Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste v hribih že kdaj kaj izgubili?
Glasaj

Katera rožca je to?

Print
Apolonija19. 07. 2013 07:06:54
Vsem lep dan! Keber1, kukavica je v resnici rožanata, imenuje se pa Cephalanthra rubra, rdeča.
všeč
keber119. 07. 2013 09:16:39
Murka je bila v resnici celo nekoliko temnejša kot je na sliki, zato imam občutek, da je bila črna. A se da črno in rdečo še kako drugače ločiti? So tudi kake vmesne variante? Imam fotografijo rdeče murke z Ogradov (lani) in je bistveno manj "pisana" - res pa tudi ni isti objektiv, aparat je isti.
Bi moral dobiti obe skupaj v bližini, upam da bo to uspelo naslednji vikend v Fužinskih gorah.
Rdeča murka z Ogradov.1
všeč
velkavrh19. 07. 2013 09:59:58
Pri murkah je kar nekaj novosti. Največ o tem ve Peter Strgar iz Bohinja. Jaz sem letos kar na dveh lokacijah naletel na murko podobno kamniški-na planini Velo polje in na Velikem Špičju.Pojavljajo se pa tudi križanci.Črne pri nas sploh ni-je Relikanijeva (črna). Baje črna raste samo v Skandinaviji.Kolikor sem jaz imel letos priložnost opazovati črno in rdečo sem ugotovil le, da na istih rastiščih začenja cveteti rdeča bistveno prej.Na Velikem Špičju sem našel rdečo, ono novo kot je kamniška, črne pa sploh ne. Ravno tako črne še ni bilo okrog Vodnikovega doma. Na planini Pekol pa so obe rastle nekako skupaj-rdeče popolnoma razcvetene, črne še v popkih.
všeč
Apolonija19. 07. 2013 13:45:59
Keber, še 1X jo pojdi pogledat nasmeh in slikat. Sprašujem se, če jo je tako ožarilo sonce, da je zardela. Po drugi strani sem pred dnevi videla črne veliko niže, ki so se, kot pravi tudi Brane, šele začele "odpirati". Mogoče bi otiv rekel: "Saj ni tako pomembno, glavno da je lepa..."
všeč
Apolonija19. 07. 2013 14:40:19
19.7.2013 Brane, če se ti ljubi razpravljati: Nisem poznala kranjskega kamnokreča. Mislila sem, da je S.moschata in sem potem spoznala razlike /če si jih bom le zapomnila/. Še 1x sem pogledala tvoj drugi kamnokreč, ki si ga poimenoval vednozeleni /S.aizoides/. No, tega kar dobro poznam in mislim, da ni. Verjetno je prej homulični S.sedoides. Kaj misliš?

Katera rožica je pa na otivovi zadnji sliki? Je možno, da je tudi ta kamnokreč?

Kaj je pretehtalo, da si se odločil, da je svišč spomladanski?
všeč
velkavrh19. 07. 2013 15:59:54
Ne ni kamnokreč, je brezstebelna lepnica-imam jo pod št. 10 z zadnje ture.

Za svišč res nisem preveril listov, drugače že poznam razliko med triglavskim in spomladanskim.So pa bili prelepi, zato sem jih tudi slikal.

Pri nas se delijo izbrazdani kamnokreči na tri podvrste. Vsi trije rastejo v visokogorju.Eden je tudi kranjski kamnokreč. Ima široke, jajčaste,rumenkaste venčne liste in je endemit julijskih in Kamniških Alp vsaj tako piše Alenka.L.P.

všeč
otiv19. 07. 2013 16:46:51
Rožice nam veselo cveto,
imena svojega ne povedo.
Le kako določiti jim ime,
če še stric google tega ne ve.velik nasmeh
(+3)všeč
Apolonija19. 07. 2013 19:26:57
Oj, Brane, nisva se razumela, veš da Silene acaulis dobro poznam. Govorim o Vitovi "triglavski sliki", kjer je samo ena roža, pred kebrovimi in za tvojimi. Ta se mi zdi, da bi lahko bil tudi homulični kamnokreč. Če te utrujam, povej.

Vito, ti pa dobro pesniš. Morda pa sam veš ime svoje rožice.nasmeh

všeč
otiv19. 07. 2013 20:09:22
Enaka je Branetovi,saj tako mislim,torej je kranjski kamnokreč.Če sem v zmoti,pa zopet pijačo plačamnasmeh
všeč
velkavrh19. 07. 2013 21:40:39
Vito ima kar prav, je kranjski, ki sem ga gledal včeraj na Špiku nad Nosom na 2500m. Prav potipal sem mu liste in ima mehke na dotik in na slikci se vidijo ,čeprav slabo rumenkasti cvetovi. Liste določenih že kar ločim.Najtrši so seveda apnenčasti skorjastega,podolgovati in dolgi od hostovega, ter trdi podobni netreskovim grozdasti. Zvezdasti, klinolistni in okroglolisti so pa sploh poglavje zase.Zvezdastega in sinjezelenega ter vednozelenega letos še nisem videl. V zbirki kamnokrečev imam letos novega -nasprotnolistnega-vijoličastega. Moral bi iti še tam okrog Krna iskat še drugega take barve. Vem da na Jezerskem tam pri Kozjem vrhu raste eden, ki mu ne vem imena.-vem da je visok, piramidaste rasti-mislim, dagre za krasnega.Moram dobro naučiti ločiti homuličnega,howartovega in vednozelenega , ker so slični. Nasršenega pa res ne moremo pomešati-zmerom občudujem ta njegov mah. Sem že videl letos te drobne bucike na tem zmrznenem mahu kako previdno kukajo in se prebijajo na plano.Lani sem imel v planu, da bi bolj raziskoval ravno kamnokreče, vendar nisem prišel prav daleč. Ravno tako ne pri malih zvončicah.Zoisovih letos še nisem videl-samo liste, ki gledajo iz skalnih rež.Kamnokreče je dobro predstavila Alenka v dveh delih.Sploh se pri preverjanjih največ poslužujem njenih predstavitev.Dobra je tudi ogromna zbirka Petrovih bolj bohinjskih rož.Pa na Zaplana- net rad pogledam.L.P.
všeč
Apolonija19. 07. 2013 23:12:40
Hvala, fanta. Brane, zelo si se potrudil. Nekaj so fotografije rastlin, nekaj so izkušnje z njimi v naravi. Tudi jaz bi jih rada dobro ločila. Za tega na Vitovi sliki pa vseeno nisem čisto prepričana, da je kranjski.
Rumenkast je tudi homulični...Krasni kamnokreč-S.cotyledon. veliko sem jih videla na prelazih v Švici. Rastejo na silikatnih tleh...Lp
1
všeč
velkavrh20. 07. 2013 03:59:41
Dobro jutro! Rano jutro, dobro jutro. Ta Vitova slikca mi ni dala miru, zato sem jo pri merjal z mojimi štirimi, ki pa tudi niso popolnoma uspele. Kot prvi je homulični, in sem ga prepoznal kot vednozelenega pa ni bilo prav. Na drugi slikci pa je druga vrsta ki ga sploh še nisem določil.Na tretji in četrti pa je kranjski. Čeprav je slikca slabša se vidi, da ima kranjski liste rahlo podobne netreskovim bolj zaprto rožico jaz rečem, kot homuličen, katera listna rožica je bolj razprta in ne tako izrazito podobna netresku.Kranjski ima pet cvetnih lističev, pri vitotovem pa je cvetnih lističev več, kar je dobro vidno.Vračam se k drugi slikci- tega kamnokreča nisem prepoznal, zato ga tudi nisem predstavil. Je zanimiv. Ima pet belih venčnih listov, vmes malo manjše in krajše čašne liste, zato je cvet videti kot 10-rogljat. To naj bi bil po Hoppeju golostebelni kamnokreč-Saxifraga aphylla-kamnokrečevke.

Med naštevanjem kamnokrečev sem pozabil na bursarjevega ,ki ima največje cvetove med kamnokreči in cvete prvi, zato ga težko ujamemo. Jaz ga letos nisem videl-lani sem ga na Storžiču. Vito pa je letos naredil njegove krasne slikce.

Glede krasnega kamnokreča-res je na vznožju Kozjega vrha neka čudna kamnina in baje raste tam.Jaz ga še nisem videl. Bom ga le letos probal najti, moral bi cveteti ravno ta čas.

Rad bi Krnskem pogorju našel še tistega rdečega.L.P.
Homulični kamnokreč.1
Vednozeleni kamnokreč.2
Kranjski kamnokreč.3
Kranjski kamnokreč.4
všeč
otiv20. 07. 2013 06:16:41
Dobro jutro!
Sonce gori gre,pojdite gledat,kak rožica cvete.nasmeh
Brane moja slika ni najbolj čista,je skenirana slika,tako da je težko primerjati z drugimi podobnimi.Na prvi pogled se že zdi,da je kranjski kamnokreč,samo da bi bil 100% pa nisem prepričan.Slikal sem ga na grebenu proti vrhu Triglava.
Lep dan!
Apolonija, je slika kar z domačega skalnjaka?nasmeh Lepo!
všeč
Apolonija20. 07. 2013 12:29:41
Dober dan! Tudi jaz zelo zgodaj vstajam, a velikokrat ne utegnem kmalu za računalnik.

Tvoj kamnokreč, Vito, bo verjetno ostal brez pravega imena. Homulični ima res bolj razprt cvet, kot praviš, Brane. Na nekaterih slikah pa tudi nima, sploh, če je moker, starejši...Ima čašne lističe daljše in širše od venčnih, liste pa celorobe. Zaradi tega sem stavila nanj.
Upam, da bo zvečer spet kakšna lepa slika z znanko ali neznanko.
Jaz pa prilagam samo današnjo z vrta. Jo pozante, a ne, čeprav ni tako intenzivnih barv. Lp
1
2
všeč
Majdag20. 07. 2013 15:13:18
...Kateri rožci sta to? Prva na Slemenovi špici, druga pa na Brda -h, na Pokljuki.nasmeh Jih je vse belonasmeh
 - Traunfellnerjeva zlatica1
 - Avstrijska črvinka2
všeč
velkavrh20. 07. 2013 15:27:11
V škarpniku na Kravcu sem imel posajeno dalmatinsko krvomočnico, katero sadiko sem kupil in ji je bila podobna. Seveda sem srebrno krvomočnico letos že občudoval v naravi na Črni prsti tik pod Jelinčičevo kočo.Da se da srebrno krvomočnico kupiti pa nisem vedel. Videl sem zadnjič katalog od Golob-Klančič in se ne spomnim, da bi bila vmes.

Prva rožica od Majday je traunfellnerjeva zlatica-še ne popolnoma razcvetena, druga pa je avstrijska črvinka, ki zdaj cvete povsod.

Jaz bom šel šele v ponedeljek spet botanizirat mojo Zelenico z okolico. Tokrat bom podaljšal do Svačice in Celovške koče in Stola. V ponedeljek vidim, da je za Stol narisano sonce. Na razpolago bom imel cel dan.L.P.
všeč
Apolonija20. 07. 2013 16:04:22
Brane, ima srebrno krvomočnico, pri njej sem jo kupila, ni bila poceni. V katalogu so: http://www.trajnice.com/cenikavtohtone.html potem boš do ponedeljka počival? Lp
všeč
Majdag20. 07. 2013 16:46:51


. ..Velkavrh hvalanasmeh
všeč
velkavrh20. 07. 2013 17:29:54
Danes imam domače delo-domača vegeta, vlaganje stročjega fižola, spravilo blitve,jutri pa v toplice za cel dan.
všeč
velkavrh20. 07. 2013 18:29:39
Odločil sem se da dodam še nekaj rožic planine Pekol s Špikom nad Nosom.
Scheuchzerjeva zvončica na pašniku planine Pekol. Višje zvončic še ni.1
Vetrovka ali talin-pojavlja se tudi v roza barvi.2
Gorska detelja.3
Alpske velese veliko ,enako kot na naši strani Julijcev.4
Resasta popkoresa.5
Traunfellnerjeva zlatica-izkoristi vsako skalno špranjo.6
Nad 2300m pa planinski popon.7
Julijski mak.8
Alpska madronščica.9
Zlati dimek.10
Gorska zlatica.11
Skalni grint-Senecio pupestris po Hoppeju.12
Golostebejni jetičnik.13
(+1)všeč
Stranica:123...4950515253...445446447
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići