Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Rombonu (2208 m)?
Glasaj
Planinski venci / Visoke Ture / Petzeck / Seichenbrunn - Petzeck

Seichenbrunn - Petzeck

Print
Ishodište: Seichenbrunn (1668 m)
Širina/Dužina: 46,91536°N 12,77544°E
Vrijeme hodanja: 5 h 30 min
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Visinska razlika: 1615 m
Visinska razlika po putu: 1700 m
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 21.627
 4 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 75
Broj komentara: 10
Pristup do ishodišta:
Kroz tunel Karawanks vozimo se do Austrije, a zatim nastavljamo vožnju prema Spittalu i dalje prema Lienzu (malo nakon završetka autoceste Spittal). Dalje se vozimo relativno lijepom i širokom cestom kroz Dravu. Malo prije Lienza na kružnom toku nastavljamo desno prema naselju Iselsberg i Winklern. Cesta se počinje uspinjati, a onda moramo obratiti pažnju jer se cesta ubrzo odvaja lijevo prema dolini Debanttal (zelena tabla). Cesta prema dolini Debanttal prelazi u makadam, a kasnije se spaja na malo ljepšu cestu iz naselja Nußdorf-Debant. Vozeći se kroz dolinu Debanttal slijedimo putokaze za planinske kolibe Lienzer Hütte i Wangenitzseehütte. Pratimo cestu sve do izlaza gdje se parkiramo na velikom parkiralištu (Parkplatz Seichenbrunn).
Opis puta:
Sa parkirališta nastavljamo makadamskom cestom koja je zatvorena za promet. Već nakon nekoliko desetak metara dolazimo do označenog križanja gdje nastavljamo desno preko mosta prateći putokaze »Wangenitzseehütte«. Ravno makadamskom cestom vodi staza prema planinarskom domu Linzer Hütte.
Naš put potom skreće desno i uspinje se travnatom padinom te nas dovodi u šumu. Potom neko vrijeme hodamo širokom stazom koja vodi prema istoku, a zatim nas putokazi usmjeravaju lijevo i staza se počinje strmije uspinjati. Staza ovdje uglavnom prolazi travnatim padinama uz rjeđu šumu. Više prelazimo ogradu i put nas dovodi na planinski pašnjak gdje u ljetnim mjesecima pase stoka.
Staza ovdje postaje manje strma i prelazi preko travnatih padina ispod teretne žičare prema sjeverozapadu. Sa staze imamo lijep pogled uglavnom na planine iznad doline Debanttal. Staza s planinskog pašnjaka potom skreće blago udesno i ponovno se strmije uspinje te nas dovodi do markiranog križanja.
Lijevo vodi staza prema planinarskoj kući Linzer Hütte, a mi nastavljamo desno prema planinarskoj kući Wangenitzseehütte. Staza od raskrižja zatim prelazi malo strmije padine ispod vrha Feldkopf prema istoku, a zatim slijedi ponovno malo strmiji uspon do usjeka Untere Seescharte.
Na usjeku gdje se otvara pogled prema istoku staza se blago spušta i pored visokogorskih jezera Kreuzsee i Wangenitzsee dovodi nas do kolibe Wangenitzseehütte.
Kod planinarskog doma nastavljamo prema sjeveroistoku prateći putokaze »Petzeck«. Nakon kraćeg uspona dolazimo do markiranog križanja gdje se lijevo odvaja put prema vrhu Kruckelkopf.
Nastavljamo ravno pa prelazimo malo strmije padine. I na ovom dijelu prijelaza potreban je oprez, a pomaže nam i čelična sajla. Dalje staza skreće lijevo i zatim se duže vrijeme uspinje prema sjeveru. Više staza skreće desno na malo strmije padine, a ravno kroz dolinu vodi neoznačena staza preko usjeka Petzeckscharte. Neoznačena staza je inače manje strma, ali postoje i kasno ljeto mogući snježni tereni. I markirana staza se dalje strmo uspinje i sa staze se otvaraju sve ljepši vidici na okolne vrhove, a uz stazu ćemo primijetiti i manji vodopad. Više, kada se spaja na stazu kroz usjek Petzeckscharte, staza skreće desno i uspinje se kamenitom padinom do točke 3136 metara s koje se otvara pogled prema vrhu Petzeck. Ovdje staza postaje manje strma i vodi nas preko snježnih polja prema sjeveru. U zadnjem dijelu staza ponovno postaje malo strmija i slijedi zadnji uspon do panoramskog vrha.
zemljovid puta - Petzeck
Ob poti: Untere Seescharte (2533m), Kreuzsee (2483m), Wangenitzsee (2465m), Wangenitzseehütte (2508m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama
Slike:
Seichenbrunn - Petzeck1
Seichenbrunn - Petzeck2
Seichenbrunn - Petzeck3
Seichenbrunn - Petzeck4
Seichenbrunn - Petzeck5
Seichenbrunn - Petzeck6
Seichenbrunn - Petzeck7
Seichenbrunn - Petzeck8
Seichenbrunn - Petzeck9
Seichenbrunn - Petzeck10
Seichenbrunn - Petzeck11
Seichenbrunn - Petzeck12
Seichenbrunn - Petzeck13
Seichenbrunn - Petzeck14
Seichenbrunn - Petzeck15
Seichenbrunn - Petzeck16
Seichenbrunn - Petzeck17
Seichenbrunn - Petzeck18
Seichenbrunn - Petzeck19
Seichenbrunn - Petzeck20
Seichenbrunn - Petzeck21
Seichenbrunn - Petzeck22
Seichenbrunn - Petzeck23
Seichenbrunn - Petzeck24
Seichenbrunn - Petzeck25
Seichenbrunn - Petzeck26
Seichenbrunn - Petzeck27
Seichenbrunn - Petzeck28
Seichenbrunn - Petzeck29
Seichenbrunn - Petzeck30
Seichenbrunn - Petzeck31
Seichenbrunn - Petzeck32
Seichenbrunn - Petzeck33
Seichenbrunn - Petzeck34
Seichenbrunn - Petzeck35
Seichenbrunn - Petzeck36
Seichenbrunn - Petzeck37
Seichenbrunn - Petzeck38
Seichenbrunn - Petzeck39
Seichenbrunn - Petzeck40
Seichenbrunn - Petzeck41
Seichenbrunn - Petzeck42
Seichenbrunn - Petzeck43
Seichenbrunn - Petzeck44
Seichenbrunn - Petzeck45
Seichenbrunn - Petzeck46
Seichenbrunn - Petzeck47
Seichenbrunn - Petzeck48
Seichenbrunn - Petzeck49
Seichenbrunn - Petzeck50
Seichenbrunn - Petzeck51
Seichenbrunn - Petzeck52
Seichenbrunn - Petzeck53
Seichenbrunn - Petzeck54
Seichenbrunn - Petzeck55
Seichenbrunn - Petzeck56
Seichenbrunn - Petzeck57
Seichenbrunn - Petzeck58
Seichenbrunn - Petzeck59
Seichenbrunn - Petzeck60
Seichenbrunn - Petzeck61
Seichenbrunn - Petzeck62
Seichenbrunn - Petzeck63
Seichenbrunn - Petzeck64
Seichenbrunn - Petzeck65
Seichenbrunn - Petzeck66
Seichenbrunn - Petzeck67
Seichenbrunn - Petzeck68
Seichenbrunn - Petzeck69
Seichenbrunn - Petzeck70
Seichenbrunn - Petzeck71
Seichenbrunn - Petzeck72
Seichenbrunn - Petzeck73
Seichenbrunn - Petzeck74
Seichenbrunn - Petzeck75
Rasprava o izletu Seichenbrunn - Petzeck
serznoz3. 09. 2013 00:00:00
Lepa razgledna tura, opravljena sredi avgusta. Rad bi samo dodal, da je bilo snega bistveno manj, kot ga prikazujejo slike, v strmini vsega skupaj okrog 10 metrov hoje po njem, zgoraj vsaj polovico manj, kot kažejo slike. Očitno je bil avtor prispevka gori v bolj zgodnem poletju.
zupi11. 03. 2015 00:00:00
Zanima me, ali se takoj ob prihodu na kočo Wangenitzseehütte da urediti prenočitev, ali je treba predhodno rezervirati, ali mogoče prenočitev ni možna? hvala za odgovor!
viharnik11. 03. 2015 00:00:00
Wangenitzseehutte je dovolj prostorna gorska koča, skupnih ležišč in sob je dovolj.
Poleti je seveda dobro, da se vsekakor najaviš, kar pripomore k boljšemu pregledu zasedenosti koče, kakor tudi razporeditvi ob najavljenih večjih skupinah.
Koča je poleti kar dobro obiskana, idila z lepimi dvemi visokogorskimi jezerci spodaj in odličnimi turami na tritisočake Shober gruppe.Zadnja leta je kočo spet dobilo nazaj v upravljanje prijazno osebje iz Hollandije, zato tudi nenajavljenih gostov ne bodo pustili pred pragom.
lepenatka19. 06. 2017 00:00:00
Zdravo, ima kdo kaj bolj svežihnasmeh informacij o tej turi?

LpR
Uroš Kočnik2. 08. 2018 00:00:00
Veliko bolj priporočam turo iz druge strani: parkirišče Wangenizalm. Pot je polna potočkov, slapov... Malo več je višincev, ampak se splača. Čas po poti je daljši samo za dobre pol ure.
zorkob8. 09. 2018 00:00:00
28.08.2018 sva bila z ženo na vrhu. Štart iz parkirišča Seichenbrunn ob 09:30 (pripeljala sva se direktno od doma- doma sva blizu Bleda) in šla isti dan na vrh. Vmes sva se ustavila pri koči Wangenitzseehütte, kjer sva imela rezervirano sobo za prenočitev, da sva potrdila prihod.
Vrh sva dosegla istega dne 28.08. ob cca. 14:40 uri. Hoje do vrha je cca. 5h ob dobri kondiciji; je pa kar dolga in sicer tehnično nezahtevna tura.
Fenomenalna tura, z čudovitimi razgledi! Bil je drugi dan po snežni nevihti, tako, da je bilo nad 2800m še veliko snega v senčnih legah, vendar manj, kot na slikah v opisu.
Predvsem bi rad pohvalil urejenost parkirišča in kakovost ceste + makadamske ceste v zadnjem delu, ki pelje na izhodišče v Seichenbrunn. Za povrhu je še brezplačno. Dolina Vrata in TNP(?) se lahko samo (ob parkirnini 3,50 EUR!!!??) zamisli nad tem!
Markacije na poti so odlične in praktično na vsakih 15-30 metrov...res kapo dol!
V poletnih mesecih in tudi na splošno je priporočljiva rezervacija koče Wangenitzseehutte. Koča je lepo urejena in stane 45 eur/osebo/prenočitev- polpenzion, z veljavno člansko izkaznico PZS (preverjajo). Za nečlane je 55 eur/oseba/prenočitev. V to ceno je všteta večerja, ki je točno ob 6h (juha, mesni ali zelenjavni meni + sladica) in zajtrk, ki se streže ob 06:30h in je na voljo vse od kosmičev, salame,... itd. Postrežba, udobje, urejenost koče,...na najvišjem nivoju; ob predpostavki, da si na 2508m nasmeh . Osebje je nadvse prijazno in ustrežljivo.
Dva komentarja pred menoj (Uroš Kočnik) opisuje priporočljivost ture iz druge strani (zaradi vode?). Res je, da sva šla na turo z ženo 2 dni po snežni nevihti (močno taljenje)...vendar mislim, da je kljub temu na tej strani veliko vode-izvirov.
Ko sva midva šla na vrh je bilo vode povsod polno; vsi studenci so bili polni in samo od koče do vrha, si lahko na vsaj 6-ih mestih nalil vodo iz močnega studenca, ki so drli iz vrhov. Vode je bilo v izobilju. Do koče, pod 2500m raje ne omenjam...vode je bilo dovolj za izvoz. Na dan, ko sva šla gor, bi lahko mirno vzel s seboj le 2-max.3 litre za oba in med potjo dolival. Sneg se je talil že skoraj 20 metrov pod vrhom, da bi lahko dolil velik nasmeh . Ne vem pa kako je ob sušnih dnevih?...da ne bo moj komentar koga zavedel! Ampak mislim, da ni bistvene razlike...
LP, Boštjan
VanSims10. 09. 2018 00:00:00
Bil ta vikend. Snega je pod vrhom še kar nekaj in se zna vdirati a ni sile če sledimo zgaženi potki predhodnikov.

S časovnico ki jo je podal predhodnik bi se kar strinjal. Sneg zgoraj me je malo stal časa tako da sem bil brez počitkov in ob zmernem tempu nekje v 5h30 na vrhu. Megla je bila kar prisotna, razgledov ni bilo ne vem koliko.

Potrjujem tudi da je cesta, kokr za makadamsko, dobro urejena.
Victorinox3. 07. 2022 00:39:45
Pozdravljeni, zanima me kako je z resničnostjo podatka 5:30h za to pot oziroma primerljivost s tablami v naših gorah, saj se moram odločiti, ali naj pogledam, če so prenočišča v koči še na voljo nekje v avgustu/septembru ali naj računamo na enodnevno turo. @zorkob je namreč napisal, da pot vzame 5h nekomu v dobri kondiciji. Meni kot daleč najpočasnejšemu članu ekipe (edini, ki v celem letu naredi mogoče le 10 cardio aktivnosti) pri nas sicer poti označene s 5:30 gor grede vzamejo recimo 2:30-3h, dol seveda primerno manj, tukaj bi pa se rad prepričal, da mi to ne bi pomenilo dejansko 5+ ur.
felix3. 07. 2022 07:46:55
Table so v Avstriji, kolikor sem sam hodil realne. Če pogledaš višinsko razliko - čez 1600 m, je tudi pri tem vrhu čas realen, povprečen pohodnik naredi 300 m višine na uro. Pa tudi glede na dolgi vzpon, boš navzdol težko prišel v 3 urah.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići