Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Jančah (792 m)?
Glasaj
Planinski venci / Karavanke / Boč / Zgornje Poljčane - Boč (mimo Doma na Boču in po plezalni poti)

Zgornje Poljčane - Boč (mimo Doma na Boču in po plezalni poti)

Print
Ishodište: Zgornje Poljčane (360 m)
Širina/Dužina: 46,2971°N 15,5834°E
Ime puta: mimo Doma na Boču in po plezalni poti
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Ferata: C/D
Visinska razlika: 618 m
Visinska razlika po putu: 618 m
Zemljovid: Posavsko hribovje – Boč – Bohor – 1 : 50 000
Preporučljiva oprema (ljeto): čelada, komplet za samovarovanje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Autor: Skovik
Pogleda: 34.685
 5 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 27
Broj komentara: 16
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Maribor biramo izlaz Slovenske Konjice, Poljčane. Na prvom križanju skrećemo lijevo prema Poljčanama (desno Slovenske Konjice). Vozimo se kroz selo Žiče, Loče, Podpeč ob Dravinji do većeg raskrižja, gdje lijevo pokazuju putokazi za Poljčane, a mi idemo desno prema Zgornjim Poljčanima. Ubrzo dolazimo u spomenuto naselje, vozimo glavnom cestom i smeđa tabla za Boč s desne strane ceste pokazuje nas lijevo uzbrdo. Tom cestom se vozimo nekoliko minuta do prvih planinskih putokaza gdje također parkiramo.
Opis puta:
Sa parkirališta prolazimo pored oznake za šumski nastavni put koja je dobro vidljiva i označena. Nakon 10-ak minuta hoda prelazimo asfaltnu cestu i nastavljamo kroz šumu. Uspinjemo se markiranom stazom do kolovoza, gdje možemo nastaviti direktno do vrha Boča, ali idemo desno po kolovozu u smjeru planinarskog doma na Boču. Pratimo tragove, na kraju s kolovoza skrećemo lijevo na šumsku stazu. Nakon otprilike nešto manje od pola sata dolazimo do planinarskog doma na Boču.
Iza kolibe vodi drvored do spomenika gdje skrećemo lijevo. Pješačka staza se širi u širu stazu koja se spaja sa stazom preko Balunjače.
Ubrzo dolazimo do čeličnih sajli kojima možemo nastaviti stazu laganom markiranom stazom, ali zastajemo kod natpisa s desne strane »Zelo zahtjevna plezalna pot«, obuvamo pojas, samoosigurač, kacigu i nastavljamo ravno prema gore. Ruta je odmah okomita, vuče se rukama, vjerojatno da bi se zaustavili mogući planinari, koji bi mogli zamijeniti stazu za penjanje s stazom za planinarenje. Brzo dolazimo na širi korak, sajla nas vodi desno i gore. Na određenoj točki stvar se lagano nagne unazad i moramo si pomoći rukama. Nekoliko minuta kasnije već smo na vrhu kratke (cca 10-15 min) ali adrenalinske staze, koja je opet označena tablom za vrlo zahtjevnu penjačku stazu.
Nastavljamo pored čeličnih sajli, te se praktički odmah uključujemo na laganu, markiranu stazu, koja nas pored vojnog rejona uz ogradu vodi do vidikovca na vrhu Boča.
zemljovid puta - Boč
Ob poti: Dom na Boču (698m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Zgornje Poljčane - Boč1
Zgornje Poljčane - Boč2
Zgornje Poljčane - Boč3
Zgornje Poljčane - Boč4
Zgornje Poljčane - Boč5
Zgornje Poljčane - Boč6
Zgornje Poljčane - Boč7
Zgornje Poljčane - Boč8
Zgornje Poljčane - Boč9
Zgornje Poljčane - Boč10
Zgornje Poljčane - Boč11
Zgornje Poljčane - Boč12
Zgornje Poljčane - Boč13
Zgornje Poljčane - Boč14
Zgornje Poljčane - Boč15
Zgornje Poljčane - Boč16
Zgornje Poljčane - Boč17
Zgornje Poljčane - Boč18
Zgornje Poljčane - Boč19
Zgornje Poljčane - Boč20
Zgornje Poljčane - Boč21
Zgornje Poljčane - Boč22
Zgornje Poljčane - Boč23
Zgornje Poljčane - Boč24
Zgornje Poljčane - Boč25
Zgornje Poljčane - Boč26
Zgornje Poljčane - Boč27
Rasprava o izletu Zgornje Poljčane - Boč (mimo Doma na Boču in po plezalni poti)
avalic12. 09. 2016 00:00:00
S prijatelji smo izkoristili včerajšnje dopoldne. Z avtom smo se pripeljali do doma, saj nam je bil cilj samo premagati plezalni del. Pot je dokaj zahtevna, ker je na dveh delih težje dostopna in proti vrhu rahlo previsna. Ampak če premoremo malo moči, načeloma ne bi smelo biti problema.
avalic12. 09. 2016 00:00:00
Tu je še povezava od našega podviga. Smo v večini bolj neizkušeni, sam imam malo fobije pred višino, ampak se počasi privajam.

https://youtu.be/j_tGviSkBFU
slystone8. 03. 2017 00:00:00
8.3.2017 smo našli avtomobilske ključe na plezalni poti na Boč. Ključi so od Škode z obeskom od maye maye. Najdete jih v planinskem domu.
VanSims3. 05. 2017 00:00:00
Opis dostopa do ferate je nekoliko pomanjkljiv in tudi ne vem zakaj avtor svetuje na desno na kolovoz saj je po direktni poti dostop mnogo enostavnejši in še povrhu vseskozi markiran. No, ferata se (z malo volje) že najde, tako da to ni tak problem.

Huje je da močno zavaja oznaka 'zelo zahtevno' in lahko kakega manj izkušenega feratarja zavede na ferato, ki ji ne bo kos in bi bilo bolje da je ne bi našel.

Pot je po lestvici tega portala 'IZJEMNO ZAHTEVNA.' Gre za eno težjih 'na novo postavljenih' ferat pri nas in je tudi mene nekoliko presenetila. Je kar še nekoliko težja (čeprav mnogo krajša) od npr. Mojstranske, ki je tudi označena kot 'izjemno zahtevna'.

Prosim moderatorja, da nemudoma popravita oznako!
don kihott8. 05. 2017 00:00:00
V Sloveniji po mojem mnenju med izjemno zahtevne poti/ferate spadata trenutno le Gonžarjeva peč in desni krak ferate Spodnji plot na Zelenicimežikanje
Skovik5. 06. 2017 00:00:00
@VanSims - ko sem naredil opis poti sem izbral zahtevnost "izjemno zahtevna", ker po moji presoji ne more biti samo "zelo zahtevna", saj je omenjena pot na Boč vsaj na eni točki nagnjena nazaj in visiš skoraj v celoti na rokah. Se pravi plezaš, ne hodiš kot pri zahtevnih in zelo zahtevnih poteh. Četudi samo ene 2-3 metre.
Ko so mi administratorji odobrili javno objavo poti pa sem opazil, da so mi spremenili zahtevnost na zelo zahtevno. Ja ok... Že vejo.

Za dostop do ferate možno, da je kak boljši, krajši. Sem navedel samo pot po kateri se prav tako pride.

Kolikor vem so poti vedno kategorizirane po najtežjem delu poti. Se pravi je lahko 10 km lahke označene pot, pa če je vmes 10 metrov jeklenice s težavnostjo D/E, je to pač športna ferata. Ravno z razlogom VanSimsa - da se NE zavaja ljudi. Tako, da bi feratama don kihohta dodal še ferato na Lisco kot pod Češko kočo - obe imata kratek D/E del, ki je kar zahteven in ni za vsakogar.
don kihott6. 06. 2017 00:00:00
Se strinjam,da omenjeni dve ferati nista za vsakogar...Lisca 5 sektor povprečen D,Češka pa po mojem mnenju doseže maximalno oceno C/Dmežikanje
Skovik7. 06. 2017 00:00:00
Drugače je po moje ocenjevanje težavnosti ferat lahko zelo hitro preveč subjektivno nasmeh Češka je precej šudrasta in hitro blatna, zato postane hitro težja/bolj nevarna. Gonžarjeva je suha, lepa, zelo kratka a te lahko lepo navije, da o zračnost ne govorim nasmeh Lisca je za moje pojme idealna za koga, ki bi rad sprobal kako se kaj počuti v ferati, preden bi šel na pravo nasmeh
Mira.k14. 11. 2017 00:00:00
Zanima me kakšne so razmere za plezalno pot. Imam
jo namen obiskati ta vikend. Hvala
Smilodon2. 03. 2019 00:00:00
Bil danes, odlična ferata, varovala v dobrem stanju. Za primerjavo, če bo komu v pomoč, vsekakor težja od Hanzove na Mojstrovko in od poti preko Vrbanovih špic do Doma Valentina Staniča.

Glede dostopa: ovinek do doma je odveč. Mi smo šli po Detičkovi poti gor in nato sledili oznakam za vrh Boča. Pod vrhom pa je dostop do ferate na razcepu označen. Mimo doma smo se vrnili nazaj grede. Od parkirišča ob začetku učne poti do ferate je slaba ura hoje.
garmont16. 03. 2019 00:00:00
Če želiš sestopiti po ferati, odcep iz zgornje markirane poti ni označen. Zanimivo, da tudi markacij na tem zahtevnem delu poti ni.zavijanje z očmi
Jurcekk16. 01. 2020 00:00:00
Veliko sem v hribih pa kaj takega se nisem videl. Prehodil sem hrib po dolgem in počez pa nisem našel te ferate. Potem sem šel ravno čez gozd proti stolpu da sem vsaj prišel na vrh..potem sem po opisu
poskusil najti iz zgornje smeri ferato. Tudi tukaj nic označeno kje skrenes. Dobro da je predhodnik napisal da ni in sem odšel po občutku po ne označeni da sem našel. Katastrofa. Očitno jim je pomembneje podpret cel Boč dreves kot pa narediti nekaj uporabnih označb.
edelweiss9616. 01. 2020 00:00:00
S spodnje strani in od planinskega doma je do ferate odlično označeno, samo nekaterim nobena markacija in tabla ne pomaga, na žalost...
jprim17. 01. 2020 00:00:00
Sem večkrat na Boču in vem, da je z oznakami bolj slabo. Sama nimam težav, imajo jih pa lahko drugi, ki so prvič na Boču.
Iz zgornje poti čez Balunjačo nobene oznake, samo po uhojeni potki lahko predvidevaš, da je to pot do ferate. Obstaja oznaka za pot čez Balunjačo, vendar bi se ob tej tabli lahko pripisalo še ferata.
Me pa zanima, če so že popravili na začetni tabli višino, saj je navedena napačno.
Lep pozdrav.
Amad3us21. 05. 2020 00:00:00
Bil danes tam. Super zadeva za sprobat, a le če si vsaj "pripravljen" za plezanje.
Drugače moram pripomnit da je rahlo tako tako z oznakami, problem pa so neoznačene poti, katere te lahko hitro zmedejo. velik nasmeh
AleksanderJ18. 09. 2021 19:03:52
Še moje mnenje, glede da mi je to najbližja ferata ter jo uporabljam za trening, da dobim mal oprijema za gore.

Sam bi jo priporočal tistim, ki si želijo mir, da ni neke gneče na ferati. Danes je bila sobota, v tem času sem šel 17 krat na njo, 8,5 gor dol ter v tem času sem srečal samo okoli 6 feratarjev. Tako da za razliko drugih, kjer je več ljudi tudi med tednom, ta po mojih izkušnjah celo med vikendom nima gneče ter je lep trening.

Sama jeklenica je napeta, ni ohlapna, se lahko kombinira jeklenico z oporo na skali do neke meje. Torej klinov ter skob je dovolj, lahko pa deloma tudi uporabljaš skalo, če hočeš malo popestrit zadevo. Samo zadnji del pred vrhom(recimo začetek zadnje tretjine ferate) je tak, da se je dobro mal potegnit po jeklenici gor na začetku(malo več zanašanja na roke torej), drugače nič posebej, dokaj je kratka. Zaradi kratkosti pač greš večkrat gor dol, oziroma po želji. Samo trajanje feratanja je po moji oceni okoli 15-20 minut, lahko pa se jo naredil v 10 minutah, odvisno. Na vrhu ferate je soliden razgled na okolico, za kaj več pa je potrebno it na stolp. Obvoz je speljan, tako da se lahko gre na začetek ferate z vrha le te po krožni poti. Menim, da je dobra krožna tura, v kolikor se gre na ferato ter pol naprej na razgledni stolp uživat v razgledu. Od razglednega stolpa pa dol do planinskega doma po okrepčilo ter nazaj do avtomobila. Odvisno kje parkiraš avtomobil. V kolikor ga parkiraš na parkirišču ob koncu naselja pred začetkom vzpona(pred začetkom gozda je sedaj neko novo parkirišče blizu zadnje hiše) je malo več za hodit, lahko pa se gre z avtomobilom po asfaltirani cesti vse do planinskega doma ter je manj hoje. Seveda parkirišče ni ob glavni cesti iz Poljčan, ampak se iz le te zavije levo ter se gre po asfaltirani cesti navzgor mimo kar nekaj hiš to zadnje hiše, parkirišča na desni strani pred začetkom gozda.

Nek opis pristopa do začetka ferate bi bil, da se takoj ob začetku gozda, kjer se začnejo označene table z smermi, ne zavije skrajno desno(ena označena pot) niti ne levo, kjer je cesta ter ena neoznačena pot, ampak se gre po sredini doline, gozda po označeni poti. Potem pa se višje gor skos drziš markiranih poti na levi strani, torej levo. Seveda vodi tudi vmes ena neoznačena potka(deluje kot mala cesta), shojena na levo stran, vendar ne it na njo, držite se markiranih poti na levo ter tako pridete do začetka ferate.

Zastonj navigacijska opcija je, da se preko podatkovne povezave uporabi aplikacijo na telefonu;
https://mapzs.pzs.si/home/trails
Sama ferata ni označena, vendar je tik ob kratki poti(obvozu) ferate, torej poti z prekinjenimi črtami. Sam te navedene aplikacije ne uporabljam razen okvirnega načrtovanja, tako da ne morem povedat kako se obnese v praksi(določanje lokacije na terenu), ker uporabljam drugo aplikacijo(Locus Map), ki pa zal nima dovolj natančnega zemljevida za to področje, oziroma obvoz ferate ter ferata ni vrisana, samo glavna pot. Dodal bi da so po mojem mnenju na aplikaciji mapzs.pzs.si časovne razdalje preveč optimistične, vsaj po mojih izkušnjah ter za gore ne držijo ter se ni dobro zanašat da je od 1 točke do druge potrebno res toliko časa, lahko koga zavede, oz. take so moje izkušnje, drugače pa je dobra moderna aplikacija z solidnim opisom težavnosti ter razdalj.

Sam sem bil ponovno presenečen, ko vidim ljudi brez samovarovalnega kompleta, ki gredo na to ferato. Enemu sem rekel, a kr brez samovarovalnega kompleta? Odvrnil mi je, da je potrebno vase zaupat, da če sm prvič gor. Rekel sm da ne, da sam vprašam. Seveda se je nadobudnež razvešal na izpostavljenem mestu ter delal selfi ali neko fotografijo brez nekega varovanja ter kot sem videl je komaj prilezel gor 1 krat. Sam sem bil 17 na njej v tem dnevu. Sam začuden sem. Še bolj me je začudilo, ko so šli 3 otroci gor, en fant brez samovarovalnega kompleta, mogoč celo pod 10 let, seveda sem spet rekel a kr brez samovarovalnega kompleta ter mal skomignil z glavo, če mu bo dal to kaj za mislit. Sam rečem no. Odraslih ni bilo zraven teh otrok na ferati, 2 od treh - deklica ter še en mlajši krhek fant, skoraj otroček sta le imela samovarovalni komplet ter čelado, vendar sta ga napačno, oziroma tvegano uporabljala (torej mlada krhka deklica je takoj po zadnjem previsu odpela samovarovalni komplet, vsaj 1,5 metra bi lahko potegnila stran od izpostavljenega mesta. Zelo mlad fant, pa je dal kr dve vponke naenkrat na drug del jeklenice, seveda vmes ni bil varovan ter sem ga opozoril na to ter je rekel samo na vrhu, odvrnil pa sem, da take stvari vodijo v slabe navade. Več pač ne bom rekel o tej temi.

Seveda Vam želim vse najbolje, varen korak, varno plezanje ter obilo užitkov v lepotah naše domovine.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići