Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že bili na Jezerski Kočni (2540 m)?
Glasaj
Popis foruma / Slovenija / Opći razgovori / Daljinsko pohodništvo in 3 tedenske kolesarske dirke

Daljinsko pohodništvo in 3 tedenske kolesarske dirke

Print
jcerni2. 07. 2024 09:01:08
Ko sem bil na daljinskih pohodih po Italiji in Franciji sem se vedno spraševal v krajih, kjer sem vedel, da je šel Tour de France npr. 2024 ali Giro d' Italia, le kje je šla trasa. Na letošnjem Giro d' Italia sem zopet na televiziji videl kraje v Apeninih, kjer sem pred leti hodil.
všeč
nejcf2. 07. 2024 23:02:42
Pri tebi moram reči, da za 90% tem, ki jih odpreš, sploh nimam pojma čemu naj bi bile namenjenezmeden
(+5)všeč
jcerni3. 07. 2024 04:51:59
Gre za povezavo med pohodništvom in 3. tedenskimi kolesarskimi dirkami.

GPX sledi so nam omogočile, da lahko hodimo po Evropi kot bi bili tam doma. Osebno brez njih ne bi imel možnosti, da bi učinkovito hodil po slovaških, nizkih Tatrah, Bretaniji, Apeninih itd. Pohodniki nimamo spremljevalna vozila kot kolesarji, npr. na Touru de France 2024, da bi nas vodila po neznanih pokrajinah.

Sta pa najbolj povezana daljinsko pohodništvo in 3. tedanske kolesarske dirke. Samo sredstvo imamo različno: pohodniki palice in svoje noge. Kolesarji pa kolo. Vsi se gibamo po prostranih pokrajinah. Kolesarji so hitrejši in naredijo na dan veliko večje razdalje. Uporabljajo lokalne in regionalne ceste. Daljinski pohodniki pa se prebijamo skozi pokrajino po vseh vrstah poteh: stezah, kolovozih, makadamu, lokalnih in regionalnih cestah.

Vsem pretijo na poti nevarnosti kot so zveri, avtomobili, nevihte, zdrsi po terenu ...

Pohodništvo ima veliko vidikov: sorodni športi, kulturna krajina, tehnika gibanja, orientacija v prostoru itd. Dobro je videti gozd in tudi drevesa, ki so v gozdu, če uporabim prispodobo. Potem stvar postane zanimiva.

Na Spletni strani Tour de France 2024 je za ljudi najbolj zanimiv Googlov zemljevid, ki prikazuje posamezne etape Toura de France 2024

Čeprav spletna stran prikazuje tudi Instagram objave zanimivih kolesarjev iz posameznih etap; zanimivega, slovenskega podkastarja, ki vsak dan predstavi dogajanje na posamezni etapi iz svojega vidika; kolesarske posle, ki so povezani s Tour de France 2024 itd.

Če na kratko povzamem: v mojih objavah obravnavam posamezne vidike daljinskega pohodništva in njemu sorodne športe.

Pa morda še nekaj zanimivosti, ki sem jo opazil pri raziskovanju družbenih omrežij, če analiziramo nastopajoče na Touru de France 2024. Določeni kolesarji ažurno objavljajo, predvsem na Instagramu, posamezne utrinke in misli iz posameznih etap. Remco Evenpoal pa za objavljanje uporablja Facebook. Njegov Instagram profil pa ni ažuren.
všeč
jcerni12. 08. 2024 20:34:18
všeč
jcerni25. 08. 2024 08:06:01
Prvih 8 etap so kolesarji vozili po Portugalski in Španiji. Portugalsko so prevozili v 3. etapah iz juga (Lizbone) proti severu. Gre za bolj valovito pokrajino, ki nima kakšne pomembnejše gorske verige.

Od 4. etape do 8. etape pa so vozili po Andaluziji (Španija). Tu pa je kar nekaj gorskih verig, ki so visoke tudi 2.000 m. Pokrajina je sredozemska, kar odražajo drevesa, poljščine in tudi arhitektura hiš (vse so čiste, bele barve). Med poljščinami prevladujejo citrosi in oljke. Več na povezavi ...
všeč
jcerni29. 08. 2024 21:33:54
Kako so povezane Jakobove poti po Španiji in Vuelta 2024 (klik!). Jutri se bodo kolesarji v 13. etapi Vuelte borili v tem severnem delu Španije, bolj točno na severozahodu. Ne gre še za prave Pireneje. Tudi to se boste lahko prebrali, kje so pravi Pireneji in kje so kvazi Pireneji in kako se imenujejo.

Pireneji so nekaj takega kot Karavanke v Sloveniji. Kako v Sloveniji ločiti Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke? Karavanke so na meji z Avstrijo, Kamniško-Savinjske Alpe pa so malo pomaknjene v notranjost Slovenije. Zelo blizu skupaj so tudi pri Tržiču. Iz Tržiča lahko gremo na Kofce in naprej na Veliki vrh (Karavnke). Lahko pa gremo tudi na Dobrčo, Kriško goro, to so pa Kamniško-Savinjske Alpe.

Pa še nekaj o področju,kjer bo potekala 13. etapa Pirenejev, poimenovali smo jih kar nepravi Pireneji: Sierra de Ancares se pogosto opisuje kot del širšega območja Pirenejev, vendar tehnično ni del glavnega gorskega sistema Pirenejev. Vendar pa je to gorovje pomembno za razumevanje celotnega gorskega področja v severozahodni Španiji in ima značilnosti, ki so podobne Pirenejem.

Kaj pomeni "nepravi Pireneji"?
Izraz "nepravi Pireneji" bi lahko pomenil območja, ki niso del glavne gorske verige Pirenejev, vendar imajo podobne geografske ali geološke značilnosti.

Sierra de Ancares je primer takega območja, saj leži vzhodno od glavnih Pirenejev in se nahaja v prehodnem območju med Pireneji in nižjimi gorskimi področji, ki prehajajo v bolj ravninsko okolje.

Ključne značilnosti Sierra de Ancares:
Lokacija: Severozahodni del Španije, med provincama León in Lugo.
Višina: Prelaz Puerto de Ancares je na približno 1.658 m.
Gorski značaj: Ima značilnosti, podobne Pirenejem, vključno z gorskimi vrhovi, hribovitim terenom in naravnimi lepoti.
Sklep:
Čeprav Sierra de Ancares ni del glavne verige Pirenejev, se lahko zaradi svojih geoloških in topografskih značilnosti šteje za območje, povezano s Pireneji. Lahko ga obravnavamo kot "nepravi Pireneji" v tem smislu, da predstavlja območje, ki ima nekatere podobnosti z glavnim gorskim sistemom Pirenejev, vendar ni njegov del.
1
2
všeč
jcerni31. 08. 2024 05:30:56
Prva stvar, ki jo moraš poznati, če se ukvarjaš z daljinskim pohodništvom (kolesarstvom), je poznavanje politične, administrativne (statistične) razdelitve države. Tukaj si oglejte, kako je Španija politično in administrativno razdeljena

Kako pa je s Slovenijo? Slovenija je politično razdeljena na občine, pri čemer pokrajine nimajo nobene vloge. Ker so občine preozek pojem, da bi imeli kategorije za Pisateljsko pešpot po Sloveniji, medtem ko so pokrajine preširok pojem, je najbolj smiselno uporabiti Slovenske statistične regije.
1
všeč
jcerni31. 08. 2024 23:56:37
Camino Vadiense & Camino Lebaniego (povezujeta Camino del Norte s Camino Francés)

Kako priti iz Camino del Norte na Camino Frances (najbolj pogosto hojena pot Camino v Španiji tudi med Slovenci), pri čemer prečkamo gorski greben iz severa proti jugu, ki se vleče na severu čez celo Španijo iz vzhoda na Zahod. Več si preberite tukaj

Tudi v Sloveniji imamo možnost hoditi po Jakobovih poteh (klik):
Potopis hoje po Jakobovi poti iz Zagreba do Trsta t.i. Dolenjska in Primorska veja
1
všeč
jcerni5. 09. 2024 18:50:17
19. etapa Vuelte 2024 gre največ od vseh 21. etap po najbolj znani Jakobovi poti, to je Francoska pot (Camino Frances) (klik za zemljevid). Gre pa za špansko provinco Baskija.
1
všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići