Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že bili na Boču (978 m)?
Glasaj

Tolsti vrh ter Mala in Velika Poljana

Print
velkavrh11. 05. 2011 18:19:23
Danes popoldne naredil čudovito popoldansko turo iz Povelj. Nad vasjo je majhno parkirišče na ovinku ob asfaltirani cesti. Podamo se na levo stran ceste, kjer nas tabla usmeri na Veliko Polano. Strma, dobro označena pot nas v dobri uri in pol privede na našo prvo planino-Veliko Polano. Vmes naj bi nas čakal celo izvir, vendar letos ni vode. Koča na planini je odprta ob vikendih in praznikih. Piše celo na začetku poti. Okolica koče je na novo urejena-pohvalno. Deset minut rabimo za planino Mala Polana. To je v bistvu prava pašna planina s pastirsko kočo, ki v poletnih mesecih nudi značilno ponudbo. V minulih sezonah je bil pastir znani kranjski slikar. Poleg koče je velik hlev in pitna voda- izvir nikoli ne presahne. Nato pa naravnost navkreber na Tolsti vrh. Dobrih štirideset minut rabimo do vrha. Tu je vpisna knjiga in žig. Okoli vrha je ograja, ki pa je potrebna popravila. Vrh ponuja poglede proti Storžiču, dolini in na planino Konščico na tržiški strani. Nazaj jo magnem na Ježo. Ko se vzpenjamo proti vrhu vidimo odcep za Ježo in naprej za Gozd. Kmalu naletimo na odcep za Malo Polano. Tu sem šel nazaj. Pot nas vodi prek skalovja Štajnarica, kjer so nam v pomoč trikrat jeklenice. Pot je malo prepadna. Ni za pozimi, ker so tudi odprti deli in je pozimi nevarnost plazov. Drugače je pa ta pot prijetna popestritev pohoda. Tako pridemo na Malo Polano in naprej v dolino. Za pot gor in dol sem porabil štiri ure. Nazaj iz Velike Polane se da prijetno teči. Dan ni šel v prazno. Priporočam! Slike dodam kasneje!
Tolsti vrh ter Mala in Velika Poljana Koča na Veliki Polani1
Tolsti vrh ter Mala in Velika Poljana Koča vabi vsak vikend2
Tolsti vrh ter Mala in Velika Poljana Koča na Mali Polani3
Tolsti vrh ter Mala in Velika Poljana Koča na Mali Polani od blizu4
Tolsti vrh ter Mala in Velika Poljana Desni lovski del koče5
Tolsti vrh ter Mala in Velika Poljana Desni pastirski del6
Tolsti vrh ter Mala in Velika Poljana Vode nikoli ne zmanjka7
Tolsti vrh ter Mala in Velika Poljana Vrh Tostega vrha8
Tolsti vrh ter Mala in Velika Poljana Pogled na Storžič9
Tolsti vrh ter Mala in Velika Poljana Navzdol proti Ježi10
Tolsti vrh ter Mala in Velika Poljana Križišče za Malo Polano11
Tolsti vrh ter Mala in Velika Poljana Štajnarica12
všeč
PV24. 04. 2013 16:52:08
Danes štart iz Zaloga, pa potem gor proti Poljanama. Po poti se odločim, da grem najprej na Malo in nato na Tolsti vrh, potem pa nazaj dol in preko Velike Poljane malo pogledat proti Storžiču, do kje se kaj pride varno.

Do Male Poljane je trikrat še potrebno prečiti sneg, ki pa razen tega, da se je že zjutraj udiralo, ne povzroča kakšnih težav. Glede na to, da pa je ta sneg v grapi, kamor sonce bolj malo posije in da ga je še kar veliko, ga ne bo še prav kmal pobralo.

Od Male Poljane proti Tolstem vrhu se sneg začne skoraj takoj, ko se pride v gozd in je na poti več ali manj skoraj do vrha, ki pa je že skoraj čisto kopen. Snega niti ni tko mal in se zna na momente udret do ja.. jezik . No, ampak ni hudga..

Kot že rečeno, z vrha nazaj na Malo Poljano in po poti za Grebencem na Veliko. Na tej poti je tud še velik snega, ampak se ga da kar nekako obiti, le proti koncu pač ne gre drugač, kot da se gre po snegu, kjer se spet kar lepo udira.

Z Velike Poljane jo mahnem proti Storžiču v smeri Psice. Sneg se začne kar kmal, ampak če se gre skor čist po grebenu, je nekaj časa kopno. Kasnej pa se snegu ne da več izognit, če se hoče it po markacijah. Na poti ni nobenih sledi in zgleda, da vsaj od zadnjega sneženja tu ni blo prometa. In debelina snega kar hitro narašča, tko da se kar udira do kolen. Na razpotju smer Psica-lažja pot na Storžič vidim, da je po lažji takoj naprej že sneg, zato grem pogledat mal gor proti Psici, saj je od razpotja zaradi sončne lege vse kopno. Takoj za prvim ovinkom pa se začne sneg, ki ga je še kar čez meter in se večinoma predira. Tišim še mal naprej, do "prvega kuceljčka na grebenu", tam pa obrnem in jo mahnem po isti poti nazaj na Veliko Poljano, od tam pa dol nazaj na izgodišče. Ta pot je v celoti kopna. Grebenc, ki je bil tud nekak v planu kot "rezerva", je pa dons zarad moje lenobe odpadu... mežikanje

Vreme... velik nasmehvelik nasmehvelik nasmehvelik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
Tam gor nekje je bil zjutraj moj cilj.1
Mal pod vrhom Tolstega vrha še prava zima.....2
.. vrh pa že čisto kopen.3
Na vrhu   :-)4
Tam dol sem pa doma...   :-)5
Pogled na s snegom hudo zalito storžičevo grapo je dal takoj vedet, da po tej poti kam deleč gor ne bom šou  ;-(6
Pri povratku nad Malo Poljano.7
Tu se odločim, da grem preverit pot čez Psico.8
Tu sem se pa obrnil... na vrhu prvega kuceljčka z leve, če se gleda gor iz doline... zadaj Tolsti vrh9
In z mesta obrata še pogled proti Strožiču.10
(+2)všeč
Kokta24. 04. 2013 22:51:59
Dober teden nazaj se je v bližini Velike Poljane medo sprehajal.
všeč
Mrki1. 10. 2013 16:18:46
Pot iz Povelj preko Velike in Male Poljane na Tolsti vrh je prijetna, dovolj strma in raznolika. No, danes je bila zaradi oblačnosti in megle bolj enolična, pa vseeno sem bil s turo zadovoljen. Pot mokra in spolzka - kakšna pa naj bi bila po dežju?- sicer brez posebnosti.
(+1)všeč
Mrki27. 12. 2013 16:31:15
Tolsti vrh je kljub višini preko 1700 m brez novega snega. Tudi danes sem se odpravil iz Povelj preko Male Poljane na vrh.Pot je v celoti kopna, razen v gozdu nad Malo Poljano in pod vrhom je nekaj zaplat starega deloma pomrznjenega snega. Ob mojem prihodu na vrh je prineslo meglo s snežno ploho, ki pa je kmalu ponehala. Razgleda res ni bilo, sem se pa razmigal po nekajdnevnem lenarjenju.
(+3)všeč
lakkon30. 12. 2013 15:22:49
Pozdravljeni.

V sredo me mika, da bi prvič dal čez krožno pot Gozd – Tolsti vrh – Kriška gora - Gozd:
vzpon - http://www.hribi.net/izlet/gozd_tolsti_vrh_skozi_jezo/3/125/92
spust - http://www.hribi.net/izlet/gozd_tolsti_vrh_cez_krisko_goro/3/125/93
če bo časa več na razpolago, ugodne razmere, extra moč in razpoloženje pa bi štartal že z Golnika. Manj verjetno, a nikoli se ne ve:
gor: http://www.hribi.net/izlet/golnik_tolsti_vrh_skozi_jezo/3/125/2531
dol: http://www.hribi.net/izlet/golnik_tolsti_vrh_cez_krisko_goro/3/125/2530

zdej vidim vremensko napoved, ki kaže za nekaj snega to noč, ki prihaja do jutra, a potem preostanek torka in celo sredo le sonce. Temperature malo pod 0 stC na vrhu.

Sem nekje slišal, da menda sploh ni snega tam gor. Da pa je kar blatna pot. Navedena sta na hribi.net pod priporočljivo opremo za zimske razmere cepin in dereze.

Bo šlo vsaj z ta malimi derezami, gamašami al naj vseeno vzamem tudi cepin? Kakšne posebne nevarnosti na celotni poti? Npr. določeni za zdrs nevarni deli, ki so še morda ponekod + vpliv novo zapadlega snega glede na njegovo količino + glede na izkušnje uhojenost celotne poti?

Hvala za pomoč, pa srečno v prihajajočem letu pri osvajanju vrhov!
(+2)všeč
pantani130. 12. 2013 16:04:56
Cepin???
všeč
martinkarpan30. 12. 2013 16:19:17
Pred sinočnjimi padavinami snega ni bilo, za danes pa ne vem, ampak ga je verjetno minimalno.
Vzemi derezice, cepina pa definitivno ne rabiš.
všeč
pantani11. 01. 2014 18:27:55
Danes na Tolstem vrhu velik nasmeh.Popolnoma drugačna slika od včeraj (Velika planina).Na štartu sonce,vmes megla do 1500m,od tu naprej pa poezija sonca velik nasmeh
Obetaven začetek vzpona :)1
Ob poti2
Smer3
Megla+oblačnost :P4
5
Meglaaa :P6
prvi sončni žarki :D7
Beli Storžič8
Pogled nazaj 9
10
Na Tolstem vrhu11
12
Morje megle13
14
Idila ;)15
Stol+Begunščica :D16
(+2)všeč
Mrki8. 01. 2014 19:14:58
Običajno sem šel na Tolsti vrh enkrat na leto in to z Gozda. V zadnjem času pa sem se že tretjič nanj povzpel iz Povelj preko Male Poljane. Tura je odlična za ohranjanje kondicije, saj je na kratki razdalji kar približno 1000 m vzpona. Danes povsem pomladne razmere. Z vrha odlični razgledi na vse strani. Na Košuti sem opazil kar nekaj novih talnih plazov v območju Malega Kladiva, Kladiva, Tegoške gore in Tolste Košute. Včeraj jih še ni bilo toliko.
Skozi gozd po grapi proti Mali Poljani1
Na spodnjem robu planine2
Mala Poljana3
Planina s poti proti Tolstemu vrhu4
Razpotje5
Kriška gora, Dobrča, Stol, Begunjščica in še kaj v ozadju6
Storžič z vrha7
(+3)všeč
ghost24. 02. 2014 14:46:10
Ima kdo kak podatek, kakšna je trenutno pot iz Gozda skozi Ježo na Tolsti vrh in potem po grebenu do Koče na Kriški gori? Je sploh prehodna (podrto drevje zaradi žledi)?

Tudi koliko je snega in kako so prehodni tisti strmi travniki? Je uhojena pot ali je nevarno za zdrs? Imam dereze, ne pa tudi cepina.
všeč
serajko24. 02. 2014 15:26:37
lp
Zgoraj imaš podatke o zaprtih poteh. Piše da je pot iz Gozda na T.vrh zaprta. Gleda snega pa tole .Tisti prehodi preko travnikov so na južni strani v spomladanskem času ponavadi ojuženi in nevarni za plazove .Srečno
(+1)všeč
trilko24. 02. 2014 18:48:48
ghost, dva sva gazila v soboto gor na Tolsti vrh. Podrtih dreves ni, gaz je narejena, je pa res da je spodaj sneg totalno gnil, totalno razmočen in je potrebna velika previdnost pri prečenju travnikov, in kar čaka da se kaj odpelje dol. Ene par plazov je sicer že šlo, previdnost pa vseeno ni odveč nasmeh
všeč
Mrki30. 11. 2015 18:19:31
Danes so vsi veliki trgovci vabili upokojence na nakupe s popusti. Jaz sem se raje odločil za Tolsti vrh preko obeh Poljan. Nisem zgrešil.
1
2
3
4
5
6
7
(+9)všeč
lino30. 11. 2015 18:36:25
Mrki, odločil si se zelo pametno. Čudovit dan, čudovite slike. Trgovci pa tako ali tako niso imeli zadnji letošnji "popust".
(+1)všeč
Mrki20. 01. 2017 17:47:27
Danes iz Povelj preko Velike in Male Poljane na Tolsti vrh ter po poti vzpona tudi nazaj. Povsod je že narejena gaz. Toplo, brez vetra in izredni razgledi.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
(+3)všeč
UB7720. 01. 2017 18:47:21
Zdravo, zanima me, ce je steza iz Povelj na Veliko Poljano zelo poledenela? Leta pac naredijo svoje pri previdnosti.....zadrega
všeč
Daaam20. 01. 2017 18:57:37
Kj velik ne more bit..je pa tako, da v zimskem casu je fajn imet na takih poteh ketnce v ruzaku.. Ce jih imas, jih vzemi s sabo in ne bo problema.
(+1)všeč
Mrki20. 01. 2017 19:01:43
Steza ni poledenela; v spodnjem delu je malo zasnežena, na Veliki Poljani pa je snega več in se predira. Sicer pa je sedaj že dobra gaz.
(+1)všeč
UB7720. 01. 2017 19:09:32
Hvala za odgovore, ketnce grejo pa tako ali tako zraven!nasmehlp
všeč
dmarre28. 11. 2020 17:18:33
Čudovito jutro nad meglenim pokrovom. Štart v Povljah, preko Male poljane na Tolsti vrh, nazaj na Malo poljano, Veliko poljano, planino Jerman in nazaj v Povlje.nasmeh
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Jutro.13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
(+6)všeč
Stranica:12
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići