Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
V kateri državi se nahaja Grlovec (1840 m)?
Glasaj

Olševa

Print
Janezs9. 08. 2012 10:18:17

Najprej na vrh Pece, nato na Knepsovo sedlu. Priblizno dvesto metrov, nad sedlom in prav toliko pod Kocnikovem vrhu se drzis leve smeri, ptoti Kumru. Pot je oznacena. Od Kumra po cesti nad sv. Ano, mimo Repije. Od potoka naprej je manj povozena cesta, ki jo kasneje nadomesca steza.Lahko bi se pisal naprej, ampak pot je dobro oznacena, letos je postavljeno tudi nekaj novih tabelj. Tako,da na poti ne bos imela tezav. Naj vam bo lepo na Koroskem.
(+2)všeč
Janezs9. 09. 2012 20:21:12

KUMER,OLSEVA,SPODNJE SLEME
Cim tisje, da ne zbudiva domacinov se oskrbiva iz avta s potrebnimi stvarmi, vzameva tudi vecje zaloge, ker avta na slemenu ne bo. Obuja s sestopa Pece je ostala suha, zato je ne menjava. Sedaj tudi ugotoviva izvor dveh luci na cesti nad nama v znozju Pece. Prisla sta dva fanta, ki sta si tudi zelela vpis v klub K24. Po nekaj besedah sta odsla naprej, dajala sta vtis dobro motoviranih sportnikov.S Tomazu med malico, ki je potekala med hojo,ugibava, ce bova ju se danes videla. Lepa jasna, a hladna noc naju spremlja proti Olsevi. Nova celka mi dobro sluzi. Pri korito dohitiva, najina predhodnika. Tukaj malo vec poklepetamo. Mene predvsem zanima ce poznata pot, kaksne namene imata glede casa koliko sta vlozila v priprave in kako sta drugace aktivna. Zadrzala sta se kar precej casa pri vodi, zato s Tomazem odideva naprej. Mrzli dol prehodiva brez tezav.Na vrh Govce prideva 5.40h. Po vpiso takoj sestopiva, na poti se se enkat pozdraviva z Jako in prijateljem. Nato pa midva po grebeno ne hitiva prevec. Sonce se spi, zato malo pojeva, ko se zacne soncni vzhod, poslikava in pritisneva na plin.V lepem jutro prideva na spodnje sleme. Tu Tomaz zamenja nogavice, in greva k novem poglavju naproti. Razmere na poti, razen podrtega suhega drevesa na poti ni. Pocakal bom nekaj casa na markaciste, potem se bom zadeve lotil sam. Lp.
  Slika posneta met potjo Kumer- Olseva1
   Hladna noc poskrbi, da se ne znojiva prevec2
   Tu mimo sva ze dobro ogreta3
  Na vrhu govce4
  Za Ursljo se vse dogaja, tudi najine popoldasnje sanje5
   Sedaj pa sestop6
  Tomaz slaci pidzamo7
(+1)všeč
brina18. 09. 2012 18:37:36
Spodnje Sleme - Govca. Lep sončen in topel dan nam je podaril prekrasne razglede. Snega le še za vzorec,
še rožice za slovo pred zimo1
2
3
4
5
(+1)všeč
Janezs5. 10. 2012 21:35:26
SPODNJE SLEME-GOVCA-KUMER
V lepem ,ne pretoplem vremenu smo pohiteli na greben Olseve. Pot nam je v curkih lil s telesa.Hitro nam je bil trud poplacan. Na poti razen podrtega drevesa ni kaj posebnega.Med sv. Ano in Kumrom smo se videli Gada.
  Ze v naprej dogovorjeno, vzamemo potrebne stvari1
 Za zejo in sliko smo si vzeli cas2
  Helena prvic na Olsevi3
 Ali smo na K 24 ali gobarimo4
  Klopca za stiri5
  Soncenje6
  Bil je cisto pri miru7
všeč
sonia6. 10. 2012 21:54:52
Danes pa je bilo tudi zelo lepo na Olševi. Nisem našla nič jurčkov, l
ampak le lepe rdeče mušnice. Sonja
1
Žagarjev mlin2
Sveti duh3
Potočka zijalka4
Pogled iz Olševe na KSA5
6
Raduha7
(+3)všeč
VanSims21. 10. 2012 06:55:16
Včeraj tudi jaz na Olševo. Primoževih verjetno nisem srečal, no po sliki sodeč so bili na vrhu itak preden je tisti radioamater, ki sem ga tam srečal, razpel svoje antene. mežikanje

Parkiram pri Strevcu, nato pa se odpravim proti Sedlu Sveti Duh, kjer je že meja z Avstrijo. Dol se gre v Železno kapljo jaz pa grem desno. Nato po meji hodim nekaj časa potem pa se pot vzpne malo stran od nje in spet nazaj do meje in ponovnega razcepa. Kot že v opisu poti(JTrogarju hvala) piše, na naši strani smerokaza za Lipševa vrata ni. Na sploh opažam, ko hodim po mejnih območjih da se Avstrijci potrudijo napisati tudi naše cilje na svoje table mi pa njihovih ne. Kajti pogled povprečnega Slovenca velikokrat seže samo do meje, čez pa je za njega velik prazen prostor.

Tako je žal tudi z Lipševimi vrati, imajo namreč to smolo, da so samo kake pol ure hoda za mejo in Slovenci jih ne poznamo več. Pa se splača spotoma zaviti do teh lepih naravnih lokov. Tako zavijem v smeri 'Felsentore' kar je nemški naziv za omenjena Vrata. Na koncu je treba malo poprijeti za zajlo a za tistega, ki se ne boji višine, ni problema. Najprej so velika vrata, po klinih pa se pride še do srednjih in malih.

Potem grem nazaj in zopet na slovensko stran, kjer grem naprej do Potočke zijalke. Tam srečam skupino planincev, ki se pogovarja o najvišji železnici na svetu v Himalaji, mimogrede pa izvem še da je tam tudi Kilimanjaro. velik nasmeh

Potem nadaljujem naprej proti Govci. Na poti je nekaj netežavnih zajl, sicer pa se nekoliko vleče - in že sem na vrhu. Tam srečam radioamaterja. Zapleteva se v pogovor, malo mi razloži o radioamaterstvu, malo se pogovoriva o sosednjih vrhovih(razgled je bil res veličasten), pa na splošno o hribih,... Vprašam ga tudi za grebensko pot na Obel Kamen, naprej grede nikakor nisem videl odcepa.

No, iz poti nazaj se lepo vidi tablica z oznako in zavijem še gor. Malo zgrešim pot in spet zadenem pravo, markacije so bolj blede in sporadične. Potem pridem do križa na avstrijski in makete Aljaževega stolpa na naši strani Obel Kamna.

Ker se že začenja mračiti, hitro sestopim do Potočke zijalke po kateri se malo sprehodim znotraj. Nato nazaj grede zavijem proti Rogarju in tako naredim krog nazaj do Strevca, pri njem pa še na pir!
(+3)všeč
Keko22. 10. 2012 14:37:07
Včeraj sva se z ženo s prijetno družbo odpravila na Oljševo, da bi izkoristila enega zadnjih, ne jesenskih, ampak poletnih dni. Ko se peljemo skozi Črno na Koroškem, je že bilo slutiti bližajočo se zimo, saj je bila temperatura okoli ničle in v zakotnih kotlinah že kar močna slana. Ko smo se začeli vzpenjati proti našemu izhodišču, na Zadnjem travniku, je tudi temperatura z višino začela naraščati. Začetni del poti do sedla, kjer se odprejo prečudoviti razgledi na Savinjske in v ozadju tudi Julijske Alpe, je bil v senci in temperatura pravšnja za prijetno hojo. Macesni pri vzponu na tem delu poti še niso žareli, saj jih sončni žarki še niso dosegli. Ko smo se prevesili na južno stran, je bila slika popolnoma drugačna, macesni so dali vse od sebe in kar tekmovali med seboj, kdo bo močneje zažarel in čim dlje privabljal naše poglede nanje. Na vrhu je bilo brezveterje in temperature prav poletne, tako da smo se kar precej časa nastavljali toplim sončnim žarkom in uživali v razgledih na vse strani.
Macesni in ostala drevesa, ki se pripravljajo na zimsko spanje, so postregli z pisano paleto barv tako da je vsak, ki je imel s seboj foto aparat, imel idealne pogoje za prečudovite posnetke, ki jih ponuja ta jesenski čas.
Počasi smo se vrnili na izhodišče in še naprej uživali v žarenju macesnov, saj so se prebudili tudi tisti bolj na severni strani, ki jih je že tudi obsijalo sonce.
Kdor hoče uživati jesenske barve v polnem sijaju, je Olševa prava izbira in ne bo vam žal.
macesni še spijo in še ne žarijo v sončnih žarkih1
prijetno zatočišče pred hudo uro2
počasi se začnejo odpirati razgledi proti jugu in zahodu3
levo spredaj Ute, del Krofičke, v sredini Logarska dolina, na srednjem grebenu Veliki vrh, Koran, ki se v desno zaključi z Mrzlo goro, desno Matkova Kopa, Krnička gora, ki se v levo zaključi z Mrzlo Goro4
zadaj od leve proti desni: Ojstrica, Planjava, Kamniško sedlo, Brana, Turska Gora, Rinke, Skuta, Dolgi hrbet, Grintavec in Kočni5
macesni zažarijo v vsej svoji veličini6
utrujeni samorastnik7
zadaj Julijci8
Gladki vrh9
Peca z okolico10
desno greben Košute, zadaj Julijci  z Očakom11
avstrijska stran delno v megli12
Kočne v snegu13
proti Avstriji14
proti Koroški15
levo Savinjske Alpe, v sredini Storžič, zadaj desno Julijci, spredaj desno Greben Košute16
ko smo šli gor so spali, ko se vračamo žarijo17
pisana paleta barv z modrino neba18
19
20
(+10)všeč
dogma22. 10. 2012 18:45:27
keko noro dobre slike,a si bil mogoče v družbi SAO?
(+1)všeč
Keko22. 10. 2012 18:52:01
Tako je, bil sem v tej družbi.
všeč
miki_215. 11. 2012 19:02:58
Je bil kdo zadnje dni na Olševi?? Kakšne so razmere? LP
všeč
Janezs18. 11. 2012 21:32:22
Spodnje sleme Olseva, Mrzli dol Kumer.
V lepem soncnem vremenu se vzpenjava na Olsevo Po premagani strmini naju se caka dolgi greben, za njim pa se malo strmine na Govco. sestopiva v Mrzli dol, ki je pokrit z pomrzjenim snegom.Nato pa po travniku in v gozd.Pri iztopu iz gozda nadaljujeva po cesti do Kumra.Pot v dobrem stanju, samo markacije je negdo snel mogoce prav ista oseba, ki je pred tem, nekaj let pozabil na Markacijske dolznosti.
  Najin cilj1
Spodnje sleme2
  Steza na Olsevo3
  Del kjer strmina malo popusti4
Na grebenu Olseve5
Danes lepa suha pot6
  KSA7
 Na vrhu Govce8
  Sestop  skozi Mrzli dol9
Ostanki trdo pomrzjenega snega10
V senci pasnika11
  In  soncem obsijan pasnik12
  Ociscena cesta proti Kumru13
 Pri kmetiji Kumer14
(+1)všeč
jprim19. 11. 2012 18:39:52
Ja, tega dne nas je bilo kar nekaj na vrhu, opažam pa, da je pot od Kumra veliko bolj oblegana kot pa od Slemena.
Pa še nekaj najinih fotk od sobotnega potepanja po Olševi.
@janezs - srečali smo se na vrhu, kar hitro sta jo popihala z vrha nazajnasmeh
LP!
nad Grintovci se zbirajo meglice1
proti vrhu Olševe2
Obir3
Peca4
Uršlja gora5
utrinek ob poti6
ivje v osoji7
Raduha8
(+2)všeč
Tonika19. 11. 2012 20:26:15
Tudi midva včeraj na Olševi. Že pri Rogarju sem opazila, da sva kakšen teden prepozna za užitke v jesenski idili Olševe. Res pa je, da je lepa v vsakem letnem času.
Pot sva nadaljevala po Avstrijski strani do Felsetore(Lipševa vrata). Prav neverjetno je koliko gamsov sva videla na poti proti vratom. Eden je bil tako radoveden, da sem v šali omenila, da nimam čelade, če skoči na naju. Je pa to severna stran in vse je bilo poledenelo in spolzko.
Po lovski sva se potem povzpela na Obel kamencool, pa še skok na Govco, in mimo Potočke zijalke nazaj do Rogarja.
Srečala sva veliko planincev, ki so kot midva izkoristili sončno jutro za nabiranje novih moči za naslednji dan.velik nasmeh
proti spodnjim Lipševim vratom- v pomoč so jeklenice in klini1
mala Lipševa vrata2
velika Lipševa vrata3
 po lovski poti- ja res je slana4
ubijalska strmina proti Obelkamnu5
Aljažev stolp na Obelkamnu6
pogled proti Raduhi7
Peca v ozadju8
pot proti Govci9
moj borček še kljubuje vremenu....10
na vrhu Govce- sonce se je skrilo...11
med sestopom12
(+4)všeč
Tonika6. 01. 2013 17:26:02
Moj zadnji dopustniški dan in izbiram med Olševo in Raduho.
Ker želiva ujeti sončni vzhod sva zelo zgodnja- lučkarja. Pa zaradi oblačnosti z vzhodom ni bilo nič, bo pa drugič.
Parkirava pri Rogarju in ob sedmih sva že na Obel kamnu. Pot brez problemov, malo je poledenela pod Potočko zijalko, a grenasmeh.
Zaradi vetra se kar hitro odpraviva naprej proti Govci(greben delno zasnežen). Pihaaaa...
Vračava se pod grebenom proti Potočki zijalki in si še enkrat ogledava kapnike, ki so kljub otoplitvi še vedno vredni ogleda. Tam srečava tudi prva pohodnika, med sestopom pa še več.
Res nisva videla vzhoda, pa zato veliko gamsov, preplašila malega petelina in par divjih kur, za ta letni čas več kot dovoljvelik nasmeh.
Med sestopom pa sva se kot Van Sims spraševala zakaj ni oznake za Liševa vrata- Felsentore tudi na naši strani- res so vredna ogleda in me očarajo vedno znova in v vseh letnih časih.
Trije kralji( smo 6.1. in tile kapniki so me spomnili nanje...)1
v Potočki zijalki2
ob sedmih na Obel kamnu in še vedno temačno...3
...luna...4
..dani se...5
....na grebenu je nekaj snega, danes se je udiralo...6
...proti vrhu Govce...7
KSA8
...vpisna knjiga je v zelo slabem stanju, polita s črnilom, zmrznjena, potrgana...9
..midva....10
sestop11
...tule sva  zašpilala klobaso po levi na Obel kamen in vrnitev iz desne smer Govca...12
Potočka zijalka pri dnevni svetlobi 113
Potočka zijalka 214
..kažipot- manjka oznaka za Lipševa vrata(Felsentore) zakaj?!  Škoda, res so vredna ogleda...15
(+2)všeč
panoramik1. 05. 2013 16:50:29
Danes potep po grebenu Olševe iz Spodnjega Slemena.Po tej poti dolgo ni nihče hodil,saj ni bilo nobenih sledi v snegu,ki ga je v zgornjem delu kar nekaj( po grebenu je zbit tako da drži,drugod pač ne).Markacije so zelo slabo označene sploh ,ko greš nazaj.Pot sicer lepa ,razgledna.
začetek poti1
2
3
4
5
6
7
proti Raduhi8
9
Solčava v dolini10
11
Peca12
vrh Raduhe sameva13
14
greben15
16
kraljica17
18
19
Brana20
21
(+1)všeč
Janezs15. 06. 2013 22:54:41

Od spodnjega slemena na Olševo nato pa sestop do Kumra.
Pot ne prestavlja nobenih ovir, padlo je nekaj kapljic dežja, drugače pa vroče in sončno. Pozdravi me čreda ovac, da jih ne prestrašim se jim dobrikam, potem pa gredo kar lep del poti za mano. Nazadnje jih naženem.Nižje na travniko kmetje popravljajo napajalna korita za živino, ki bodo služila tudi nam.
   Spodnje Sleme1
  zasilno bivališče2
  Že nabiram višince3
  Precej strmo4
  Še malo pa bo lažje5
  Pogled na prehojeno pot6
KSA7
  Vrh Olševe- Govca8
 Nasljeden cilj9
  Sestop na severno stran10
  Govorim si --Na spanje pa kar lepo pozabi11
  Novi bife  PRI HUDEM BIKU12
  Tudi tu je bife, mislim, da pri stari kravi13
 Nekaj ur nazaj sem hodil tam14
 Pa kaj, ko zame spanja ni še najmanj dve noči15
   Pri Kumru16
všeč
malhar16. 06. 2013 12:27:54
včeraj gor , lepo kot ponavadi
1
2
3
4
5
6
7
8
všeč
garmont18. 06. 2013 20:37:34
Ker sem odšel od doma malo kasneje kot ponavadi, sem se odločil, da se zaradi pripeke povzpnem na Olševo iz severa. Pričnem pri cerkvici in jo mahnem preko sedla do Vrat. Vrata so tri, dostop pa je predvsem zaradi izpuljenih klinov kar adrenalinski.Sestopim čez spodnja vrata in se vrnem cca 15 minut nazaj, nato pa krenem levo v strmino pod Obel kamnom in po zelo strmi in gruščnati stezi prilezem na sedlo med obema vrhoma Obel kamna.
Nadaljujem po grebenu do Govce. Na vrhu razen nadležnih muh nisem srečal danes nikogar.
Sestopim do Rogarja in po cesti nazaj do avtomobila.
Lp
Velika vrata 1508m1
Mala vrata 1480m2
Precej izpuljenih klinov3
Na melišču strmo navzgor4
Pot se spretno izvija stenam5
V pomoč nam je tudi nekaj jeklenic6
Tukaj pride pot na sedlo med vrhoma7
Razgled z Obel kamna8
Sestop iz grebena proti Govci, lažji obvoz je desno9
Pogled na prehojeno pot10
(+2)všeč
Domch21. 06. 2013 17:38:09
Danes bil na Govci. Prišel s smeri Kumra. Pot je kar zanimivo speljana, pripeka ni bila tako huda kot v dolini, pa še ob poti je kar nekaj zelo okusnih studenčkovmežikanje. Na vrhu brez oblačka in vetrovno kot vse zadnje dni. Razgled soliden, sneg v KSA hitro kopni. Na vrhu srečal dva planinca, ki sta se odločila opraviti krožno turo preko celotnega grebena in po panoramski cesti nazaj. Zima je dobro pustošila tudi po Olševi tako, da je pot na Govco zaradi podrtih dreves bolj zračna kot prejšnja leta.
1
2
3
4
všeč
CR724. 06. 2013 16:03:53
Zdravo! Glede na to, da ta hip v MB dežuje kot zmešano, napoved za Olševo (Govco) na hribi.net pa je tako za danes, kot tudi za jutri dobra, me zanima, če bo pot na Olševo jutri primerna? Hvala
všeč
Stranica:123...7891011...262728
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići