Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasaj
Planinski venci / Strojna, Košenjak, Kozjak i Slovenske gorice / Žavcarjev vrh / Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh

Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh

Print
Ishodište: Bresternica (spodnji Rušnik) (350 m)
Širina/Dužina: 46,5918°N 15,5554°E
Vrijeme hodanja: 1 h 40 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 565 m
Visinska razlika po putu: 565 m
Zemljovid: Pohorje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Pogleda: 35.753
 4 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 23
Broj komentara: 10
Pristup do ishodišta:
Sa ceste Maribor - Dravograd ćemo u naselju Bresternica (na karti Brestrnica) uočiti putokaze za selo Gaj koji nas usmjeravaju desno (iz smjera Dravograda lijevo). Nakon nekoliko metara, na slabo označenom raskrižju, nastavljamo lijevo i pratimo cestu koja nas vodi kroz selo do kapelice, gdje nastavljamo lijevo. Pretežno usponskom cestom više dolazimo do raskrižja uz koje uočavamo planinske putokaze za Tojzlov vrh. Tu nastavljamo lijevo i pratimo cestu cca 1km do sljedećih planinskih putokaza (ovaj put za Žavcarjev vrh) uz koje se parkiramo na jednom od manjih parkirališta uz cestu.
Opis puta:
Od polazišta idemo makadamom u smjeru Žavcarjevog vrha. Cesta najprije vodi uz potok, a zatim skreće desno i strmije se uspinje. Ovu cestu koja uglavnom prolazi kroz šumu pratimo do manjeg zaseoka, gdje prelazi u široki kolski put. Uspon nastavljamo spomenutim kolovozom koji više vodi pored usamljene farme, a zatim nas dovodi do šumske ceste koju samo presijecamo.
Uspon nastavljamo po kolovozu koji se koso uspinje kroz šumu, a pratimo ga samo do mjesta gdje nas tragovi usmjeravaju desno na pješačku stazu.
Staza se više širi u kolovoz, a kasnije u cestu koju brzo napuštamo jer buktinja ponovno vodi na pješačku stazu. Više se staza spaja s cestom po kojoj nastavljamo uspon sljedećih nekoliko minuta.
Ubrzo ćemo uočiti sljedeće putokaze za Žavcarjev vrh koji nas upućuju na kolovoz po kojem se za nekoliko minuta uspinjemo do planinarskog doma.
Od planinarskog doma nastavljamo pored kapelice markiranom stazom u smjeru Žavcarjevog vrha. Staza odmah ulazi u šumu i počinje se umjereno uspinjati. Ovom stazom, koja cijelo vrijeme prolazi kroz šumu, idemo do vrha.
zemljovid puta - Žavcarjev vrh
Ob poti: Koča na Žavcarjevem vrhu (863m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, upisna knjiga
Slike:
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh1
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh2
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh3
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh4
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh5
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh6
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh7
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh8
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh9
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh10
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh11
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh12
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh13
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh14
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh15
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh16
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh17
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh18
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh19
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh20
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh21
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh22
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh23
Rasprava o izletu Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh
Romanica8. 02. 2011 00:00:00
Včeraj sva se s fantom odpravila na ta vrh. Odličen izlet. Zmotilo naju je le to, da nikjer nisva našla žiga. Koča je bila zaprta, zunaj pa žiga ni bilo, niti ne na vrhu.
kozo8. 05. 2011 00:00:00
Pozdravljeni, včeraj sva s prijateljico bila na Žavcerju.Vreme je bilo sončno in toplo.Ustavila sva se tudi na koči kjer sva dobila štempelj(pravega transnerzalnega so ukradli, kakor nama je povedal skrbnik koče)in seveda tudi podpis skrbnika koče za katerega moram povedati, da je zelo ustrežljiv in prijazen in bi si po njem marsikdo lahko vzel zgled.Tako da moram reči da je bilo super.

Lp Bojan
ROMAK18. 10. 2011 00:00:00
Pozdravljeni, na Žavcerjevem domu sem bila prvič in sem bila prijetno presenečena nad okolico in osebjem v koči pa tudi s hrano. Ker je jesen in v okolici ne manjka kostanja smo ga po poti nabirali in nato pri koči spekli. Bila sem s PD Radgona, ki je ograniziralo medgeneracijski pohod. Udeležilo se nas je cca. 70 članov. Po 88 letno članico pa so šli z osebnim avtom in jo pripeljali do koče. Bila je zelo srečna med nami in vesela, da je smela biti med nami. Žig pa smo dobili v koči, tako, da je spet na mestu. Lep pozdrav in obilo lepih žitkom tistim, ki nameravate stopiti do te koče, ne bo vam žal. Jaz sem bila 16.10.2011
Kokta24. 03. 2012 00:00:00
Res lepa pohodna pot. Markirano odlično. Žiga na vrhu ni, je pa v koči.
TJ1236. 02. 2015 00:00:00
Kadar je koča zaprta se lahko žig dobi pri oskrbnici na domačiji Namestnik (cca 5 min od koče).
meowtain30. 10. 2016 00:00:00
Kostanjev je še vedno veliko, res lepa pot. nasmeh
Suriljana26. 04. 2019 00:00:00
Prejšnji teden na tej poti, malo po svoje. Pri prvem desnem ovinku ceste sem nadaljevala naravnost ob potoku do strmega pašnika in še naprej ob potoku do nekoliko zaraščenega kolovoza, ki zavije nad potokom levo in se nato strmo vzpne. Pot pelje mimo lovske preže, kjer zavije desno in se opisani poti priključi ob zapuščeni hiši (slika št. 9). Kolovoz je začuda vnešen tudi v Google Maps. nasmeh Na ta način sem se izognila spuščenima ovčarjema v omenjenem ''zaselku'', mi ni bilo prijetno prečiti mimo s svojim kosmatincem. nasmeh
ribic30. 09. 2019 00:00:00
Ovčarja sta sedaj pripeta ali pa jih morda pripnejo samo med vikendi, ko gre mimo več pohodnikov. Je pa dobro vedeti za omenjeno pot, sam sem gledal kako so nekateri nadaljevali ob potoku in se spraševal, kje pridejo ven...
Sicer pa ima koča nove oskrbnike, ki so odlični in se zelo trudijo za pohodnike. Ponudba je raznolika in ob včerajšnjem obisku se je kar trlo pogodnikov. Sploh mladih je bilo veliko.
Upam, da najemnikom uspe in bodo še naprej tako dobro delali.
Falcon8412. 08. 2020 00:00:00
Lepa, utrjena pot, po par strminah navzgor pot nagradi in se začnejo odpirati vse lepši pogledi na gozdna pobočja in razgledi nazaj v dolino. Priporočam pa da se držite planinske poti -> v prvem križišču ob potoku ostro desno navzgor v hrib, ne dalje ob potoku. Malo je postalo nepregledno, ker so lastniki gozda zdaj v tem ovinku popraskali vse uradne markacije z dreves mrk pogled. Po potoku hoje dalje naprej ne priporočam, je zaraščeno, spolzko kamenje, veliko odcepov vlak, tudi slepih. Brez zemljevida ali poznavanja terena nikakor. Pa še razgledov ni.
nejcf1. 05. 2023 22:03:17
Danes sva bila po tej poti na Žavcarjevem vrhu, nadaljevala sva tudi do Tojzlovega vrha in se po raznih kolovozih spustila nazaj. Pri obeh kočah je bilo veliko obiska, ob glasbi so pekli čevapčiče in hamburgerje. Vse poti so zdaj zelo lepo označene, le table na sliki 2 ni več. Je pa malo pretiran naveden čas hoje saj se na vrh pride z normalno hitrostjo v 1h 15min.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići