Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasaj

Potep po brezpotjih pod Križevnikom nad Robanovim kotom

Print
katja8716. 10. 2014 13:05:18
Ker se nam je zahotelo nekaj novega, smo se odpravili pod stene Križevnika nad Robanovim kotom. Iz izhodišča je markirana pot le do partizanske bolnice, zatem pa se konča. Na skalci ob poti je napisano, da je od tam pot naprej le za alpiniste. Seveda se je to takoj videlo, saj poti naprej sploh ni. Tako smo uživali v hoji po brezpotjih in raziskovanju prehodov. Naekrat smo prišli do zanimive jame in se mimo nje napotili naprej, ter našli grapo, ki po vzponu II. stopnje vodi do bivaka pod plezalnimi stenami. Tam smo si vzeli nekaj časa za počitek ter se kmalu odpravili naprej. Kmalu smo prišli do dela poti, kjer nismo vedeli kam naprej, zato smo se spustili in prerivali kar čez borovce. Tako smo prišli do skalnega skoka, kjer smo se kakšnih 20m spustili po vrvi. Zatem pa smo bili kmalu spet v gozdu in nazaj na markirani poti. Hodili smo 9 ur.

Tura je bila izredno zanimiva in ponekod adrenalinska. Priporočam vsem, ki ste željni brezpotij in raziskovanja poti ter prehodov mežikanje Se je pa že v vpisni knjigici v bivaku videlo, da je ta del hribov zelo slabo obiskan, saj jih je letos tu okrog hodilo le nekaj.

Več slik in opis ture je na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.pdmaticams-drustvo.si/
Potep po brezpotjih pod Križevnikom nad Robanovim kotom Razgled iz izhodišča na stene Križevnika1
Potep po brezpotjih pod Križevnikom nad Robanovim kotom Grapa II. težavnostne stopnje2
Potep po brezpotjih pod Križevnikom nad Robanovim kotom Pri bivaku oz. votlini v steni Križevnika3
Potep po brezpotjih pod Križevnikom nad Robanovim kotom V votlini, v steni Križevnika4
Potep po brezpotjih pod Križevnikom nad Robanovim kotom Spust po vrvi čez skalni skok5
Potep po brezpotjih pod Križevnikom nad Robanovim kotom Razgled iz poti na Robanov kot, Ojstrico (levo) in Krofičko (desno)6
(+4)všeč
dprapr7. 11. 2015 22:51:35
Naslov današnje ture bi lahko bil kar zgornji od Katje, s tem, da bi dodal še pristop na Križevnik.
Z bratom sva se včeraj zvečer na hitro (kot običajno) dogovorila za obisk oziroma bolj potepanje po Križevniku. Ker sva levi del z bivakom in pristopom po Reševalni smeri opravila že pred časom, sva danes šla pogledat, kako zgleda še pristop po desni strani, z Robanove planine.
Začela sva pred leseno ograjo Robanove planine in se usmerila v levo čez strugo v gozd proti izraziti grapi. Glede na opise, ki so na voljo (Brezpotja, V. Habjan), moram reči, da je bil bolj uporaben opis od Janeza Trogarja. Morda bi bilo spodaj najboljše začeti kakšnih 150m pred ograjo in se usmeriti v grapo na drugi strani struge, v gozdu. Kakorkoli, grapo sva takoj našla in se po njej vzpenjala kar nekaj časa. Je kar udobna, kamni stabilni, brez odvečnega proda. In ne preveč strma. Tu in tam je potrebno malo poplezati.
Vmes sva tam, kjer je odcep za bivak (sem ga tudi raziskal), šla še po stezici desno na razgledni pomol. Ko se je grapa zaprla, nisva iskala lažjega obvoza po desni strani (sva se pa vračala tam), ampak sva kar v levem kraku grape zlezla navzgor (težavno) in prišla na vmesni grebenček in za njim do globokega brezna. Nad njim po strmi grapi in potem po "udobni" poti po gredini na greben. Na terenu samem imamo občutek, da je to vse kaj drugega, kot široka gredina.zmeden Na vrhu je izstop na jasici, kjer je križišče poti.
Po počitku na toplem soncu na vrhu, sva se zopet spustila v mrzlo, senčno ostenje Križevnika. Pod skokom grape (cca 200m) sva zavila po stezici desno proti glavni steni Križevnika (bivak). Pod bivakom sva prečila grapo in nadaljevala po običajni "poti" alpinistov, ki obiskujejo steno Križevnika. Pot je bila v spodnjem delu težje sledljiva zaradi listja. Kljub temu sva po dobrih osmih urah turo zaključila pri Robanu.
Kljub novembru krasen dan za takšno turo!
Začetek ture v Robanovem kotu.1
Grapa na levi stranici trikotnika na sredini slike.2
V spodnjem delu grape.3
Udobna hoja po grapi.4
Razgled na pomolu.5
Težaven skok v grapi.6
Globoko brezno.7
Strma in krušljiva  grapa nad breznom.8
Potem pa udobna in ups...posekana potka do vrha grebena.9
Danes sva se jo nagledala (Krofička).10
Janez, tudi s te strani zgleda lepo greben Kr. Rinka - Skuta.11
Tudi hotel s petimi zvezdicami pod Utami.12
Daleč spodaj je že Robanova planina.13
Na drugi strani grebena pa popolnoma drug svet, bolj prijazen, obsijan s toplim soncem.14
Na vrhu Križevnika.15
Vračala sva se po prečni poti pod ostenjem Križevnika. Na sliki eden od značilnih smerokazov.16
Sedaj lahko to steno samo še gledam...17
Pod bivakom prečimo grapo s poraščenega sedelca na sliki (v ozadju vrh Ojstrice).18
Številni kuclji na grebenčkih.19
Jama visoko v gladki steni.20
Prečenje pod stenami, ki so pravi raj za alpiniste.21
Dobra skala in previsno...22
Zadnja izrazita grapa, ki pa je sedaj precej zasuta. Sva malo iskala potko naprej...23
Zaključek ture pri Robanu.24
(+6)všeč
geppo8. 11. 2015 05:56:24
Zdravo
Ko enkrat prideš do brezna je potem čisto lahko poiskati prehod do vrha.
Je pa lahko polno težav pri povratnem prečenju desno kot sta ga naredila vidva. Mi smo enkrat prišli do te " Centralne grape " pod plezalno steno. Samo, smo se potem vrnili nazaj v pristopno grapo in po njej v Robanov kot. Ta široka stena Križevnika je zelo prepletana s potmi, ki se pa tudi kar naenkrat končajo in za tistega, ki mu ni znano je lahko precej težavno.
lp
(+1)všeč
dprapr9. 11. 2015 08:28:40
Stečin je res veliko, gamsi pa bolj previdni. Sva slišala samo njihove žvižge.nasmeh

Čeprav sem po potki od bivaka že hodil nekajkrat, sva v zadnji grapi, ki je bila precej zasuta (se je ne spomnim takšne), že malce iskala potko. Sem bil prepričan, da gre potka po desni strani grape navzdol, pa jo je brat opazil na levi...zavijanje z očmi
Pod stenami pa se stečina tudi nadaljuje v smeri Turnice... Kako daleč, ne vem.

Tudi zgoraj nad skokom pristopne grape pod stenami se vije potka proti Žvižgovcu.
Verjetno tista, ki ste se ji vi zadnjič priključili z Robanove planine.

Še nekaj bi dodal. Če ne poznamo sestopa po Reševalni smeri z vrha Križevnika, je ta sestop do bivaka dokaj preprost in hiter. Ima samo to pomanjkljivost, da te dostavi v grapo pod bivakom precej nizko.

Lp
Potka v smeri Žvižgovca.1
Tu nekje sva pohajkovala...2
všeč
JTrogar19. 06. 2016 20:32:58
Dogajati se nama je začelo včeraj v prekrasnem jutru. Z najino turo sva začela na parkirnem prostoru pred Robanovo domačijo. Ko začneva jemati stvari iz avta Milan ugotovi, da je pravi nahrbtnik pozabil doma. Ostale stvari ima itak vedno v avtu.velik nasmeh Torej je samo brez hrane in pijače. Prijaznega Robana prosi za kakšno prazno plastenko, dobi pa kar polno in to vode z okusom. Sva bila prav presenečena, da v tako čistem okolju ljudje kupujejo vodo. Hrana pa bo tiste malo moje na fifti-fifti.nasmeh Do strmine za partizansko bolnico sva bila že oba vsa prepotena, saj je bilo v zraku kar precej vlage. Malo nad bolnico dohitiva dva alpinista med postankom s katerima malo poklepetava, nato pa onadva odbrzita naprej, midva pa za njima. Kmalu smo pod grapo, ki vodi navzgor do alpinističnega bivaka. Pri premagovanju le te je potrebno kar nekaj zbranosti. Ni kar brez veze na eni steni napisano, da je to pot za alpiniste. Pod steno malo pred bivakom spet malo poklepetamo. Povesta nama, da je stena še bolj pokončna kot pred 30 leti, ko sta bila nazadnje tu. Plezat sta šla smer Sivi vrag tež. VIII, ki jo je prvenstveno splezal legenda Franček Knez in je imela do danes samo par ponovitev. Zaželimo si srečno in vsak po svoje dalje. Onadva še bolj kot navpično navzgor, midva pa v zelo dolgo prečenje proti Žvižgovcu. Spomnil sem se Dragovega opisa s precej nizko dostavo pod bivakeek, zato sva od bivaka nadaljevala kar pod ostenjem Križevnika. Prečnica je zaradi velike izpostavljenosti in strmine nad centralno grapo kar huda in ne popusti vse do poti, ki pelje na Križevnik z Robanove planine. Tam sem zavriskal v smeri bivaka in dobil vrnjen vrisk plezalcev v steni. Od Alenke in Zlatkota, ki sta se potepala malo višje, sva ravno tam tudi dobila pošiljko toče.eek Imela sva vsega: prečenja številnih strmih skalnih grap, velike izpostavljenosti, prepadne stene pod nama, prečenja snežišč, zvedavih gamsov, čudovite razglede, ruševja, pitja snežnice, postavljanja možicev in še mnogo lepega. Druga že poznana polovica prečenja je bila lažja, a z vsem prej naštetim. Ko sva končno na Žvižgovcu zaključila to zares lepo dolgo prečenje s pogledom na prehojeno, sva si močno stisnila dlani. Tudi nekaj malega se je še našlo za pod zob.mežikanje Sestopila sva po markirani poti in po 12h zaključila to lepo turo.
Lp in varen korak vsem izpod lepih Golt, Janezvelik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
lepo jutro v Robanovem kotu z dvema damama v ozadju1
grapa za alpinistični bivak2
krasen razgled3
utrinek v grapi za alpinistični bivak4
utrinek v grapi za alpinistični bivak5
utrinek v grapi za alpinistični bivak, spodaj Robanova domačija6
pokuk na Olševo7
Ojstrica, Krofička8
alpinistični bivak in najino nadaljevanje prečenja9
prečnica v sredini10
pokuk proti žVižgovcu11
smer Sivi vrag12
v alpinističnem bivaku13
pokuk iz bivaka na Krofičko14
bivak15
zahtevno prečenje16
razgled in Milan v zahtevnem detajlu17
utrinek na prečenju18
razgled19
je pazil na naju20
pokuk nazaj na prehojeno21
nadaljevanje prečno mimo obraza22
plezalca sta v prvem cugu Sivega vraga23
eden približano24
res zahtevno prečenje25
blizu obraza26
pogled nazaj27
pokuk na Križevnik s poti na Križevnik z Robanove planine28
brezno ob tej poti29
utrinek z gamsom 30
vso prečenje krasen razgled31
utrinek pri prečenju32
pokuk nazaj33
pokuk na Mrzlo in Krničko goro34
nadaljevanje poti35
Žvižgovec, Mala Ojstrica, Ojstrica36
eno od številnih snežišč37
menda so to Hudičevi travniki38
pogled nazaj39
krofička40
Robanova planina daleč spodaj41
utrinek na poti42
Olševa in Peca43
utrinek na Hudičevih travnikih44
zanimivost v steni45
tako sva se večkrat odžejala46
pogled nazaj47
Žvižgovec, Mala Ojstrica, Ojstrica48
še tale prečnica49
in velika zračnost pod njo50
Milanov  najmanj priljubljen del na vsem prečenju51
52
utrinek na poti53
utrinek na poti54
in še na Žvižgovec55
razgled56
utrinek pri vzponu na Žvižgovec57
pogled na celotno prečenje z Žvižgovca58
mogoče naslednja tura59
Krofička60
Robanova planina61
Raduha 62
63
utrinek pri sestopu z Žvižgovca64
tudi kakšen nov možic sva postavila65
sestop po markirani66
 sestop po markirani67
v grapah še veliko snega68
69
slap pri katerem sva se malo osvežila70
71
72
Žvižgovec73
Hudičevi travniki74
Raduha75
grapa proti bivaku76
Turnica77
Roban 78
najino prečenje79
(+13)všeč
medo*20. 06. 2016 07:44:18
Dobra "pot" in lepe slike. Mene zanima še pot iz Robanove planine na Križevnik... menda ni tako zahtevna, vendar je težko najti izhodišče, tako kot vse iz Robana zavijanje z očmi
Pa varen korak vsem raziskovalcem teh koncev nasmeh
(+2)všeč
JTrogar20. 06. 2016 09:34:07
Hvala medo*!
Izhodišče poti za katero te zanima je kar lahko najti. Začne se pri lesi na cesti pred Robanovo planino. Tam greš levo ob ograji, se spustiš v strugo Bele in na drugi strani struge prečiš približno 100m po gozdu v levo do grape. Nadaljuješ navzgor po grapi. Ko se zgoraj grapa zapre se še malo povzpneš po desni strani in prideš na dobro vidno stezico. Desno gre proti Žvižgovcu, ti pa greš levo za Križevnik. Takoj spet prečiš grapo po kateri si prišel in nadaljuješ prečno v naslednjo grapo in po njej strmo navzgor. Takoj na začetku te grape je na levi strani globoko brezno. Naprej navzgor steze skorajda ne moreš več zgrešiti, saj je zelo dobro vidna. Je pa lepo vrisana malo višje na Dragovi sliki(desna navpična linija). Manjka le izhodišče.
Lp in varen korak izpod lepih Golt, Janez
(+2)všeč
dprapr20. 06. 2016 09:57:12
Medo, na spodnji sliki pa je vrisan tudi začetek poti.
Sicer pa je Janez zelo dobro opisal "pot". Boljše, kot je v vodnikih. Če se držiš tega opisa, ne prestopiš stopnje težavnosti plezanja (I).
Janez, tista prečka od bivaka pa verjetno ni enostavna - tako, kot spodnja, kjer je stezica. Na potko od Robana sta prišla verjetno precej visoko, nad breznom?
1
(+2)všeč
medo*20. 06. 2016 10:06:19
Hvala Dprapr in Janez, sej bi se spoznali, če bi uspel prit na Geppojev piknik. Bi se morali enkrat dobit na kupu vsi ljubitelji logarskih brezpotij mežikanje
Lp in varen korak, Medo
(+4)všeč
JTrogar20. 06. 2016 13:31:28
Drago, prečnica je huda ampak še gre brez opreme. Na stezo od Robana sva prišla točno tam, kjer se konča grapa nad breznom. Bomo morali enkrat skupaj tja gor na potep.
Lp in varen korak vsem izpod lepih Golt, Janez
všeč
pika20. 06. 2016 18:43:43
Še ena tura, ki ti vzame sapo mežikanje. Čestitke obema za vztrajnost in dobro orientacijo v vseh tistih grapah ter prečnicah.
(+2)všeč
ejti20. 06. 2016 22:37:11
Bravo, fanta! Tura z velikm T. nasmeh
(+3)všeč
geppo20. 06. 2018 18:50:09
Parkirala v Robanovem kotu ob 5:30 uri.
Jutro še precej sveže in prijetno za hojo. Na Robanovi planšariji se osveživa s svežo hladno vodo. Preko Jeruzel po markirani za Korošico. Pot brez posebnosti in sneg ni ovira. Pod Žvižgovcem zavijeva levo skozi okno. Prečnico narediva vsak po svoje. Izbereva si vsak svojo težavnost prečenja. Pri snežni zaplati se dobiva. Snežne zaplate se lotiva ob steni. Trudiva se po mokrem spolzkem kamenju. Pred koncem ugotoviva, da bi jo mirne duše lahko spodlezla. Sledi strm vzpon do Hudičevih travnikov. Počijeva in se spogledujeva z Omatniki pot Devicami. Te prečiva brez težav. Tudi maloštevilne zaplate snega nama niso v posebno oviro.
Sonce že močno pripeka in odločiva se za spust po poraščenem grebenu. Pot sicer dobro poznava a naju je kljub temu še vedno presenetila vertikala spusta. Razbita, krušljiva stena, kjer ti vse ostane v rokah ali se pa kotali izpod čevljev me je napsihirala. Kljub temu strmina in nevarnost zdrsa ne popušča do zadnjega metra, ko stopiva v izhodno grapo. Osveživa se z hladno vodo in še urca hoje naju čaka do Robanove domačije. Po cck. 9 urah sva pri vročem avtomobilu.
Zelo zahtevno, tako orientacijsko, kakor tudi fizično
lp
Med potjo do planšarije1
Planšarija v kotu2
Srnjakovi rogovi tik pod Žvižgovcem3
Strupeni cvetovi nagnoja4
Spodnji slap bo še kar nekaj časa5
6
Okno7
8
Zaplata snega9
Ob steni lezeva10
Lahko bi pa spodlezla....11
Vzpon do Hudičevih travnikov12
Pogled nazaj na zaplato snega, ki je že daleč spodaj13
Omatniki naju pričakujejo14
Zaplate na najini poti15
Dolivanje vode16
Pod Devicami markanten steber in votlina za njem17
Ta spust me je napsihiral18
Sva že precej nižje in vidiva Robanovo planšarijo19
Vstopna / iztopna  grapa20
(+14)všeč
dprapr21. 06. 2018 08:19:17
V tem ostenju, levo nad Robanom, dobiš občutek majhnosti, kljub temu, da ima greben skromno višino. Jeseni pa je tu pravi hladilnik. Vama kar zavidam tamkajšno pohajkovanje.
Sedaj je veliko opojno dišečega in živo rumenega nagnoja. Zadnjič sva bila pod Corsijem "čist tamošna".nasmeh
(+3)všeč
Gorska planika21. 06. 2018 09:10:26
In ta občutek je prijetno doživljati... Divje in fantastično..in kako lepi kraji...
(+3)všeč
geppo21. 06. 2018 10:02:59
Ko si med številnimi grapami, stolpi, nad navpičnimi stenami, nad tabo pa prav tako mogočno ostenje, se resnično zavedaš kako si majhen v tem divjem pozabljenem svetu. Pa precej truda in poznavanje je potrebno, da se zopet vrneš v Robanov kot...
(+4)všeč
matic419. 07. 2018 19:24:27
Janezovem opisu pristopa iz Robanove planine bi dodal še par detajlov. Po grapi se vzpenjaš eno uro da prideš do tam kjer se grapa zapre. Vmes sta dva težja skoka, ki jih lahko obideš. Že kakšnih 50 metrov preden se grapa zapre se usmeriš desno navzgor mimo ruševja, čez trave in višje skozi gozd na greben. Na grebenu ujameš stečino, ki te pripelje do prečne poti. Pot je tik pod steno. Ko se spustiš v grapo po kateri si prišel, se vzpneš po njej še kakšnih 30 metrov in potem zaviješ proti levi na grebenček (brez poti). Ko si na grebenčku se ti pokaže potka, ki te privede točno do brezna in grape. Na vrhu grape zaviješ proti levi in prideš do potke, ki te vodi v levo. Potka je večinoma dobro vidna, sem in tja se izgubi v travi, požagane veje so dober smerokaz.
Ta opis pristopa ne ustreza Habjanovemu opisu v brezpotjih. Jaz bi rekel, da je njegov pristop še eno grapo bolj levo.
všeč
dprapr19. 07. 2018 20:02:54
Habjanov opis govori o pristopu spodaj po grebenu desno od grape do mesta, kjer se priključi potka za bivak pod Križevnikom. Tam zavije v grapo in po njej do zapore. Pri zapori pa levo in ne desno navzgor. Je malo težje kot po desni!
Nad breznom pa je zopet po isti poti.
Zanimivo pa je, da ne omenja brezna, ki je zelo markantna točka poti. Morda je šel po grebenčku do sten in zgoraj prečil grapo in je zgrešil brezno. Vendar kljub temu omenja dolinico(?), ki je verjetno podrta grapa nad breznom.
Njegovi opisi so, naj mi ne zameri, včasih preveč dolgovezni in zakomplicirani. Jih je pa v veselje vzeti v roke po turi.
http://www2.arnes.si/~mcuder/ sta bolj skopa v besedah in veliko bolj natančna!
Pri teh skalah (Habjanova) pot zavije levo v grapo.1
Potka se vidi iz grape.2
(+1)všeč
matic421. 07. 2018 18:13:54
Drago na skici od Habjana je njegova pristopna grapa zarisana eno grapo bolj levo (glej svojo sliko). Tam je pot čisto druga. Zadnji del poti se oba pristopa združita.
všeč
dprapr21. 07. 2018 19:13:51
Na njegovi skici je res začetek v grapi bolj levo!?
Ampak v zapisanih opisih je pa "njegova pot" zagotovo desno od pristopne grape. Lepo opiše tudi razgledno ramo s skalami (na moji 1. sliki) in prehod levo po stezici v grapo pod zaporo. Tudi pri sestopu omenja to mesto v grapi, kjer je tudi odcep za bivak.
Po moje se skica in opis ne ujemata!
všeč
matic421. 07. 2018 19:40:40
V spodnjem delu sem jaz tudi hodil po grebenu desno od grape (takoj za prvim skokom). Poti tam ni bilo nobene, nobenih požaganih vej. Pod Križevnikom imaš en kup zapor v grapah, razglednih ram s skalami itd. Važno je ,da potek poti ustreza opisu, tega tu ni.
(+1)všeč
Stranica:12
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići