Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Plešivcu (1801 m)?
Glasaj
Planinski venci / Julijske Alpe / Slemenova špica / Jasna - Slemenova špica (skozi dolino Male Pišnice)

Jasna - Slemenova špica (skozi dolino Male Pišnice)

Print
Ishodište: Jasna (830 m)
Širina/Dužina: 46,4753°N 13,7819°E
Ime puta: skozi dolino Male Pišnice
Vrijeme hodanja: 3 h 45 min
Zahtijevnost: djelomično zahtjevna neoznačena staza, zahtjevan označeni put
Visinska razlika: 1081 m
Visinska razlika po putu: 1100 m
Zemljovid: Kranjska Gora 1:30.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Autor: Branee
Pogleda: 9.160
 2 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 26
Broj komentara: 11
Pristup do ishodišta:
Iz Kranjske Gore vozimo prema Vršiču. Odmah nakon mosta preko Pišnice s desne strane vidimo parking. Ovdje parkiramo.
Opis puta:
Sa parkinga skrećemo na stazu na Vitrancu, ali se navedenom stazom ne uspinjemo, već pratimo stazu podnožjem, sve dok se ne spusti na makadam. Po šljunku i uz Malu Pišnicu hodamo malo lijevom, malo desnom obalom, gdje nas prate neke grmlje. Ali ovdje orijentacija nije teška, jer hodamo obalom Male Pišnice. S naše desne strane, oko 100 metara nadmorske visine vidimo ostatke gornje staze, koja je zatvorena i smrtno opasna. Hodamo naprijed i držimo se desne obale te trebamo obratiti pažnju nakon 25-ak minuta hoda desno uzbrdo strmo se uspinje lovačkom stazom. Tako se uspinjemo drvoredom i lovačkom stazom hodamo dok se s naše desne strane ne spojimo na gornju zatvorenu stazu. Sada hodamo udobnom stazom sve do makadamskog terena, a zatim do lovačke kuće u Maloj Pišnici. Ovdje se držimo staze koja vodi ravno. Što nas dovodi u šumu gdje se uspinjemo desnom stranom. Treba paziti, šuma je dosta razbijena i nema puno kameni čunj, pratimo ih i nekako idemo prema nekakvom sedlu ili ponoru (ovdje nam je to najbolja orijentacija). Kad stignemo tamo spajaju se naš put i put od Tamara preko Grla. Na ovom križanju ponovno uočavamo znak da je staza u Maloj Pišnici smrtno opasna i zatvorena.
Dalje se uspinjemo stazom prema Vršiču i nakon 30 minuta spajamo se na stazu koja dolazi s Vršiča. Odavde gdje idemo desno već vidimo vrh Slemenove špice. Stazom hodamo još cca 20 minuta do vrha.
zemljovid puta - Slemenova špica
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Jasna - Slemenova špica1
Jasna - Slemenova špica2
Jasna - Slemenova špica3
Jasna - Slemenova špica4
Jasna - Slemenova špica5
Jasna - Slemenova špica6
Jasna - Slemenova špica7
Jasna - Slemenova špica8
Jasna - Slemenova špica9
Jasna - Slemenova špica10
Jasna - Slemenova špica11
Jasna - Slemenova špica12
Jasna - Slemenova špica13
Jasna - Slemenova špica14
Jasna - Slemenova špica15
Jasna - Slemenova špica16
Jasna - Slemenova špica17
Jasna - Slemenova špica18
Jasna - Slemenova špica19
Jasna - Slemenova špica20
Jasna - Slemenova špica21
Jasna - Slemenova špica22
Jasna - Slemenova špica23
Jasna - Slemenova špica24
Jasna - Slemenova špica25
Jasna - Slemenova špica26
Rasprava o izletu Jasna - Slemenova špica (skozi dolino Male Pišnice)
ločanka31. 12. 2015 00:00:00
Lažje bi bilo, ko ne bi bilo tistih oznak, kajne? Torej, če se podaš po tem opisu, najdeš pot, ali moreš biti zelo pozoren? V katerem letnem času bi bilo najbolj priporočljivo za ta pohod?
Branee31. 12. 2015 00:00:00
Najboljse je skozi malo pisnico, v obdobju ko ni veliko dezja. Ta nam lahko onemogoci preckanje, ce je vode veliko. Drugace pa priporocam poleti in pa zgodnjo jesen. V zimskem casu v dolino soncni zarek ne posije oz bolj malo, tako da so skale ob strugi ledene in je precenje le te se tezje. Je pa tako, da morate biti pozorni na odcep lovske poti, ki nas dvigne v gozd in pa potem od lovske koce do grla se pot nekajkrat izgubi. Mozicev tam ne marajo saj jih jagri sproti podirajo. Na jesen ko je listja obilo (tudi do kolen) bo pa pot nasel le tisti, kateri je po njej ze hodil. V blizini grla imate macesen, ki ima obseg debele 4m in je visok 22m, pa je njegov vrh ze bil polomljen. Starosto ocenjujejo na 1050 let. Ni ga lahko najti vendar se malo sprehodite in obcudujte, kako bije tisocletno bitko s soncem nasmeh
michael661. 01. 2016 00:00:00
Pot ob mali pišnici prehodil že nekajkrat do mesta,kjer se ta tako zoži,da bi šlo naprej le po vodi. A ima kdo sliko,kjer se odcepi ta pot od vode do zgornje (zaprte) steze.
Branee1. 01. 2016 00:00:00
V bližini je manjši skalni rožič (10 do 15 m nad strugo)
Branee2. 01. 2016 00:00:00
Michael, tvoje slike poglej. Na sliki st 2 , ko gledas tolmuncke bi moral zaviti strmo desno v hrib in ne po potki ob strugi naprej
ločanka2. 01. 2016 00:00:00
Brane, res hvala za tvoj opis. Kaj pa če bi po tej poti ob M.Pišnici želel do Ciprnika, kje se nanj usmeriš?
michael662. 01. 2016 00:00:00
Aha,pri teh tolmunčkih greš desno v hrib.Super,hvala.Sem letos septembra probal po zgornji stezi,pa je res kr nevarna.Čez par podorov sem se pregoljufal čez,potem pa sem obrnil na mestu,kjer je bil prej prehod olajšan z lesenim mostičkom,ki pa ga sedaj več ni.Potem sem isti dan poizkusil še ob pišnici in na koncu,kjer se soteska zoži probal desno v breg,pa tudi ni šlo...ful strmo in krušljivo.Tako da sem naslednjč mislil probati iz Tamarja.
som692. 01. 2016 00:00:00
ločanka2. 01. 2016 00:00:00
Hvala, krasno in zelo uporabno!
Branee2. 01. 2016 00:00:00
Bi le dodal da zaradi kongiguracije terena na pot ne hodite po mokrem( na ciprnik mimo lovske). Teren precej visi in je v jeseni dobro nastlan z listjem, mokre korenine spodaj.. je dovolj da pohodis eno samo vec jih ne bos.
VanSims3. 07. 2016 00:00:00
Naj malo dopolnim opis:

Tista steza, ki se odcepi iz struge je pravzaprav prva, na katero naletimo po slabe pol ure hoje od izhodšča. Naprej se res pride samo še po strugi do zožanja ko ne gre več naprej. Malo pred tem zožanjem sta celo dva možica. Čemu služita mi ni jasno.

Morda malo zavede opis, da se naša pot strmo dvigne iz struge ker se na začetku ne. A že za drugim, tretjim ovinkom pokaže svoj karakter. Proti koncu se je treba prijeti tudi za kako skalo, najbolj nevaren (morda razen hoje po strugi edini) del na celi poti pa je tik preden pot zavije levo v gozd, kake 10 metrov izpostavljene poti po praktično samem krušljivem pesku - najbolje slediti stopinjam predhodnikov.

Po lovski koči pa pot ne gre takoj v gozd, temveč za kratek čas spet v strugo a takoj ven. To je res samo kake par deset metrov, odcep je nekoliko težje opazen, jaz sem ga iz druge strani ko sem po zgrešitvi prišel nazaj.

Pot skozi gozd je nato nekaj časa podobna tisti skozi gozd do koče, torej lahka, vzdiguje se zelo blago. Po prečenju manjšega plazu in poleti skoraj presahle struge potočka pa se začne. Najprej je pot še kolikor toliko sledljiva. Potem pridemo do trenutno podrtih dreves. Orientacijsko je to najtežji del. Gre se rahlo proti levi, nekaj možicev je.

Potem se dobro sledljiva pot strmo vzpne, možici ob njej so praktično nepotrebni do križišča kjer zlahka zgrešimo (kljub trem možicem) a takoj pridemo na rob prepada ko ugotovimo da ne bo šlo naprej. Vrnemo se torej na križišče in sledimo tem možicem v levo. Da bomo videli nadaljne možice je treba nato po gozdu nekoliko v desno in čez nekaj trenutkov postanejo dokaj konsistentni,

Ko možici izginejo pa pot zopet postane očitna in po nekaj minutah nam jo zapre manjša vzpetina. NE zaženemo se naravnost na njo (verjetno pridemo zgolj na rob prepada) temveč tik pred njo na levo sledimo potki, ki ni tako očitna in jo bolj kot ne slutimo. Vseeno vztrajajmo na njej, pot se dviguje in čez dobre 10 minut zavije rahlo desno proti sedelcu. Še kaka minuta in vidimo tablico na drevesu in za njo priključek poti iz Tamarja!
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići