Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasaj
Planinski venci / Karavanke / Dom na Peci / Rudnik v Topli - Dom na Peci

Rudnik v Topli - Dom na Peci

Print
Ishodište: Rudnik v Topli (1080 m)
Širina/Dužina: 46,4859°N 14,7647°E
Vrijeme hodanja: 2 h
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 585 m
Visinska razlika po putu: 650 m
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Pogleda: 18.868
 3 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 39
Broj komentara: 9
Pristup do ishodišta:
A) Vozimo se do Črne na Koroškem (do ovdje iz Ravne na Koroškem ili iz Šoštanja preko prijevoja Spodnje Sleme), a zatim nastavljamo vožnju prema Koprivni. Dalje se uspinjemo uz rijeku Mežu, kojom se vozimo do raskrižja gdje se desno odvaja cesta u dolinu Topla. Put nas dalje vodi uz potok Topla, a mi se uzlaznom cestom vozimo do parkirališta kod ulaza u rudnik u Toploj.
B) Vozimo se do Luča (do ovdje iz Mozirja ili iz Kamnika preko planinskog prijevoja Volovljek (Kranjski Rak)), a zatim nastavljamo vožnju prema Logarskoj dolini. U naselju Solčava napuštamo glavnu cestu prema Logarskoj dolini i nastavljamo vožnju desno u smjeru Podolševe, prijevoja Spodnje Sleme i Črne na Koroškem. Daljnji put gubi asfalt, te nakon nekoliko kilometara na križanju u Podolševi skrećemo desno prema Črnoj na Koroškem. Put koji se dalje većim dijelom koso uspinje, na kraju nas dovodi na planinski prijevoj Spodnje Sleme. Od prijevoja cesta se počinje spuštati, a mi je pratimo u smjeru Črne na Koroškem. Kada se nakon nekoliko kilometara spustimo u dolinu, na raskrižju skrećemo desno prema Črni na Koroškem (lijevo Koprivna). Po glavnoj cesti se samo kratko spuštamo, a zatim nas putokazi za dolinu Topla upućuju lijevo na uzbrdicu. Put nas dalje vodi uz potok Topla, a mi se uzlaznom cestom vozimo do parkirališta kod ulaza u rudnik u Toploj.
Opis puta:
Na kraju parkirališta dolazimo do raskrižja dva lošija makadamska puta, gdje skrećemo oštro lijevo u smjeru planinarskog doma Doma na Peci. Daljnji put cesta presijeca čistinu iznad parkirališta i tek malo više nas dovodi do sljedećeg raskrižja, gdje nastavljamo desno (lijevi ulaz u moj - 5 minuta). Put nas dalje vodi cestom koja postupno prelazi u kolovoz, a nešto dalje nas dovodi do sljedećeg označenog križanja.
Nastavljamo nižim širim kolovozom (blago lijevo Knipsovo sedlo), koji dalje prelazi ogradu za ispašu i iza nje dolazi do korita s vodom. Staza naprijed prelazi djelomično panoramsku livadu, nakon čega prelazi u šumu i počinje strmiji uspon. Više staza vodi kroz vododerinu, a iza nje počinje uspon kroz šumu obraslu travom. Malo više dolazimo do mjesta gdje nas tabla »novo trasirana pot« usmjerava lijevo u strmo brdo (stari put je zatvoren zbog odrona koji onemogućuje siguran prolaz). Kratko vrijeme se strmo uspinjemo, a zatim nas staza dovodi do spomenutog odrona na koji dolazimo više od stare staze. Također na novoj trasi prolaz je malo nespretan i opasan za klizanje. S druge strane odrona staza se ponovno počinje strmo uspinjati i dalje se vraća starom stazom. Staza naprijed u umjerenom usponu prelazi strmine prema istoku, a tu hodamo do raskrižja kod lovačke kuće (lovačku kućicu primjećujemo s desne strane, a malo je udaljena od staze).
Od križanja nastavljamo u smjeru planinarskog doma na Peci, a staza nas nakon nekoliko minuta dovodi do sljedećeg križanja.
Tu nastavljamo direktno do planinarskog doma Dom na Peci do kojeg imamo svega nekoliko minuta hoda ili možemo nastaviti desno do špilje kralja Matjaža do koje imamo cca 5 minuta hoda. Nastavimo li pored špilje staza je otprilike 10 minuta duža.
zemljovid puta - Dom na Peci
Ob poti: Votlina Kralja Matjaža (1670m)
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Mala Peca ( 10 min), Končnikov vrh, Bistriška špica/Feistritzer Spitze, Kordeževa glava (Peca)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Rudnik v Topli - Dom na Peci1
Rudnik v Topli - Dom na Peci2
Rudnik v Topli - Dom na Peci3
Rudnik v Topli - Dom na Peci4
Rudnik v Topli - Dom na Peci5
Rudnik v Topli - Dom na Peci6
Rudnik v Topli - Dom na Peci7
Rudnik v Topli - Dom na Peci8
Rudnik v Topli - Dom na Peci9
Rudnik v Topli - Dom na Peci10
Rudnik v Topli - Dom na Peci11
Rudnik v Topli - Dom na Peci12
Rudnik v Topli - Dom na Peci13
Rudnik v Topli - Dom na Peci14
Rudnik v Topli - Dom na Peci15
Rudnik v Topli - Dom na Peci16
Rudnik v Topli - Dom na Peci17
Rudnik v Topli - Dom na Peci18
Rudnik v Topli - Dom na Peci19
Rudnik v Topli - Dom na Peci20
Rudnik v Topli - Dom na Peci21
Rudnik v Topli - Dom na Peci22
Rudnik v Topli - Dom na Peci23
Rudnik v Topli - Dom na Peci24
Rudnik v Topli - Dom na Peci25
Rudnik v Topli - Dom na Peci26
Rudnik v Topli - Dom na Peci27
Rudnik v Topli - Dom na Peci28
Rudnik v Topli - Dom na Peci29
Rudnik v Topli - Dom na Peci30
Rudnik v Topli - Dom na Peci31
Rudnik v Topli - Dom na Peci32
Rudnik v Topli - Dom na Peci33
Rudnik v Topli - Dom na Peci34
Rudnik v Topli - Dom na Peci35
Rudnik v Topli - Dom na Peci36
Rudnik v Topli - Dom na Peci37
Rudnik v Topli - Dom na Peci38
Rudnik v Topli - Dom na Peci39
Rasprava o izletu Rudnik v Topli - Dom na Peci
bostjan854. 06. 2010 00:00:00
vem da to vprašanje ni ravno na to temo zgoraj,pa vseeno bi vprašal,kako se pride do Božičeve kmetije,v nedeljo grem na Peco,pa če bom že v teh krajih bi še si rad ogledal Rezmanov slap in Božičev slap.
Petr5. 06. 2010 00:00:00
če v Črno iz Šoštanja, 2 km pred centrom Črne, 1km pred tablo za Črno, na ovinku (desno hiša) zaviješ levo strmo na makadamsko cesto (oznaka Najevska lipa). iz Črne pa obratno 2 km proti Šoštanju in potem desno za Najevsko lipo. po oznaki kmetija Senčnik desno, sledijo štirje desni oviki. v tretjem je levo Rezmanov, v četrtem pa Božičev slap. 100 m naprej je kmetija Božič. Božičev slap je delno viden že s ceste, Rezmanov pa s ceste ni viden.
bostjan855. 06. 2010 00:00:00
Petr,hvala ti,bom poskusilnasmeh
Bajtur28. 07. 2011 00:00:00
Pozdravljeni!

Sem ubral eno družinsko po tej poti. Lepa pot, a žal je bilo vreme bolj kislo. Hvala bogu za pelerino. Tisti nevarni prehod čez grapo je res že bogi. Lesena lojtra iz debel visi samo še na eni točki in bo vsak čas zgrmela v dolino. Priporočam plazenje po vseh štirih tik ob steni.mežikanje
megalodon25. 06. 2012 00:00:00
Bi šli z družino po tej poti, najmlajši star 4,5 let navajen hoje po planinskih poteh, pa me vseeno zanima kako je zdaj s tem prehodom preko grape(hudournika). Je zrihtano, varno?zmeden
Hvala za vsakršno informacijo.mežikanje
jprim25. 06. 2012 00:00:00
Ta pot preko hudournika je že nekaj časa nazaj urejena - nadelana, je pa treba na tem območju pazit na gade.
LP!
megalodon25. 06. 2012 00:00:00
eek dobra novica (tale o gadih), glede na to, da naši nadebudneži med potjo niso ravno "privezani" na naju z ženo in gredo prav radi tudi sami malo naprej. A lahko kako informacijo več o teh gadih. A so pogosti skozi celotno pot ali samo na tem predelu. zadrega
(Sam se jih sicer ne bojim preveč velik nasmeh, čeprav nisem njihov "fan" bolj mi gre zaradi otrok)
jprim25. 06. 2012 00:00:00
Srečala sem ga na tem predelu, bil je kar na sami poti, skoraj bi ga pohodila, verjetno še kje drugje, če povem, da sem enega skorah spet pohodila na poti iz Komne proti planini govnjač, umaknil se je zadni čas in potem še ob povratku iz Kuka na mulatjeri, kjer sem slišala samo sikanje - bila sem kar v trenutku v zraku, videl ge je mož, ki je obakrat bil za menoj, komentiral je, 'ta je bil še mladič in pospravljal je miš na poti ... nauk zgodbe, glej pod noge na pot in ne bodi preveč hiternasmeh
rifnik2. 06. 2018 00:00:00
Pozdravljeni!Zanima me če je v Domu na Peci žig tudi od vrha Pece,Kordeževe glave.Hvala
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići