh2
Otlica - Sinji vrh3
Otlica - Sinji vrh4
Otlica - Sinji vrh5
Otlica - Sinji vrh6
Otlica - Sinji vrh7
Otlica - Sinji vrh8
Otlica - Sinji vrh9
Otlica - Sinji vrh10
Otlica - Sinji vrh11
Otlica - Sinji vrh12
Otlica - Sinji vrh13
Otlica - Sinji vrh14
Otlica - Sinji vrh15
Otlica - Sinji vrh16
Otlica - Sinji vrh17
Otlica - Sinji vrh18
Otlica - Sinji vrh19
Otlica - Sinji vrh20
Otlica - Sinji vrh21
Otlica - Sinji vrh22
Otlica - Sinji vrh23
Otlica - Sinji vrh24
Otlica - Sinji vrh25
Otlica - Sinji vrh26
Otlica - Sinji vrh27
Otlica - Sinji vrh28
Otlica - Sinji vrh29
Otlica - Sinji vrh30
Otlica - Sinji vrh31
Otlica - Sinji vrh32
Otlica - Sinji vrh33
Otlica - Sinji vrh34
Otlica - Sinji vrh35
Otlica - Sinji vrh36
Otlica - Sinji vrh37
Otlica - Sinji vrh38
Otlica - Sinji vrh39
Otlica - Sinji vrh40
Otlica - Sinji vrh41
Otlica - Sinji vrh42
Otlica - Sinji vrh43
Otlica - Sinji vrh44
Otlica - Sinji vrh45
Otlica - Sinji vrh46
Otlica - Sinji vrh47
Otlica - Sinji vrh48
Otlica - Sinji vrh49
Otlica - Sinji vrh50
Otlica - Sinji vrh51
Otlica - Sinji vrh52
Otlica - Sinji vrh53
Otlica - Sinji vrh54
Otlica - Sinji vrh55
Otlica - Sinji vrh56
Otlica - Sinji vrh57
Otlica - Sinji vrh58
Otlica - Sinji vrh59
Otlica - Sinji vrh60
Rasprava o izletu Otlica - Sinji vrh
mako4419. 01. 2013 00:00:00
Lepa tura, prelepe fotke...srečno še dalj na poteh in nasploh!
Parkeljc27. 04. 2013 00:00:00
Pot sem prehodil 25.4.2013 in moram reči, da je naveden čas krepko navit zmeden. Spet sem se zanašal na to, da bom na vrhu pol prej kot je navedeno, a žal sem se uštel. Točnega časa niti ne morem navesti, ker ne vem točno kdaj sem štartal, a do vrha sem porabil tam okoli 1 ure in 30 min. Ker se mi je pot zdela daljša kot je navedeno, sem nazajgrede sledil času in hodil 1 uro in 15 min. Dejstvo je, da ne hodim počasi, no, tečem pa tudi ne, razen nazajgrede, ampak šele ko sem prišel nazaj do Otlice sem pogledal kje je Sinji vrh in če bi že na štartu vedel kam se podajam in za koliko časa, je vprašanje, če bi sploh šel. Ta dan sem imel že eno turo za seboj in moram poudariti, da je Sinji vrh iz Otlice zelooooo daleč.
Vem, da je čas hoje zelo relativen, a tale je kar precej preteran eek.
Sicer pa zelo zanimiva pot, še posebej mora biti zanimiva tista, ki poteka "Po robu" od Predmeje in nato proti "Angelski poti", ki je polna zanimivosti in prelepih razgledov na Vipavsko dolino in tudi naprej do morja. A ta je lahko že celodnevna tura.
Domačija na Sinjem vrhu in okolica zelo lepo urejena, čista, oskrbnica prijazna.. Pokrajina je res krasna, kot zanimivost pa naj navedem, da se tu in tam pojavi kakšna novogradnja, ki bi se skladala prej s kakšno okolico Ljubljane, ne pa ... Denar je pač sveta vladar mrk pogled.. To je pač samo moje mnenje mežikanje
Parkeljc29. 04. 2013 00:00:00
No, veseli me, da ste/si ponastavil "tajming" mežikanje
mvidmar3@amis.net2. 03. 2015 00:00:00
milan kot otrok sem se tu podil moral sem iti z trebuhom za kruhom najprej študij potem zaposlitev dolga leta od domačega kraja vračal sem se ampak premalo v meni je vedno hrepenelo da se vrnem nazaj v domači kraj in sedaj je tudi ta trenutek prišel res lepi moji domači kraji najlepši kraj na svetunasmeh
owlic28. 03. 2015 00:00:00
imam samo eno grajo za napisat. In to je ko prideš ves vesel do sinjega vrha, da si daš žig v dnevnik planinskih poti in ugotoviš da je neprepoznaven (uničen)in se ne da razbrati kaj je na tistem žigu...
AndrejK21. 01. 2016 00:00:00
Je žig sedaj OK?
rades23. 04. 2016 00:00:00
Res je, da je žig pred kočom (penzionom) slabši, ampak se da razbrati. V penzionu se tudi lahko dobije klasična štempiljka SPP (nefiksirana).
marinka6715. 08. 2016 00:00:00
Žig pred kočo je še vedno slab in komaj viden, noter pa res ne greš sitnarit, ker predvidevaš, da je tisti zunaj edini. Tudi mi smo hodili 1,40 min, prekrasna pot, le zadnjih 20 min klepanja po asfaltu je mukotrpnih. Vendar na vrhu smo bili poplačani s čudovitimi razgledi.
modrook121. 10. 2016 00:00:00
danes smo prehodili to pot.pot je odlično markirana, primerna za male otroke. škoda le da je žig tako slab, neprepoznaven.lep planinski pozdrav iz posavja.
domek23. 07. 2019 00:00:00
Par dni nazaj smo tudi mi prehodili tole pot. Sicer smo do cilja potrebovali več časa, kot piše v opisu. Čudoviti kraji s prekrasnimi razgledi. Je pa pred penzionom nov žig. nasmeh
Tajka6710. 06. 2023 18:50:16
Danes še na Sinjem vrhu po tej poti. Napotili so me trije domačini, ki sem jih srečala na Golakih. Pogled skozi Otliško okno je res čudovit. Sama pot sicer označena, v zadnjem delu pa kar veliko hoje po asfaltu. Pohodnikov skoraj ni bilo, najbrž zaradi vremena, ki je ves čas grozilo z nevihto.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići