Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Jančah (792 m)?
Glasaj

Pliskovica - Volnik

Print
Ishodište: Pliskovica (210 m)
Širina/Dužina: 45,7705°N 13,7823°E
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 336 m
Visinska razlika po putu: 350 m
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Autor: bojan79
Pogleda: 16.398
 3 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 8
Broj komentara: 6
Pristup do ishodišta:
Početna točka staze je preko ceste na autobusnom stajalištu u Pliskovici (polazi s betonske ceste). Do Pliskovice možemo doći iz pravca Sežane preko Dutovlja, ili iz Vipavske doline preko Branika i Komena.
Opis puta:
Krećemo na autobusnoj stanici u Pliskovici. Staza se spušta po betonu (cca 100 metara) i kada uđemo u dolinu s lijeve strane nalazi se jezerce. Upravo tu je raskrižje koje se odvaja lijevo i desno. Obje staze vode na Volnik.
Biramo lijevo i nastavljamo makadamom lagano uzbrdo. Staza je uglavnom ravna s blagim dolinama i cijelo vrijeme vodi kroz šumu. Uz stazu ćemo s lijeve strane primijetiti i lovačku osmatračnicu.
Kada dođemo do raskrižja (trokutastog oblika), vidimo table s imenima stabala. Tu nastavljamo desno. Kada dođemo do sljedećeg raskrižja dolazimo na cestu koja dolazi sa strane ako bi na početku kod bare skrenuli desno. Tu idemo ravno (blago lijevo) pješačkom stazom prema gore.
Ubrzo kada zakoračimo na stazu, vidimo prvu oznaku za Volnik (drvena strelica). Staza se cijelo vrijeme do vrha uspinje kroz šumu i na svakom je raskrižju dobro markirana. Nakon otprilike pola sata hoda dolazimo na cestu (travnata) i tu možemo skrenuti 100 metara lijevo, gdje se ispod lijepog razgranatog stabla nalazi klupa za odmor. Opet se vraćamo 100 metara unazad i nastavljamo opet pješačkom stazom još 5-10 minuta i dolazimo do vrha.
Na vrhu se nalazi mini panoramska platforma sa opisima ptica, planina,...
Pogled je ugodan na sve strane od Tršćanskog zaljeva, preko krša do Julijskih Alpa.
Preporučam štapove i odgovarajuću obuću.
zemljovid puta - Volnik
Ob poti: Kal Mlačna (195m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, upisna knjiga
Slike:
Pliskovica - Volnik1
Pliskovica - Volnik2
Pliskovica - Volnik3
Pliskovica - Volnik4
Pliskovica - Volnik5
Pliskovica - Volnik6
Pliskovica - Volnik7
Pliskovica - Volnik8
Rasprava o izletu Pliskovica - Volnik
Karletto19. 04. 2011 00:00:00
Morda še to. Na hribovju Žekenc, kot ga imenujemo domačini, stopimo v globok gozd, zato poleti bodite pripravljeni na konjske muhe in vse kar spada zdraven. Predlagam, da oblečete dolga oblačila ali uporabite repelente. Domača varjanta je petrolej, ki ima izredno dober učinkek. Enostavno nanesete ga na oblačilo ali kožo - ne po sluznicah in ranah, vendar hitro hlapi.
Jeseni tu najdemo tudi veliko gob.
darinka422. 10. 2020 00:00:00
Pa imam v bližini še en hribček na katerem sploh še nisem bila.
darinka41. 11. 2020 00:00:00
Danes smo šli na ta hrib. Naj povem da sva zgrešila drugi odcep in prišla do mejnikov . Od tam pa v strmino, bilo je kar strmo v tistih travah do vrha.
darinka43. 01. 2021 00:00:00
Nedeljski Volnik. Tokrat z drugega konca. Iz Dutoveljse gre po makadamu do odcepa , kjer pride pot s Pliskovice. Nadaljevanje v strmino pa je bilo po spolzki stezi vse do vrha. Nekaj obiska na vrhu. Midva sva se odpravila po dvanajsti uri. In prišla na izhodišče ravno ko je pričelo deževati. Zvedela sva da se pride po eni poti iz vasi Voglje , ki je skoro na meji z Italijo. Lepi razgledi so bili danes. Tudi klopco sva našla ki je tu opisana.
adry24. 01. 2021 00:00:00
Izkoristila nedeljsko suho dopoldne na vrh Volnika. Prelep razgled,morje kot na dlani.
Izhodišče je bila vas Voglje. Parkirala v središču vasi pri kapelici. Nadaljevala po vasi levo, mimo dvolastniškega mejnega prehoda (objekta iz leta 1966) z odprto rampo do lepo obnovljenega "kala na hribi", kjer je piknik prostor s klopcami. V vasi ni oznak za Volnik. Nad kalom opazila par markacij, ki so naju privedle do italijanskih markacij z oznako št.3. Nadaljujemo desno po stezi ob meji, ki poteka večina po italijanski strani. Vodi nas po razgibanem kraškem terenu do razcepa steze, ki se priključi iz Pliskovice in Krajne vasi.
Od tega odcepa je le še par minut do vrha. Kljub blatni stezi srečala nekaj pohodnikov in celo kolesarjev.

darinka425. 01. 2023 18:22:08
Popoldne sva se z Maksijem odpravila s Pliskovice do Volnika. V gozdu prav prijetno brezvetrje. Na vrhu pa je bilo kar vetrovno. Srečala nisva nikogar. Sem pa že malo pozabila na križišče pod vrhom in sva šla vse okoli. Lahko bi šla po krajši poti. Razgledi so bili prav lepi. Na vse strani.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići