Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Jančah (792 m)?
Glasaj
Planinski venci / Karavanke / Boč / Studenice - Boč (po cesti)

Studenice - Boč (po cesti)

Print
Ishodište: Studenice (260 m)
Širina/Dužina: 46,2999°N 15,6138°E
Ime puta: po cesti
Vrijeme hodanja: 2 h
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 718 m
Visinska razlika po putu: 750 m
Zemljovid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Autor: bruny
Pogleda: 11.059
 2 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 32
Broj komentara: 11
Pristup do ishodišta:
A) Iz smjera Ljubljane napuštamo autocestu u Slovenskim Konjicama i preko Žiča, Loča i Zbelova dolazimo do centra Poljčana. U centru skrećemo desno u smjeru Studenica i nakon otprilike tri kilometra dolazimo do Studenica, gdje nastavljamo desno preko mosta preko rijeke Dravinje u glavni dio naselja. Ispred samostanskog kompleksa sigurno parkiramo.
B) Iz smjera Maribora napuštamo autocestu u Slovenskoj Bistrici, gdje nas putokazi usmjeravaju prema Poljčanama. U središtu skrećemo lijevo u smjeru Studenica i nakon otprilike tri kilometra dolazimo do Studenica, gdje nastavljamo desno preko mosta preko rijeke Dravinje u glavni dio naselja. Ispred samostanskog kompleksa sigurno parkiramo.
C) Iz smjera Ptuja, Kidričeva preko Ptujske gore, Majšperka i Makola dolazimo do Studenica, gdje nastavljamo lijevo preko mosta preko rijeke Dravinje u glavni dio naselja. Ispred samostanskog kompleksa sigurno parkiramo.
Opis puta:
Nakon kratkog razgledavanja glavnog dijela Studenica, nastavljamo lijevo od samostanskog kompleksa kod prezbiterija. U prolazu/podvožnjaku između Prezbiterija i Vinogradarske udruge Studenice nastavljamo uzbrdo po kolovozu uz kameni zid i groblje časnih sestara. Ubrzo dolazimo do izvora Toplog potoka lijevo od staze i na uskom mostiću prelazimo potok. Nastavljamo prema gore, sada starom rimskom cestom koja je kroz duga stoljeća zadržala izvorni oblik staze više u Boč. Kada dođemo do šumske ceste skrećemo lijevo, desno vodi cesta prema naselju Podboč ili Zgornje Poljčane.
Pratimo šumsku cestu i na prvom većem raskrižju nastavljamo desno, lijevo vodi cesta u smjeru Makola. Dalje tik uz cestu dolazimo do brvnare lovačkog LD Poljčane na Golniku. Nastavljamo cestom i ubrzo opet dolazimo do križanja na kojem nastavljamo desno, lijevo čistine Formila, partizanska bolnica na Boču, Dom planincev na Boču... Dalje pratimo cestu od skretanja do skretanja...i dolazimo do ulaza odnosno ograde RTV tornja na Boču.
Nastavljamo malo prema dolje i ubrzo se spuštamo na planinarski put od Poljčana prema kuli na Boču. Stazom dalje pored vojnog rejona ubrzo dolazimo do cilja...zadnjih metara na gornjem grebenu. Kratki uspon stepenicama na tornju. Lijep pogled na sve strane konačna je nagrada opisane ture.
zemljovid puta - Boč
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Studenice - Boč1
Studenice - Boč2
Studenice - Boč3
Studenice - Boč4
Studenice - Boč5
Studenice - Boč6
Studenice - Boč7
Studenice - Boč8
Studenice - Boč9
Studenice - Boč10
Studenice - Boč11
Studenice - Boč12
Studenice - Boč13
Studenice - Boč14
Studenice - Boč15
Studenice - Boč16
Studenice - Boč17
Studenice - Boč18
Studenice - Boč19
Studenice - Boč20
Studenice - Boč21
Studenice - Boč22
Studenice - Boč23
Studenice - Boč24
Studenice - Boč25
Studenice - Boč26
Studenice - Boč27
Studenice - Boč28
Studenice - Boč29
Studenice - Boč30
Studenice - Boč31
Studenice - Boč32
Rasprava o izletu Studenice - Boč (po cesti)
jprim8. 05. 2014 00:00:00
Lepo, pa ti je uspelo spravit to pot iz Studenic med opise poti, ...
Ali je to edina varianta iz tega izhodišča, če pelje po cesti je res bolje za kolesarje in avtomobile.nasmeh
klm10. 05. 2014 00:00:00
Brunny,(pa tudi ostali, ki morebiti poznate odgovor):
kot domačinu ti je najbrž poznan plezalni pristop s poti mimo jame Belunjače, ki je označen s florestenčno zeleno barvo in pusčicami. Pod pusčiami, v nadaljevanju vzpona črtami, so tudi pike: ponekod dve, na enem mestu zgolj ena na več mestih tri. Kaj označujejo? Morebiti ves? Sprva sem mislil, da težavnostno stopnjo, saj je začetek vzpona res II., nato zgolj I., ampak mislim, da se nikjer ne dotakne III. sicer pa res lep, izpostavljen prehod.
bruny10. 05. 2014 00:00:00
Februarja sva tam opravila s kolegom spust iz stolpa. Opazil oznake in kolega mi je povedal, da bodo steno opremili za plezalni pristop - ferato. Verjetno nekaj podobnega kot je Skala nad Slovenskimi Konjicami, ne vem !? morda Gonžarjeva peč. Na Boču so večkrat tudi izobraževanje iz strani PZS in verjetno je to potrebno. Vsekakor popestritev in dodana vrednost. Več informacij nimam, morda se oglasi kdo, ki ve kaj več, menim pa da je ,,to - to,,.Lp
klm10. 05. 2014 00:00:00
Hvala za informacijo, Bruno. Lp, Klemen
bruny12. 05. 2014 00:00:00
Ni bilo nek problem pot iz Studenic mežikanje ,,spravit,, med uradne poti. Ravno zato nekaj odloga, ker je varianta bolj oziroma v glavnem cestna. Dobro tudi gozdne ceste so v predelu Boča kar obiskane s strani rekreacije željnih, kolesarjev, tekačev, pohodnikov je vedno več...
Nekje bi to naj bila edina uradna pot iz Studenic navzgor, višje v svet Boča. V ,,razmerah Boč,, predstavil še kar nekaj neuradnih poti, tudi bolj ,,ojštrih,, in morda še kdo. Problem ali pa morda tudi sreča je da te poti niso označene. Ker niso uradne označene seveda iz moje strani med poti ne bodo uvrščene. Tudi prav je tako, Boč je občutljiv ekosistem - tudi krajinski park, nekaj redkih živalskih in rastlinskih vrst uspeva in se bori za vsakodnevno preživetje na teh tleh podobnim kraškim...Lp
klm12. 05. 2014 00:00:00
Ta opisan pristop je izrazito tekaski ali kolesarski, dolg dobrih 10 km.
A kot si rekel Bruny, je nekaj bolj, ne bi se izrazil "ojstrih", pač pa samotnih, odročnih poti, na katerih srečah trop muflonov ali slisis divje mačke, itd., Med opisanim pristopom po gozdni cesti in klasičnim pristopom prek Babe, je kar nekaj takih lepih bolj ali manj vidnih stezic. Boč pa se tako kaže v drugačni podobi, tako da ga vedno znova z veseljem odkrivas.
jprim14. 05. 2014 00:00:00
@klm
A si prepričanzavijanje z očmi muflonov, srečala sva samo še kozoroge.
LP!
klm14. 05. 2014 00:00:00
Kozoroge?
Teh na območju Boča zagotovo ni. Kar veliko ljudi na moje začudenje ne ločuje kozorogov od gamsov!
Muflone 100%, z razdalje cca. 30 m. Sem ter tja se najde se kaksen zlatorog...
bruny15. 05. 2014 00:00:00
Muflon je nekje podoben ovci in v Sloveniji ni avtohtona vrsta divjadi. Naseljen je bil v šestdesetih in sedemdesetih letih preteklega stoletja. Na Boču konkretno leta 1972/73 in poselitev na Boču je bila ena uspešnejših v slovenskem prostoru. Ob štiridesetletnici poselitve so iz Slovaške dobili nekaj novih živali za poživitev krvi na Boču. Seveda danes oziroma v sedanjem času poselitve ne bi bilo, neavtohtone vrste se po novih smernicah ne naseljujejo in takrat je bil seveda nek drug čas in pogled na lovsko stroko. Mufloni so predvsem krčili prostor gamsu. Seveda je bila v tedanjih časih poleg stroke vedno potrebna tudi politična odločitev ali vsaj soglasje.
Še pogled v zgodovino...v tedanjih časih je bil skoraj vsak pomemben politik in tudi direktor lovec, danes je nekoliko drugače po eri tenisa je v ospredju predvsem golf. Tito na Boču po podatkih ni bil nikoli medtem, ko so se slovenski vodstveni kadri tedanjega časa udeleževali lovov na ožjem in širšem področju Boča.Lp
jprim17. 05. 2014 00:00:00
Jap, priznam, da sem ga biksinala, kako sem lahko zamnenjala kozoroga za gamsa, ...(pivo???)
Srečala sva gamsemežikanje
bruny5. 10. 2014 00:00:00
Danes po opisani poti sestopil...750 višinskih metrov je iz Studenic nekje, dames so bili na opisani poti negativni, tudi zanemarljivih 35 pozitivnih na delu med razglednim in RTV stolpom.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići