Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali je Košutica višja od 2000 m?
Glasaj

Zapornice na Vršiču in v Vratih

Print
jerque8. 07. 2023 11:29:42
Dal sem že pod novice, pa je nekje obtičalo...

Obetajo se zapornice in plačljivost cest in tudi parkirišč čez Vršič in v Vrata. Za tiste v tranzitu, ki bodo Vršič prevozili dovolj hitro, bo brezplačno. Predvideva se tudi javni prevoz po sistemu "P plus R", ki naj bi začel voziti že ob 5h zjutraj, da bo primeren tudi za planince.

Več: https://n1info.si/novice/slovenija/konec-prometnega-kaosa-na-vrsicu-obetajo-se-zapornice/
(+3)všeč
Kafetarca8. 07. 2023 14:16:16
Res "fajn". Me zanima, koliko časa bo rabil p+r bus do vrha Vršiča... s P+R parkinga v Mojstrani rabi bus skoraj eno uro do Vrat, medtem ko to pot prevoziš z avtom v 20 minutah.
(+2)všeč
georgia8. 07. 2023 16:30:29
Mene pa zanima, če ponujajo vsepovsod tako alternativo avtu, ali bo vstop na bus dovoljen tudi za kužke, naše zveste spremljevalce po hribih? Na Arrivi namreč uradno ni dovoljen. Zaenkrat s psom še nisva preskušala sreče pri voznikih brezplačnih avtobusov v Bohinju npr. Na Vršiču do zdaj nisva imela težav s P, parkirala sva ponavadi pri Erjavčevi koči dovolj zgodaj in se malo sprehodila do izhodišča poti, seveda vse med tednom in ne meseca avgusta.
(+4)všeč
turbo8. 07. 2023 18:54:47
Se bojim, da kuža ne bo videl avtobusa od znotraj. Žal mrk pogled Sam sem pred leti zato dopustoval v AVT, ker je bil pes z izjemo trgovine z živili in lekarne povsod dobrodošel. V avtobusih, gondolah, gostilnah, planinskih kočah (tudi znotraj) in še in še. Ponekod z nagobčnikom, večinoma brez, odvisno kakšen red so imeli. S turistično kartico so bili busi brezplačni, marsikod tudi gondola enkrat dnevno gor/dol, kuža "inkluziv" nasmeh
(+3)všeč
Kafetarca11. 07. 2023 08:04:01
Pravkar sem pogledala še tisti p+r parking na prodih, ki je namenjen avtom za v Vrata - parking bo 1 eur na uro, oziroma 10 eur na dan.

Pa kaj točno se dogaja?? Še malo, pa bo hribolazenje postal nekam drag šport zaradi parkirnin in zapornic na vsakem čošku, kjer je le možno. Vsak dan je več plačljivih izhodišč, ali so frdamane zapornice ali pa tista blesava easypark aplikacija, ki te po vrhu še ucuri za uporabo aplikacije, ne samo parkirnine.

kaj bo čez par let, bodo še najbolj zakotna izhodišča za najnižje hribčke lepo zakasirana z nekimi butastimi vsotami ala 10 oziroma 20 evrov? Groza ej.
(+7)všeč
ločanka11. 07. 2023 08:36:48
Meni se zdi vse skupaj zrelo že za kakšno ustavno ali sodno presojo, najbrž obstoja kakšen način, da se vsi skupaj upremo. Kaj pa PZS, nobenih komentarjev še nisem slišala od njih?
(+5)všeč
mirank11. 07. 2023 08:42:45
Se v celoti strinjam; to je državna cesta in tam nima neko kvazi občinsko društvo nobenih pristojnosti. Od kod jim pravica za pobiranje denarja v pasu ob taki cesti. Ne rečem če bi imeli na vrhu urejen parking, tole nabijanje z zapornico pa je čez vsako razumno mejo.
(+3)všeč
djimuzl11. 07. 2023 08:52:16
Romantični časi s tem niso mimo, ampak se vračajo. nasmeh Tudi takrat s(m)o se na hribe oz. gore vzpenjali iz začetka doline.

Danes bi rad vsakdo svoje izhodišče postavil čim višje, ker ima pač za to svoj (opravičljiv) razlog - kar se zdi pač nekaj povsem normalnega.

Ker je pa v zadnjih desetletjih hribolazenje postalo tako množično - premo sorazmerno je s tem naraščal tudi promet - je enostavno prišlo do točke, ko je potrebno zadeve regulirati.

Ena od takih regulacij je omejitev prometa v najbolj obremenjenih alpskih dolinah in na gorskih oz. gozdnih cestah - s številčnim omejevanjem prometa, z dražjimi parkirninami, cestninami... Da bi pa množice vseeno ne bi ostale prikrajšane za obisk - ali preplačale dražjih parkirišč - so uvedli brezplačne avtobusne prevoze.

Ene občine so v tovrstnem izvajanju omejitev prometa bolj, druge pa manj uspešne, cela vrsta pomanjkljivosti obstaja. Ampak, glede na to, da je ta prometna ureditev še dokaj "mlada", je za pričakovati, da bodo z leti stvari vendarle prišle na svojo mesto in bodo pomanjkljivosti urejene.

Še vedno pa obstaja množica izhodišč, ki nam prav tako nudijo lepe možnosti za dostope v hribe in gore - brezplačno. Le poiskati jih je treba.
(+2)všeč
Kafetarca11. 07. 2023 09:00:18
Ja, vem da obstajajo še druga izhodišča... ampak kako dolgo še? Pa seveda da so taka, da se ne parkira nekje ob cesti nekim ljudem na parceli (tega ne maram početi), ali pa kako drugače pušča avto tam, kjer se naj ne bi. Nimam nič proti plačevanju za parking, ampak ne s takimi absudnimi cenami. Za resne planince bi lahko bili popusti. nasmeh Pa magari tako, kot je urejeno v Logarski dolini - za člane PD je vstop v dolino tudi poleti brezplačen do osme ure.

Ne vem, se mi zdi, da bo treba res "glasovati z denarnico" - torej se pač izogibati teh izhodišč, kjer so take absurdne cene. Prav žal mi je za parkingom pri Završniškem jezeru, tam sem večkrat parkirala in šla na Stol, veliko bolje kot se gužvati po cesti do doma, zdaj pa je še tisto za plačat. Ne vem no, žalostno me dela.
(+4)všeč
djimuzl11. 07. 2023 09:16:33
Lepote naših gora je prepoznala veliko večja množica ljudi, kot jih naše najbolj obiskane (beri - izpostavljene) turistične, planinske, gorske.. točke v tem trenutku lahko še prenesejo - zato so se odgovorni odločili ta problem rešiti. Ne vem, zakaj bi to spoznanje lahko nekoga žalostilo.

A kot sem že napisal - vsaka, s tem problemom obremenjena občina, te probleme rešuje na svoje načine - ti pa niso vedno najbolj ustrezni oz. dobri...
(+1)všeč
bbugari111. 07. 2023 09:33:45
Se strinjam z Marijanom.
Zanima pa me ali ne bi bil pravi P+R sistem tak, da se parkiranje ne zaračuna (za člane PD, seveda), ampak se plača avtobus? Kaj pomeni 10 € na dan Na prodih če sem v hribih 2 ali pa 3 dni? Ali potem plačujem kazen ali kaj???
všeč
turbo11. 07. 2023 10:08:23
Člani PD ne smejo imeti popusta na teh parkiriščih, ker bi šlo za diskriminacijo do druge sorte turistov.

ABC tablica, kot včasih na avtocesti. Napolniš in imaš 10% popust kot predplačnik. Ena tablica za celotno SLO, za vsa gorska izhodišča, na začetku tista najprometnejša. Če je P v zatrepu doline ali na prelazu ali na Blatu polno, te zapornica ne spusti naprej, torej parkiraš na P pred njo oziroma na najbližjem prostem P in nadaljuješ z avtobusom. Tisti, ki s turo začnemo z dnevom, bi se večinoma pripeljali do konca, turisti, ki se na izlet odpravijo po poznem zajtrku, pa bi pač morali gor ven z javnim prevozom. In če bi se vsi za to poklicani usedli konec glavne sezone za skupno mizo, bi lahko dorekli neko sprejemljivo ceno za dnevno parkiranje, ki bi bila enotna za celotno SLO, ne pa od krajevne skupnosti do krajevne skupnosti različna.
(+5)všeč
_sandra_11. 07. 2023 10:08:48
"Za vse tranzitne potnike bo kljub temu omogočen brezplačen prehod, saj gre za državno cesto. Kako torej preprečiti, da se “tranzitni potniki” ne bi ustavljali na vrhu? Po eni od zamisli naj bi določili povprečen čas, ki naj bi bil potreben za vožnjo od zapornice na eni do zapornice na drugi strani prelaza, ob prekoračitvi pa bi bilo ob izhodni zapornici treba plačati."

Si kar predstavljam tole burlesko, da dobiš recimo na bovški strani enega kamperja pred sabo, ga ne moreš prehiteti in prideš v KG v času, ki za njih ne bo več povprečen in potem plačaš, da se ti zapornica odpre. To bo še veselo....nasmeh
(+5)všeč
julius11. 07. 2023 10:56:52
Ločanka.
Ko nastane problem, vtakne PZS glavo v pesek in za njih je vse rešeno.
Predsednik daje tak vtis kot trenutni predsednik USA, ostali pa vsak po svoje. Delajo se pametne in na smrt imenitne, ni pa od njih res nobene koristi.
Kot primer si oglej na njihovi spletni strani trenutno odprtost planinskih postojank. Letos "svečano" proslavljajo 70. obletnico SPP, koče ob njej so pa vsaj v začetku tedna v veliki meri zaprte.
Imeli so desetine akcij na temo privabljanja čim večjega števila ljudi v gore, danes bi jih pa najraje že v dolini odslovili.
Podpredsednik PZS gospod Šolar je sodeloval na večih sestankih, ko so kovali te omejitve.
Vsako pisanje na to temo pa je itak brcanje v meglo.
Da jih pa ne bi kdo kritiziral, že skoraj dve leti obnavljao svojo spletno stran in tako lahko svoje mnenje prihranimo zase.
E viva kdor uživa.
(+4)všeč
bbugari111. 07. 2023 11:15:17
turbo, če planinci ne smejo imati popusta, kaj je potem z Logarsko dolino? In zakaj v nekaterih mestih ni diskriminatorno dajanje popustov lokalnemu prebivalstvu?
In prosim odgovor, kako plačevati P Na prodih za 2 ali 3 dni?
(+1)všeč
turbo11. 07. 2023 11:29:46
Sem samo povzel po spominu, enkrat pred časom je že bilo nekaj na to temo. Eno je parkirišče in parkirnina, drugo vstop v narodni park. V to smer je šla debata...., eni so želeli nek popust in je bila omenjena diskriminacija med člani in nečlani, kaj se sme in kaj naj se ne bi smelo.
Glede parkirnine na Prodih pa bo najbolje, da pokličeš v TIC ali TNP, če se na spletu ne najde drobnega tiska kaj in kako.
(+1)všeč
ljubitelj gora11. 07. 2023 12:22:26
V nedeljo po 15 uri na Vršiču ni blo nobenga kalupsa, bilo je toplo, prelepo vreme, idealno za hribe. Avto parkiral na zadnjem parkirišču predno se spusti v Trento, dva placa sta še bila prosta. Za gor nobenih težav. Očitno jim je v interes samo kasirat s pobranimi parkirninami bi pa svojo lastno rit financiral.Tud na regionalkah dosedaj nobenih težav vse poteka tekoče.
(+1)všeč
Kafetarca11. 07. 2023 13:09:11
Se bi mi zdelo, da bi vsaj tisti PDji, ki imajo v lasti koče, ki najbolj nasrkajo zaradi zmanjšanega obiska zaradi zapornic, lahko malo pritisnili na občine, ki tako zagnano kasirajo in postavljajo zapornice. Razen, če imajo kej zmenjeno, kar pa je tudi čisto možno.
(+2)všeč
dprapr11. 07. 2023 13:57:39
“ali pa tista blesava easypark aplikacija”
To je edina dobra stvar, ki se je v zadnjih letih pojavila na parkiriščih!nasmeh
Pod mariborsko vzpenjačo je lepo 2 uri zastonj, kar je čisto dovolj za vzpon do vrha in nazaj. Če pa startaš pred 6. uro, pa imaš še več časa na voljo.
(+1)všeč
jprim11. 07. 2023 18:01:06
K vsem komentarjem, dodajam samo to 'gospa bodo plačalali' - tako je zapisal turbo nekaj časa nazaj.
Ja, naj se plača, če se parkira na zasebnem zemljišču ali pa se uredi pogodba z občino za parkiranje. Pa tudi če ima občina v lasti zemljišče.
Komu bi se tožili in pritoževali?

Lastniki zemljišč so že siti brezbrižnega obnašanja obiskovalcev gora na njihovem zemljišču. Ne bi komentirala izjav lastnikov, ampak v njihovem primeru se strinjam z njimi.
Zadnji primer - parking v Topli, lastnik je po parkingu razvozil velike bale in tako otežil parkiranje. Ima prav, bi enako ravnala, če je to moje zemljišče.
LP!
všeč
Trobec11. 07. 2023 19:15:58
"Lepote naših gora je prepoznala veliko večja množica ljudi, kot jih naše najbolj obiskane (beri - izpostavljene) turistične, planinske, gorske.. točke v tem trenutku lahko še prenesejo - zato so se odgovorni odločili ta problem rešiti."

Ehm...ne vem no, če je to reševanje problema. Meni zgleda predvsem, do so se odgovorni odločili pristaviti svoj lonček. In to je to, kaj drugega pa bolj malo. Zdaj, če je to za njih rešitev...zmeden
všeč
Stranica:123
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići