Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasaj
Popis foruma / Slovenija / Opći razgovori / Vetrne elektrarne na Pohorju

Vetrne elektrarne na Pohorju

Print
dprapr12. 11. 2023 20:04:26
Ko sem pogledal vmesni rezultat ankete, nisem mogel verjeti.
Tu gor na tem forumu so vam glavni problemi privezani ali neprivezani cucki, plačilo parkirnine, kako goljufati po zaprti cesti, po kakšni ceni bosta ričet ali čaj v koči, zakaj je koča zaprta, a je dovolj lojterc na markirani poti, kako je kdo opremljen,..
Ko pa vam želijo dobesedno zabetonirati Pohorje, biser vzhodne Slovenije, pa vas je 47% odgovorilo z DA, 10% pa vam je vseeno.
Že v času kovida sem ugotavljal, kakšni so novodobni hribovci na tem forumu. Sedaj se to samo še potrjuje. Hvala pa vsem, ki vam je še mar za naravo.Samo 44% nas je trenutno.
(+13)všeč
ppegan13. 11. 2023 10:10:52
Drago, če ne bi bilo (pre)dragih parkirnin in (odvezanih) psov, bi ta forum prej ali slej zamrl. A se ni za bat, saj radi jamramo, še raje pa drugim pamet solimo mežikanje No, pa mogoče se bodo sedaj na seznam uvrstile še vetrne elektrarne na Pohorju - jaz sem seveda proti izgradnji le-teh oz. sem proti kakršnim koli posegom v neokrnjeno naravo. Mene motijo tudi številne gozdne vlake, ki so bile narejene kar čez planinske poti za spravilo lesa. Ok, razumem, da je to potrebno in da se podrta drevesa nekako mora spravit v dolino, se ne pa ne strinjam s takim grobim posegom v naravo.
(+7)všeč
jprim22. 11. 2023 18:08:39
Gozdne vlake - ja, res so moteče, vendar lastnik gozda si jih je naredil po svoji parceli in mi smo le gostje, ki gremo po tej poti, saj je lastnik dal dovoljenje, da lahko gremo.mežikanje
LP!
(+2)všeč
n3jc22. 11. 2023 20:25:41
Smo gostje in lastnina je sveta. A kulturnega gibanja po gozdu pa nam ne dopusti ali odrece lastnik, ampak je nad njim druzbena pogodba (ali ce hoces: zakon) ki je trenutno taka, da lastnik gibanja po gozdu ne sme prepovedati. Tako je bilo meni to predstavljeno.
(+1)všeč
jprim22. 11. 2023 20:51:11
@n3jc
Ne razumeš prav, kar sem hotela povedati, lastnik, da dovoljenje, da se po njegovi parceli uredi planinska pot. To sem imela v mislih.
LP!
(+1)všeč
VanSims23. 11. 2023 14:36:35
Kolikor vem, lastnik mora dovoliti gibanje po planinski poti, ki je speljana po njegovem ozemlju. Zdaj, ali lahko dela vlake čez njo ali ne, pa ne vem. Verjetno toliko, da bistveno ne ovira gibanja po planinski poti.

Druga pesma je v Avstriji. Tam ni avtomatizma. Lastnik lahko načeloma tudi zapre planinsko pot. Bili so taki primeri, je pa ponavadi sodišče v sporu vedno razsodilo v prid planincem oz vereinu, torej da je gibanje dovoljeno oz. da mora lastnik zaporo umakniti.

Torej je nekje samo sodna praksa, na podlagi katere si verjetno redko kdo to upa narediti, ker bi pač najverjetneje na sodišču izgubil (sodni stroški!). Verjetno mora imeti lastnik zelo dober razlog za to oz. se dogovoriti s vereinom, posvetovati z advokatom... Avtomatizma pa ni!
(+1)všeč
padez23. 11. 2023 22:26:48
Ja,lastnik pa mora dati dovoljenje, da planinska pot lahko poteka po njegovi lastnini. Zal je se vedno precej planinskih poti speljanih cez privatna zemljisca po nacelu "saj je vse nase". Zelo dvomim,da, ce bi prislo do spora, da bi sodisce dalo prav planinskemu drustvu, katero skrbi za pot in se ne bi moglo izkazati z dovoljenjem lastnika tega zemljisca po katerem pot poteka.V preteklosti so ze bili taksni primeri, ko so se planinske poti, ki so brez dovoljeja lastnika potekale cez zemljisce lastnika zapirale...
(+1)všeč
VanSims24. 11. 2023 11:14:03
Potem je pri nas pri planinskih poteh tako kot pri gradnji cest: z vsakim lastnikom se je treba posebej pogajati, vsak lahko izsiljuje in zavlačuje projekt tudi za več let predno sodnija kaj zmelje in se lahko začne graditi.

V Avstriji, ko začrtajo traso, so lastniki na njej avtomatsko razlaščeni. Tako se projekt lahko začne. Lastniki, ki niso zadovoljni z odškodnino pa se potem lahko po mili volji pojkajo po sodiščih, ne da bi to oviralo potek gradnje.

Ne vem sicer kako je tam pri planinskih poteh, morda podobno. Ja, včasih je v skupno dobro tudi treba kaj narediti 'naše'. Pa ne zagovarjam socializma, ravno obratno.

V Avstriji (tudi te države ne zagovarjam, marsikaj je tam gnilega in gravža se mi njihova navidezna finoča pod katero so pometene vse svinjarije - v Sloveniji vsaj, več ali manj, poznaš hudiča) je bil pred leti zanimiv primer, ko je lastnica zemljišča samovoljno zaprla pot na Mirnock (Nockbergi) in dala postaviti opozorilno tablo. Sodišče je po, sicer dolgotrajnem sporu, odločilo v prid vereinu, lastnica je morala zaporo umakniti, doleteli pa so jo seveda še stroški postopka in ne vem če ni bila celo odškodnina vereinu.
všeč
Lisica24. 11. 2023 12:28:04
Vetrnice na Pohorju NE. nasmehEni imajo prevec oprane mozgane z zeleno agendo ki to ni. Ce hocejo vetrnice naj jih imajo v Ljubljani pred parlamentom ne pa v neokrnjeni naravi.velik nasmeh
(+5)všeč
Janezs6. 12. 2023 08:10:18

Kje ste bili takrat, ko so se po Pohorju gradile ceste, Žičnice, hoteli, razni stolpi, igrišča takrat niste pomislili na neokrjeno naravo. Vetrnice, bodo verjetno postavljene, povsod, kjer bo kaj pihalo po SLO. Jaz sem se jih že navadil, s hojo po Evropi.
(+3)všeč
DVas6. 12. 2023 09:37:03
Cesta mora bit
Gostilna mora bit
Pripelje se do praga gostilne in parkira
Šnicl mora čez krožnik gledat
Na sme bit dražji od 7 eur

To je ta SLO miselnost. Vetrnic pa ne.
(+4)všeč
dprapr6. 12. 2023 15:29:05
Ni problem v vetrnicah, še manj v gostilnah, šniclih, žičnicah,… Problem je samo v tem, kdaj bo prevladala zdrava kmečka pamet. Če ne bo takrat prepozno.
(+4)všeč
lino6. 12. 2023 19:03:42
DVas, v nulo si zadel moje prioritete in pričakovanja; pa tudi mnogih mojih prijateljev in znancev. Si eden boljših poznavalcev SLO miselnosti. Si izvrsten vizionar. Samo enkrat se živi. Srečno! nasmeh
(+1)všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići