Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali se s planine v Lazu, vidi Dom na Komni?
Glasaj

Praprotno - Lubnik

Print
Ishodište: Praprotno (390 m)
Širina/Dužina: 46,1955°N 14,2647°E
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 635 m
Visinska razlika po putu: 650 m
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Pogleda: 17.154
 2 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 56
Broj komentara: 10
Pristup do ishodišta:
A) Prvo se vozimo do Škofje Loke, a zatim nastavljamo vožnju prema Železnicima. Kada cesta Škofja Loka - Železniki, prvi put preko mosta prijeđe rijeku Selšku Soru, trebamo obratiti pozornost jer odmah iza mosta parkiramo s desne strane ceste.
B) Iz Tolmina ili Mosta na Soči vozimo se do Podbrda, a zatim nastavljamo vožnju prema Železnicima i Škofjoj Loki. Tek 100-tinjak metara nakon naselja Praprotno, neposredno prije nego što pređemo rijeku Selšku Soru, s lijeve strane ceste uočit ćemo veće makadamsko parkiralište na kojem se parkiramo.
Opis puta:
Od polazišta hodamo nekoliko 10 metara glavnom cestom prema Železnicima, a zatim nas putokazi za Praprotno i Lubnik upućuju lijevo na užu lokalnu cestu, kojom brzo dolazimo do sela Praprotno. Kroz selo pratimo rijetke čaršave, a staza koja cijelo vrijeme prolazi cestom, vodi po isprva još uvijek panoramskim padinama s kojih se otvara lijep pogled na Lubnik i Planicu. Asfaltna cesta kratko vrijeme nastavlja kroz šumu, a potom se uspinje kroz travnat proplanak s kojeg se otvaraju sve ljepši vidici. Put nas dalje vodi donjim dijelom sela Sveti Tomaž, gdje na raskrižju nastavljamo lijevo te se dalje uspinjemo sve panoramskijom cestom. S pogledom na Storžič, Kočnu, Grintovec i druge vrhove Kamniško Savinjskih Alpa, zatim pješačimo i do gornjeg dijela sela, gdje stupamo na panoramski greben.
Izlaskom na greben nastavljamo lijevo (desno 3 minute, crkva sv. Tomaža) i s pogledom na veliki dio Škofjeloškog hribovja, hodamo do ruba šume, gdje je označeno križanje.
Nastavljamo ravno u smjeru Lubnika (desno Gabrška Gora, Poljane...) te nastavljamo uspon po kolovozu s kojeg se ubrzo lijevo odvaja markirana pješačka staza. Više se staza vraća na kolovoz, a zatim ga neko vrijeme ponovno napušta. Više, nakon što ponovno zakoračimo na kolovoz, uključujemo se na makadamski put, kojim pješačimo do domaćinstva Zalubnikar.
Iznad domaćinstva put se strmo uspinje i dovodi nas na sedlo, gdje je također označeno križanje. Nastavljamo lijevo u smjeru Lubnika, stazom koja nas brzo dovodi do makadamske ceste na kojoj nastavljamo blagi uspon u već poznatom smjeru. Makadamski put zatim prelazi u šumu, gdje prelazi niz strmine prema desnoj strani. Malo više s desne strane također se uključuje markirana staza iz Breznice pod Lubnikom, a mi nastavljamo blago lijevo po lošijoj cesti, dijelom već kolnoj. Uspon nastavljamo po lošijem i postupno također sve strmijem kolovozu, te ga također napuštamo i nastavljamo uspon markiranim planinarskim putem (zbog brojnih kolovoza na pojedinim mjestima orijentacija je malo teža). Više s desne strane spaja se još nekoliko planinarskih staza, a mi na mjestima slijedimo strmiju stazu sve do vrha Lubnik, vrha s kojeg se otvara lijep pogled.
zemljovid puta - Lubnik
Ob poti: Tomaž nad Praprotnim (626m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Praprotno - Lubnik1
Praprotno - Lubnik2
Praprotno - Lubnik3
Praprotno - Lubnik4
Praprotno - Lubnik5
Praprotno - Lubnik6
Praprotno - Lubnik7
Praprotno - Lubnik8
Praprotno - Lubnik9
Praprotno - Lubnik10
Praprotno - Lubnik11
Praprotno - Lubnik12
Praprotno - Lubnik13
Praprotno - Lubnik14
Praprotno - Lubnik15
Praprotno - Lubnik16
Praprotno - Lubnik17
Praprotno - Lubnik18
Praprotno - Lubnik19
Praprotno - Lubnik20
Praprotno - Lubnik21
Praprotno - Lubnik22
Praprotno - Lubnik23
Praprotno - Lubnik24
Praprotno - Lubnik25
Praprotno - Lubnik26
Praprotno - Lubnik27
Praprotno - Lubnik28
Praprotno - Lubnik29
Praprotno - Lubnik30
Praprotno - Lubnik31
Praprotno - Lubnik32
Praprotno - Lubnik33
Praprotno - Lubnik34
Praprotno - Lubnik35
Praprotno - Lubnik36
Praprotno - Lubnik37
Praprotno - Lubnik38
Praprotno - Lubnik39
Praprotno - Lubnik40
Praprotno - Lubnik41
Praprotno - Lubnik42
Praprotno - Lubnik43
Praprotno - Lubnik44
Praprotno - Lubnik45
Praprotno - Lubnik46
Praprotno - Lubnik47
Praprotno - Lubnik48
Praprotno - Lubnik49
Praprotno - Lubnik50
Praprotno - Lubnik51
Praprotno - Lubnik52
Praprotno - Lubnik53
Praprotno - Lubnik54
Praprotno - Lubnik55
Praprotno - Lubnik56
Rasprava o izletu Praprotno - Lubnik
GregorC9. 12. 2011 00:00:00
Lepa pot na Lubnik, ki jo prehodim velikokrat. Samo štartam na Sv. Tomažu (pred gozdom, kjer je označeno razpotje), da se izgnem hoji po asfaltni cesti, ki jo je kar precej.
bats9. 12. 2011 00:00:00
po slikah sodeč res lepo, sicer sem jo en del prehodil ponoči na pohodu Pasja ravan-Dražgoše, kot je videti je pa tudi zanimiva za kombinacijo s kolesom do sedla.Bolj ulaufana mi je sicer kolo do Naceta iz Šk.Loke in potem še skok na vrh.
Nazaj pa itak "bonaca".
GregorC9. 12. 2011 00:00:00
bats z kolesom se da tudi naprej od sedla. Lahko ga neseš čez prvo strmino do kolovoza (max 5-10 min oz. par sto metrov), od koder je vožnja do Naceta izjemno lepa in popolnoma nezahtevna. Lahko pa greš na sedlu desno in kasneje zaviješ na slabše viden kolovoz in je pot (skoraj) ves čas vozna. Sam ponavadi kolo kar prenesem.
Je pa res zanimiva pot tod z kolesom v katerikoli smeri. Tako spustvelik nasmeh (tu sem doživel do sedaj svoj najhujši padec s kolesomeek) kot vzponeek.
bats9. 12. 2011 00:00:00
@GregorC TNX za info, res še nisem vozil tam naprej čez sedlo, bom enkrat res poskusil narediti krog, je pa fina turca brcanja pedal tudi naprej na Stari vrh in do Blegoša po vojaški poti.
Jah jah spusti kolikor so finivelik nasmeh so tudi nevarnieek, sploh od Naceta dol je kar prometna cesta.No tole vse bo za drugo leto, bo treba kolo za smučke zamenjat, samo še sneg.
GregorC10. 12. 2011 00:00:00
Krog Železniki - Praprotno - Sv. Tomaž - Nace - Stari vrh (Zapreval) - Rovte, od tu pa ali proti Blegošu ali preko Golico nazaj v dolino naredim sigurno vsaj enkrat na leto. In je super krog pa še nabrcaš se kar precej. Priporočam. LP
GregorC11. 12. 2011 00:00:00
MajaO tole je pa zelo zanimiva in dobrodošla informacijanasmeh Bom šel preverit. Letos verjetno najprej peš, drugo leto pa z kolesom.velik nasmeh LP
Strucko25. 12. 2011 00:00:00
Zanima me je možno do Sv. Tomaža nad Praprotnim pripeljati z avtom, oz. če je tam parkirišče. Koliko časa še potem hodiš do vrha.
GregorC25. 12. 2011 00:00:00
Strucko seveda se da! Iz vasi se pelješ še nekaj sto metrov do sedla, kjer avto pustiš ob poti (kako je ob večjih količinah snega ne vem). Od tu do vrha je približno 1 do 1.5 ure hoje.
krempač21. 02. 2018 00:00:00
Lep dober dan vsem !
Prosim za informacijo, ali je cesta do Praprotna prevozna za avtobus in pot od tega izhodišča na Lubnik prehodna ? V soboto vodim en avtobus pohodnikov.

Hvala za odgovor, lep pozdrav in srečno !
Gost21. 02. 2018 00:00:00
Krempač Pozdravljen,
cesta do Praprotnega je normalno prevozna, seveda tudi za avtobuse. Pot iz Praprotnega do Lubnika je dnevno uhojena in tudi prehodna. Priporočljive so derezice, saj je pot rahlo pomrznjena. (info. so pridobljene v sami koči) Kaj bo pa vreme prineslo v prihodnjih dneh, je pa spet drugo vprašanje. Prilagam vam tel. številko doma na Lubniku in svetujem, da v petek dan pred vodeno turo pokličete v kočo in tako dobite sveže informacije.
Tel. št. koče na Lubniku 031/655-556, elektronska pošta: lubnik@pd-skofjaloka.com.
Varno pot in lep pozdrav.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići