Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasaj

Montaž čez Findeneggov ozebnik

Print
legenda20. 08. 2009 20:04:46
Včeraj sva se odpravila na Montaž.Štartava zjutraj v mraku,se povzpneva do sedla Forca dei Disteis,kjer zavijeva levo.Preplezava nekaj skalovja in že sva na izraziti polici,kjer naju pričakajo prvi kozorogi.Sledi prečenje pod zahodnimi ostenji Montaža do bivaka Suringar.Pot je v precej slabem stanju,polna grušča,malo varoval...
Ogledava si bivak,nato pa navzgor proti Findeneggovem ozebniku.Tu naju dohiti skupina mladcev,ki so hitrejši in jih kmalu izgubiva izpred oči.Plezanje skozi ozebnik je zahtevno, vendar v danih razmerah prijetno.Prvi sončni žarki naju ogrejejo šele na vršnem grebenu.Do vrha je še nekaj minut.Razledi čudoviti,vendar samo pol ure,ko se z juga privalijo megle, ki najprej zakrijejo okoliške vrhove in nato še Montaž.Razen italijanskega para,smo na vrhu samo Slovenci.Sestopati pričnemo vsi naenkrat proti Pipanovi lestvi.Tu je kot ponavadi gneča,večina se šele vzpenja.Sledi zoprn del poti,ki se vleče vse do prvih trav.Planina je v soncu,polna cvetja.In še za tiste, ki ne vedo-na planini med drugim prodajajo tudi odlične sire.
Montaž čez Findeneggov ozebnik nad sedlom Forca dei Disteis1
Montaž čez Findeneggov ozebnik proti bivaku Suringar2
Montaž čez Findeneggov ozebnik bivak Suringar3
Montaž čez Findeneggov ozebnik radovednež4
Montaž čez Findeneggov ozebnik Findeneggov ozebnik5
Montaž čez Findeneggov ozebnik na vrhu6
Montaž čez Findeneggov ozebnik sesto po grebenu7
Montaž čez Findeneggov ozebnik Pipanova lestev8
Montaž čez Findeneggov ozebnik opoldanske megle nad Montažem9
Montaž čez Findeneggov ozebnik planina Pecol...10
Montaž čez Findeneggov ozebnik še vedno polna cvetja11
Montaž čez Findeneggov ozebnik tukaj kupiva sir12
všeč
triglavski27. 08. 2009 20:25:08
V Zajzeri je še tema, ko koračim po prodih v njen zatrep. Svetlobe je ravno toliko, da še pravočasno opazim odcep za pot 639, ki pelje na bivak Stuparič, vsekakor najkrajša pot, lepo očiščena podrtega drevja in na novo označena. Z vsako minuto je tudi v gozdu več svetlobe, ko pa se pričnem vzpenjati po desnem bregu na bivak sonce posveti izza Kamnitega lovca. Peter me že čaka pred bivakom, noč je namreč preživel v družbi polhov. Ko sonce na polno obsije Montaževo severno ostenje sva že pred značilno moreno za katero je še ogromno snežišče, midva seveda prečiva proti zahodu, kjer kmalu prideva na vstop v steno. Nase navlečeva pripomočke, potem pa veselo v steno. Kmalu sta za nama dva mladca, ki ju seveda spustiva naprej, nama se prav nič ne mudi in uživava v lepih razgledih, na vsake toliko časa naju pozdravijo koze z mladiči in že sva na rami preko katere zavijeva na Dunjsko stran, se povzpneva do bivaka Suringar in v slabi urici sva že preko Findenegga na vrhu. Na prijetnem sončku in ob lepih razgledih pomalicava, potem se spustiva po lojtrci navzdol na Pecol, kjer naju že čaka prevoz.
"varovala v spodnjem delu Amalie so brezhibna, višje zatem taka, kot že nekaj let, vendar gre brez težav, grušča ravno toliko, da je treba biti previden, kar pa se tiče Velike police, po kateri tokrat nisva hodila pa je tako, da je povsem brez težav prehodna, večinoma tudi zavarovana z jeklenico, skratka za izkušene prav nič težavnega"
Na planini pa tokrat samo zelo mlad sir, gre vse sproti, pa luštna zamejka ga prodaja, žal pa že jutri odhaja domov v zaledje Trsta.
začetek poti na prodih v Zajzeri1
sonce vzhaja za Kamnitim lovcem2
proti eni najveličastnejših sten3
4
5
6
7
Veliki Nabojs, Viš in Koštrunove špice8
9
10
zvedavi pogled11
vrh je prav blizu12
po lojtrci dol13
14
(+1)všeč
sonka28. 08. 2009 13:29:59
Lepa tura.Jaz sem šla v obratni smeri.Po Pipanovi lestvi gor,po Findeneggovem ozebniku dol in nazaj na Peccol.V ozebniku polno grušča.Bivak pa "pripet"na res veličastnem mestu.Divjina in mir,tako da še močneje občitiš mogočnost tega lepega sveta.
všeč
BT8828. 08. 2009 14:54:12
Sonka se mi dopade, da seti je dopadlo mam prow mal skomine ker se nisem odzval na povabilo. Ma sem mel eno dirkco, s kolesom ma se je blo tud težko odpovedat MANGART, je sam enkrat letno in polno treninga gremo verjetno pa ta vikend ANITO GOITAN šopat tko da bo kar lepo ker je tudi v tistih krajih. " POVABLJENA OBA " mežikanjemežikanjemežikanje Lepo se mej.
všeč
turbo25. 09. 2011 12:17:09
Je bilo v začetku avgusta tako lepo, da mi konec septembra ni bilo nič odveč iti še enkrat nasmeh
Iz Pecola zložno in složno na Vrh Strmali, nadalje poplezavajoč navzgor in za vogal, nato po čudoviti polici do bivaka. Oddih, razgledovanje, krepčanje. Potem pa lepši del, to je vzpon skozi Findeneggov ozebnik. Navkljub relativni gneči, kamenje ni letelo in takisto ni bilo ne zastojev ne hoje "en po drugem" mežikanje Smo se prav lepo porazdelili. Vreme fajn, slovenski vršaci so kukali iz oblakov, le kaninsko pogorje je bilo jasno. Na vrhu spet oddih, razgledovanje, krepčanje. Potem pa do lojtrce, po njej, pa malo po skrotju in več po melišču, nato pa zložno in še vedno složno do koče na caffe latte. Mnjam. Fajn tura mežikanje
všeč
mirank2. 10. 2011 21:07:14
Opravila danes to turo s podaljšanim sestopom po poti Leva. Nad sedlom ko se odcepi polica proti bivaku Suringar zmotila čredo kozorogov kjer sem pri številki 50 opustil štetje zaradi premikanja živali. Koča Brazza zaprta, obiskovalcev Pecola pa toliko kot na vrhuncu sezone. Vedno lepa tura, le dogajanja na poti po Posočju domov me vedno odvračajo od obiskov Julijcev
všeč
IgorZlodej22. 06. 2012 15:38:47
Nočne nevihte so prinesle jasno jutro. Na Pecolu je kar krepko pihalo, gore pa so se kazale v najlepši podobi. Čez travnike Visoke planote mi je pot hitro minila. Nad Strmaljo zavijem v levo proti Veliki polici. Pot je kopna, ko pridem do bivaka A. Suringar vidim, da je nekdo pozabil zapreti zgornji del vrat. Vrnem se nekaj metrov nazaj in zavijem gor v ozebnik. Tu in tam so skale mokre, v spodnjem osrednjem delu je sneg, vendar smer poteka desno naokoli. Pod grebenom me pozdravi sonce, do vrha je le še nekaj korakov. Na vrhu sem sam, razgled kot naročen, znane gore, znane škrbine, znane doline. Lepo je. Malo posedim, potem se odpravim po grebenu proti Pipanovi, vendar nanjo ne stopim, temveč grem naprej čez prehod pod Vrh Brda. Po skromni stezici se povzpnem na vrh. Spet malo posedim in sestopim dol na melišče pod Pipanovo, pa naprej dol do ta dolgega melišča pod Montažem in do koče Brazza. Kratek klepet z oskrbnikom in dol do parkirišča. Med Pipanovo in meliščem sta dve snežišči, vsak naj sam presodi kaj bo potreboval za prehod.
zeleni travniki pod Montažem1
utrinek2
snežišče v spodnjem delu ozebnika3
Severni stolp, Zajzera in Kamniti lovec4
zvonček za srečo v....5
razgled, ki mu ni para6
Vrh Brda7
sidra na vrhu8
pogled v Špranjo in dve najlepši škrbini9
koča Brazza, zadaj Kaninsko pogorje10
(+9)všeč
vik22. 06. 2012 19:26:37
Igor, hvala za kar nekaj odgovorov na najina vprašanja in priporočil za naprej spodaj na parkirišču po zaključeni turi. Kaj kmalu se spet vrneva v ta čudoviti del Julijcev. Če bi vedela, s kom govoriva, bi bilo še kar nekaj vprašanj. Pa drugič, saj verjemem, da se še kdaj srečamo v naših gorah. Prečudovit dan je za nami, poln enkratnih razgledov, ki se vrtisnejo za vedno.
1
2
Montaž s Špika Hude police3
4
(+10)všeč
Scabiosa22. 06. 2012 21:08:00
Izjemno ljubka je slika z mladički kozorogov. nasmeh
(+1)všeč
IgorZlodej22. 06. 2012 21:36:36
@vik, lepo, da smo se srečali, glede vprašanj pa kar na ZS, lp
všeč
ibex25. 06. 2012 13:38:05
24.6. Pecol-Findeneggov ozebnik-Pipanove skale
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
(+4)všeč
Irina25. 06. 2012 14:02:28
@ vik,
fotografija otročadi je vredna več kakor 1x10 pikic.
(+2)všeč
zvončnica28. 07. 2012 22:33:56
Danes na Montažu, zdaj vem zakaj sem si ga že toliko časa ogledovala, danes sem ga imela končno čast spoznatinasmeh.
Štart zjutraj s Planine Pecol čez Findeneggov ozebnik. Najprej je potrebno prehoditi kar precej planine Pecol do vstopa v ozebnik. Pot je lepa, malce prodnata na nekaterih delih, potem pa sledi vstop v ozebnik in v skale. Krasno, všeč mi je bilo to, da moraš kar veliko sam sodelovati in iskati rdeče pike, ki te pripeljejo skozi ozebnik na vrh Monataža. Plezanje je potekalo brez posebnosti, čelada je obvezna ter veliko pazljivosti, kamenje pada, še posebno če so pohodniki pred teboj.
Na vrhu je bilo kar nekaj obiskovalcev, razgledi lepivelik nasmeh.
Sestopili smo po krožni, po Pipanovi lestvi. Tudi tu je pot kar v redu, malo bolj prodnata.
Ves čas so nas na poti spremljali kozorogi, kako so umirjeni, z zanimanjem so nas opazovali, pozirali, bilo je jeziknasmeh.
Ob povratku je na planini Pecol še mrgolelo sviscev,žvižganjavelik nasmeh, danes sem jih videla prvič velik nasmeh,še ena želja se mi je uresničila. Če si nekaj močno želiš, se to zgodi nasmeh.
Montaž v jutru1
pogled na Kaninsko pogorje2
bivak Suringar3
...4
...5
najboljši kipar je narava sama6
o, ko bi le lahko  bila on7
planina Pecol skozi okence8
po lojtri dol9
pravi lepotec10
radi imajo družo11
zakaj se mi zdi da vidim obraz12
obraz ki se smeje in je srečen13
: - )14
15
(+6)všeč
velkavrh12. 08. 2012 19:44:02
Danes pa na že dalj časa načrtovano turo na Montaž.Parkirišče je bilo že ob pol osmih zjutraj zelo polno.Nato pa proti sedlu. Premagati je treba kar 700m višinske razlike-do sedla se hodi dve ure.Nato pa prek melišča na levo k Findeneggovemu ozebniku.Kar malo težko je najti odcep v skale-ni označen,naravnost naprej se gre na bivak.Nato pa eno uro proste plezarije prek ozebnika.Je adrenalinsko, večkrat je treba iskati prehode prek skalovja. Smer je sicer nakazana, znajti pa se moraš sam.Vrh je prostoren. Na vrhu je križ in skrinjica za vpise. Žiga pa ni.Nato pa povratek na Pipanovo lestev. To je treba probati, ne da se opisati. Od spodaj se ne vidi, če kdo leze dol.Obvezna je čelada. Kamenje kar pogosto leti. Nazaj pa mimo mlekarne na planini Pekol, kjer se dobi odličen sir.
Parkiišče skoraj polno.1
Cilj je še v oblačku.2
Smo že bliže.3
Montaž se je že  odkril. Nekje na sredini melišča se zavije levo proti ozebniku.4
Pod sedlom. Do sem je dve ure hoda.5
Do ozebnika tudi nekaj varovanja.6
Sedaj pa prosta plezarija.7
Tako to zgleda.8
Do vrha bo treba še malo poplezati.9
Vrh s križem.10
Špička poleg vrha.11
Sedaj pa dol na Pipanovo lestev.12
Pipanova lestev slikana od spodaj.13
Po lestvi železja še ni konec.14
Za konec še pogled na planino Pekol pri povratku.15
(+6)všeč
Dr.ejči13. 08. 2012 11:46:20
Ne morem in ne morem verjeti tvojim slikcam...ob povsem istem času smo se od Cave de Mola mimo Corsija in naprej po "Anitki" vpenjali na Viš.Malo nad kočo nas je zagrnila megla,ki nas (rezen nekaj parminutnih izjem)ni izpustila prav do vrha.Z vrha pa je bil ob debelournem sončenju pogled na greben do Montaža naravnost srhljiv(temno siv).
Vaša tura sicer zelo,zelo lepa (opravljena lani s podaljškom po poti LEVA).
Uživaj/te še naprej.
lp
(+2)všeč
Flora113. 08. 2012 15:34:54
Bravo, Brane!
všeč
velkavrh13. 08. 2012 16:33:37
Hvala, Flora1! Se pa je bilo prek ozebnika treba res potruditi. Hodil sem še s tremi in smo vsi nekako iskali najprimernejše prehode prek skokov, ki jih je bilo veliko. Po tej poti vse pohvale mladi dami.Pot je res izredno zahtevna-ni pa prepadna.
(+1)všeč
246615. 08. 2012 17:27:39
Ali se da brez večjih težav spustiti nazaj po via amaliji? V nedeljo imam namen iti po tej poti če je še kak interesent ga lahko mim grede poberem.Jaz štartam iz kočevja.

lep pozdrav Bojan
(+1)všeč
velkavrh15. 08. 2012 18:56:48
Pot Via Amalija poteka od planine Zajzera na bivak Stuparich in nato na bivak Suringar in nato na Findeneggov ozebnik,če hočeš na Montaž.Findeneggov ozebnik se priporoča samo za gor, nikakor pa za dol.Ozebnik je izredno zahtevna prosta plezarija mestoma prve in druge stopnje trajajoča od vstopa v ozebnik do vrha nekako eno uro za izurjene.Je pa vstop v ozebnik slabo označen. Pot prek ozebnika je samo nakazana z rdečimi pikami.V glavnem moramo sami iskati primerne prehode prek skal navzgor.Priporočam pot s planine Pekol na ozebnik, na Pipanovo lestev pa dol. Po sestopu pa se gre lahko gre po poti Via Amalija -to je pot nazaj na planino Zajzera. Imaš pa seveda logističen problem, ker ne moreš imeti vozila na obeh mestih naenkrat. Lahko seveda greš tja in nazaj po tej poti-je pa to tura za cel dan in izredno težka in naporna. Preberi si na še na izboru Julijcev Montaž, kjer imaš opisane vse tri dostope na Montaž. L.P.
všeč
246615. 08. 2012 20:00:30
velkavrh najlepša hvala za izčrpne informacije

L.p.Bojan
(+1)všeč
urbancek16. 08. 2012 16:31:24
Včeraj, na ta lep praznični dan, sem v kraljestvu prvaka zahodnih Julijcev opravil lepo krožno turo. Začel sem na Pecolu par minut pred šesto zjutraj. Kaj kmalu sem dosegel sedlo Vrh Strmali in nato nadaljeval najprej do bivaka Suringar. Od bivaka sem šel malce nazaj in po ozebniku na vrh. Ugotovil sem, da sem bil kar hiter, saj sem do vrha porabil le dve uri in tri četrt. To se mi je obrestovalo, saj je nekaj nepozabnega na tako lep dan in povrhu še na tak praznik preživeti na vrhu skoraj tri četrt ure popolnoma sam v lepem vremenu. Kmalu zatem so se na vrh začele valiti množice, ki sem jih opazoval z Vrha Brda. A vreme se je včeraj v tem koncu kmalu pokvarilo in vrhovi so se zakrili v za ta konec značilne meglice. Spustil sem se do vstopa v ferato Leva (varovala v zglednem stanju) in nadaljeval proti Špiku Hude police, kjer je bilo kot običajno največ ljudi. Nato je sledil le še spust do Koče Brazza in povratek do avta, kjer je bilo ogromno ljudi...in avtomobilov.velik nasmeh
Res fajn tura, priporočam!
Jutro.1
Pogled že uhaja tjale gor.2
3
Proti Kaninu.4
Pogled nazaj.5
Sem že bližje...6
Ta detajl me spomni na Viš:)7
Fotograf na sedlu.8
Nadaljujem strmo navzgor...9
Pogled tu ves čas uhaja k Strmi peči10
Zanimive oblike na nebu.11
Eden od mnogih...12
...13
Okrog ovinka...14
Tista špica mi ne da miru:) Ali kdo ve, katera gora je to?15
Sameva...16
Pogled navzgor.17
Pogled nazaj.18
19
20
Pobožajo me prvi sončni žarki tisti dan...21
Že ven iz ozebnika...22
Le še po grebenu do vrha...23
...ki sameva...24
Razgledi...25
Prvi zametki prihajajočih meglic:)26
Veliki sosed in ostali Z Julijci27
Postajajo gostejše...28
Prelepo...29
V meglice se ovije Strma peč...30
Kmalu ne bo več razgledov...31
Od tem sem prišel...32
Zdaj pa grem...33
Vrh Brda34
Na trenutke se je razkadilo...35
Pot proti Vrhu Brda...36
Od blizu skorajda neberljivo:)37
Spustim se...38
Prva atrakcija hehe:)39
Na Levo se usmerim...40
pot Leva41
...42
43
Dobra varovala.44
...45
...46
Že skorajda vsem znani tris:)47
48
49
Razgledi s Špika Hude police so bili omejeni...50
51
Paša ob poti:)52
53
Veliko je bilo lepotcev54
55
Še sestop po udobni poti...56
Pogled nazaj...57
Še nekaj korakov do avta in še zadnji pogled tja gor.) Lepo je bilo!58
(+5)všeč
Stranica:123
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići