Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali boste letos šli na Triglav?
Glasaj
Planinski venci / Karavanke / Mala Boncla (Bavha) / Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Mala Boncla (Bavha)

Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Mala Boncla (Bavha)

Print
Ishodište: Pri Žagi (Javorniški Rovt) (885 m)
Širina/Dužina: 46,4539°N 14,0975°E
Vrijeme hodanja: 30 min
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Visinska razlika: 246 m
Visinska razlika po putu: 246 m
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Autor: heinz
Pogleda: 7.818
 3 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 17
Broj komentara: 12
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Jesenice idemo do izlaza Lipce, te u smjeru desno vozimo prema Jesenicama. U naselju Javornik na prvom semaforiziranom križanju vozimo desno (smjer Lj.) prema Koroškoj beloj. Na sljedećem raskrižju sa semaforima skrećemo lijevo, a ubrzo ponovno lijevo prema Javorniškom Rovtu. Nakon nekoliko kilometara vožnje uzbrdo (kada smo već stigli u spomenuto selo), u oštrom lijevom zavoju ravno se odvaja makadamska cesta prema Domu Trilobit (putokaz). Neposredno prije tog mjesta s desne strane primjećujemo manji parking, gdje je i naše polazište.
Opis puta:
Od polazišta nastavljamo nekoliko metara makadamom, nakon čega nailazimo na označene putokaze s oznakama Valvazor i Gajškova pot. Ovdje idemo desno, ali ne nastavljamo dalje tragovima (desno preko mosta), već kolnom stazom ravno uzbrdo. Ubrzo dolazimo do sljedećeg mosta, gdje prelazimo potok i staza (kolovoz) skreće lijevo uzbrdo. Daljnjih 15 min hoda pratimo glavni kolovoz što znači da zanemarujemo tri desna odvojka kolovoza. S lijeve strane staze dvaput ćemo primijetiti tablu "Dom Trilobit".
Tek, kada se staza malo strmije uspinje, nailazimo na križanje kolovoza, gdje idemo desno (lijevo staza na planinu Stamare). Kolovoz sada skreće sve više udesno i najprije se strmo uspinje, zatim se nakratko zaravna, te se opet malo uspinje prema (šumovitom) prijevoju između oba vrha Boncla. I još prije nego što se staza prije tog mjesta ponovno zaravna, odatle skrećemo desno, na manje uočljivu stazu koja vodi prema zapadu na greben Male Boncle. Kada zakoračimo tamo, djelomično šljunčana i korijenjem obrasla staza brzo nas dovodi do prve čelične sajle. Ovdje uspon završava. Slijedi također druga čelična sajla koja služi kao ograda. Ovdje ćemo na vrhu naići na zanimljivo, stojeće, osušeno drvo.
zemljovid puta - Mala Boncla (Bavha)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti
Slike:
Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Mala Boncla (Bavha)1
Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Mala Boncla (Bavha)2
Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Mala Boncla (Bavha)3
Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Mala Boncla (Bavha)4
Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Mala Boncla (Bavha)5
Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Mala Boncla (Bavha)6
Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Mala Boncla (Bavha)7
Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Mala Boncla (Bavha)8
Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Mala Boncla (Bavha)9
Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Mala Boncla (Bavha)10
Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Mala Boncla (Bavha)11
Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Mala Boncla (Bavha)12
Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Mala Boncla (Bavha)13
Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Mala Boncla (Bavha)14
Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Mala Boncla (Bavha)15
Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Mala Boncla (Bavha)16
Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Mala Boncla (Bavha)17
Rasprava o izletu Pri Žagi (Javorniški Rovt) - Mala Boncla (Bavha)
klavdipo28. 05. 2009 00:00:00
Heinz, prosim za podatek, če je na vrhu tudi vpisna skrinjica z žigom ali samo posušeno drevo?
LP
heinz28. 05. 2009 00:00:00
Ne, skrinjice z žigom tam žal ni. Vseeno pa je vredno obiska (razgledi)..,še posebej če se mudiš kje v bližini.
LP, obilo užitka! Heinz
Majdag7. 02. 2011 00:00:00

...Mala Boncla...Super , splača se iti posebej tja gor , ne samo spotoma .Razgledi enkratni , v takem vremenu , kot je bil danes . Sem pa opazila v gozdnem delu poti nekaj oznak ,(markacij). Presenetil pa me je sneg .Ga je še kar nekaj , je bil pa pomrznjen .Me pa zanima Heinz , če se po tistem kolovozu naravnost (preden desno zaviješ proti Boncli) ,pride tudi na Stamare. Pa , če greš po grebenu -sedlu , a prideš na Veliko Bonclo ,čav Majdanasmehnasmeh
heinz7. 02. 2011 00:00:00
Ja Majda, pravilno se sprašuješ. Markacije v gozdu označujejo ravno pot (za Kraševcem (opis na Hribih))-na Stamare.
Pa tudi to drži, da v primeru, če na sedlu med obema Bonclama nadaljuješ naravnost oz. bolj v levo prideš do V. Boncle. Tam ni prav veliko razgleda, ker ni nikjer dosti odprto. Strm kolovoz se nekoliko nad V. Bonclo zaključi, če pa nadaljuješ v levo, naletiš na neko strmo lovsko pot med ruševjem, ki te ravnotako pripelje na Stamare.
Nekoliko pred zaključkom prej omenjenega kolovoza se pot odcepi na manjši rovt s kočico. Od tod greš desno na greben oz rob V. Boncle.
Na Malo B. pa se lahko pride tudi po poti, ki tja pripelje ob levi strani njenih severnih peči. Nanjo naletiš, če se desno odcepiš nekoliko pred razcepom za Stamare, moram pa dodati, da se ta izgublja oz, je precej zarasla.
Majdag7. 02. 2011 00:00:00


Heinz hvala...
Majdag13. 04. 2016 00:00:00

... Na tem razglednem vrhu je vedno lepo. Snega samo še za vzorec, avrikeljna še ni.
Majdag25. 03. 2019 00:00:00
Mala Boncla... lep razglednik. Nisem šla čisto po opisu. Je pa puščica za M. Bonclo nasproti drugega smerokaza za Trilobit. Je bilo včeraj še malo snega po potki, na vrhu kopno. Razgledi krasni..nasmeh.

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2019/03/mala-boncla.html
Majdag9. 01. 2020 00:00:00
Mala Boncla...Kot vedno, mi je bilo lepo na tem razgledniku. Pot skozi gmajno je pomrznjena, po kolovozu ne. Nisem šla čisto po opisu, malo po svoje. Razgledi čudoviti.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2020/01/ko-sonce-pozlati-vrhove.html
Majdag22. 04. 2021 20:51:58

Same moje objave, lepo je na tem razgledniku, kadar pridem. Mir in tišina, le zelenja še ni.. Sediš in uživaš, sprehod za dušo..nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2021/04/mala-boncla.html
Majdag2. 03. 2022 20:12:05

Pot je vsa poledenela, le kratek odsek je kopen. Tudi skozi gmajno je pod tanko plastjo snega ledeno. Na vrhu je vse urejeno; nove klopce, skrinjica z vpisno knjigo, za žig pa nisem pogledala, lepo. Pa še krasni razgledi na vse strani. Lep razglednik pa še blizu je. V snegu je pot lepo sledljiva.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2022/03/mala-boncla.html
grega_p11. 03. 2022 00:15:29
Razcep, kjer se levo odcepi pot na planino Stamare, je točno tam, kjer se nahaja druga rumena tabla (na levi) za Dom Trilobit.

Odcepa za Malo Bonclo sta pa dva, vsaj po mojih današnjih izkušnjah. Prvi je že prej, torej tam, kjer se nakaže "grapa" med SZ predvrhom in vrhom. V bistvu gre bolj za slabo vidno kozjo stezico in je treba biti previden ter malo uporabljati roke, vendar gre. Skala na predvrhu je razgledna, a kar precej izpostavljena. Spustil pa sem se ob jeklenicah ob zgoraj opisanem vzponu.

Priporočam tudi ovinek do doma Trilobit (spodnja tabla ob poti), saj je trenutno potok Javornik zelo živahen in jezerce mikavna popestritev. Za info: vzpon mimo predvrha je trajal cca 40min, spust mimo Doma Trilobit pa 30min.

Pot je ponekod še precej poledenela, predvsem v strmih senčnih gozdnih predelih. Priporočam palice.
grega_p11. 03. 2022 00:20:56
Pa seveda velika hvala Heinz za opis in deljenje takih lepih, malce skritih in zato mirnih razglednikov, na katere ne vodijo označene poti.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići