Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Jančah (792 m)?
Glasaj
Planinski venci / Julijske Alpe / Luknja / Zadnjica - Luknja

Zadnjica - Luknja

Print
Ishodište: Zadnjica (650 m)
Širina/Dužina: 46,3824°N 13,7604°E
Vrijeme hodanja: 3 h 15 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 1108 m
Visinska razlika po putu: 1110 m
Zemljovid: Triglav 1:25.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 19.163
 4 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 29
Broj komentara: 7
Pristup do ishodišta:
Vozimo iz Kranjske Gore preko planinskog prijevoja Vršič prema Bovcu ili obrnuto, ali samo do 50. oštrog skretanja Vršičke ceste ili Ruske ceste (kod sela Trenta). Tu skrećemo na sporednu cestu, kojom se nakon par 100 metara parkiramo na parkiralištu uz cestu.
Opis puta:
Sa parkinga nastavljamo cestom, koja nas pored nekoliko kuća (uglavnom vikendica) za cca 15 minuta dovodi do mjesta gdje se cesta razdvaja na dva dijela (uz raskrižje je nekada bilo parkiralište, danas zabranjeno parkiranje).
Nastavljamo donjom desnom cestom (gornjom cestom dolazimo do teretne žičare, koja vozi na Pogačnikovu domu) u smjeru Doliča, Luknja i Prehodavaca. Najprije blagu cestu koja nas vodi kroz slikovite livade, više kroz šumu, pratimo skoro do njenog kraja, točnije do označenog križanja, gdje se desno odvaja markirana pješačka staza prema Prehodavcima (do ovdje nam treba cca. 1 sat).
Od raskrižja na predjelu Utro nastavljamo ravno, gdje cesta konačno prelazi u pješačku stazu ili stazu. Uspon nastavljamo starom mulatozom koja se dalje umjereno uspinje preko mjestimično strmijih padina. Dalje se ubrzo desno odvaja penjačka staza preko Komara, a mi idemo ravno i dalje nastavljamo uspon širokom stazom. Panoramska staza, koja mjestimično prelazi preko vrlo strmih padina, više nas dovodi do sljedećeg označenog križanja.
S križanja idemo lijevo u smjeru Pogačnikova doma, Luknje i Triglava (desno Koča na Doliču). Od prijelaza vojnička mulatraza vodi prema istoku i prelazi strme padine. Kasnije se staza nekoliko puta uspinje u cik-cak, a zatim ponovno slijedi križanje u blagom usponu sve do prevoja Luknja.
zemljovid puta - Luknja
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Koča na Doliču, Šmarjetna glava, Bovški Gamsovec (2 h), Pihavec (2 h), Morbegna (2 h 55 min), Glava v Zaplanji (3 h), Kanjavec, Triglav (4 h)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Zadnjica - Luknja1
Zadnjica - Luknja2
Zadnjica - Luknja3
Zadnjica - Luknja4
Zadnjica - Luknja5
Zadnjica - Luknja6
Zadnjica - Luknja7
Zadnjica - Luknja8
Zadnjica - Luknja9
Zadnjica - Luknja10
Zadnjica - Luknja11
Zadnjica - Luknja12
Zadnjica - Luknja13
Zadnjica - Luknja14
Zadnjica - Luknja15
Zadnjica - Luknja16
Zadnjica - Luknja17
Zadnjica - Luknja18
Zadnjica - Luknja19
Zadnjica - Luknja20
Zadnjica - Luknja21
Zadnjica - Luknja22
Zadnjica - Luknja23
Zadnjica - Luknja24
Zadnjica - Luknja25
Zadnjica - Luknja26
Zadnjica - Luknja27
Zadnjica - Luknja28
Zadnjica - Luknja29
Rasprava o izletu Zadnjica - Luknja
amer20. 07. 2009 00:00:00
Kdo ve kako iz Luknje do Prehodavcev - je pot lahka ali kaj bolj zahtevna ?
Gorazd G20. 07. 2009 00:00:00
Vse kar sprašuješ bo našel v tem vodniku:

http://www.emka.si/artikel/354131/Julijske-Alpe-planinski-vodnik

Vodnikov je obilo. Le v roke jih je treba vzeti.

http://www.pzs.si/index.php?stran=Trgovina&kat=1

http://www.sidarta.si/gornistvo.html

In še zemljevidi, ki so odlično (če ne že kar nepogrešljivo) dopolnilo vodnikom:

http://www.pzs.si/index.php?stran=Trgovina&kat=6

Tebi in vsem, ki postavljate podobna vprašanja: gorniške spletne strani so samo dopolnilo omenjeni literaturi (ne pozabite na tečaje varnega gibanja v gorah), nikakor pa ne edini vir, ki omogoča varno gibanje v gorskem svetu.
SPIDER30. 08. 2012 00:00:00
Vsako leto grem vsaj enkrat po omenjeni poti do Luknje in naprej.Vedno si rečem,da moram napisat, pot je zelo slabo vzdrževana.Še posebej od odcepa za Dolič naprej.Ruševje sili z vrha,da bo treba drugo leto po kolenah naprej.Na večjih mestih je vdrta.Ne rad kritiziram samo jesen je pravi čas,da se to lahho po večih letih sanira.Pot je pa le v osrčju Triglava.Čez Plemenice je nekje na sredi v jeklenici izpuljen klin,vendar ne ogroža varnega varovanja.Srečno pa brez zamire.
B230. 08. 2012 00:00:00
Po mojem mnenju za to pot (ne)skrbi PD Gorje.Vsaj tako piše na usmerjevalnih tablicah ob poti... Omenjena pot ima vse pogoje, da bi bila izvrstna planinska pot (odlično grajena in ohranjena trasa italijanske mulatere) in bi z zelo malo truda (posekati ruševje in na nekaj mestih pokrpati od plazov poškodovana mesta) ostala takšna še v prihodnje. Na žalost se zgodba ponavlja in PD, ki skrbijo za takšne lepe poti, svojega "patronata" ne želijo predati drugim PD, ki bi morda želela pot upravljati in urejati, sama pa tega ne zmorejo ali niso sposobna. Na žalost je tako. Rajši, da vse skupaj propade, kot, da se tu pojavi drugo PD...
IgorZlodej30. 08. 2012 00:00:00
Lahko rečem, da kar pogosto hodim po tej poti, pa niti približno ni v takem stanju, kot je opisano zgoraj. Tu in tam se je res razraslo rušje, vendar zaenkrat še ni kritično. Bom pa enkrat s sabo vzel žago, tako, kot sem to storil lani na poti Čez Komarmežikanje.
SPIDER30. 08. 2012 00:00:00
Vsak gleda drugače pa nič zato.Igor ti mi samo napiš na ZS ko boš šel,rade volje grem s tabo in kot se reče"Ti dam eno roko."mežikanjeDa ne bodo govoril Gorenci kako je na naši (Primorski)stani vse zapuščeno pri njih pa vse OK velik nasmehvelik nasmeh
urbancek30. 08. 2012 00:00:00
Vi bi morali videti pot Presedljaj - Korošica v KSA. Tale nikdar, vsaj po mojem vedenju ni bila niti blizu temu, kar je ruševje naredilo tisti poti... Tudi letos sem že hodil po omenjeni poti z Doliča proti Luknji, pa ni bilo nič tako kritičnega...mežikanje
Je pa res, da se za nekatere stvari skrbi vedno slabše... To je videti tudi po "kulturi", ki vlada v kar zajetnem številu skrinjic na vrhovih naših gora, pa še kje drugeje... Lp!
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići