Planinarenje

Planinarenje

Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Julijske AlpeSvete Višarje / Monte Lussari / Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari
   Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari   
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Žabnice / Camporosso in Valcanale (858 m)
Cilj: Svete Višarje / Monte Lussari (1766 m)
Visinska razlika: 908 m
Visinska razlika (po putu): 910 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po za javni promet zaprti asfaltni cesti, ki nas vodi še mimo nekaj hiš. Nad zaselkom nas pot vodi še mimo informativne table, nato pa se asfalt konča. Pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas vodi skozi Višarski graben, skozi katerega teče potok Rio Lussari. Višje se cesta spremeni v širok kolovoz, ob njem pa se pojavijo postaje križevega pota.
V nadaljevanju se še nekaj časa vzpenjamo po kolovozu, s katerega se nam le občasno odpre nekaj razgleda v smeri Karnijskih Alp, kjer lepo vidimo Ojstrnik. Višje s kolovoza zavijemo v desno na markirano pešpot v smeri Kamnitega lovca / Cima del Cacciatore in Svetih Višarij / Monte Lussari (naravnost po kolovozu Višarska planina / Malga di Lussari). Sledi vzpon skozi gozd, pri XIII. postaji križevega pota pa se povsem približamo smučišču in servisni cesti.
Nadaljujemo desno po pešpoti (po cesti se lahko vzpnemo do Višarskega sedla / Sella Lussari in naprej na Kamniti lovec) ter se prečno vzpnemo. Pod žičnico nadaljujemo levo, nato pa sledimo oznakam za Svete Višarje. Nekoliko naprej je široka pot varovana z ograjo, nam pa se odpirajo vedno lepši razgledi na zahodne Julijske Alpe, kjer je najvišji Montaž. Ko po levi strani obidemo Beračni kugel / Monte Prasnig (vrh na katerega pripelje žičnica), se v nekaj korakih spustimo do ceste, po njej pa nadaljujemo vse do zaselka in cerkvice na Svetih Višarjah.
Od cerkvice se v minuti ali dveh povzpnemo še na vrh Svetih Višarij, kjer stoji križ in od koder se nam odpre lep razgled.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (julij).
Pristup do ishodišta:
Preko MP Rateče ali MP Predel se zapeljemo v Trbiž / Tarvisio, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Vidma / Udine in naselja Žabnice / Camporosso in Valcanale. Ko se Trbiž konča, pa le malo za trgovino Eurospar (trgovina se nahaja na desni strani ceste), še pred glavnim krožiščem, zavijemo levo na ulico Via Lussari. Nekaj 100 metrov se peljemo po omenjeni ulici, nato pa prispemo do manjšega križišča, iz križišča pa nadaljujemo naravnost ter za križiščem parkiramo na parkirišču na desni strani ceste. Parkiramo na spodnjem delu parkirišča, na zgornjem delu je parkiranje s prometnim znakom prepovedano.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Kamniti lovec / Cima del Cacciatore
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Žabnice / Camporosso in Valcanale - Svete Višarje / Monte Lussari
Laščan     
17.2.2012
Zanima me stanje na tej poti, če je šel kdo peš gor v zadnjih dneh in kako bo predvidoma jutri na tej poti ?
Hvala !
Laščan     
18.2.2012
Danes preverjeno! Zjutraj -12, nebo pa čisto. Temu primerni razgledi že takoj po izhodišču. Hoja normalna, brez derez. Na vrhu pa .... .Razgledi čisti na vse strani, od Kamnitega lovca pa do Velikega Kleka. Ob sestopu po 12 uri pa srečevali grupe turnih smučarjev, krplarjev in pešakov. Skratka, prekrasno izkoriščen dan!
Pohodnica56     
2.3.2012
Jaz bi tudi jutri šla malo premigat stare kosti. Koliko je vožnje(cca) iz Ljubljane do izhodišča? Po podatkih Laščana je dobro iti zgodaj zjutraj, da ne bo preveč drena na parkirišču. Mogoče kdo ve kakšne je pot iz Zajzere trenutno?
turbo     
2.3.2012
Iz Lj. do tja je okoli urco in pol vožnje. Če je P na začetku romarske poti polno, to je tik pod hribom, pač pustiš avto na P pod cesto in imaš max. 15 minut hoje več.

( sem šel že zelo zgodaj in tudi že zelo pozno od doma in mnogokrat nekje vmes in vedno je bilo lepo in redkokdaj je bila taka gneča, da bi bila moteča mežikanje )
Pohodnica56     
2.3.2012
Turbo, hvala.
AlainNovak     
8.1.2014
Zanima me, kako je na tej poti pozimi. A se jo da enostavno prehoditi s planinskimi čevlji ali je dobro imeti dereza ali krplje=
rovka     
8.1.2014
Vsekakor je bolj priporočljivo imeti s seboj krplje. Romarska pot skozi gozd nad grapo Višarskega potoka je zaradi številnih pohodnikov in turnih smučarjev ponavadi dobro shojena. Približno pol ure pred vrhom poteka po trasi smučarske proge, kjer se zna ob višjih temperaturah tudi udirati.
IgorZlodej     
8.1.2014
Od Višarske planine naprej je peš pot speljana na novo že od predlani in ne poteka po smučišču, se pa najdejo modeli, ki hodijo po smučišču, a mislim, da jih pristojni hitro napotijo izven smučišča.
Lj     
8.1.2014
Romarska pot je ponavadi še preveč shojena in "zdrajsana" od številnih pohodnikov in turnih smučarjev, zato so po mojih izkušnjah zelo priporočljive male dereze (4 ali 6-zobe)ali pa "verigce" od Verige Lesce. Videla sem tudi pohodnike s krpljami, ki pa se mi niso zdele praktične za tisto strmino. Srečno!
kabe     
17.1.2014
Včeraj bili gor...pot, vsaj za nas povprečne pohodnike (+otrok) skoraj neprehodna... Na vrhu cca 80 sm snega.
Enka     
5.6.2016
Kakšna je ta pot poleti? Poteka pretežno po gozdnih poteh ali bolj po gozdnih cestah?
IgorZlodej     
7.6.2016
Ponavadi lepa, le lani jeseni je bila blatna, ker so opravljali spravilo lesa. Ni pa to nobena cesta, ampak lepa romarska pot, na določenih odsekih tudi malce bolj strma.
Enka     
8.6.2016
O super, hvala Igor, sem računala nate. Pridemo poleti preverit mežikanje.
gigi6     
7.7.2016
interesira nas dali 15. 08. ima kakvo marijino slavlj i misa na višarskem svetištu , u hrvatskoj je praznik pa bi išli gore zahvaljujem na svakoj informaciji
rajko0028     
7.7.2016
Naravno da ima slavje i sv. misa- i u SLO je Veliki Šmaren (Velika Gospa) neradni dan. Mise su najmanje tri prva je u 10.00 (9.30) 11.00(10.30) 12.00 (12.00 i 15.00) Vreme u zagradi važi za nedelju i slavja.
gigi6     
7.7.2016
gos.rajko0028 zahvaljujemo na informaciji i sigurno smo taj dan gore na proštenju velike gospe.
Priestess     
13.8.2016
zdravo... mene pa zanima če se do vrha da priti z avtom ali je potrebno iti z gondolo v vsakem primeru
MANGRT     
13.8.2016
Z avtom se nemore-nesme. Z gondolo pa ni edina možnost,ker se da s kolesom ali pa pešjezik.
radagremvhribe     
21.8.2016
iz glavne ceste se zavije levo pri restavraciji davitt, via lussari, po kratkem klancu pripeljemo do parkirišča, hodila sem po kolovozu, pot se skoraj ves čas strmo vzpenja,mogoče ni ista pot?
Majdag     
3.5.2017

.. Na poti je snega le še za vzorec. Nekaj lokalov je bilo 1. maja odprtih. Je pa strmo...velik nasmeh


http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2017/05/svete-visarje-po-oznakah-rumenih-skoljk.html
mornar     
7.5.2017
Prosim za informacijo,kako vozi gondola.Lp.
vik     
7.5.2017
Ne vozi (tudi danes ni vozila, bil pa je odprt lokal nekje do 17h, lastnik ima tudi ključ od cerkve in jo odpre), vozila bo 27. in 28.5. in od 1.6 - 17.9. vsak dan ... - http://www.skipasstravel.si/?subpageid=504
seflja     
8.5.2017
gojzarje na noge in prave štumfe pa grenasmeh
Ljubica Š.     
10.5.2017
Tako. Prav prijetns pot -
KRIZEV POT.
darinka4     
10.5.2017
Res je križev pot. Brez ovinkov. Samo strmo navzgor.Enkrat smo šli .Takrat sem rekla, da ne pojdem nikdar več.
Majdag     
10.7.2018

Nedelja, 8.7. Pot kot vedno strma, razdrapana. Na Višarjah veliko obiska, se pozna da vozi gondola. Je pa lepo tam na Višarski gori.nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2018/07/po-romarski-poti-na-sveto-visarje.html
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje