Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasaj

Sora - Osolnik (čez Hom)

Print
Ishodište: Sora (360 m)
Širina/Dužina: 46,1414°N 14,3703°E
Ime puta: čez Hom
Vrijeme hodanja: 1 h 50 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 498 m
Visinska razlika po putu: 600 m
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Pogleda: 33.549
 3 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 28
Broj komentara: 15
Pristup do ishodišta:
A) Prvo se vozimo do Medvoda, nakon toga kod trgovine Spar napuštamo glavnu cestu i nastavljamo prema željezničkom kolodvoru i naselju Sora. U Sori se prvo lijevo odvaja cesta prema Katarini, a malo naprijed i prema Osolniku. Vozimo se cestom prema Osolniku te nakon kraćeg uspona parkiramo na parkiralištu ispod crkve sv. Štefana. Možemo parkirati i malo niže na parkiralištu kod prezbiterija.
B) Iz Kranja vozimo prema Škofjoj Loki, s periferije Škofje Loke slijedimo putokaze za Gorenju vas. Prije tunela Sten iz kružnog toka vozimo na izlazu u smjeru naselja Sora. Dalje vozimo kroz naselja Hosta, Pungert, Gosteče i Draga, do naselja Sora, gdje skrećemo desno prema Osolniku te se nakon kraćeg uspona parkiramo na parkiralištu ispod crkve sv. Štefana. Možemo parkirati i malo niže na parkiralištu kod prezbiterija.
C) Iz Poljanske doline vozimo prema Škofjoj Loki pa obilaznom cestom kroz tunel Sten. Nakon tunela skrećemo desno i pratimo putokaze za naselje Sora. Dalje vozimo kroz naselja Hosta, Pungert, Gosteče i Draga, do naselja Sora, gdje skrećemo desno prema Osolniku te se nakon kraćeg uspona parkiramo na parkiralištu ispod crkve sv. Štefana. Možemo parkirati i malo niže na parkiralištu kod prezbiterija.
Opis puta:
Od parkirališta kod crkve sv. Štefana nastavljamo asfaltiranom cestom koja se umjereno uspinje te nas nakon kraćeg uspona dovodi do oštrog lijevog zavoja. Tek malo iznad spomenutog skretanja, s ceste se oštro desno odvaja markirana staza koja vodi prema Homu i Osolniku. Idemo spomenutom stazom koja ulazi u gustu šumu i počinje se strmije uspinjati. Više se staza nakratko splašnjava i vrlo se približava cesti na Osolniku.
Nastavljamo blago desno markiranom planinarskom stazom, koja se malo više razdvaja na dva dijela. Ponovno nastavljamo desno u smjeru Homa (blago lijevo Osolnik - staza, koja s lijeve strane zaobilazi vrh Homa) po sve strmijoj stazi. Staza se više spušta, a zatim nas za nekoliko minuta dodatnog hoda dovodi do vrha Hom s kojeg se otvara lijep pogled prema Gorenjskoj.
S vrha nastavljamo u smjeru Osolnika stazom koja se počinje umjereno spuštati kroz šumu te skreće lijevo i nakon nekoliko minuta spusta dovodi nas do ceste na Osolniku. Navedenu cestu pratimo desno i pratimo je cca 15 minuta, do križanja uz cestu (do ovdje moguće i označenim prečacima).
Kod križa nastavljamo desno markiranom stazom u smjeru Osolnika. Staza naprijed najprije vodi pored spomenika NOB-u, a zatim se počinje sve strmije uspinjati kroz sve rjeđu šumu. Više se staza uz žičanu ogradu još strmije uspinje, a onda pred sobom uočavamo crkvicu na vrhu Osolnik do koje nam preostaje tek nekoliko koraka sve slikovitijeg hoda.
Startna točka - Hom 50 minuta, Hom - Osolnik 1:00.
zemljovid puta - Osolnik
Ob poti: Hom (715m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Sora - Osolnik1
Sora - Osolnik2
Sora - Osolnik3
Sora - Osolnik4
Sora - Osolnik5
Sora - Osolnik6
Sora - Osolnik7
Sora - Osolnik8
Sora - Osolnik9
Sora - Osolnik10
Sora - Osolnik11
Sora - Osolnik12
Sora - Osolnik13
Sora - Osolnik14
Sora - Osolnik15
Sora - Osolnik16
Sora - Osolnik17
Sora - Osolnik18
Sora - Osolnik19
Sora - Osolnik20
Sora - Osolnik21
Sora - Osolnik22
Sora - Osolnik23
Sora - Osolnik24
Sora - Osolnik25
Sora - Osolnik26
Sora - Osolnik27
Sora - Osolnik28
Rasprava o izletu Sora - Osolnik (čez Hom)
fpetel11. 04. 2011 00:00:00
Markirana pot se odcepi od asfaltirane ceste že na začetku parkirišča na levo stran in kasneje prečka cesto. Pešpot se v celoti izogne asfalta in le na nekaj krajših odsekih poteka po makadamu. Pot je zelo zanimiva. Prvi del do vrha Homa je kar strm in primeren za pridobivanje kondicije. Kasneje se pa lahko deloma tudi malo odpočijemo po zaključnem strmem vzponu po travniku na vrh.
darh3. 05. 2013 00:00:00
Zelo lepa pot, ki smo jo v sredo izbrali za začetek našega vzpona na Tošč. Čez Hom nismo srečali nikogar, zato pa naprej proti Osolniku toliko več. Celoten opis naše poti s slikami najdete tule.
tulipan22. 05. 2013 00:00:00
Za enoten opis poti je potrebno namesto Osolnika zapisati Cerkev Sv. Mohorja in Fortunata. Tako bomo dobili novo kategorijo izletov, namreč od cerkve do cerkve. Izhodišče za opisani izlet je v vasi Sora.
Darxta22. 05. 2013 00:00:00
tulipan, prosim ne pretiravat. Hrib se imenuje Osolnik, tale stran je hribi.net (ne cerkvenahribih.net). Saj se pohodniki tudi odpravljajo na Triglav, ne do Aljaževega stolpa. Da ne rečem, da v opisu hriba jasno piše: "Z vrha, na katerem stoji cerkev sv. Mohorja in Fortunata..." Pa tudi na smerokazih piše Osolnik (ali Osovnik), ne pa cerkev.
Torej naj opis ostane takšen, kot je.
Žiga Šubic8. 02. 2014 00:00:00
Hotel je povedati, da bi bilo bolje, če bi bilo kot izhodišče napisana vas Sora. Tudi jaz sem preklikal vsa izhodišča preden sem ugotovil, da je omenjena cerkev v vasi Sora.
fonko23. 05. 2015 00:00:00
Na Hom je precej strma pot. Nadaljevanje poti po in ob cesti med borovničevjem zelo prijetno. Pozor,ko je v cerkvi maša je parkirišče nabito polno.
Lamps9. 03. 2016 00:00:00
Pozdravljeni,imam eno vprašanje za poznavalce teh krajev.Zanima me,kako daleč je od izhodišča pri cerkvi Sv.Štefana pa do začetka poti na Sv.Jakob?Imam v planu za vikend delat malo daljši krog,pa me zanima koliko je asfalta in kako je kaj z orentacijo.Spustil bi se iz Osolnika v dolino in potem nadaljeval naprej na Jakoba.Obstaja morda še kakšna krajša povezava med obema ciljema.Hvala lepa za morebitno pomoč in lep pozdrav.
Stane79. 03. 2016 00:00:00
Z Osolnika je najbolje da greš do Mihelčičevega doma na Govejku (45min), od tam do Legastje (slabe pol ure) in do Sv. Jakoba (1 ura). S Sv. Jakoba imaš markirano pot nazaj v Soro. Poti so dobro označene, pa tudi vse so opisane na tem portalu.
ben9. 03. 2016 00:00:00
Med Osolnikom in Jakobom se nahaja dolina Ločnice...ne vem sicer po kateri poti bi ti šel na Jakoba ampak od začetka doline do Legastje so kakšni štirje km asfalta, do Katarine pa še kakšni trije...Če pa začneš pri hiši kulinarike Jezeršek pa lahko narediš malo daljši krog po vrhovih polhograjcev in je krožna z približno 1400 višinci in okrog 24km dolžine.
Lamps9. 03. 2016 00:00:00
Hvala obema za odgovor,ker se izogibam asfalta se bom raje odločil za pot,ki mi jo je predlagal gospod Stane.Tura bo kar divja,štartat imam namen v Šentvidu v Ljubljani in preko Toškega Čela,Katarine,Malega Tošča in Osolnika do Puštala oz. Škofje Loke in potem nazaj na Osolnik in preko doma na Govejku v Soro in potem na Jakoba,ter preko Bormesa čez Šentviški hrib nazaj v Šentvid na mrzu per.jezik
ben9. 03. 2016 00:00:00
A to greš za dva dni?? velik nasmehmežikanje
Lamps9. 03. 2016 00:00:00
Če me ne bo pobralo bi rad prišel nazaj v enem dnevu.Bivak vreče nisem mislil nositi s sabonasmeh
otiv9. 03. 2016 00:00:00
Sneg je na poti. nasmeh
nevi27. 10. 2019 00:00:00
Ali mogoče kdo ve kateri vrh vidimo z Osovnika med Kočno in Zaplato? Verjetno je v Avstriji.
georgia27. 10. 2019 00:00:00
Še moje izkušnje glede zgoraj omenjenega kroga Jakob - Osolnik, morda komu pridejo prav..
.
Pred leti sem ravno takle čas, pred 1. novembrom, parkirala svoje kolo malo naprej od Jezerška v Sori in šla na Jakoba po poti, ki gre mimo Studenčic in Tehovca na vrh.
Z Jakoba potem na Katarino in Grmado ter po najkrajši poti (Govejek sem spustila) do Osolnika, kamor sem prišla ravno za sončni zahod. Ker se je že mračilo, sem šla do Sore kar po cesti z Osolnika. Vse skupaj se je nabralo 6 ur razgibane hoje ter prelepih spominov na jesensko vandranje po Polhograjcih nad Soro velik nasmeh

Planinski pozdrav!
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići