Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Jančah (792 m)?
Glasaj
Planinski venci / Karavanke / Ajdna / Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna (plezalna pot)

Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna (plezalna pot)

Print
Ishodište: Valvasorjev dom pod Stolom (1181 m)
Širina/Dužina: 46,426°N 14,1468°E
Ime puta: plezalna pot
Vrijeme hodanja: 40 min
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Visinska razlika: -135 m
Visinska razlika po putu: 50 m
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): čelada, komplet za samovarovanje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Pogleda: 9.176
 1 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 31
Broj komentara: 4
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Jesenice idemo do izlaza Lesce i pratimo cestu naprijed u smjeru Žirovnice i Jesenica. Nakon nekoliko km vožnje doći ćemo do raskrižja gdje se desno (iz smjera Jesenica lijevo) odvaja cesta za Žirovnicu i Moste. Samo nekoliko metara naprijed na sljedećem raskrižju skrećemo lijevo u Moste (desno Žirovnica). Dalje se vozimo pored spomenika palim borcima, gdje se cesta počinje uspinjati na brdo ispod željezničke pruge. Na vrhu strmine skrećemo desno (kod oznake Vila Karin), a potom vozimo prema Završniškom jezeru i Valvasorjevom domu. Cesta se potom ravna i dovodi nas do raskrižja na kojem se lijevo odvaja cesta za Valvasorjev dom. Idemo spomenutom cestom (ravno planinarska kuća Koča pri izvoru Završnice), koja počinje najprije blago, a potom sve strmije uspinjući se po mjestimično dosta neravnoj cesti (najstrmiji dijelovi su asfaltirani). Više nas put dovodi do malo većeg raskršća gdje nastavljamo lijevo u pravcu Potoške planine (desno Doslovška planina). Cesta se potom ravna i malo dalje nas dovodi do sljedećeg križanja. Ovaj put nastavljamo blago desno u smjeru planinarskog doma Valvasorjev dom (blago lijevo Ajdna i Potoška planina) te se ponovno vozimo strmijem cestom sve do spomenutog doma. Parkiramo na jednom od parkirališta uz cestu u blizini planinarskog doma, parking ispred doma je samo za goste.
Od Poljane (raskrižje prije Završniškog jezera) do Valvasorjeva doma ima 5 km.
Opis puta:
Od planinarskog doma Valvasorjev dom nastavljamo markiranom stazom u smjeru Ajdne. Staza koja lijevom stranom zaobilazi planinarski dom, brzo ulazi u šumu, gdje prvo prelazi padine prema zapadu, a zatim se počinje znatno spuštati prema obližnjem šumskom putu koji vodi prema pašnjaku Potoška planina.
Na spomenutu cestu dolazimo desno na manjem raskršću s kojeg nastavljamo desno prema dolje u pravcu Ajdne. Kratko vrijeme nastavljamo spomenutom cestom, a zatim nas putokazi za Ajdnu usmjeravaju lijevo strmo prema dolje. Dalje se neko vrijeme spuštamo po neravnom kolovozu, a potom staza prelazi na greben, gdje se postupno spušta. Kada markirana staza napusti greben, skreće malo udesno i spušta se na mali prevoj između Male Ajdne i Ajdne.
Na navedenom sedlu je markirano križanje, a mi nastavljamo lijevom stazom koja je označena kao vrlo zahtjevna staza.
Od križanja se u nekoliko koraka uspinjemo do zidina, gdje odmah nailazimo na čeličnu sajlu, a ona nas prati gotovo kroz cijeli penjački dio. Staza se na penjačkom dijelu najprije uspinje dijagonalno, a zatim skreće udesno i nakratko se strmo uspinje po eksponiranoj padini. Slijedi nešto lakši dio, a zatim staza skreće desno, gdje brzo prelazi na dobro osiguran greben, po kojem se uspinjemo na manje strmi dio Ajdne. Kada se staza spljošti, s desne strane se uključuje i lakša staza, te tek nekoliko metara iza križanja dolazimo na panoramski vrh Ajdna.
zemljovid puta - Ajdna
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Valvasorjev dom pod Stolom, Potoška planina
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna1
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna2
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna3
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna4
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna5
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna6
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna7
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna8
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna9
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna10
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna11
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna12
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna13
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna14
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna15
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna16
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna17
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna18
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna19
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna20
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna21
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna22
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna23
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna24
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna25
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna26
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna27
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna28
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna29
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna30
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna31
Rasprava o izletu Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna (plezalna pot)
CarpeDiem24716. 10. 2011 00:00:00
Uau, kakšen lep razgled na Savo in pa Jesenice. Moram enkrat it na tale sprehod! velik nasmeh
katty14. 10. 2012 00:00:00
Danes sem se nahajala na tem koncu. Startali sva seveda spodaj,malo višje od parkirišča, nato pa nadaljevali kar po makadamski poti. Hm, plan je bil ves čas osvojiti oz. stopiti na Ajdnonasmeh, pa sem se potem pred vstopom v plezalni del žal morala obrniti-pa ne,da nebi bila izzivu kos, morala obrniti zaradi obveznostieekmrk pogled. Definitivno se vrnem, takrat v lepem jesenskem vremenu, saj je, vsaj po videnem, razgled od tu osupljiv. Sestopili sva pa po prijetni in lepo urejeni stezici, ki vodi do Valvazorjevga doma-pred časom najbrž deloma prenovljena, saj so na skalah prijetni napisi o višini. Ves čas je bilo videti, da je obiska bilo tam zgoraj prav velikomežikanje.
lilyd1. 03. 2020 00:00:00
Dva vodnika Jože in Miha, skupina tečajnikov, pot smo v soboto pričeli v Završnici. Po dobri uri vzpona je bilo dobri 500 višincev za nami in prišli smo do Valvasorjevega doma pod Stolom. Pot je proti vrhu bolj spolzka, dereze niso potrebne. Je pa nujna zimska oprema za vzpon na Stol. Mi smo pot nadaljevali do arheološkega najdišča Ajdne, kjer so razvaline lepo zavarovane, prav tako deli prve krščanske cerkve na slovenskem. Zadnji delček poti je lepo zavarovan z jeklenicami. Na vrhu lepi razgledi proti Triglavu, Mežakli, Jelovici, Pokljuki. In seveda Karavankam, od Dovške babe, Golice in Stol, najvišji, kot na dlani. Na vrhu smo izvedeli še in še od kamnin, do oblakov in vetrov...škoda, da vse ne ostane v glavi. Spust na drugo stran malo zasnežen, previden spust, a je tudi dodatno varovano, več jeklenic, kot včasih. Sprehod nazaj do doma, sledil je teoretični del. Koča je lepo urejena, čisto, hrana dobra. Poleg nas so bili na izobraževanju tudi hrvaški tečajniki. Me že vleče na Stol v pomladnih razmerah, pa še na Smolnik in Peči...
Majdag30. 04. 2022 07:55:28
Smolnik - Ajdna...Nobeden od naslovov ne ustreza moji poti, vem. Začela sem v Završnici in se po gozdni poti pri odcepu za Smolnik, odločila za strmo. Steza je suha, preprek ni. S Smolnika sem nadaljevala do ceste in potem proti Ajdni. Pri odcepu za Ajdno je kolovoz blaten, odvažajo les. Po plezalni na vrh, skale so suhe in avrikelj cveti. Sestop z Ajdne po spodnji poti. Razgledi na obeh vrhovih čudoviti. Vredni ogleda, pa še daleč ni.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2022/04/razgledi-za-duso-smolnik-in-ajdna.html
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići