Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Jančah (792 m)?
Glasaj

Vrtovin - Kucelj na Čavnu

Print
Ishodište: Vrtovin (360 m)
Širina/Dužina: 45,9099°N 13,8204°E
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 877 m
Visinska razlika po putu: 877 m
Zemljovid: Goriška 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 21.066
 1 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 18
Broj komentara: 10
Pristup do ishodišta:
A) S autoceste Razdrto - Nova Gorica idemo do izlaza Ajdovščina, a zatim na raskrižju skrećemo lijevo u smjeru Nove Gorice. Dalje, regionalnom cestom prema Novoj Gorici vozimo se do naselja Vrtovin, tamo u sredini naselja skrećemo desno u smjeru Čavena. Cestu koja se zatim uspinje kroz selo na raskrižju pratimo u smjeru Sv. Pavla, Kucelja i Čavena. Parkiramo se na manjem parkiralištu na kraju sela, kod planinskih putokaza.
B) S autoceste Nova Gorica - Razdrto idemo do izlaza Selo, nakon što se vozimo starom cestom Nova Gorica - Ajdovščina nastavljamo desno prema Novoj Gorici. Regionalnom cestom prema Ajdovščini vozimo se do naselja Vrtovin, tamo u sredini naselja skrećemo lijevo u smjeru Čavena. Cestu koja se zatim uspinje kroz selo na raskrižju pratimo u smjeru Sv. Pavla, Kucelja i Čavena. Parkiramo se na manjem parkiralištu na kraju sela, kod planinskih putokaza.
Opis puta:
Sa parkirališta nastavljamo lijevom cestom u smjeru Kucelja i Sv. Pavla. Nakon nekoliko minuta hoda, cesta nas dovodi do raskrižja, gdje se desno uzbrdo odvaja planinska staza na Kucelj i Čaven (ravno dalje po cesti sv. Pavla). Uspon nastavljamo markiranim, djelomično kamenitim kolovozom koji se uspinje kroz mjestimično prorijeđenu šumu. Malo više dolazimo do markiranog križanja, gdje nastavljamo blago lijevo u smjeru Kucelja (desno Mala gora i Čaven).
Dobro označeni kolovoz kojeg slijedimo u smjeru Kucelja malo više nas dovodi na šumsku cestu koju samo presijecamo. Staza naprijed se lagano uspinje kroz rijetku šumu, ali samo do mjesta gdje se s lijeve strane spaja staza od Svetog Pavla.
Staza naprijed se počinje strmo uspinjati kroz šumu kroz koju se zatim još dugo uspinjemo. Više prelazimo na stazu Srednječavenska pot, iznad koje se šuma polako počinje prorjeđivati. Malo više staza se sasvim približava staroj cestovnoj vezi između Vipavske doline i visoravni Trnovski gozd.
Ovdje se staza odvaja lijevo na Visoki rob i Selovec, a mi nastavljamo ravno markiranom planinarskom stazom koja lagano skreće malo udesno. Dalje, šuma konačno prestaje, a staza s koje se otvaraju vidici prema Velikom robu, Vipavskoj dolini i Trstelju, dovodi nas do posljednjeg križanja na našem putu. Opet nastavljamo desno te se panoramskom travnatom padinom za nekoliko minuta uspinjemo na vrh Kucelj s kojeg se otvara pogled i prema Nanosu i Golakima.
zemljovid puta - Kucelj na Čavnu
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Veliki Rob
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Vrtovin - Kucelj na Čavnu1
Vrtovin - Kucelj na Čavnu2
Vrtovin - Kucelj na Čavnu3
Vrtovin - Kucelj na Čavnu4
Vrtovin - Kucelj na Čavnu5
Vrtovin - Kucelj na Čavnu6
Vrtovin - Kucelj na Čavnu7
Vrtovin - Kucelj na Čavnu8
Vrtovin - Kucelj na Čavnu9
Vrtovin - Kucelj na Čavnu10
Vrtovin - Kucelj na Čavnu11
Vrtovin - Kucelj na Čavnu12
Vrtovin - Kucelj na Čavnu13
Vrtovin - Kucelj na Čavnu14
Vrtovin - Kucelj na Čavnu15
Vrtovin - Kucelj na Čavnu16
Vrtovin - Kucelj na Čavnu17
Vrtovin - Kucelj na Čavnu18
Rasprava o izletu Vrtovin - Kucelj na Čavnu
marei13. 03. 2008 00:00:00
Na pot smo se odpravili iz Vrtovina. Po težavnosti izleta to že ni kucelj, ampak gora. Lep izlet in ga priporočam.
furioso24. 08. 2008 00:00:00
Včeraj sem bil na Kuclju iz Vrtovina.Pot je precej zaraščena, drugače je pa to kar naporen strm vzpon.
pier18. 01. 2010 00:00:00
pot sem opravil v soboto 16.01. Sneg se zacne nekje na 1000m.,zgornji del pred dostopom na vrh je deloma leden (nic se ne vdira) tako da je vsaj cepin, ce ne ze dereze, obvezen. Na vrhu se nismo ustavljali, ker je tako pihal veter, da je dajal obcutek, da se vrnemo v dolino lete. Nadaljevali smo po gozdu do koce Antona Bavcerja na Cavnu, kjer so nam prijazni oskrbniki postregli z kosilom. Sestopili smo v smeri Male Gore in nadaljevali proti Lovski koci (kjer se sneg konca) in naprej do Vrtovina.
urskabacar15. 08. 2016 00:00:00
Na Kucelj smo se včeraj povzpeli po opisani poti. Pot je strma, precej zaraščena in pogosto je potrebna previdnost (sploh pri sestopu) in seveda, pametna obutev. Razgled na vrhu je čudovit in obisk vsekakor priporočam, vendar mislim, da se da na vrh lažje priti po kateri od drugih poti.
BT8815. 08. 2016 00:00:00
Ja letos je res zadeva bolj zarascena lani je bila ta pot v tem casu v celoti pokosena.
akvarij9. 10. 2016 00:00:00
Danes smo šli po tej poti, je bila zelo lepo očiščena in tudi označena, razen na začetku, ko se gre po tistem kolovozu (oz, meni zgleda bolj kot struga hudournika).
Ker je pot res strma, pridejo za sestop prav palice, pa seveda primerna obutev.
BT8811. 10. 2016 00:00:00
Da se izognemo strugi svetujem še 15 min od slike št 4.naprej po cesti in nato desno (pravtako tabla) kjer pridemo na lepo travnato stezico, ki bi jo svetoval tudi pri sestopu.Je pa omenjena pot znova lepo pokošena in očiščena.
lp
akvarij15. 10. 2016 00:00:00
BT88, hvala. Saj se mi je zdelo, da ko sem šla pred časom k Sv.Pavlu, da sem tudi tam naprej videla table za Kucelj!
smeh131. 10. 2016 00:00:00
Na poti na Kucelj na Čavnu najdeni ključi peugeot
anazala7. 07. 2019 00:00:00
Če imate čas. predlagam, da si ga vzamete. pojdite malo od kamnoloma v hrib. pojdite najprej na Čaven do koče, potem še na Kucelj, potem pa iz Kuclja dol po Srednje čavenske poti. ko pridete na pot, ki je prava je označena -Tuneli. Obrnite se na levo. potem skoz po sredini hriba Čavna nazaj do pečine-plezalne stene. vmes boste opazili poti iz hriba na to pot. pojdite naprej, potem pridete do omenjene pečine tam je vrv, malo več pozornosti, ni nevarna. vseeno bodite previdni in ne prehitevajte planincev. katerega boste sigurno srečali. jaz sem plezalca. sem počakala, da je sestopil in plezal naprej. potem čez manjše melišče naravnost po poti do kamnoloma. super pot. jaz hodila nekje 6 ur s postanki. nekaj manjših.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići