Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasaj
Planinski venci / Karavanke / Košutica / Vranček - Košutica (vzhodna pot)

Vranček - Košutica (vzhodna pot)

Print
Ishodište: Vranček (950 m)
Širina/Dužina: 46,4279°N 14,2726°E
Ime puta: vzhodna pot
Vrijeme hodanja: 2 h 50 min
Zahtijevnost: zahtjevna neoznačena staza
Visinska razlika: 1018 m
Visinska razlika po putu: 1018 m
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 20.335
 3 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 40
Broj komentara: 11
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Jesenice idemo do izlaza Ljubelj i pratimo cestu prema graničnom prijelazu. Kada izađemo iz zadnjeg tunela (prepoznajemo ga po tome što je nakon tunela s lijeve strane ceste sipar) u prvom oštrom lijevom zavoju primijetit ćemo putnu kućicu i pored nje makadamski put. Tu parkiramo na manjem parkiralištu ili se lošijom cestom vozimo dalje do sljedećeg parkirališta koje se nalazi malo više.
Opis puta:
Sa parkinga izlazimo na lošu šumsku cestu i pratimo je naprijed. Put više presijeca bujicu, nakon toga se blago uspinje i dovodi nas do mjesta gdje završava. Naprijed prelazimo most i nastavljamo kolovozom koji se umjereno uspinje po djelomično obraslom točku. Kolovoz pravi nekoliko oštrih zavoja i dovodi nas sa sjevernih padina Košute na južne padine Košutice.
Dalje se većim dijelom uspinjemo kroz šumu koja nas dovodi na veću čistinu. Ovdje kolovoz ide oštro lijevo i uspinje se prema planini Korošica. Malo prije planinskog pašnjaka prelazimo ogradu za ispašu, odakle se otvara prekrasan pogled. S livade idemo blago desno ispod vikendice koju vidimo iznad nas. Staza zatim skreće lijevo iu nekoliko koraka uspona dovodi nas do vikendice na planini Korošica.
Od planinarskog doma idemo desno u smjeru Velikog vrha prema prevoju Hajnževo sedlo. Staza naprijed prelazi padine Košutice uglavnom u blagom usponu kroz rjeđu šumu. Ovu stazu sa sve ljepšim vidicima pratimo do prevoja Hajnževo sedlo, gdje se spaja staza iz Austrije.
Na sedlu idemo lijevo i počinjemo dosta strmo uspon (desno Veliki vrh). Najprije se uspinjemo slovenskom stranom grebena uz patuljak, zatim staza neko vrijeme teče po blago izloženom grebenu. Slijedi kraći uspon s austrijske strane uz pomoć čeličnih sajli i ubrzo dolazimo na sporedni vrh. Sa sekundarnog vrha zatim se uz pomoć čeličnih sajli spuštamo nekoliko metara i odmah nakon toga se opet strmo uspinjemo do vrha na kojem se nalazi i upisna knjiga.
Ishodište - Korošica 1:35, Korošica - Košutica 1:15.
zemljovid puta - Košutica
Ob poti: Planina Korošica (1554m), Hajnževo sedlo (1701m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Vranček - Košutica1
Vranček - Košutica2
Vranček - Košutica3
Vranček - Košutica4
Vranček - Košutica5
Vranček - Košutica6
Vranček - Košutica7
Vranček - Košutica8
Vranček - Košutica9
Vranček - Košutica10
Vranček - Košutica11
Vranček - Košutica12
Vranček - Košutica13
Vranček - Košutica14
Vranček - Košutica15
Vranček - Košutica16
Vranček - Košutica17
Vranček - Košutica18
Vranček - Košutica19
Vranček - Košutica20
Vranček - Košutica21
Vranček - Košutica22
Vranček - Košutica23
Vranček - Košutica24
Vranček - Košutica25
Vranček - Košutica26
Vranček - Košutica27
Vranček - Košutica28
Vranček - Košutica29
Vranček - Košutica30
Vranček - Košutica31
Vranček - Košutica32
Vranček - Košutica33
Vranček - Košutica34
Vranček - Košutica35
Vranček - Košutica36
Vranček - Košutica37
Vranček - Košutica38
Vranček - Košutica39
Vranček - Košutica40
Rasprava o izletu Vranček - Košutica (vzhodna pot)
andrej jerina23. 06. 2008 00:00:00
Danes sem opravil omenjeno pot. Popolnoma se strinjam z opisom poti, dodajam pa samo eno pripombo. Pot ni označena in markirana. Oskrbnica na planini Korošica je povedala, da si je omenjeno pot prejšnji teden ogledal markacist in da jo bodo označili v kratkem. Prav tako velja za pot od planine Korošica do priključka na Ljubeljsko pot na sedlu. LP Andrej
gregorrr12. 09. 2008 00:00:00
Za povprečnega planinca kar malo adrenalinsko sploh po nezavarovanem grebenu in potem zadnja polovica do Ljubeljske koče. V vlažnem vremenu ne priporočam zaradi drseče trave in ilovce.
daniel24. 05. 2009 00:00:00
Pot še danes ni markirana Je pa res da priporočljivo opraviti v suhem vremenu
barjus28. 07. 2009 00:00:00
Gor sem bla teden nazaj, glede markacij se ne spomnim amapk gor iz sedla vodi samo ena pot, ki pa je ne moreš zgrešit. Je pa pot resnično zračna in ni za vrtoglave. Je pa za vse ki si želijo malo adrenalinanasmeh
klm18. 07. 2010 00:00:00
ta star ldje se bojo spomnil, da je bva ta pot še pred tremi desetletji brez jeklenic. takrat pa je bla zahtevna. dones je precej bolj pohlevna! podovbna pot pelje na vrh Babe iz Dovjakovega sedla (1728 m), ki povezuje Babo z Lokovnikovim Grintovcem. Pot uradno ni markirana, kljub temu pa je označena s črtami in puščicami. Pelje pa čez severovzhodno pobočje, sprva skozi ruševje. nato kratko stenco, kjer se pleza I. II. težavnostno stopnjo (tko bi bva tudi zgoraj opisana vhodna pot brez varoval), poj pa se vzpenjaš po strmi šodrasti grapši do vrha in pristopiš na vrh pri jebenem avstrijskem križu! kaj je sploh treba s temi verskimi simboli v hribih počet!? lapa tura, za probat.
Zvezdica <33. 07. 2011 00:00:00
Danes smo bili na Košutici. Gor smo šli po tej vzhodni poti, dol nazaj pa mimo koče na ljubelju. Smo imeli zraven kužke tko da smo se mal namučili tm po zajlah drgač pa super turca. Sam je treba mal gledat da u kak drekec od krave al pa konja ne stopš.velik nasmeh Kar se vremena tiče je blo mal oblačn tut kaka kapljica je padla pa mal je zapihal. Drgač smo pa zloooo užival. Zlo priporočam......nasmeh
mgrego2215. 04. 2012 00:00:00
S prijatelji smo naredili krožno pot: start iz Ljubelja, sledila je prijetna pot do koče nad Ljubeljem. Nadaljevali smo do koče na Korošici. Ta del poti je še posebej zanimiv, saj je potrebno plezati po "lojtrici". Na planini Korošica okrepčilo, potem pa po lovski poti nazaj. Prihodnjič bomo dodali še vzpon na Babo.mežikanje
metod25. 12. 2012 00:00:00
Košutica včeraj je bila prav pomladanska. Spodnji del, do ograde planine Korošice je bilo še pomrznjeno, zgoraj pa vse odtajano. Naprej od Korošice sva sledila stopinjam proti Košutici, ki pa so šle kar direktno proti vrhu. Čez rušje, strme trave in skale je bilo naporno, a sva zmogla. Na vrhu vetrovno in krasni razgledi. Markirana pot dol je bila dobro shojena.
ZoranV15. 12. 2013 00:00:00
Skoraj eno leto kasneje kot zadnji komentar so razmere presenetljivo podobne nasmeh


http://www.youtube.com/watch?v=gH8S8tZhTA4
MitjaBelak5. 11. 2018 00:00:00
Štart, cestarska bajta pod Ljubeljem. Zjutraj Korošica še v megli. Z Hajneževega sedla proti vrhu lepa pot z nekaj prijemanja za skale. Nato sledi še malo adrenalina po zgornjem grebenu. Nekaj jeklenic, ziher korak, pa gre. Naju z ženo je po grebenu kar malo oviral še veter v sunkih. Zgoraj lepi pogledi, kar jih je bilo nad meglo. Severni del Košute nad 1500m je gledal iz belega morja, res je lepo videti to verigo še s te strani. Dol pa po grebenu proti staremu Ljubelju. Tam okoli lojtrce je precej drselo, tudi megla je dodala svoje, in ni bilo prijetno. Sledi okrepčilo v nabito polni koči na Ljubelju. In nato še spust po cesti do avta, cca 3/4 ure. Lep izlet, priporočam. Izlet skupaj brez postankov, dobrih 5 ur.
Enka30. 06. 2022 12:49:05
Je ta pot še vedno neoznačena? Je lepo sledljiva?
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići