Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili pri Domu pri izviru Završnice?
Glasaj
Planinski venci / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje i Jelovica / Lubnik / Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik (grebenska pot)

Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik (grebenska pot)

Print
Ishodište: Škofja Loka (Vincarje) (356 m)
Širina/Dužina: 46,1698°N 14,2975°E
Ime puta: grebenska pot
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 669 m
Visinska razlika po putu: 669 m
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, Kod-Kam, Izletniška karta, 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Autor: Kriška
Pogleda: 45.239
 3 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 17
Broj komentara: 11
Pristup do ishodišta:
Vozimo se do Škofje Loke i nastavljamo vožnju u smjeru prema Selškoj dolini (ili Staroj Loki), ali samo do početka Podlubnika - vozimo pored dvorane Poden i malo nakon toga na raskrižju skrećemo lijevo u naselje Podlubnik i tražimo mjesto za parkiranje kod dječjeg vrtića Najdihojca (Podlubnik 1D), ili možemo proći pored ovog parkirališta malo naprijed prvom ulicom desno i kada uočimo odvojak uske staze lijevo skrećemo tamo i vozimo se oko 100 metara. Neposredno prije nego što staza završi prije mostića (samo za pješake) preko Selške Sore, s naše lijeve strane ugledat ćemo mali parking za cca 5 automobila na kojem se parkiramo. Ako parkiramo u blizini vrtića, idemo do kraja staze pored njega i dolazimo do pješačke staze koja nas vodi malo nizbrdo, nekoliko metara do spomenutog malog parkinga.
Prije puta preporučam pogledati lokaciju na karti.
Službeno markirana staza iz Vincarija počinje kod Mini hotela (koji sa staze uz Soru vidimo na malo udaljenijem brežuljku iznad naselja) te se stazom kroz livadu uz rub šume spušta do Selške Sore, gdje pridružuje se gore opisanom putu.
Opis puta:
Sa parkirališta idemo do nekoliko metara udaljenog mostića preko Selške Sore kojeg prelazimo i odmah iza mosta skrećemo desno na pješačku stazu koja vodi uz korito rijeke. Nalazimo se na predjelu Vinčarje. S lijeve strane imamo najprije livadu pa polje, a ubrzo na suprotnoj obali Sore primjećujemo malu hidroelektranu pored koje prolazimo. I dalje hodamo pješačkom stazom, a kasnije i širim putem uz korito rijeke, sve dok na drvetu uz stazu ne primijetimo s desne strane putokaz za Lubnik koji nas usmjerava lijevo uzbrdo. Staza koja je umjerenog uspona, na početku je gotovo nevidljiva (zbog opalog lišća), ali je dobro markirana (svjetluca po drveću). Hodamo kroz rijetku šumu, nakon 15-ak minuta hoda staza postaje bolje vidljiva i ubrzo dolazimo do raskrižja, gdje ispred sebe vidimo dva putokaza - desno pokazuje put na Lubnik na grebenu, a lijevo je napisano samo "Lubnik", a malo naprijed na stablu uz stazu u ovom smjeru stoji natpis "Gabrovo".
Idemo desnom pješačkom stazom (Lubink po grebenu - Lubnik na grebenu), koja se još neko vrijeme umjereno uspinje kroz rijetku šumu, a potom postaje strma i kamenita te nas na grebenu najprije dovodi na Mali Lubnik s kojeg potom se malo spuštamo pa se opet uspinjemo do odredišta. U zadnjem dijelu staze naša se staza spaja sa stazom koja nas iz Gabrova dovodi na Lubnik.
zemljovid puta - Lubnik
Ob poti: Mali Lubnik (894m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik1
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik2
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik3
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik4
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik5
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik6
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik7
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik8
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik9
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik10
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik11
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik12
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik13
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik14
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik15
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik16
Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik17
Rasprava o izletu Škofja Loka (Vincarje) - Lubnik (grebenska pot)
omen21. 05. 2010 00:00:00
biv dones gor...pot je lepo oznacena in shojena...sam ne vem kje ste dubil 2h 15 min (mogoce druzina s 5 letnim otrokom) jst sm rabu 1h 10 min!velik nasmeh
Kriška21. 05. 2010 00:00:00
Lepo, čestitam. Kot si lahko videl na smerni tabli za Lubnik (slika 4), ki jo zagledaš potem, ko že nekaj časa hodiš po navedeni poti, je od tistega smerokaza še 1 h 40 min po grebenski poti do vrha. Tudi po starem pravilu (300 višinskih m = 1 h, + razdalja) navedeno "štima". Seveda pa so vedno in povsod individualna odstopanja lahko velika, zato je bilo na več mestih že večkrat poudarjeno, da so označeni časi (v teh opisih, na smernih tablah, v knjigah) orientacijski; le-ti pa se nekega pravila pač morajo držati.
Branee22. 07. 2010 00:00:00
Zdravo, jest potrebujem iz skofje loke(sem doma v centru do vrha slabo uro, je pa res da grem cist tako, brez vsakrsnih dodatkov). Turo naredim brez pozirka vode in je izjemno lahka grem pa po grebenih
Jože.22. 07. 2010 00:00:00
jst sm rabu 1h 10 min! ; jest potrebujem iz skofje loke do vrha slabo uro ......( Kako je že naslov te rubrike? IZLETI ali tekmovanje )nasmeh
Kokta31. 12. 2011 00:00:00
No, jaz sem štartal pri Loškem gradu in nameraval mimo Starega gradu na Lubnik. A ker na začetnem delu poti markacij in smernih tabel skoraj ni, sem kaj hitro zgrešil pot. K sreči so me prijazni domačini usmerili po drugi poti in sicer do mostička dolini , kjer je ko vstopite v gozd pot markirana v redu. Tako sem se znašel na poti čez greben. Pot je kar poledenela in strma, tako da ne priporočam vrnitev po isti nazaj. Na vrhu je res čudovit razgled in fajn postrežba v koči. Nazaj sem se odločil da pojdem po poti mimo Starega gradu. To je tista pot po kateri sem hotel priti gor. No za vse tiste, ki niste s teh koncev, samo v vednost , Stari grad ni Loški grad, kar je lahko zavajajoče pri vrnitvi. Držite se poti proti Škofje Loki.Naj še pripomnim, da bi mogoč bila zaželjena kakšna smerna tabla več, ko se bližaš Gaberjam. Ja, pa še to....ko na koncu zapustiš gozd in prideš do travnikov ni zopet nobene table. Tukaj ste zopet prepuščeni tavanju. V glavnem spodnji del poti mimo Starega gradu je ne makirana v celoti. Pristojni za markacije v Škofje Loki...dajte to zadevo urediti zavoljo obiskovalcev, ki niso od tu. nasmeh
Darxta30. 12. 2012 00:00:00
2h 15min je kar realen čas za normalnega pohodnika. Skoraj toliko sem sicer potreboval iz centra Loke (še malce daljša pot), a z ženo bi zagotovo potrebovala toliko po opisani poti.
Drgače pa čestitke vsem, ki vam v dobri uri uspe priti na vrh! velik nasmeh

Bi pa opozoril, da je na poti po grebenih od razcepa Lubnik/Gabrovo par podrtih dreves in ogromno vej, zaradi česar je potrebno malce več napora po tej poti zaradi prebijanja čez ovire in skori grmičevje. Če kdo bere - potrebno bo malce očistiti pot nasmeh
darh1. 06. 2013 00:00:00
Po tej poti smo se danes vrnili v Škofjo Loko (za vzpon smo izbrali pot čez Lužo). Markacije so vsekakor bolj pogoste v smeri vzpona kot spusta, a z orientacijo kljub temu nismo imeli težav. Je pa po obilnem deževju hitro moč zdrsniti: tako na skalah in koreninah v zgornjem delu kot na listju in zemlji v spodnjem. Dokler se teren vsaj malo ne posuši ta pot zagotovo ni idelna izbira za spust. Tule pa si lahko preberete še celoten opis poti s slikami.
fonko22. 06. 2015 00:00:00
Danes prehodil tole pot. Tako kot so napisali predhodniki,pot ni primerna za spust. Na vrhu je bilo polno glasnih psov in otrok. Čestitke vsem,ki prehodijo to pot v eni uri in desetih minutah.Lep pozdrav.
robi210727. 12. 2015 00:00:00
Danes smo prehodili to pot. Je dokaj strma, vendar jo je z nekaj pomoči zmogla celo naša petletnica. Pot je solidno markirana in dovolj uhojena, da se ji da brez težav slediti. Za celotno pot od parkirišča pri vrtcu do vrha smo porabili cca 2 uri in pol. Spustili smo se čez Gabrovo, zavili levo proti Staremu gradu, se nato po poti ID 403 spustili do Vincarškega potoka in se vrnili proti izhodišču. Tudi navzdol je pot solidno markirana, mestoma precej strma in predvsem od odcepa za Gabrovem proti Staremu gradu (odsek ID 402) tudi blatna, čeprav že nekaj časa ni bilo dežja. Na tem delu poti je bilo tudi nekaj podrtega drevja, vendar nič posebnega.

Mi je pri vzponu uspelo izgubiti starejši telefon Nokia, črno sive barve, malo obtolčen in z manjkajočim pokrovčkom ob strani (tam, kjer se telefon polni). Sam telefon ni vreden nič, bi mi pa prav prišla sim kartica zaradi tel. številk. Poštenega najditelja prosim, da me obvesti na ZS.
KarmenT25. 02. 2022 15:24:34
Višinska razlika, ki je vpisana na poti, ni prava. Greben oz. grebeni se večkrat vzpnejo in nekoliko spustijo. Sicer pa pot po grebenih pred brstenjem drevja zelo lepa, razgledna, malo samotna, zlahka sledljiva in lepo markirana.
navdušena13. 02. 2023 08:05:34
O, te navedbe časov, rekordi itd. Včeraj prehodila pot od vrtca Najdihojca do koče. Lepo, približno dve uri. Kar prav je napisan čas. Jože, Branee s časom 1 uro ali pa 1 ura in 10 minut - je to zmeren tempo? In ali je priporočljivo, da se gre na pot brez požirka vode? Kriška, prav imaš, časi so orientacijski in prepričana sem, da bi se našel kdo, ki bi pot zmogel morda v 48 minutah. Ampak jaz ne in še veliko drugih tudi ne!
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići