Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali se s planine v Lazu, vidi Dom na Komni?
Glasaj
Planinski venci / Julijske Alpe / Črna prst / Ravne - Črna prst (mimo Orožnove koče)

Ravne - Črna prst (mimo Orožnove koče)

Print
Ishodište: Ravne (735 m)
Širina/Dužina: 46,2586°N 13,9592°E
Ime puta: mimo Orožnove koče
Vrijeme hodanja: 3 h 5 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 1109 m
Visinska razlika po putu: 1150 m
Zemljovid: TNP 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 107.829
 9 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 60
Broj komentara: 47
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Jesenice idemo do izlaza Lesce i pratimo cestu prema Bledu i dalje prema Bohinjskoj Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nastavljamo lijevo u smjeru Tolmina i Soriške planine. Uskoro ćemo primijetiti putokaze za Črnu prst koji pokazuju desno, a mi nastavljamo ravno. Tek nešto kasnije dolazimo do raskrižja gdje nas putokaz usmjerava blago desno prema selu Ravne. Dalje vozimo pored velikog parkinga uz skijašku stazu Kobla, asfaltnom cestom koja se počinje strmo uspinjati pratimo do Ravna gdje se cesta ravna. Ovdje nastavljamo voziti sve do mjesta gdje završava asfalt. Na mjestu gdje završava asfalt je veće parkiralište kod gostionice Janez, gdje parkiramo s desne strane parkirališta, (parkiralište s lijeve strane ceste je namijenjeno gostima gostionice Janez).
Opis puta:
Od parkirališta kod gostionice Janez nastavljamo u smjeru Črne prsti i Orožnove koče, gdje u početku hodamo makadamom s kojeg se otvara prekrasan pogled prema Triglavu. Cesta nakon početnog uspona prelazi u šumu i skreće malo ulijevo, gdje brzo dolazimo do markiranog križanja.
Od križanja nastavljamo lijevo u smjeru Črne prsti, planine Planina za Črno goro i Orožnove koče (ravno Bohinjska Bistrica i stari put prema Orožnovoj koči). Staza naprijed s desne strane zaobilazi privatnu kuću (nekada Planinski dom dr. Janeza Mencingerja), nakon čega se malo naprijed spaja na kolovoz, po kojem se nastavljamo uspinjati. Malo više, na raskrižju nastavljamo desno, a zatim put nastavlja kroz šumu. Još nešto dalje staza vodi pored brvnare i križa, a zatim već dolazimo do markiranog križanja, gdje nastavljamo desno u smjeru Orožnove koče (lijevo pašnjak Planina za Črno goro).
Staza zatim malo prelazi strmine udesno, au međuvremenu se i znatno spušta. Kada spust završi, s desne strane se priključuje stari put koji je malo kraći, ali službeno više nije markiran. Slijedi šetnja šumskim putem, gdje prelazimo na nekoliko kolovoza, te na označenom raskrižju nastavljamo desnom stazom. Nekoliko minuta više dolazimo do šumske ceste koju samo presijecamo (desno Orožnova koča na toboganu).
Dalje slijedi relativno strm uspon kroz šumu, a više s desne strane spaja se nešto duža staza na toboganu.
Nastavljamo lijevo i za nekoliko minuta dolazimo do planinarskog doma Orožnova koča na planini Planina za Liscem.
Od planinarskog doma nastavljamo lijevo u šumu umjereno uzbrdo. Staza naprijed lagano izlazi iz šume na obronke ispod Črne prsti. Strmina staze počinje rasti, a i padina po kojoj hodamo postaje sve strmija. Već prilično strma staza dovodi nas ispod zidova Črne prsti. Dalje se uspinjemo zidom prema gore, a zatim skrećemo lijevo i prelazimo vododerinu. Dalje u umjerenom usponu prelazimo padine prema istoku. Samo nekoliko metara prije sedla spaja se staza s pašnjaka Planina za Črno goro. Na sedlu idemo desno i za desetak minuta panoramskog hoda dolazimo do planinarskog doma na Črnoj prsti. Za uspon na vrh moramo napraviti nekoliko koraka.
Ravne - Orožnova koča 1:45, Orožnova koča - Čez Suho 1:05, Čez Suho - Črna prst 15 minuta.
Opis i slike odnose se na stanje u 2017. godini (kolovoz).
zemljovid puta - Črna prst
Ob poti: Orožnova koča na planini za Liscem (1338m), Čez suho (1760m)
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Četrt ( 50 min), Črna prst, Konjski vrh (1 h 5 min), Poljanski vrh (1 h 20 min), Matajurski vrh (1 h 40 min), Rodica (3 h)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Ravne - Črna prst1
Ravne - Črna prst2
Ravne - Črna prst3
Ravne - Črna prst4
Ravne - Črna prst5
Ravne - Črna prst6
Ravne - Črna prst7
Ravne - Črna prst8
Ravne - Črna prst9
Ravne - Črna prst10
Ravne - Črna prst11
Ravne - Črna prst12
Ravne - Črna prst13
Ravne - Črna prst14
Ravne - Črna prst15
Ravne - Črna prst16
Ravne - Črna prst17
Ravne - Črna prst18
Ravne - Črna prst19
Ravne - Črna prst20
Ravne - Črna prst21
Ravne - Črna prst22
Ravne - Črna prst23
Ravne - Črna prst24
Ravne - Črna prst25
Ravne - Črna prst26
Ravne - Črna prst27
Ravne - Črna prst28
Ravne - Črna prst29
Ravne - Črna prst30
Ravne - Črna prst31
Ravne - Črna prst32
Ravne - Črna prst33
Ravne - Črna prst34
Ravne - Črna prst35
Ravne - Črna prst36
Ravne - Črna prst37
Ravne - Črna prst38
Ravne - Črna prst39
Ravne - Črna prst40
Ravne - Črna prst41
Ravne - Črna prst42
Ravne - Črna prst43
Ravne - Črna prst44
Ravne - Črna prst45
Ravne - Črna prst46
Ravne - Črna prst47
Ravne - Črna prst48
Ravne - Črna prst49
Ravne - Črna prst50
Ravne - Črna prst51
Ravne - Črna prst52
Ravne - Črna prst53
Ravne - Črna prst54
Ravne - Črna prst55
Ravne - Črna prst56
Ravne - Črna prst57
Ravne - Črna prst58
Ravne - Črna prst59
Ravne - Črna prst60
Rasprava o izletu Ravne - Črna prst (mimo Orožnove koče)
ROBERT22. 08. 2006 00:00:00
zelo lepa zimska koæa. na vrhu nas čaka jezero ki pozimi zamrzne in lahko igrate hokej.
Gost26. 08. 2006 00:00:00
Če sta bila velika poznavalca pozimi na Črni prsti ,bi lahko videla ,da je jezero ali mlakuža napihana z snegom.Je mali hribček,upam da za vaju ne bo prestrm za sankanje.
Gost13. 09. 2006 00:00:00
kdor je pa imel te dni privilegij biti v garah,pa naj bo to še tako zahtevna tura in to imenuje mučenje...Nimam besed.Mučno in neprijetno je edino vpitje in množice ,ki se valijo po poteh ki vodijo k Triglavu. Za črno prst pa trdim,da je sama pot in tazgled en sam užitek.nasmeh
Gost7. 10. 2006 00:00:00
Rada berem komentarje, kjer se začuti prijaznost. Špikanje se ne spodobi za planinca. Ju hu, jesen je tu, macesni rumenijo in kot zlate gore k nebu molijo. Vas vse lepo pozdravlja planinka Irma, ki malo lenari v dolini. Pišite prijetne trenutke, da mi bodo v zabavo.
bazo16. 07. 2007 00:00:00
pogled na triglav in bohinjsko jezero je ena sama poezija
Parkeljc22. 05. 2010 00:00:00
Na Črno prst sem se odpravil 20.5.2010. Orožnovi koči.
Nekako slabo uro sem potreboval do Orožnove. Od tu je pot po strmini eo neke mere kopna. Prečil sem le 9-10 krajših snežnih plazov, nato pa sem po nekaj metrih spusta prišel v kotanjo, pred menoj pa se je pokazal mogočni snežni plaz, dolg kakih 200 m, nad katerim se je bohotilo prav navpično severno ostenje Črne prsti. Če sem do Orožnove koče rabil manj kot uro, se je od tukaj naprej postavilo vse na glavo. Po kratkem orientiranju in iskanju smeri sem pred seboj zagledal lepo markacijo in prav odleglo mi je, naslednjo sem zagledal šele tik pod navpičnim ostenjem, ki mi je vlila nove volje po nadaljevanju. Snežni plaz se je proti vrhu ožal, na koncu je bil širok kakih 5 metrov vzpon pa že kar zavidljivih 45%!!! in glede na še vedno kar trd sneg, sem imel hude težave s prečenjem. Da ne omenjam manjših skal, ki so že spodaj ležale v snegu, preletela pa sta me tudi dva kamna, če ne že skali (veličine za dobro pest) je moj pogled vedno pogosteje iskal kdaj me bo kaj zadelo. Pot do grebena je še kar zasnežena. Od sedla Čez Suho do doma Z. Jelinčiča je bila pot mala malica, prečil sem le mogočen snežni plaz, ki zares ne vem od kod se je vzel, saj se začne na grebenu in pada po travnatem pobočju na sončno stran, dolg kakih 30 m, širok 10 in s snežno odejo dobrega metra!
Priznati moram, da me je snežni plaz pod severnim ostenjem pošteno namatral, saj je bil na začetku precej južen sneg in se je mlel, višje pa je naraščala strmina, sneg je postajal trdnejši in nevarnejši za zdrs. Zato še vedno pridejo prav dereze, seveda pa čelada. Na sedlu grebena pa je tako močno pihalo, da sem moral dvakrat počepniti na kolena, da me ni vrglo po tleh. Od Orožnove do vrha sem porabil 1.15 ure, skupaj dobri 2 uri.
Vreme na vrhu pa je bilo lepo, delno jasno..
Neveščim ali še nepripravljenim odsvetujem vzpon..
Kozorog22. 05. 2010 00:00:00
Parkeljc, škoda da tole nisi napisal pod trenutne razmere, tako bi te verjetno bralo več gornikov... Vedeti je treba, da velja vspon na Črno prst v zimskih razmerah med zahtevnejše vzpone. Dokler je sneg in to v takem čsu je še vedno, je potrebna vsa zimska oprema in zaradi krušljivosti tudi čelada. Kak dan pred tabo sem bil po isti poti na Črni prsti tudi jaz. Moram reči, da je mene najbolj motilo to, da je bilo zaradi varnosti pri prečenju snežišč potrebno večkrat namestiti in sneti dereze, dokler ne prideš na prostrano snežišče pod Črno prstjo. Vspon je seveda nevaren v tem času za vse ki se najn podajo brez potrebne opreme in seveda vsaj minimalnega znanja!
heinz28. 01. 2011 00:00:00
Ali kdo ve povedati, kakšne pa so razmere v tem trenutku?
Enka3. 07. 2011 00:00:00
Lepa pot, ki vodi mimo dveh izjemno prijetnih in prijaznih koč.
sodnick26. 12. 2011 00:00:00
Danes sva šla s kolegom po tej poti. Začetek kopen, sneg od 1200 naprej. Pot do Orožnove koče je zasnežena, sneg pa je trd in poledenel. Naprej ni šel pred nama še nihče. Sneg je povsem poledenel in zelo nevaren za zdrs. Obvezna uporaba derez in cepina, zato sva midva obrnila, saj nisva imela vsega sabo. LP
Lunatic12. 01. 2012 00:00:00
Me mika sobota zavijanje z očmi Je kdo bil zadnje čase zmeden Kakšne so razmere mimo Oražnove in mimo Osredka zmeden
Lunatic9. 03. 2012 00:00:00
Kdo ve kakšne so razmere od Orožnove proti Liscu zmeden ali od Orožnove na greben Črne gore in potem do črne gore zmeden
Ajda_Zitnik3. 06. 2012 00:00:00
Pot sem prehodila danes. V današnjih razmerah izjemno mokra, pod steno nad Orožnovo kočo pa je še manjše snežišče, kjer je potreben previdnejši korak.
slamca6. 06. 2012 00:00:00
Pozdravljeni. Mogoče kdo ve, če je koča ob koncu tedna odprta? Hvala za odgovor.
Laščan6. 06. 2012 00:00:00
Preveri tukaj-(Planinsko društvo Bohinjska Bistrica,oskrbnik Andreja in Slavko Šivec, 041 428 223)-sicer pa na straneh PZS podatek-odprto OSNP
CarpeDiem24724. 06. 2012 00:00:00
Danes sva se s kolegom z avtomobilom odpravila iz Boh. Bistrice mimo Nemškega Rovta in potem po natanko 3km od Rovta se ostro desno odcepi pot za Orožnovo kočo. Nadaljevala sva po smernicah za Orožnovo kočo in pakirala na zadnji možni opciji za Črno Prst (višinomer je kazal 1155mnm). Od tu je bilo še dobrih 20 minut do koče, kasneje pa nekje 1,5 ure do vrha Črne Prsti (vmes je bilo kar nekaj fotografiranja, malica itd.), skratka ta čas naj ne bo merodajen. nasmehSnega na poti nisva videla niti za naredit eno samo kepo!
GregorC25. 06. 2012 00:00:00
CarpeDiem hvala za tole info. Se velikokrat peljem iz Boh. Bistrive proti Soriški planini in vedno so me zanimale tele ozake za Orožnovo kočo. Prevsem kako je označeno naprej in kakšna je pot. Zdej bo pa treba it pogledat.nasmeh
Matjaz_6530. 07. 2012 00:00:00
nekaj fotk s krožne poti na črno prst ... z vzponom preko planine za liscem in sestopom čez planino za črno goro mežikanje
velkavrh12. 03. 2014 00:00:00
Zanima me, če je kdo hodil zadnje dni od tod na črno prst. Ali je zgaženo?
velkavrh20. 04. 2014 00:00:00
Nihče se ni oglasil! Zato sprašujem ponovno! Ali je bila črna prst te dni brez snega?
miri20. 04. 2014 00:00:00
Še je sneg,vsaj na južni strani.
peter220. 04. 2014 00:00:00
Že podatek, da je na bližnjem Voglu še preko 2 metra snega pove, da je podobno tudi na severni strani Črne prsti.
KAZA19. 05. 2014 00:00:00
Je kdo hodil kaj okrog. Kako je s snegom?
Pi_is_exactly_320. 05. 2014 00:00:00
Sneg je naprej od Orožnove koče. Tudi vrh Lisca je še bel.
roky balboa21. 05. 2014 00:00:00
slika št.2, piše da je pot zaprta zaradi plazu, ne vem kako je v resnici, sem šel čez Črno goro.
serift25. 06. 2014 00:00:00
Pot na sliki št. 2 je zaprta zaradi razritega terena in podrtih dreves (samo med obema cestama), speljana in markirana je nova pot do Orožnove koče in sicer gre se mimo Doma dr. J. Mencingerja po poti proti Planini Črna gora , po nekaj minutah se pot odcepi desno in vodi do ceste kjer se prikluči stari poti do Orožnove koče. Pot je markirana in shojena.
Jst_Me26. 06. 2014 00:00:00
Snega praktično več ni. Je pa težava, da je ostala zaplata snega na najbolj strmem delu vzpona, tam nekje ob sliki št. 20. Tam smo imeli danes vsi kar nekaj težav. Bo pa verjetno kar hitro skopnel. Sicer pa pot odlična, lastnik bivšega Mencingerjevega doma pa izjemno prijazen. Razen občasne megle je bilo tudi vreme skoraj idealno. Nobene vročine.
malimiha4. 05. 2015 00:00:00
Pozdravljeni, zanima me ali je kdo hodil zadnje čase in ali je pot kopna. hvala in lp
pikica14. 05. 2015 00:00:00
Pod trenutne razmere sta Peter in @tomko takole napisala par dni nazaj hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=1060
pikica14. 05. 2015 00:00:00
Ajda_30. 05. 2016 00:00:00
Ali je kdo pred kratkim po tej poti šel na Črno prst? Kakšen so razmere?
Pelca5. 09. 2016 00:00:00
Ali morda kdo ve, če je Orožnova koča odprta med vikendi v septembru?
GregorD5. 09. 2016 00:00:00
Če sem prav seznanjen je odprta večino vikendov v letu, poleti pa tudi med tednom. Kontaktni podatki oskrbnika: http://www.pzs.si/koce.php?pid=202
slavkoo25. 09. 2016 00:00:00
Danes sem se odpravil na to pot. Strma, izjemno spolzka, v bistvu nevarna za zdrs, še posebej ob vrnitvi. Kakšna jeklenica tam nekaj sto metrov pod sedlom bi prav prijala. Ja, in še tole: Orožnova koča naj bi bila po raznih podatkih z neta odprta, zaprt pa Jelinčičev dom na Črni prsti. Ta je bil na začudenje mnogih odprt, Orožnov dom pa vsaj od 13.50 dalje zaprt.
ločanka26. 09. 2016 00:00:00
slavkoo, nikoli nisem pomislila, da bi bila na tistem mestu potrebna jeklenica.Takih mest je na poteh nič koliko
slavkoo27. 09. 2016 00:00:00
ločanka, v suhem vremenu najbrž res ne, ob drsalnici kakršna je bila v nedeljo dopoldan pa bi se ti misel o nekaj metrski jeklenici najbrž utrnila. ( predvsem ob spustu).
PINOKIO27. 06. 2017 00:00:00
To pot imava v načrtu s prijateljem v naslednjih dneh. A mi lahko kdo poda kake novejše informacije o poti. zanima me predvsem:
- a je pot dobro označena,
- a je lahko prehodna ali pa je potrebna kaka dodatna oprema... vseh informacij bom vesel in se že v naprej zahvaljujem.
Varen korak vsem planincem.
Enka27. 06. 2017 00:00:00
Pot je dobro označena, ne škodi pa imeti s seboj tale opis (zemljevid imam pa osebno vedno s seboj). Malo pod sedlom je en kratek del (nekaj korakov) po skalah, kjer se je mogoče malenkost za prijet z rokami, ampak v suhem res nič posebnega. Jeklenica mi tam ni prišla na misel. V mokrem pa mogoče res malo bolj tečno. Lani je bil na tistem delu še sneg (letos ne verjamem, da bi lahko še bil), potrebno ga je bilo obhoditi po mokrih skalah in je bilo malo smotano. Sem se potem na vrhu raje odločila za sestop čez Planino za Črno goro - vendar tudi zato, ker te poti prej nisem poznala (je tudi lepa) in ker rada delam krožne poti, kjer se danasmeh.
UB7728. 06. 2017 00:00:00
Pot je odlično označena, (pohvala PD Bohinjska Bistrica), brez posebnosti in prehodna brez problemov. Edino če se na pot odpraviš po dežju, v spodnjem delu zna malce drseti, pa nič hujšega. Omeniti pa je potrebno tudi prijetna oskrbnika v Orožnovi koči!nasmehLp
Enka3. 06. 2018 00:00:00
Čemu nova pot, ve kdo? Je stara samo nemarkirana ali je tudi kak problem s prehodnostjo?
goresolepe3. 06. 2018 00:00:00
Problem je z varno prehodnostjo
Enka3. 06. 2018 00:00:00
Zakaj, se je pot kje podrla, ali kaj? Po dveh letih se odpravljam spet na Črno prst, pa me je tole malo presenetilo.
goresolepe4. 06. 2018 00:00:00
Vi pojdite po markirani poti pa bo vse v redu. Če imate namen po zgornji cesti vam povem,da je pri Kobli postavljena gozdarska žičnica in od tam naprej ni možno z avtom.Sicer pa pokličite oskrbnika Orožnove koče(051 442 550)
Enka4. 06. 2018 00:00:00
O, hvala za informacijo. Štartat je bil namen iz Raven, ker pa bom na tenko s časom, me je teh 20 dodatnih minut tokrat nekoliko odvečzadrega.
mpogac28. 10. 2021 12:23:32
Pozdravljeni.
Me zanima kakšne so kaj razmere na tej poti in če je slučajno dom še odprt, šli bi jutri (petek) ali pojutrišnjjem. Hvala
andraja28. 10. 2021 21:08:00
Pot je dobra in označena. Koča je od četrtka do nedelje vsak vikend odprta.
darinka428. 05. 2022 13:19:17
Sneg je pobralo. Saj je že čas. Včeraj nam je dež prizanesel. Le soparno je bilo sploh do Orožnove koče. Potem v strmino do Lisca. In po grebenu do Črne prsti. Po tej poti smo bili prvič. Ne vem kdaj sem zadnjič videla na poti gada zvitega v klobčič . In pripravljenega na napad. Renato ga je opazoval. Potem se je gad odločil, da se raje umakne v svoj dom. Na Črni prsti je zahladilo. In sestop v Podbrdo po poznani poti. Lepa tura s 1400 višinci in 16 km prehojenih.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići