Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste v hribih že kdaj kaj izgubili?
Glasaj

Peca

Print
klemen12530. 05. 2013 16:50:51
Pozdravljen.
Mene zanima kakšna je pot iz avstrije(plezalna pot)?
všeč
zile6731. 05. 2013 16:41:43
hvala, ninđa, čakam vreme v nedeljo kako bo!!!
lp
všeč
zico104. 06. 2013 08:06:42
V soboto se odpravljamo na Peco, gor po plezalni poti nazaj pa ne, pa me zanima ce je biv v zadnih dneh kdo gor. In kako je za iti glede na to da je zadnje case padlo veliko deza?
všeč
Domch8. 06. 2013 21:18:13
Danes bil končno spt gor. Iz Tople na Malo Peco po plezalni gor in preko Knipsa nazaj v dolino. Pot je deloma mokra in tudi nekja snežišč je še. Predvsem na Avstrijski strani in spustu iz Knipsa dol. Plezalna pot je kopna a deloma mokra tako, da previdnost velja. V drugem odseku je tudi izpeta zajla tako, da je treba malo brez nje poplezat, a nič resnega. Na vrhu megla a presenetljivo toplo in brez vetra. Pri sestopu je popestrila vse še ploha.
1
2
3
4
(+3)všeč
Janezs15. 06. 2013 22:44:46

12.6 Se pri Kumru pripravim za vzpon na Peco. Slabo uro sem še imel na razpolago dnevno svetlobo. Ko sem prišel v strmino si prižgem lučko. Večer je bil jasen z rahlim vetrom, z mislijo na moj namen poti se mi je pot zdela hitro minljiva. Ob 23 h sem na vrhu. Pri sestopu, tokrat pri Tomaževi koči zavijem v smeri Karavle. tam sem dogovorjen z šerpo, da me počaka z avtom, da se lahko oskrbim za ostanek poti. KPPot vodi preko Šting na Pikovo. Tukaj napravim nekaj slik za dokaz, ob močni jezi psa. Slikaaparat mi pade iz rok potem pa dela bolj okrogle slike. Vrnem se del poti in se usmerim v Mežico. Za mano je prehojen krog K 24, ampak za mene se šele sedaj začne (šiht).
Pri Kumru me je danes prvič pričakal Aleš,dobim si potrebne stvari ki jih bom rabil1
 Sedaj bo potrebno dve uri pošteno garati2
 Do vrha se nisem veliko ustavljal, na pol poti sem si prižgal lučko3
 V megli sta mi že zelo pomagali4
   Pri nekdanji karavli me zopet pričaka Aleš, najino naslednje srečanje bo na Javorniku5
 Foto aparat mi skoraj pade na tla, ujamem ga v zraku, kaj vse sem pri tem stisnil ????6
  KPPot zavije mimo Šting in je markirana na Pikovo7
  Koča na Pikovem, glasno me naganja pes v boksu, jaz bom pa sedaj imel bolj okrogle8
 Hitro se vrnem del poti, da bo imel Sultan mir9
 Tukaj zavijem za Mežico ( ko sem hodil K24 bi bil že na cilju, danes se mi je šihtzačel10
Prihod v Mežico11
 To je pa uganka kaj je na sliki12
  Od tam sem prišel, Canon je pa močan, vse skrivi13
všeč
dejan6817. 06. 2013 19:22:23
v soboto smo bili Polžki na Peci, po "plezalni" gor po ta lahki dol. razglede je kvaril velik oblak nad vrhom pece, pa vsaj vroče ni bilo. na vrh sta prišli po lažji poti tudi dve 4letni polžici z mamicama in to celo prej kot mi ostali po "plezalni"velik nasmehvelik nasmeh
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
(+3)všeč
Janezs4. 08. 2013 19:56:40

Žerjav,Črna,Peca,Kumer.
V noči iz petka na soboto, 15 minut čez polnoč, smo se štirje fantje podali iz Žerjava na Peco. Noč je bila precej topla, na srečo pa je veter na pobočju Pece, znižal temperaturo. Takoj smo nadaljevali proti Knipsovem sedlo, od tam pa po markirani poti proti Kumru. Celotna pot je bila suha brez rose.Pri Kumru je nas če vedno objemala tema.Noč se še ni bila pripravljena umaknit dnevu. Lp.
Priprave na začetek hoje1
sedaj smo predstavljeni vsi štirje2
  Bojan,Klemen in Luka, pri odcepu v Halenu3
  V bližini Tomaževe koče4
  Na Kordeževi glavi5
  Jasna suha noč6
Ob potoku v dolini smo se malo osvežili, sestop je potekel v teku7
(+1)všeč
Domch12. 08. 2013 21:18:01
Danes prehodil celoten greben Pece. Z biciklom do Luže potem pa preko planine Luža na konec grebena, potem pa pot nadaljeval preko Bistriške špice, Končnikovega vrha, Knipsovega sedla do Kordeževe glave. Sestopil sem preko Knipsovega sedla po naši strani nazaj v Koprivno. Pot je lepa razgibana z prekrsnimi razgledi. Vreme toplo in sončno. Obiska pa kar veliko še posebej na Avstrijski strani.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
(+1)všeč
miko1415. 08. 2013 12:32:33
Z malo zamude ..

Več na http://hribovskapotepanja.blogspot.com/
všeč
Robar23. 09. 2013 20:00:11
Vse pohodnike bi rad opozoril, da vzamejo na Peco s seboj vso potrebno hrano in pijačo, ker je bila koča danes 23.9.2013, ko sem šel na vrh in ob povratku zaprta. Več pohodnikov je zaman hodilo okrog koče in poskušalo najti oskrbnika, čeprav nad vrati piše, da je koča ves dan odprta.
všeč
Planjava23. 09. 2013 20:51:55
Robar !

Nisi dobro prebral !
koča na Peci je ob ponedeljkih zaprta, če
sem včeraj prav videla.
LP
(+2)všeč
VanSims2. 10. 2013 17:27:52
To soboto sem izkoristil vreme pred deževno nedeljo in se zjutraj(malo pozno šele ob 9h) skozi Šoštanj in čez prelaz Sleme zapeljal na Koroško. Vso pot je bilo do vrha prelaza čemerno in rahlo je rosilo. Ko pa sem prišel na Koroško stran pa je bilo sicer oblačno a suho vreme pa tudi cesta do Črne je tam boljša. V Črni zavijem proti Podpeci in po t.i. 'avtocesti' mežikanje do Jakob. Kaj reči o cesti o kateri je v prejšnjih postih bilo veliko govora? Trenutno(september 2013) kolikor toliko prevozna, peljal sem se že po hujšem. Tudi ne vidim kake razlike če štartaš iz Črne ali Mežice saj se obe poti združita in šele potem se(vsaj iz Črne grede) začne bolj zoprn del.

No, ko komaj parkiram(ob 11:30 je bilo že kar avtomobilov) se odpravim do koče. Ko hodim do koče pa se skoraj razjasni, spodaj pa vidim meglo v dolini. Pri koči se usmerim na Malo Peco od koder je ravno sestopala velika skupina pohodnikov, bila je prireditev "Pravljični svet Kralja Matjaža na Peci" kot pozneje izvem na netu. Iz Male Pece se podam na sedlo kjer na križišču zavijem levo na plezalno pot. Vreme se je medtem zopet pooblačilo.

Sama plezalna pot je za naše razmere zelo dobro zavarovana, lahko bi celo rekli vzorno. Ni pa ne vem kako dolga. Kot ponavadi jo preplezam prosto s samovarovanjem na zajli. Bi pa jo ocenil kot za odtenek težjo od npr. Žrela na Storžič. Slednja malo več strmine doseže le tik pred izstopom na greben, tukaj pa sta vsaj dve daljši strmi mesti vzpona. Skala, kokr za Karavanke, kar dobra in tudi prilično razčlenjena.

Po koncu plezalnega dela se pot najprej še strmo vzpenja nato pa postaja vedno položnejša in pride na nekaj kar bi lahko rekli da je podobno nogometnemu igrišču nasmeh mežikanje, kjer je tudi stičišče z lažjo potjo. Od tam je še kake 15 min. do vrha Pece(Kordeževa glava).

Na vrhu je, kot sem pričakoval že iz zapisov predhodnikov, kar pihalo tako da sem našel zavetje za skalo in pomalical. Potem sem nadaljeval do Knepsovega sedla. Bilo je tudi megleno a se je kar dobro videlo naprej vsaj markacije. Tabla, ki na vrhu Kordeževe glave označuje Knepsovo sedlo močnoooooooooo pretirava. zavijanje z očmi Do tam je max. 20 min. ne pa 45.

No, na Knepsovem sedlu se zaradi megle začnejo rahle orientacijske težave. Želim priti na Končnikov vrh, vem da je vsega kake 10 min. od sedla. Ena pot vodi v Koprivno, druga pa na avstrijski strani na Bistriško špico. Odločim se za našo nato pa po kakih 2-3 min. hoje urežem desno po brezpotju na vrh. Tu nekje mora biti. Bal sem se, da morda zaradi megle ne bi našel nazaj, hkrati pa vedel da se moram nekje srečati z avstrijsko potjo iz sedla. Pridem na vrh, kjer na skali piše Knieps. To bo verjetno to(res potem doma na netu izvem da je Knieps, avstrijsko ime za Končnikov vrh). Na sedlu ni bil nikjer označen.

Videti nisem imel česa pa jo kar mahnem po avstrijskih markacijah nazaj na sedlo in nazaj do Kordeževe glave. Smerokazi še posebej na avstrijski(1h) kot tudi na naši strani(45 min) spet pretiravajo. Vsega skupaj je sedaj morda pol ure ker gre nazaj pot malo bolj navzgor. Ni pa tudi ne vem kake strmine razen tik pred vrhom Kordeževe glave malo. Ko se ji bližam pa se začne spet jasniti in ko pridem nanj vidim kako na levi z oblakov kuka Uršlja gora pred sabo pa Raduho, Olševo in skrajno vzhodno stran glavnega grebena KSA z Ojstrico in Moličko pečjo. To pa je bilo skoraj vse. Dalj se ni videlo, tudi ne po grebenu in tudi ne na avstrijsko stran. Je pa še vedno pihalo. Nazaj do 'fuzbalplaca' velik nasmeh se spustim po nemarkiranem mejnem grebenu, ki pripelje nekoliko levo od križišča in se usmerimo po lažji poti nazaj proti koči.

Pri koči pa zavijem še proti votlini Kralja Matjaža, ki spi za svojo mizo(mimogrede, resnični Kralj Matjaž naj ne bi bil madžarski Matija Korvin - http://www.youtube.com/watch?v=qFlvmF2hKaQ ) nato pa po nemarkirani poti mimo Male Pece pridem spet do koče. Tam si privoščim pir in klobaso. Zraven mene se igrajo razposajeni otroci, čeprav jih je oskrbnica mirila me njihovo vpitje sploh ni motilo, bolj me je motilo razgrajanje 'velikih otrok' s harmoniko v sosednjem prostoru. eek mežikanje Njih ni nihče miril! velik nasmeh

Potem se napotim nazaj do avta, zapeljem nazaj skozi meglo, v Črni še na sladoled in preko Slemena spet nazaj domov. Vreme je bilo na Koroški strani vseskozi suho, kot rečeno se je celo na trenutke zjasnilo. No, ko pridem nazaj na šoštanjsko stran prelaza me spet pričaka rahlo rosenje...
(+2)všeč
Hribovc882. 10. 2013 20:42:17
Super opis, tak kot se spodobinasmehmežikanje. Kje so pa slikce?zmeden
všeč
VanSims3. 10. 2013 17:19:45
Slikal nisem tokrat nič. Ponavadi tudi ne, razen kje v tujini oz. na kakih daljših poteh.
všeč
Domch6. 10. 2013 12:14:53
Tudi jaz včeraj proti Peci a zaradi poslabšanja vremena se nisem povzpel na Kordeževo glavo. Štartal ob 8 h iz Tople proti Mali Peci po najlepši poti na Peco. Peca je bila kristalna in obsijana s soncem. Ko sem pa prišel na Malo Peco je pa že rohnel veter in nosil meglo, meja je bila nekje na 2000 nmv tako, da se m se odločil, da za 8. vzpon letos nanjo počakam par dni. Opravil sem pa krožno turo nazaj in sicer preko doma na Peci do votline Kralja Matjaža, pa spet na Malo Peco, kjer se je megla medtem še spustila nižje. Sestopil sem pa po novo markirani poti direktno dol v Toplo. Od tam pa je potrebno prehoditi še 1 km gor po cesti, da prideš nazaj na izhodišče - Rudnik. Pot je kar strma, lepo označena, je pa na nekaterih mestih še stela in veje od podrtih dreves. Za na konec bi pohvali še PD Mežica za vzorno urejene poti s čimer so lahko zgled daleč naokrog.mežikanje
všeč
tisa6. 10. 2013 19:49:20
VanSims, kakšen hribovc pa si? Kaj naše gore niso vredne, da se jih slika?mrk pogledzavijanje z očmi
všeč
Becar6. 10. 2013 20:10:50
VanSimsovi opisi so tako slikoviti, da fotografij sploh ne rabiš. nasmeh Jih vedno z veseljem preberem od začetka do konca in podoživljam svoja doživetja. Tako se mi kar zdi, za katero skalo je našel zavetje. velik nasmeh
všeč
tisa6. 10. 2013 20:25:14
Becar, se s teboj popolnoma strinjam, samo vseeno je lepo, če je priložena še kakšna slikica, ki še dodatno osvetli lep opis poti, ki jo nedvomno VanSims izvrstno opiše. Posebno, če kakšne poti ali gore ne poznaš in na njej še nisi bil, te mogoče na podlagi kakih lepih fotografij zamika, da bi se tja podal. Pa ne samo izven naših meja.nasmehmežikanje
všeč
Bandzo7. 10. 2013 19:34:31
Letos poleti sva doživela celotno Peco v vsej svoji lepoti. Jutranja rosa in meglica, dopoldansko sonce, popoldansko grmenje v daljavi... Krožna tura od Rudnika v topli proti domu, preko Pece do Bistriške Špice in nazaj iz Kneipsovega sedla strmo nazaj proti Rudniku. Ena naj tur letos! velik nasmeh
Razgled1
Razgled2
Navzgor3
Na Kordeževi glavi4
Bistriška špica5
Strmo navzdol proti Rudniku6
(+3)všeč
Stranica:123...2122232425...565758
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići