Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasaj
Planinski venci / Kamniško Savinjske Alpe / Novi grad (Pusti grad) / Preddvor - Novi grad (Pusti grad)

Preddvor - Novi grad (Pusti grad)

Print
Ishodište: Preddvor (460 m)
Širina/Dužina: 46,3002°N 14,4281°E
Vrijeme hodanja: 40 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 170 m
Visinska razlika po putu: 185 m
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Pogleda: 3.709
 2 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 39
Broj komentara: 0
Pristup do ishodišta:
A) S autoceste Ljubljana - Jesenice idemo do izlaza Kranj - istok, a potom nastavljamo vožnju u smjeru Jezerskog. Kada dođemo u Preddvor skrećemo s glavne ceste i nastavljamo lijevo te odmah nakon mostića preko Bistrice parkiramo na parkiralištu s lijeve strane ceste. Parkiralište se nalazi na vanjskoj strani kompleksa Jelovica.
B) S autoceste Jesenice - Ljubljana idemo do izlaza Kranj - zahod i na prvom križanju nastavljamo lijevo. Dalje vozimo kroz podvožnjak ispod magistrale, a zatim dolazimo do kružnog toka odakle nastavljamo vožnju u smjeru Golnika. Staza nas dalje vodi kroz naselje Mlaka pri Kranju, a na kraju naselja nastavljamo desno u smjeru naselja Srakovlje. Slijedi vožnja kroz Srakovlje, Spodnju Belu, Srednju Belu do Zgornje Bele, gdje nastavljamo desno prema Preddvoru. Na kraju Preddvora, svega 10-tak metara prije nego se cesta spoji na glavnu cestu Zgornje Jezersko - Kranj, pored kompleksa Jelovica uočit ćemo veće makadamsko parkiralište na kojem se parkiramo.
Opis puta:
Sa parkirališta najprije pažljivo prelazimo cestu, a zatim nastavljamo užim asfaltom u smjeru sela Potoče i Hrib, jezera Črnava, hotela Bor i dvorca Hrib te Sv. Jakova i Potoške gore. Odmah nakon što pređemo cestu napuštamo Preddvor i preko mostića ulazimo u selo Hrib, kroz koje put počinje u početku blago, a potom umjereno uzbrdo. Kada naselje završi s desne strane uskoro se otvara lijep pogled prema Storžiču, Cjanovci, Hudičevom borštu, Sv. Jakobu te prema brdu Senčnica Josipine Turnograjske. Malo dalje cesta se ravna i dovodi nas do raskrižja na kojem nastavljamo ravno u smjeru Senčnice Josipine Turnograjske, Novog grada (Pusti grad), Sv. Jakova i Potoške gore (lijevo jezero Črnava, hotel Bor, dvorac Hrib, desno Dom za starije osobe Preddvor) te nastavljamo uzlaznom asfaltnom cestom. Malo više, kod kapelice s lijeve strane spaja se staza iz centra Preddvora, a mi nastavljamo desno, gdje pored nekoliko kuća dolazimo do ograde Doma za starije i nemoćne osobe Preddvor. Tu cesta skreće lijevo i vodi između ostalog i do obližnjeg parkirališta, a mi nastavljamo pješačkom stazom koja prolazi uz ogradu.
Dobro markirana staza koju slijedimo u smjeru Senčnice Josipine Turnograjske dovodi nas u šumu kroz koju se počinje strmiji uspon. Kroz šumu se nekoliko minuta relativno strmo uspinjemo, a zatim se staza spušta i dolazi do Senčnice Josipine Turnograjske, gdje se nalazi i upisna kutija s upisnom knjigom.
S vrha slijedi kraći spust šumskom stazom, a zatim dolazimo do šumske ceste koju pratimo lijevo i tu se kratko vrijeme lagano spuštamo. Ubrzo dolazimo do druge šire ceste (cesta koja vodi od parkirališta kod Doma za starije i nemoćne Preddvor i koja zaobilazi Senčnicu Josipine Turnograjske), koju prelazimo blago lijevo, gdje na ulazu u šumu uočavamo crvene planinarske putokaze. (do ovdje moguće i gore navedenom cestom).
Nastavljamo u smjeru ruševina kaštela Novi grad (Pusti grad) i pješačkom stazom prema Sv. Jakobu i Potoškoj gori. Staza se dalje umjereno uspinje kroz šumovitu dolinu, a potom se dijeli na dva dijela.
Odabiremo lijevu stazu, Juhantova pot, koja vodi prema Sv. Jakobu (blago desno normalna markirana staza prema Sv. Jakobu, Potoškoj gori, Javorovom vrhu...), a koja se već nakon minutu-dvije ponovno odvaja.
U smjeru ravno nastavljamo markiranim, ali dalje nemarkiranim putem prema Sv. Jakobu, a mi nastavljamo lijevo još uvijek markiranim putem u smjeru dvorca Novi grad. Slijedi kraći uspon i dolazimo do manjeg prevoja, gdje nastavljamo lijevo širim planinskim putem. Šumska staza zatim se koso uspinje i postupno skreće udesno. Malo dalje staza skreće više udesno i dovodi nas do ruševina kaštela Novi grad.
Sa vrha se možemo spustiti markiranom kružnom stazom, koja se gore opisanom stazom vraća na manji prevoj odmah ispod vrha.
zemljovid puta - Novi grad (Pusti grad)
Ob poti: Senčnica Josipine Turnograjske (570m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti
Slike:
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)1
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)2
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)3
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)4
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)5
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)6
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)7
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)8
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)9
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)10
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)11
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)12
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)13
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)14
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)15
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)16
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)17
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)18
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)19
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)20
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)21
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)22
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)23
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)24
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)25
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)26
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)27
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)28
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)29
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)30
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)31
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)32
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)33
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)34
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)35
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)36
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)37
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)38
Preddvor - Novi grad (Pusti grad)39
Rasprava o izletu Preddvor - Novi grad (Pusti grad)
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići