Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Posavsko hribovje i Dolenjska / Reber / Zavrh pri Trojanah - Reber

Zavrh pri Trojanah - Reber

Print
Ishodište: Zavrh pri Trojanah (609 m)
Širina/Dužina: 46,1838°N 14,8718°E
Vrijeme hodanja: 45 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 269 m
Visinska razlika po putu: 269 m
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Pogleda: 11.123
 2 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 29
Broj komentara: 8
Pristup do ishodišta:
A) S autoceste Ljubljana - Maribor idemo do izlaza Blagovica, a zatim nastavljamo vožnju paralelnom starom cestom prema Trojanama. Prije nego što dođemo u Trojane, putokazi za Zavrh pri Trojanah usmjeravaju nas desno na užu lokalnu cestu, uz koju uočavamo putokaze za Doline i Stolp na Rebri. Možemo parkirati već kod raskrižja, točnije kod obližnjeg spomenika, ili se možemo odvesti automobilom malo više pa parkirati na odgovarajuće mjesto uz cestu.
B) S autoceste Maribor - Ljubljana idemo do izlaza Trojane, a zatim nastavljamo vožnju paralelnom starom cestom prema Domžalama. Na kraju Trojana, na sredini desnog zavoja, putokazi za Zavrh pri Trojanah usmjeravaju nas lijevo na užu lokalnu cestu, uz koju uočavamo putokaze za Doline i Stolp na Rebri. Možemo parkirati već kod raskrižja, točnije kod obližnjeg spomenika, ili se možemo odvesti automobilom malo više pa parkirati na odgovarajuće mjesto uz cestu.
Opis puta:
Od polazišta nastavljamo užim asfaltom s kojeg se ubrzo otvara lijep pogled na Trojane. Više asfalt prestaje, a mi nastavljamo makadamom u smjeru Rebera, Doline i Golčaja. Tek nešto dalje put skreće desno i prelazi u šumu kroz koju se počinje strmiji uspon. Nakon dobrih 10 minuta dodatnog hoda cesta se ravna te nas dovodi do raskrižja uz koje se nalazi manji križ.
Tu nastavljamo blago lijevo (blago desno Doline) te nastavljamo umjerenim usponom po kojem brzo dolazimo do sljedećeg križanja kod većeg kamenoloma.
Tu nastavljamo oštro lijevo u smjeru Rebera (lijevo dolje Kolovrat, ravno zaselak nekoliko kuća, desno dolje Golčaj) stazom koja nastavlja relativno strmim kolovozom. Spomenutim kolovozom hodamo svega 10-tak metara, a zatim nas tragovi usmjere desno na markirani pješački put koji se počinje uspinjati kroz šumu. Razmjerno strmi put više nas dovodi na šumoviti greben na kojemu ubrzo dolazimo do dva sporedna vrha, a nakon daljnjeg kraćeg uspona i vrha Reber na kojem se nalazi drveni vidikovac.
zemljovid puta - Reber
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, upisna knjiga
Slike:
Zavrh pri Trojanah - Reber1
Zavrh pri Trojanah - Reber2
Zavrh pri Trojanah - Reber3
Zavrh pri Trojanah - Reber4
Zavrh pri Trojanah - Reber5
Zavrh pri Trojanah - Reber6
Zavrh pri Trojanah - Reber7
Zavrh pri Trojanah - Reber8
Zavrh pri Trojanah - Reber9
Zavrh pri Trojanah - Reber10
Zavrh pri Trojanah - Reber11
Zavrh pri Trojanah - Reber12
Zavrh pri Trojanah - Reber13
Zavrh pri Trojanah - Reber14
Zavrh pri Trojanah - Reber15
Zavrh pri Trojanah - Reber16
Zavrh pri Trojanah - Reber17
Zavrh pri Trojanah - Reber18
Zavrh pri Trojanah - Reber19
Zavrh pri Trojanah - Reber20
Zavrh pri Trojanah - Reber21
Zavrh pri Trojanah - Reber22
Zavrh pri Trojanah - Reber23
Zavrh pri Trojanah - Reber24
Zavrh pri Trojanah - Reber25
Zavrh pri Trojanah - Reber26
Zavrh pri Trojanah - Reber27
Zavrh pri Trojanah - Reber28
Zavrh pri Trojanah - Reber29
Rasprava o izletu Zavrh pri Trojanah - Reber
grega_p1. 11. 2014 00:00:00
Lep izlet, z lahkim dostopom, ki ga je mogoče tudi poljubno skrajšati, saj se z avtom lahko pripeljemo vse do kamnoloma.

Opcijo imamo tudi, da že na prvem razpotju (slika 11) zavijemo ostro levo in jo mahnemo poljubno navkreber - tako skrajšamo ovinek, ki ga ponuja markirana pot.

Razgledi so lepi na vse strani, od posavskega hribovja (Kum, Zasavska gora, Cicelj...) do Kamniških (predvsem grintavška streha dobi svoj pomen).

Če boste zavili po sestopu še na Trojane, priporočam gibanico, ki je res neverjetna...
bruny1. 11. 2014 00:00:00
Ne vem mežikanje zakaj bližnjice. Osebno pot začel pri Konšku, hotelu na Trojanah, sicer cesta je nekoliko navarna, ker ni pločnika. Najbolje, da se aktivira stari dobri SCT, morda je še kaj zdravih jeder v stečajni masi ali pa italijanski Impresa Grassetto, če še obstaja, ki je gradil trojanske predore. Kamnolom je in ,,mimogrede,, naredijo podaljšek avtoceste do kamnoloma in morda v dodatku s pomočjo aneksov še vzpenjačo ali gondolo do razglednega stolpa - vse za lažji, enostaven dostop...Vse skupaj s krediti posredno na javni dolg in to bo to.
Bolj mežikanjeza šalo kot zares. Z gibanico se strinjam, dobra je...
grega_p1. 11. 2014 00:00:00
Bližnjica je seveda izbira, ki nas na mrzle dni bolj ogreje, saj je bolj strma - poleg tega pa gre mimo posrečene lovske opazovalnice.

Sicer pa (kot tudi v življenju), vsaka pot je prava na kateri uživamo...
bruny2. 11. 2014 00:00:00
Nekorektno je uradni opis poti ,,kaziti,, z nekimi kvazi bližnjicami. Ni problem, seveda se uporabljajo, nobene potrebe ni, da se javno objavljajo in to še enkrat poudarjam na uradnem opisu poti. Tudi odgovor v zvezi z lovsko opazovalnico je bolj tako - tako. Se velikokrat postavljajo v nekakšnem dogovoru med akterji še posebno ob planinskih poteh, da so vsi nekje zadovoljni...oboji, planinci in lovci in predvsem gre za živalski svet.
Če bi bilo zapisano v razmerah se bi ne oglasil, tudi v osnovi je dovoljeno svobodno gibanje razen kjer je izrecno omejeno ali prepovedano.
Glede ogrevanja je pa tako, to je tudi med drugim del Rokovnjaške planinske poti, lahko bi jo podaljšal in se vsekakor v dobrih 50 kilometrih ob eventuelno celotni dodobra ogrel...
bruny31. 12. 2019 00:00:00
Vzpon in sestop po opisani poti danes na Sv. Silvestra dan. Razgledni stolp je zaradi dotrajanosti zaprt. Bilo je nekje v času poldneva...
mirze11. 01. 2023 19:07:48
Hribolazec817. 02. 2024 21:40:50
bruny, mi ki ne poznamo poti, gremo po teh, katere so na voljo opisi tukaj na hribi.net, žal pa iz Trojan ni opisani poti, se pa tudi izogibamo neoznačenim, ker so dostikrat že tiste označene zelo slabo označene nasmeh
Nisem še bil, okoliša ne poznam, opisa poti drugje, zato js kolebam med izhodiščema Zavrh pri Trojanah ali Kolovrat, katere piše da so označene poti nasmeh
docepe28. 02. 2024 06:20:04
Iz Kolovrata ni označeno ,označen je samo odcep, se pa ni možno zgubiti. Iz Zavrha je pa markirana, ker gre tod mimo tudi evropska pešpot E6 (rdeče rumeni krogci).
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići