Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasaj
Planinski venci / Polhograjsko hribovje i Ljubljana / Sveta Katarina (Topol) / Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)

Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)

Print
Ishodište: Slavkom dom na Golem brdu (396 m)
Širina/Dužina: 46,1055°N 14,4169°E
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 342 m
Visinska razlika po putu: 370 m
Zemljovid: Ljubljana in okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Pogleda: 24.626
 1 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 19
Broj komentara: 2
Pristup do ishodišta:
A) Pristup iz Ljubljane: Iz Ljubljane se vozimo prema Medvodama, ali samo do sela Medno. Na kraju sela skrećemo lijevo i vozimo se pored hotela nakon čega ubrzo dolazimo do raskrižja gdje nastavljamo lijevo prema Golom brdu i Žlebama. Put dalje vodi kroz selo Seničica, gdje nastavljamo ravno u pravcu Golog brda. Put nas potom dovodi do sljedećeg raskršća gdje se desno odvaja markirana staza na Golo brdo. I ovdje nastavljamo ravno i vozimo se dalje cca. 1 km do sljedećeg križanja, gdje skrećemo desno. Slijedimo tu cestu do manjeg parkirališta koje se nalazi nekoliko desetak metara ispod planinarskog doma Slavkov dom. Na velikom parkiralištu kod planinarskog doma parkiranje je dozvoljeno samo gostima.
B) Pristup iz Medvoda: Iz Medvoda vozimo prema Ljubljani. Na zadnjem semaforu u Medvodama skrećemo desno preko željezničke pruge i nastavljamo lijevo. Na raskrsnici malo prije hotela u Mednom skrećemo desno i put nas zatim dovodi u selo Seničica. Dalje je isti kao i gornji opis.
Opis puta:
Sa parkirališta krećemo cestom prema gore (ne u smjeru planinarskog doma Slavkov dom), gdje nas putokazi nakon nekoliko desetak metara usmjeravaju lijevo na šumski put. Tom cestom dalje nastavljamo do većeg kamenoloma, gdje se cesta sužava u puteljak. Ovom stazom nastavljamo do prvog raskrižja (cca 15 minuta), gdje se spajamo na stazu koja vodi iz Mednog (ili iz Medvoda). Ovdje se držimo lijevo (pomažu nam i putokazi).
Nastavljamo šumskom cestom do doline "Pri hrastu" (cca 15 minuta), a zatim se staza počinje nešto strmije uspinjati. Tim putem nastavljamo sve dok ne dođemo do male ravnice, gdje dolazimo do klupe (cca 20 minuta). Kada smo došli do ovog odmorišta strmiji dio staze je iza nas.
Od odmorišta nastavljamo šumskom cestom ravno (desno Jeterbenk) i ubrzo dolazimo do raskrižja na kojem idemo desno po strmijoj stazi. Pješačkom stazom nastavljamo do raskrižja (kod kapelice), koje od Jeterbenka vodi prema Katarini, gdje skrećemo lijevo i dolazimo na otvoreniji dio staze, odakle se za lijepog vremena otvara pogled prema Triglavskoj skupini i Karavankama. i Kamniško Savinjske Alpe.
Nastavljamo makadamom prema Topolu i dolazimo do župne crkve Svete Katarine (cca 35 minuta), koja se nalazi već u selu Topol. Od crkve nastavljamo asfaltnom cestom do raskrižja na kojem se nalazi kapelica (cca 5 minuta). Na raskrižju lijevo se možemo spustiti u Topolu, a desno nastavljamo prema Svetom Jakobu.
zemljovid puta - Sveta Katarina (Topol)
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Jeterbenk, Rog, Sveti Jakob ( 35 min)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, upisna knjiga
Slike:
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)1
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)2
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)3
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)4
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)5
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)6
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)7
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)8
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)9
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)10
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)11
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)12
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)13
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)14
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)15
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)16
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)17
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)18
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)19
Rasprava o izletu Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)
potpodnoge20. 09. 2014 00:00:00
Pozdravljeni
Dne 19. 09. 2014 sva se z ženo odpravila na to pot. Na začetku, ko pot zavije v gozd je pritrjeno opozorilo, da je planinska pot začasno zaprta. Ne oziraje se na obvestilo sva se podala po poti. Vmes pa, tam kjer so bila drevesa čez pot, so bila nad potjo odžagana, pot lepo prehodna brez ovir ali ogrožanja. Na delu poti, ki pa je resnično neprehodna zaradi vej na poti, pa je narejen dobro uhojen peš obvoz. Najbolj naju je presenetila lepa rdeča lesena tabla v smeri iz Topola proti Golemu Brdu, s kratkim nadstreškom, kot jih je videti na sliki št. 8, kjer je pisalo: POT ZAPRTA PRIVAT LASTNINA, spodaj v desnem kotu pa podpis, PD Medvode. Rade volje bi vam priporočal prijetno gozdno planinsko pot, ampak, kaj če vas kdo oglobi, ker prepoved je pa le prepoved. In potem bom kriv jaz. Za pojasnilo sem se že obrnil na PD Medvode, da vidim kaj je na stvari. Seveda je bilo opozorilo o začasni uporabi po žledu vsekakor vmesno, kar pa v današnjem času nikakor ni več. Pot je varna tako za planince, kot občasne pohodnike. Lastnina je pa le lastnina in jo je treba upoštevati. Čudno, če je lastnina planinskega društva, pa ta prepoveduje njeno uporabo. Kajti na vseh smerokazih na poti, ni nobenega dodatnega opozorila o prepovedi uporabe.
potpodnoge24. 09. 2014 00:00:00
Pozdravljeni
Z veseljem lahko objavim, da so se v PD Medvode hitro odzvali (pohvalno) glede mojega zapisa in mi je prejšnji predsednik PD podal kar širšo pojasnilo glede mojih vprašanj. V glavnem, ne bom navajal podrobnosti pogovora. Pot je odprta za vse planince in pohodnike. Tablo, da je pot zaprta zaradi privat lastnine so pustili, ker ni bila napisana v imenu PD Medvode, so pa podpis odstranili. Vsem obiskovalcem želim prijetno pot in prijetno počutje, pa kjerkoli ste že.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići