Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Jančah (792 m)?
Glasaj
Planinski venci / Julijske Alpe / Triglavski dom na Kredarici / Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici (čez Prag)

Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici (čez Prag)

Print
Ishodište: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Širina/Dužina: 46,4128°N 13,8466°E
Ime puta: čez Prag
Vrijeme hodanja: 5 h
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Visinska razlika: 1500 m
Visinska razlika po putu: 1500 m
Zemljovid: Triglav 1 : 25.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 23.566
 3 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 16
Broj komentara: 7
Pristup do ishodišta:
Gorenjski autoput napuštamo na izlazu Hrušica i nastavljamo cestom u smjeru Kranjske Gore. Nešto prije sela Dovje lijevo se odvaja cesta koja vodi prema Mojstrani (Vrata, Kot i Krma). Pratimo cestu naprijed u smjeru doline Vrata i tom cestom vozimo do velikog parkirališta kod Aljaževog doma.
Opis puta:
Sa parkirališta nastavljamo makadamskom cestom koja nas nakon 3 minute hoda dovodi do križanja kod Aljaževog doma. Nastavljamo ravno u smjeru Triglava, Luknja i Pogačnikova doma (desno Škrlatica) širokom stazom koja iza kapelice (desno) i Aljaževa doma (lijevo) ulazi u šumski put. Široka turističko-pješačka staza pored zimskog bivka dovodi nas iz šume, gdje ispred sebe uočavamo poznati klin (spomenik palim partizanima planinarima). Nastavljamo ravno (lijevo Tominšekova ruta) stazom koja se vraća u šumu i dovodi nas do sljedećeg križanja, gdje nastavljamo ravno (desno Stenar, Pogačnikov dom). Staza naprijed vodi uspon uz bujicu do raskrižja, gdje idemo lijevo na rutu Čez Prag (ravno Luknja i Plemenice) i nakon nekoliko koraka spusta prelazimo preko bujice. S druge strane, staza nas brzo dovodi do strmog dijela staze, gdje nam pomažu željezni šiljci. Uz pomoć osigurača staza nas brzo dovodi na viši nivo do manje zahtjevnog dijela staze. Dalje se uspinjemo uz sve ljepše vidike stazom koja je povremeno okružena patuljastim borovima. Lagani dio staze ubrzo opet postaje zahtjevniji, a tu su i sajle za pomoć, za sigurnije hodanje. Slijedi najteži dio staze Čez Prag. Uz pomoć stubova i čelične sajle uspinjemo se na 15 metara visok gotovo okomiti dimnjak. Poteškoće tada polako nestaju i slijeva se uključuje Tominšekova ruta. Tek nekoliko koraka naprijed uz stazu primjećujemo ugodan bunar gdje se možemo odmoriti. Staza nas ubrzo dovodi do sljedećeg križanja, gdje nastavljamo desno u smjeru Kredarice (lijevo Staničev dom). Staza naprijed vodi Triglavskim podima, gdje možemo imati problema s orijentacijom (uglavnom po magli). Strmina staze ponovno postupno raste, a na nekim dijelovima za pomoć je i čelična sajla. Strmina zatim opet opada i staza nas dovodi do planinarskog doma Triglavski dom na Kredarici do kojeg se treba lagano uspon.
zemljovid puta - Triglavski dom na Kredarici
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Kredarica, Mali Triglav, Triglav
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici1
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici2
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici3
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici4
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici5
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici6
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici7
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici8
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici9
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici10
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici11
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici12
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici13
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici14
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici15
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici16
Rasprava o izletu Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici (čez Prag)
Ajda_Zitnik6. 09. 2011 00:00:00
Pot sem prvič prehodila 4.9.2011. Opozorila bi le, da je na Triglavskih podih potrebno prečiti snežišče, ki v lepem vremenu (mi smo imeli sonce), ne predstavlja večjih težav, vendar pa zna biti drseče, če sneg ne odjenjuje pri bolj mrzlem vremenu.
merika7. 09. 2011 00:00:00
a je ta pot ful nevarna? plezala ne bi...
Loni7. 09. 2011 00:00:00
Nevarna... kakor za koga, tu je potrebno tudi malce poplezavanja.
aleš437. 09. 2011 00:00:00
LP Merika
Pot "čez prag" velja za najlažjo iz Vrat pa vendar moram omeniti, da je treba preplezati 10 m skoraj navpično steno, sicer odlično varovano (skobe, zajle,..) in na dveh mestih močno izpostavljene police, kar je za povprečne gornike celo zaželjeno (da pot ni preveč dolgočasna) a za tiste, z vrtoglavico in manj izkušenj pa zna bit, teh par metrov, problem.Ravno ta vikend sem tod srečal pohodnike, ki so se obračali!
Vendar se da preplezat, ni panike! Če pa je to problem pa predlagam pot iz Krme, Kota ali Rudnega polja
urarrr7. 09. 2011 00:00:00
Živeli !!

Nasvet. V kolikor je želja po vzponu na vrh Tiglava je pot čez Prag le začetna uvertura. V kolikor se vam bodo zdeli prehodi čez Prag zelo zelo težki oz boste celo obrnili, var resnično odsvetujem željo po vrhu. Večkrat ko boste šli čez kline lažje bo in manj straha bo. Kar bo prišlo zelo prav od kredarice naprej...

Drugače pa je pot čez prag le na treh delih malce ispostavljena na klinih kar pomeni približno tako kot bi šli z lestvijo v prvo nadstropje - ne drugo.

aleš437. 09. 2011 00:00:00
LP, Urarr
se strinjam, da je pot "čez prag" uvertura po teževnosti za pot na Triglav. Vendar, če se ne motim, bi Merika rada obiskala Dom na Kredarici in ne Triglav. Tudi diskusija teče o tej poti!
Je pa res, da se prava "kalvarija" začne šele od Kredarce naprej! Vendar, še enkrat; vse se da preplezat oz. prehodit z primerno opremo in voljo. Za prvič pa je vedno pravilo! Nikoli sam ampak samo v spremstvu iskušenega planinca...da ne govorim o opremi, fizični pripravljenosti, itd
_sandra_12. 10. 2011 00:00:00
Jaz sem šla letos na Kredarico enkrat s Krme, enkrat pa na Triglav čez Planiko in na vrh čez Škrbino, pa do sedaj nisem niti pomisliti upala na plezanje, kaj šele na Triglav, in moram reči, da za take, ki se bojijo višine zelo zelo pomaga samovarovalni komplet, jaz ko sem imela to na sebi, je ves strah dobesedno izginil in ko sem sestopala z vrha čez Mali Triglav, mi je bilo kot da bi bila že neštetokrat na vrhu. Samo nasvet za tiste, ki se bojijo višine in plezanja, jaz če ne bi probala, ne bi verjela nasmeh
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići