Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali se s Krima (1107 m), vidi morje?
Glasaj
Popis foruma / Slovenija / Opći razgovori / Lavinsko porocilo

Lavinsko porocilo

Print
pier8. 04. 2011 10:44:37
Odpiram to temo, ker me preseneca neskladnost opisa sneznih razmer oz. nevarnosti sneznih plazov med SLO napovedjo in ITA za Julijske Alpe. Katera je prava? Tukaj spodaj je link. http://www.regione.fvg.it/asp/meteo_valanghe/bollettino/bollettino_sloc.pdf
všeč
Jaša13. 04. 2011 14:12:09
Moj komentar in pobuda v debato je izključno konstruktivne narave.
Ekipi, ki za ARSO pripravlja lavinska poročila bi izrekel samo pohvalo, ker verjamem, da bi bila le ta bistveno podrobnejša, če bi se v ta namen namenilo več državnih sredstev. Nič zato.

Ko nekaj časa spremljaš novozapadli sneg in temperature, lahko že kar dobro predvidiš stanje v hribih. Zato predlagam kot dopolnilo k poročilu (ali samostojno), da bi se uredil dostop do podatkov o razmerah v zadnjem tednu, ki bi se avtomatično dnevo osveževal.

Dovolj bi že bile dnevne temperature, novozapadli sneg in mogoče še veter, za nekaj reprezentativnih merilnih postaj (npr. Kredarica, Vogel, Krvavec).
Te vrednosti se vsaj v času smučarske sezone dnevno beležijo in zato ne bi bil noben problem, da bi jih računalnik v eni tabelici prikazoval še nadaljnih 5 ali 7 dni. Še boljše bi bilo, če bi bile ločeno podane srednje dnevne in nočne temperature.

Glede na to, da ARSO na svojem portalu omogoča vpogled v vse svoje meritve (vhodne podatke za nadaljne obdelave), je škoda, da ne moremo vpogledati še v vhodne podatke za lavinska poročila.

Ni nujno, da ARSO naredi to tabelico. Prav tako jo lahko naredi tu (kdor se spozna na speltne strani) in bo dostopna na tem portalu (hribi.net).

Upam da imam še kakšnega somišljenika in se bo tu oglasil, prav tako pa so dobrodošle kritike (kontruktivne). Za naslednjo sezono (čeprav tudi ta še ni končana) sem prepričan, da z le malo volje lahko postanejo tej podatki pregledno dostopni.

Če pa so že kje tej podatki dostopni se opravičujem in priporočam za povezavo...

Lp, Jaša
všeč
1mitjas13. 04. 2011 15:35:17
http://www.meteo.si/met/sl/climate/current/last-30-days/

Manjkajo podatki o vetru. Imaš pa podatke do 1 leta nazaj.

Lp
všeč
Jaša17. 04. 2011 22:26:41
hvala!
zanimivo...

škoda da se ne da dobit še podatkov s smučišč. predvsem v KS alpah bi pasalo imet še kakšno refernco (Krvavec ali Velika planina)

lp
všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići