Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Tolstem vrhu (1715 m)?
Glasaj
Planinski venci / Kamniško Savinjske Alpe / Velika Poljana / Povlje - Velika Poljana (Dolenčeva pot)

Povlje - Velika Poljana (Dolenčeva pot)

Print
Ishodište: Povlje (710 m)
Širina/Dužina: 46,3296°N 14,3768°E
Ime puta: Dolenčeva pot
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 700 m
Visinska razlika po putu: 700 m
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Pogleda: 24.012
 3 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 11
Broj komentara: 11
Pristup do ishodišta:
A) S autoceste Ljubljana - Jesenice idemo do izlaza Brnik, kada dođemo do ceste Mengeš - Kranj, nastavljamo lijevo prema Kranju. Na glavnoj cesti prema Kranju vozimo do prvog kružnog toka, odakle nastavljamo na prvom izlazu desno u smjeru Šenčura. Kroz Šenčur nastavljamo glavnom cestom, nakon što dođemo do ceste Kranj - Zgornje Jezersko, nastavljamo desno u smjeru Jezerskog. Dolaskom u Preddvor napuštamo glavnu cestu i nastavljamo vožnju lijevo prema centru navedenog naselja, odatle pratimo putokaze za naselje Bašelj. Malo nakon naselja Bašelj cesta se spušta do potoka Milka i preko mosta također prelazi preko njega. Ovdje se prvo desno odvaja cesta u selu Babni Vrt, a dobrih 100 metara naprijed također u selu Povlje. Nastavljamo usponskom cestom prema Povlju, a parkiramo se na manjem parkiralištu iznad sela. Na početnoj točki nalazi se manje raskrižje, više planinskih putokaza i veća informativna tabla poučne staze Trstenik "Pot pod Storžičem".
B) S autoceste Jesenice - Ljubljana idemo do izlaza Kranj zapad, a zatim nastavljamo vožnju prema Golniku. Dolaskom u Tenetiše napuštamo glavnu cestu prema Golniku i nastavljamo vožnju desno u smjeru Trstenika. Otprilike 1km nakon naselja Trstenik dolazimo do manjeg raskrižja, gdje nastavljamo lijevo u smjeru sela Povlje. Nastavljamo usponskom cestom prema Povlju, a parkiramo se na manjem parkiralištu iznad sela. Na početnoj točki nalazi se manje raskrižje, više planinskih putokaza i veća informativna tabla poučne staze Trstenik "Pot pod Storžičem".
Opis puta:
Sa parkinga idemo na pješačku stazu između obje ceste. Put počinje umjerenim usponom kroz šumu na jugozapadnim padinama Storžiča. Nakon 45 minuta hoda staza nas dovodi do raskrižja kod "snack bara". Ovdje idemo lijevo donjom stazom koja nas za nekoliko minuta dovodi do ugodnog bunara. Staza naprijed se strmije uspinje i dalje kroz šumu dovodi nas na kolnu stazu. Ovdje idemo lijevo i slijedimo široku stazu naprijed. Ubrzo dolazimo do oštrog desnog zavoja, gdje se spaja staza iz sela Zalog. Samo nekoliko metara i onda dolazimo do drugog "snack bara". Naprijed pratimo kolovoz sve do vikendice na Velikoj Poljani, gdje također izlazimo iz šume.
zemljovid puta - Velika Poljana
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Krničarjeva koča na planini Javornik ( 30 min), Grebenc, Dom na Kališču, Storžič
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Povlje - Velika Poljana1
Povlje - Velika Poljana2
Povlje - Velika Poljana3
Povlje - Velika Poljana4
Povlje - Velika Poljana5
Povlje - Velika Poljana6
Povlje - Velika Poljana7
Povlje - Velika Poljana8
Povlje - Velika Poljana9
Povlje - Velika Poljana10
Povlje - Velika Poljana11
Rasprava o izletu Povlje - Velika Poljana (Dolenčeva pot)
milosj4. 03. 2007 00:00:00
Lep izlet! če bi bila pot več in bolje označena, bi bila že kičasta.pot je res lepo urejena, in na kocu nagrajena s prijaznostjo oskrbnika koče.
vladopohodnik7. 08. 2007 00:00:00
Kot občasnemu pohodniku ni bilo težko najti kočo, ki ima še neokrnjno planinsko dušo in naravno prijazna oskrbnika. Čez vse pa je čudovito kislo mleko in ajdov kruh, zaradi katerega mi ne bo težko se že vrniti v ta gorski predel lepe Slovenije.
velkavrh7. 08. 2008 00:00:00
Lahek pohodniški izlet,res primeren za nabiranje kondicije za zahtevnejše ture.Šel po tako imenovani Dolenjčevi poti ,ki jo lepo vzdržuje šD Kokrica ,vmes je celo majhen izvir opremljen, celo s skodelico za pitje -zelo izvirno.Žal je zgleda koča odprta samo na koncu tedna, tako da se je treba za čaj ali kak nula pet potruditi do Kališča ali Kriške ,ki sta od tu oddaljena nekako enako-dve ure.Na Mali Polani pa lahko tudi pastir postreže kako stvar.Od tu oddaljeno le dobrih deset minut in vam še pokaže svoje najnovejše stvaritve.Tu namreč pase znani kranjski slikar.
maja_dercar4. 10. 2009 00:00:00
Na parkirišču sem sledila tabli VELIKA POLJANA - ne priporočam, če nimate radi avanture in neutrudne hoje navkreber po gozdu in skalnatem predelu. Prišla sem na Malo POljano - zaprto - in nato na Veliko POljano - pohvale prijaznemu oskrbniku, res se trudi za postrežbo in prijeten klepet. Jeseni priporočljiv čas tudi za Storžič!
Bojan_A23. 05. 2010 00:00:00
Danes je potekala po tej lepi progi 2. tekma Alpskega pokala v gorskem teku:

Super je bilo: http://bojanambrozic.spaces.live.com/blog/cns!ACD975034630F7FE!9902.entry
Ajda_Zitnik26. 12. 2011 00:00:00
Danes sem prehodila pot, ki je le na travniku pod kočo malo drsna (shojen sneg), drugače pa še vedno suha.
Moram se pridružiti mnenju, da je oskrbnik prijazen in hrana okusna.
Kokta15. 04. 2013 00:00:00
V gozdovih okoli Velike Poljane opažen medved. Previdnost ne bo odveč.
bozon27. 05. 2013 00:00:00
Lep izlet. Res primerno za nabiranje kondicije ali pa lep družinski izlet.
enanejka20621. 12. 2014 00:00:00
Danes sem se v soncu povzpela na Veliko Poljano. Ker so mi domačini povedali, da Dolenčeva pot še ni čisto očiščena, grem raje mimo zajetja in peskokopa - tudi markirana. Super pot. Pri tabli za V. Poljano greš samo z avtom še malo po kolovozu naprej, velik prostora za parkirat. Sicer te pa markacije že v avtu usmerjajo.
Gor pa šajba, pa mir, koča vse vikende odprta - govorila z novo oskrbnico. Razen če bo zelo dež ali snežni zameti.
Dober golaž in flancati. Še pridem.
karlos10125. 10. 2015 00:00:00
Kam na izlet za vikend ? na Veliko Poljano..!! Nedelja 18.10.2015 lep dan v dobri družbi z soncem na vrhu .. Sama pot se lepo in vztrajno vzpenja, vendar je definitivno vredno truda saj na cilju čaka odlična hrana in zelo prijazna gospodarica ter čudovita kočica z izredno okrašenim detajli... Komaj čakam na polno snega saj grem sigurno na turno smuko... velik nasmeh
jermi25. 02. 2019 00:00:00
Lep pomladni vzpon na planino Velika Poljana.
Tam me pričaka nasmejana skrbnica. Ma kar koli je že dala na mizo je bilo dobro. Najprej košutnik, da je pognal kri po žilah, pa ričet in gibanico iz ta starga "Šporgeta". Mjami. Potem pa taka plaža, da se še Krvavec skrije. Pa Bar kava.
Na tej lokaciji mi je od vsega najbolj všeč mir; raj za tiste, ki si rabijo čas ustavit in za pasjeljubce.
Lepo!
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići