Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasaj
Planinski venci / Julijske Alpe / Nemške glave / Predel - Nemške glave

Predel - Nemške glave

Print
Ishodište: Predel (1156 m)
Širina/Dužina: 46,4186°N 13,5783°E
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Zahtijevnost: djelomično zahtjevna neoznačena staza
Visinska razlika: 441 m
Visinska razlika po putu: 441 m
Zemljovid: Tabacco 019, Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Autor: bagi
Pogleda: 11.582
 3 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 21
Broj komentara: 5
Pristup do ishodišta:
Iz smjera Ljubljane Gorenjskom autocestom do izlaza Hrušica. Odatle regionalnom cestom do graničnog prijelaza Rateče i dalje prema Trbižu. Malo prije njega lijevo se odvaja cesta prema graničnom prijelazu Predel. Vozimo se kroz rudarsko naselje Rabelj i nekoliko kilometara dalje do križanja Predel / Sella Nevea. Skrećemo lijevo i nakon još nekoliko kilometara dolazimo do graničnog prijelaza. Od Ljubljane do Predela treba nam otprilike 1 sat i 30 minuta. Parkiramo na slovenskoj strani, gdje ima dovoljno mjesta.
Do polazišta možemo doći i iz smjera Bovca.
Opis puta:
Početak nemarkirane staze je s talijanske strane graničnog prijelaza odmah nakon graničnog kamena (obeliska) u smjeru Jerebice. Put uz rub livade se ne vidi, pojavljuje se kada uđemo u šumu. Dobro je vidljiv i dovoljno dobar da ne pravi probleme, iako je vidio i bolja vremena. U dva kamenita žlijeba potreban je oprez, da ne previdimo nastavak (pogledati slike). Put do gornje visoravni je strm, ali s visine se otvaraju lijepi vidici daleko uokolo. Na gornjem platou počinje nasad patuljastog bora koji zahtijeva malo čučanja, ali je stazu ipak relativno lako pratiti. Najviši vrh je posljednji u nizu i na desnom rubu ima utvrdu. Tu dolazimo do malo zahtjevnijeg usjeka, koji ima obilaznicu s desne strane. Ova obilaznica nije puno lakša, a počinje u žlijeb neposredno prije usjeka. Do vrha potom slijedi lagani uspon i dolazimo na čistinu usred borova. Budući da ovdje nemamo drugog pogleda kao na Jerebicu, idemo desno prema tvrđavi. Pristup nije baš lagan zbog obraslosti staze, ali uz malo truda možemo je pratiti. Prolazi od čistine naprijed uz granicu listopadnog drveća i bora. Kada dođemo do tvrđave, otvara se izuzetan pogled prema Rabelju i Nevejskom prevalu / Sella Nevea.
Pri povratku potreban je veći oprez pri praćenju staze.
zemljovid puta - Nemške glave
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti
Slike:
Predel - Nemške glave1
Predel - Nemške glave2
Predel - Nemške glave3
Predel - Nemške glave4
Predel - Nemške glave5
Predel - Nemške glave6
Predel - Nemške glave7
Predel - Nemške glave8
Predel - Nemške glave9
Predel - Nemške glave10
Predel - Nemške glave11
Predel - Nemške glave12
Predel - Nemške glave13
Predel - Nemške glave14
Predel - Nemške glave15
Predel - Nemške glave16
Predel - Nemške glave17
Predel - Nemške glave18
Predel - Nemške glave19
Predel - Nemške glave20
Predel - Nemške glave21
Rasprava o izletu Predel - Nemške glave
Loerst9. 05. 2018 00:00:00
Sicer povsem korektnemu opisu bi dodal samo to, da danes (maj 18) pot na kar nekaj odsekih ni razvidna in se jo zelo hitro zgreši (gor in dol). Tudi nekaj mest je, kjer je tudi v suhem terenu nekoliko drsno. Sicer nič takega, kar ne bi povprečen pohodnik z malce improvizacije rešil (pač, gor je treba, lahko tudi po kakšni grapi ali malo po svoje naokoli), ampak ker je zgoraj precej zaraščeno se odmik iz poti hitro maščuje z lomastenjem skozi šavje, kar pa potem ni več tako simpatičen izlet, kot bi sicer lahko bil.
keti111. 05. 2018 00:00:00
Se strinjam, da pot ni enostavno sledljiva in je ne bi priporočala manj izkušenim. Pred cca 15 leti sem bila gor nekajkrat, vedno brez težav. Nazadnje l. 2016 pa sem se na nekaj mestih precej lovila, tudi pri povratku ni bilo enostavno. Nikakor pa ni primerna v megli.
inferno66630. 07. 2019 00:00:00
Prejšnji teden sem se z boljšo polovico podal po tej poti. Pot je na začetku lepo sledljiva, potem pa sva na neki točki zašla. Pot med sliko 4 in 12 sva midva opravila po brezpotjih in delno po poti, ki ni opisana tukaj nasmeh.

Za vračanje pa sva našla pot, ki je za moje pojme najlažja tudi za vzpon. Pri škrbini sva zavila v dolino proti rabeljskem jezeri. Pot gre najprej po levi strani, kasneje pa po desni strani potoka. Z zgodaj opisano potjo se združi 10 min pred izhodiščem. Na poti ni tehnično zahtevnih delov.

Opazila sva, da je pot označena s puščico, ki pa sva jo midva spregledala. Razcep se pojavi po cca 10-15 min od izhodišča. Prilagam še sliko.











skiro12331. 08. 2020 00:00:00
Pot prehodil pred nekaj dnevi in kar nekaj informacij ni najbolj točnih:
1) Spust v škrbino je zahteven, vsaj toliko kot npr. Mali Draški vrh, zato bi bila bolj primerna oznaka zahtevna neoznačena steza.
2) Vrh, ki je opisan kot "vršna planota" je na nekaterih zemljevidih označen Veliki Koteh - do tja je oznaka delno zahtevna povsem primerna.
2) Za pot se primerljivo z drugimi časi hoje potrebuje 2 uri, razen če je mišljen Veliki Koteh.
3) Dostop z vrh Nemških glav do utrdbe ni zatheven.

Vse skupaj je verjetno nesporazum zaradi nejasnosti kako se imenuje vrh. Peakvisor in opencyclemap imata vrh označen kot Veliki Koteh (1578), pespoti.si pa Nemške glave, brez oznake višine. Adminu predlagam popravek ali v spremembo imena vrha (in višine) ali pa v opisu.
Loerst29. 03. 2021 00:00:00
Veliki Koteh (1578 m) in Nemške glave (1597 m) sta dva različna vrhova na praktično isti lokaciji, oddaljena zračne črte cca 300 m oz. nekaj minut zaradi vmesnega spusta v škrbino. Veliki Koteh je še pred spustom v škrbino in Nemške glave so za njo, bližje Jerebici. Ker je slednji vrh višji, pa se pogosteje navaja samo Nemške glave. Na nemških zemljevidih je ponekod tudi oznaka leva oz. desna glave (linker oder rechter Kopf).
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići