Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasaj
Planinski venci / Julijske Alpe / Ingotova koča na planini Jesenje / Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje (ob reki)

Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje (ob reki)

Print
Ishodište: Gozd Martuljek (750 m)
Širina/Dužina: 46,4821°N 13,8378°E
Ime puta: ob reki
Vrijeme hodanja: 1 h
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 180 m
Visinska razlika po putu: 180 m
Zemljovid: Kranjska Gora 1:30.000
Preporučljiva oprema (ljeto): čelada
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Pogleda: 38.783
 3 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 20
Broj komentara: 10
Pristup do ishodišta:
Iz Mojstrane vozimo prema Kranjskoj Gori ili obrnuto, ali samo do sela Gozd Martuljek, gdje se parkiramo na parkiralištu kod mosta preko rijeke Save Dolinke (parkiralište se nalazi iza mosta, ili prije, ako dolazimo iz Kranjska Gora).
Opis puta:
Sa parkirališta nastavljamo glavnom cestom prema Kranjskoj Gori, ali samo do mjesta gdje se lijevo odvaja biciklistička cesta (na početku biciklističke staze su i putokazi koji nas upućuju na spomenutu cestu) . Pratimo biciklističku cestu do prvog križanja, gdje nastavljamo ravno makadamom (biciklistička cesta skreće desno) koja nas brzo dovodi do sljedećeg križanja.
Nastavljamo desno i pratimo za promet zatvorenu cestu do znaka TNP. Dalje se staza odvaja na dva dijela. Idemo lijevom stazom koja nas dovodi do mostića koji prelazi rijeku. Odmah nakon mostića skrećemo desno u klanac Martuljkovih slapova. Put naprijed je izložen kamenju koje pada pa je najbolje staviti kacigu. Staza naprijed se najprije lagano uspinje uz rijeku uvis, a zatim uz pomoć stepenica počinje strmiji uspon. Nakon toga staza prelazi preko većeg mosta preko rijeke te se s druge strane uspinje stepenicama ispod zida. Samo nekoliko koraka naprijed staza nas dovodi do drugog mosta s kojeg se pruža lijep pogled prema slapu Spodnji Martuljkov slap. Nakon mosta staza skreće lijevo i uspinje se ispod strmih padina u blizini vodopada. Dalje nastavljamo desno po mokrom terenu gotovo vodoravno. Staza naprijed se strmije uspinje te nas nakon kraćeg uspona dovodi na kolovoz gdje nastavljamo lijevo. Već nakon nekoliko koraka put nas dovodi do križanja, gdje se desno odvaja put prema bivku Bivak pod Špikom. Nastavljamo donjom lijevom stazom koja nas nakon nekoliko minuta dovodi do sljedećeg križanja. Idemo lijevo preko mosta (ravno slap Zgornji Martuljkov slap) i za nekoliko minuta dolazimo do vikendice Ingotova koča na planini Jesenje.
zemljovid puta - Ingotova koča na planini Jesenje
Ob poti: Spodnji Martuljkov slap (850m)
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Zgornji Martuljkov slap ( 45 min)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje1
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje2
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje3
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje4
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje5
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje6
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje7
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje8
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje9
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje10
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje11
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje12
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje13
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje14
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje15
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje16
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje17
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje18
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje19
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje20
Rasprava o izletu Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje (ob reki)
Gost9. 11. 2007 00:00:00
Kratka nadvse zanimiva pot. Peljite koga, ki še ne hodi v hribe sem in navdušil-a se bo za hojo v hribe.
Pandora31. 08. 2008 00:00:00
Že večkrat sem bila na tej poti, tudi naprej do zgornjega slapa. Nasledni teden z možem peljeva na ta izlet skupino prijateljev z otroki, s katerimi smo se družili v mladih letih.Tu pri Ingotu je res rajska planota.Popolnoma se strinjam s prejšnjim Gostom.
Lpnasmeh
navrhu1. 09. 2008 00:00:00
Samo ne vem zakaj avtor izleta priporoča v poletnem času čelado in v zimskem času čelado, cepin in dereze??zavijanje z očmi
Tadej1. 09. 2008 00:00:00
Na opisani poti se je zaradi ne uporabe čelade že zgodila nesreča s smrtnim izidom, ko je otroku na glavo padel kamen. Pot namreč poteka po ozki soteski, ki je izpostavljena padajočemu kamenju. V zimskem času pa je pot poledenela in brez uporabe zimske opreme smrtno nevarna.
Kriška1. 09. 2008 00:00:00
Citiram: Pandora
"Nasledni teden z možem peljeva na ta izlet skupino prijateljev z otroki, s katerimi smo se družili v mladih letih."

He, he, samo zanima me, kako ste se v svojih mladih letih lahko že družili z otroki vaših prijateljev?velik nasmehnasmehzavijanje z očmi
Kriška1. 09. 2008 00:00:00
Kar se pa tiče opisane poti:
Na prvi pogled res enostavna, nenevarna, dejansko pa mestoma izpostavljena padajočemu kamenju. Pa še nekaj: občasno, po kakšnem večjem deževju, ko voda močno naraste in dere, v spodnjem delu lahko kar precej spremeni "opis poti", tako da je treba kar malo improvizirati, včasih pa je celo bolje odnehati in oditi gor po drugi, varnejši poti. Nekaj let nazaj je eno sezono že bil tak primer, kasneje so pot spet uredili.
Pot do zgornjega slapu pa je v končnem delu po mojem mnenju zaradi možnosti zdrsa kar zahtevna, zlasti za majhne otroke (morda celo prezahtevna).
heinz2. 09. 2008 00:00:00
Nekdo se je znašel v slovničnem kotičku...

Glede končnega dela pri zgornjem slapu naj dodam, da zahtevnost ni velika, nevarnost pa je posledica zlizanih skal in klinov -(obvezna primerna obutev za zanesljiv oprijem).
VanSims17. 04. 2011 00:00:00
Kar se tiče debate o čeladi, ki je bila zgoraj, piše tudi na začetku poti, da se priporoča . Če se nekateri zmrdujejo nad čeladami(glej Sabotin) - in jo na večini poti kjer se priporoča ne vzamejo - jo tukaj le vzemite.

Kar se tiče komentarja Kriške naj pripomnem da se je tak primer ko voda odnese del poti očitno spet zgodil, vendar se pot hitro spet najde. To je nekje na mestu kjer se pot začne iz struge dvigovati v gozd. Na tem mestu so čez potok zasilno položene deske za prehod.
Sedem31. 03. 2016 00:00:00
Živjo,

Zanima me ali je v tem letnem času pot primerna za 4 letnega otroka? Je bil kdo v zadnjih dneh tu gor?
JanG31. 03. 2016 00:00:00
Zdravo,
pot do Ingotove koče je trenutno brez posebnosti. Na poti skozi sotesko je še nekaj zaplat snega, ki ne predstavljajo nobenega problema. Več snega se pojavi cca 200m pred kočo, vendar hoja ni pretirano ovirana (sploh če upoštevamo, da je oskrbnik koče, ki se je danes s traktorjem prerinil skoraj do koče, pešcem precej olajšal delo). Zaradi velike količine vode je spodnja pot (tj. pot skozi sotesko) precej razmočena; na nekaterih mestih je lahko tudi nevarna zaradi padajočega kamenja.
Lp, Jan
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići