Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že bili na Boču (978 m)?
Glasaj

Nevarnosti, ki pestijo v gorah

Print
viharnik24. 01. 2015 15:46:23
Druga reševalna akcija turnega smučarja se odvija tudi na Mojstrovki http://www.slovenskenovice.si/crni-scenarij/doma/resevanje-klicala-je-ali-je-ze-na-kredarici-se-ni-javil
všeč
viharnik24. 01. 2015 21:49:36
Na Alpenwetter.at poleg napovedi vremena, opozarjajo tudi na obsežne nanose snega (opasti), ki so nastale z močnim vetrom !
Besondere Bemerkugen:Aufgrund des starken Windes sind grosse Schneeverfractungen zu erwarten !.
všeč
serznoz29. 01. 2015 10:37:07
Spremljam tole debato. Lepo je brati lepe želje Dejanu, tudi sam se jim pridružujem.
Mi pa vseeno nekaj manjka: želje, da se čimprej vrne v gore, mi zvenijo preveč gladiatorsko. Čudim se, da fantu nihče še ni priporočil tudi resnega razmisleka, če je bilo res nujno riniti gor v razmere, kakršne so bile v soboto. To je bilo pač vse kaj drugega kot hrabrost. Čemu nespametno izzivanje? Kršena so bila osnovna pravila gibanja v snežnih razmerah. Dejan s seboj praviloma ne vzame dovolj obleke. V tveganje so bili prisiljeni še drugi. Stroške reševanja in zdravljenja bomo pokrivali vsi iz zdravstvene blagajne.

Je bilo to potrebno? Se da iz tega kaj naučiti? Če bo nadaljeval kot doslej, je samo vprašanje časa,kdaj se mu bo primer ponovil? Bo tudi takrat preživel?

Torej: nazaj v gore DA, najprej pa osvojiti in se držati pravil gibanja v gorah. In sprememba v glavi.
(+8)všeč
ms_primoz29. 01. 2015 11:03:37
serznoz - se povsem strinjam s tabo...
všeč
urarrr29. 01. 2015 11:29:08
@sernoz

a si kdaj pomislil da morda ni bilo krivo vreme.

Maja bo 5 let od kar se je cca 50 metrov od tam kjer je Dejan zdrsnil, zdrsnil znanec. Zal se je koncalo slabo. z vso opremo. izkusen starejsi planinec.... Bil sm 5 m od njega. zal nisem mogel narediti nic.. in ko to v zivo vidis in vidis kako malo je potrebno da se zgodi nesreca.... mi malo rata slabo ko citam raznorazne pridige...

menim da si si v svoji zivljenski zgodbi ze kdaj zvil nogo oz kaj podobnega. ali ti je takrat kdo rekel zakaj je bilo potrebno da si bil takrat tam....


meni je oce veckrat rekel. bolje da se covjek rodi bez Kur*a nego bez srece, ako imas srecu moze i kur*c da naraste....

pa se ze v naprej opravicujem za sumnike in kako besedo...

upam da nisem koga uzalil, saj ni bil to moj namen

z vsem dolznim spostovanjem


lpM


(+3)všeč
Jovan Cukut29. 01. 2015 11:32:37
'@sernoz', vse kar si napisal drži, ampak, kljub temu, da to tudi vsi ostali vemo, pa je najbrž vsak od nas, ki hodi v gore, od navadnega planinca do alpinista - gorskega vodnika, kdaj izzival v njih. 'Kaj čmo', smo ljudje z dobrimi in slabimi lastnostmi. O tem sem že nakaj pisaril na tem forumu v svojih javnih albumih. Popolne 100% varnosti v gorah ni, ne v dobrih in ne v slabih razmerah, ne samo v gorah, povsod lahko izgubiš življenje, na cesti od kolesarja, od avtomobila na prehodu za pešce, od opeke s strehe ljubljanske Šestice, ali na avtocesti, ki je, po Grošlju, bolj nevarna kot plezanje v gorah. In, da ne naštevam več.

(+2)všeč
Kobra 129. 01. 2015 11:41:58
Kako je že napisal A. Pasilini ...

" Z življenjem se lahko igraš, s smrtjo nikoli"
(+1)všeč
ms_primoz29. 01. 2015 11:46:09
urarrr - zato se pa reče nesreča. Vsekakor pa vreme ni bilo krivo, je pa pripomoglo k nesreči. Npr: policijsko poročilo (prometna nesreča): ˝umru zaradi prevelike hitrosti˝. Zaradi prevelike hitrosti ni še nihče umru, umru je zaradi udarca z glavo ob predmet, zaradi ognja,..karkol, ne pa zaradi prevelike hitrosti, hitrost je samo botrovala k ......
Poleg tega pa, serznoz nikogar ne obsoja, se samo sprašuje, zato so na koncu stavkov vprašanja (?).
nikjer ni zihr 100%, tudi doma sedenje na fotelju ne...če pa si izbereš dan, ko so zunanji vplivi zahtevni (močan veter, megla, dež, sneženje,...) pa si posledično bolj ogrožen že v štartu in si povečaš možnost za nesrečo, kot če se na isto pot odpraviš v jasnem vremenu.
všeč
SunBurned29. 01. 2015 11:48:07
Jaz pa mislim, da se mora vsak nekaj naučiti iz dobljene lekcije, in da gre samo osel dvakrat na led. Torej v bodoče več preračunljivosti tudi za ceno manj atraktivnih dosežkov. Velja tudi za kaj drugega, ne samo za v gore.
všeč
bačo29. 01. 2015 12:19:22
Se zelo redko oglašam tle a mi ne da mira.. popolnoma se strinjam s serznoz ...skoraj trideset let sem planinski vodnik in izkušnje v teh letih te marsikaj naučijo... napisal bi le tole... gore imajo svoje zakonitosti in obstajajo pravila.. tudi napisana.. po katerih se bi naj v gorah obnašali.. Dejan je prekršil vsaj tri .. upoštevanje vremenske napovedi, lavinske napovedi in sam v takih razmerah v hribe... že v eni njegovih prejšnjih objav iz Kamniških Alp sem zasledil podobno... V hribih ni dovolj znanje in pogum.. predvsem je pomembna glava, ki mora biti vedno na pravem mestu in izkušnje ki pa jih dobiš predvsem z leti... za vsako ceno nekam rinit pač ne odobravam.. mislim da Slovenija premore ogromno lepih kucjev, ki so bili v danih razmerah veliko bolj primerni za kakšno lepo avanturo... vem da 100% varnosti ni a lahko sami veliko naredimo da se nevarnostim izognemo predvsem da hodimo v gore predvsem z glavo ... Dejan želim ti čim prejšnje okrevanje imel si srečo... sreče pa spremlja hrabre... čimprej se vrni v hribe a z več pameti in premišljenosti ... kdaj kam....in upam, da si se z te izkušnje kaj naučil... in tudi drugi lp
všeč
SamoK29. 01. 2015 12:56:10
Morda nekateri hodijo v gore samo zaradi lepot, marsikdo pa tudi zato, da preizkuša samega sebe, doživlja ostrino življenja, ki je ni mogoče doživeti brez določenega tveganja. Mislim, da je tudi Dejan med takimi. Zato je neprimerno, da tisti, ki te potrebe nimajo v sebi, o tem filozofirajo.
(+1)všeč
dprapr29. 01. 2015 13:04:44
Če pa že filozofirajo, pa naj vsaj toliko počakajo, da človek ozdravi.zavijanje z očmi
(+1)všeč
VanSims29. 01. 2015 14:57:05
"V tveganje so bili prisiljeni še drugi. Stroške reševanja in zdravljenja bomo pokrivali vsi iz zdravstvene blagajne."

Plačevali pač bomo dokler bo pri nas tak socialistični solidarnostni sistem, ne pa tako kot v tujini kjer moraš biti zavarovan če nočeš plačati vseh stroškov. Pa še potem lahko zavarovalnica zavrne plačilo ob primerih hude malomarnosti. Pri tem sploh ni važno ali je bilo izzivanje ali nesreča. Plačujemo za marsikaj, tudi za neumnosti naših zelnatih glav, ki se jim reče politiki pa bomo pač tudi za to.

Kar pa se tiče prvega stavka, e tu pa je že pomembno ali je šlo za nesrečo ali za izzivanje. Če je šlo za slednje (še posebej ob dejstvu da tisti dan noben ni šel na vrh oz. ob takih vremenskih razmerah kot so bile) je to res potem ne fer. Še posebej ker ljudje za to, ne samo niso plačani temveč niti zavarovani, niti ne spada to pod kako poklicno tveganje,... kaj če se komu od reševalcev kaj zgodi kdo mu krije v tem primeru odsotnost z dela ali celo invalidnost,... ker je v tej naši klinčevi socialistični državi še vedno vse na prostovoljni bazi!

Lahko pa seveda tudi da je šlo za nesrečo. Možno. Vsakemu od nas se je že kdaj zgodilo, da je bil na robu (tudi meni). Spodrsnilo pa se je komaj ujel ali pa kje na izpostavljenem malo izgubil ravnotežje in se še zadnji trenutek ujel,... Tako kot na cesti kjer smo vsi lahko potencialni morilci.
všeč
panda29. 01. 2015 15:46:26
Zelo lepo napisano.nasmeh
všeč
jannika29. 01. 2015 16:00:26
"Stroške zdravljenja in reševanja bomo pokrivali vsi iz blagajne"...seveda jih bomo, tako kot pokrivamo stroške zdravljenja zanemarjenih, lenih, predebelih, nedejavnih, alkoholikov in opravilno nesposobnih povzročiteljev nesreč na cestah. Proti vsemu temu je tale heli ura kapljica v morje...mal me to spominja ko so se "kavčarji" razburjal kdo bo pokril reševanje Humarja iz stene.( po drugi strani se pa nihče ne razburja za pokradene milijarde) Drugače pa tudi razmere niso bile slabe, razen vetra, če so se člani AO Ajdovščina ravno odpravljali na vrh ( hvala bogu da so bili tam ). Je pa Dejan pripravljen bolje kot 99% nas in ima že kljub mladosti dosti kilometrine tudi v zimskih razmerah, a mal preveč poguma (z leti ta raven upade). Nesreče so se dogajale in se bodo, za nekoga je izzivanje že vsak premik s postelje, za nekoga pa je vzpon na Triglav "mala malca". Če bi bili vsi ziheraši, bi človek še danes jedel z leseno žlico.... Se pa strinjam, da se bomo vsi nekaj naučili iz tega. lp
(+2)všeč
hribi29. 01. 2015 16:51:51
Najprej iskrene želje Dejanu,da bi čimprej okreval.
Res je;če bi bili vsi ziheraši kakor jaz,bi še vedno jedli z leseno žlico,vseeno pa ni najbolj pametno kršiti več pravil gibanja v gorah,kakor je napisal moj predhodnik gorski reševalec.Ne bom o plačevanju stroškov,jaz sem vesel,da imamo tako urejeno,da se pomaga vsem,ne samo tistim,ki imajo denar in ravno zaradi tega moramo biti vsi malo bolj odgovorni in se zavedati,da za naše reševanje tvega nekdo drug svoje življenje.Dejanu bi pa svetoval,naj vseeno po pameti hodi in naj ne tvega preveč,saj gre predvsem za njegovo življenje.
(+1)všeč
VanSims29. 01. 2015 20:15:28
citiram @jannika: "seveda jih bomo, tako kot pokrivamo stroške zdravljenja zanemarjenih, lenih, predebelih, nedejavnih, alkoholikov in opravilno nesposobnih povzročiteljev nesreč na cestah."

@jannika: Primerjava plačevanja za reševanje in zdravljenje ponesrečencev v hribih in tega kar omenjaš pa res ni na mestu!
všeč
stenly29. 01. 2015 20:20:32
pomembno je kako kvalitetno živiš,ne pa kako dolgovelik nasmeh
(+5)všeč
ljubitelj gora30. 01. 2015 13:23:46
Premišljeno izbiranje cilja, popolna oprema z znanjem in izkušnjam ter ne prehitro pa je en tak lep dan nepozabno doživetje. Če pa eni rinejo na Mojstrovko z derezicam pa izzivajo. 12 zobne dereze stanejo 60-80 evrov, en samo tolk stane gorivo iz Ptuja na Vršič pa nazaj + kosilo v Kranjski Gori.
(+1)všeč
Stranica:1234
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići