Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že bili na Rombonu (2208 m)?
Glasaj

Zapornice na Vršiču in v Vratih

Print
Trobec12. 06. 2024 19:19:20
Sicer pa ostaja upanje, da v hribe hodijo tudi Mariborčani...mislim na tiste, ki so pred leti pokazali, kako se dela z radarji...cooljezik
(+6)všeč
Jusk12. 06. 2024 19:37:18
Spet jokanje,bogi reveživelik nasmeh avto je strošek,tudi parkirnine spadajo v to. Če imaš za avto,imaš tudi za parkirnino a ne? Še vedno je dovolj izhodišč zastonj,samo niso Vrata pa Vršič pa Bohinj..,kjer se dobi največ všečkovvelik nasmeh
(+3)všeč
dprapr12. 06. 2024 19:39:28
Radarji?
Saj zato vas lupijo, ker ne razmišljate s svojo glavo.

Sicer so pa v Mariboru, pod Pohorjem, predvsem uredili parkirne prostore, hotel in pridno kasirajo. Prostor okoli mlake pa je zanemarjen že leta. Easy parking so prestavili na najbolj oddaljeno parkirišče. Se pa splača par sto metrov dlje pešačiti za 2 uri zastonj parkiranja.
(+3)všeč
darinka412. 06. 2024 19:45:34
Na Soški so postavljeni trije radarji. Plave, Ročinj in sedaj še v Žagi.
(+4)všeč
dprapr12. 06. 2024 19:57:06
Jusk, verjetno si domačin in boš imel nižjo ceno. Vsaj tako zdaj prakticirajo. Za vzpenjačo na Pohorje na primer plačajo občani Maribora 40% manj. Za povratno karto pa skoraj 44% manj!
Ne moti nas parkirnina, ki ni zasoljena in predvsem enaka za vse. A temu ni tako!
(+6)všeč
asdf12. 06. 2024 20:31:27
"Še vedno je dovolj izhodišč zastonj"

Vedno manj.
(+6)všeč
n3jc12. 06. 2024 21:08:45
Na koncu ni resitev parkirat na crno na nekem makedamu ali zaguzvat zastonj izhodisca, to bi moralo bit vsakemu jasno.

Nalijmo si cistega vina: to, da smo nekateri tudi 15krat ali vec na leto sli v Vrata s svojim avtom je bila tudi anomalija in breme za parkirisca in povod za zdajsnje ukrepe (ko pomnozis s sto ali nekaj sto takimi posamezniki), pa cetudi morda manjsa kot naval turistov v zadnjih letih.
(+1)všeč
Daaam12. 06. 2024 21:20:40
Drago je še leto ali dve nazaj govoril "sej v mestu tudi plačaš parkirnino". Evo ti ga na! Kar sem vseskozi opozarjal ...če jim bi bilo zares do ohranjanja narave bi omejili število avtomobilov/obiskovalcev vendar ne na račun visokega zneska parkirnine/vstopnine ampak enostvano .. toliko xy avtomobilov v dolini/na prelazu je ok- plača se nekaj simboličnega da se vzdržuje sistem ostali pa javni prevoz. Prišli smo pa točno tja kamor sem tulil da plujemo...iz hribov smo naredili Disneyland... Nabijem vas na kur.c Bohinjci, Kranskogorci in primorska stran alp. Jaz in veliko vas je imelo še srečo in smo večino prehodil kolikor toliko brezplačno.. in še bom hodili ampak vedno z mislijo da vam ne dam nič..oziroma čim manj. Ne za to ker ne bi imel denarja ampak samo zato ker ste požrešni kot trakulje.. (izvoli Tadej-lahko pobrišeš komentar).. Čakamo samo še tarifo za Vršič in okolico..ter seveda dodatne omejitve na Pokljuki. Zadnji naj ugasne luč. Malo premisli in podari bližnji okolici en masten debel pljujnek.. Primi se za tošln če greš višje od Jesenic oziroma zaviješ na avtocestni izhod za Lesce/Bled.
Jusk? Te povabim na kavo- pred bajto imaš plac- 25 eur računam..pa 4 za kufe... prideš? ..je pa lpo ..sem na vasi doma..
(+13)všeč
Trobec12. 06. 2024 21:21:12
Bravo Jusk...eni boste ploskali še, ko nam bojo na usta namontiri števce in računali zrak...življenje je strošek zadrega

Kar je pri konkretnem primeru najbolj podlo je to, da je država asfaltirala cesto (da niti ne spet omenjam tisoče prostovoljnih ur za nadelovanje in vzdrževanje poti), lokalni oderuhi pa zdaj kasirajo za to postavljeno infrastrukturo. In zraven še brez vsakega sramu prav nagravžno nabijano tisto "za okolje gre"jezen
(+14)všeč
mavi1212. 06. 2024 21:34:11
Mene pa zanima, kaj pri vsej problematiki absurdno rastočih parkirnin dela PZS? Mar ni PZS interesno združenje, ki naj bi zastopalo interese članov? Glede na izkušnje iz tujine, kjer se takšna ali drugačna interesna združenja aktivno borijo za dobrobit in čim bolše pogoje za svoje člane, bi bilo za pričakovat, da bi PZS nastopil proti temu trendu zapiranja parkirišč za vedno dražje zapornice.

Ker tukaj vsak posameznik (razen tega, da negoduje na forumih in FB nasmeh) ne more narediti v bistvu nič mrk pogled. Tudi logika, da "bomo pa šli drugam, kjer je še vedno poceni/zastonj parkiranje" ne bo delovala prav dolgo, ker se ta trend oderuških parkirnin v zadnjih letih v Sloveniji širi na polno. Pa tudi na državo se ni za zanašati, da bo to omejila. Kot je napisal @Trobec... ravno država je občini to cesto servirala za odiranje potem, ko jo je z našim denarjem asfaltirala eek Po moje bi tukaj moral nastopiti PZS, ki naj bi nas planince vse zastopal.
(+14)všeč
gor_nik12. 06. 2024 23:34:23
Če bi se šlo dejansko za ureditev prometa in varstvo okolja, potem je rešitev enostavna: do določene ure (n.pr. do 8h zjutraj) je možna vožnja v Vrata in parkiranje po sedanjih cenah. Tako bi bil rešen problem vseh resnih planincev in pohodnikov.
Za turiste, ki pridejo po 8h pa je na voljo avtobus.
Ker pa se dejansko odgovornim ne gre za planinstvo, niti za varovanje narave, ampak samo za pobiranje čim več denarja, temu ne bo tako.
(+10)všeč
DVas13. 06. 2024 07:54:01
Kako je pa s parkiranjem v Mojstrani, če pustimo avto in se odločimo za ta bus? Brezplačno ali tudi plačljivo?
všeč
darinka413. 06. 2024 08:01:59
Nekje sem brala da je parkiranje v Mojstrani 19 evrov.
(+2)všeč
turbo13. 06. 2024 08:07:37
PZS

Parkiriščna
Zveza
Slovenije

velik nasmeh velik nasmeh velik nasmeh
(+8)všeč
DVas13. 06. 2024 08:29:35
Potem dam raje 25 v Vratih. Isti k.
(+1)všeč
Daaam13. 06. 2024 08:45:30
Najhujše pa je da bojo imel skoz polno ker "domači" ki grejo 1x na leto na Triglav "ga žgat" ter tuji turisti bodo s comokom vseeno plačevali ker so pač že tukaj. Občinarji se bodo trkali po prsih, psi bodo lajali in karavana bo šla dalje. Meni zelo ljubi (do letos mirni) dolini Kot se bo obisk povečal za 100x ker se bo iskalo brezplačne alternative. Občinarji bodo dve leti tuhtali in na koncu zavoljo trajnostnega turizma prišli ven z eno super idejo -naj bo na vhodu v dolino rampa in števec. Seveda se mora tudi cenovno ujemat tako da bo lepo zaokrožena celota v vseh treh dolinah.. Jupi jeeee in narava ploska z ritnicamjezik
(+6)všeč
jax13. 06. 2024 08:53:00
Saj marsikje (npr. v večkrat omenjenih Dolomitih) je ljudem to jasno. S takšnim odiranjem se gužva zmanjša le neznatno. Vedno se bo našlo dovolj ljudi. Je pa pač fajn občutek, ko lokalni šerifi tako fajn oderejo boge ovce in si razdelijo plen.
(+7)všeč
PFranci13. 06. 2024 13:19:03
ZAPISNIK SESTANKA OBČINE KR.GORA
Kregarija se do septembra lahko zamakne,potem pa...

V torek, 4. junija 2024, je v Planinskem muzeju potekal delovni sestanek na temo umirjanja prometa v dolino Vrata in preko prelaza Vršič. Sestanka so se udeležili predstavniki Ministrstva za infrastrukturo, Direktorata za ceste in cestni promet, Direkcije za ceste, Družbe za razvoj investicij ter Občine Kranjska Gora.

Na sestanku so predstavili tehnične in druge ovire, zaradi katerih planiran režim umirjanja prometa še ni dokončno izveden. Kljub tem izzivom verjamemo, da je bil dosežen pomemben napredek, saj se promet v dolino Vrata in preko prelaza ureja že več kot 20 let. Prvi velik korak je bil narejen že lani, letos pa nadaljujemo z dodatnimi ukrepi in stopamo naprej.


Dolina Vrata

Za dolino Vrata je bila načrtovana izgradnja obračališča in zapornice, vendar se je postopek zaradi objektivnih okoliščin zavlekel. Sistem, kot je bil prvotno načrtovan, bo zaživel septembra, po končani turistični sezoni, da ne bi z nepreizkušenim sistemom nehote povzročili prometnega kolapsa.

V letošnjo sezono vstopamo z enakim poletnim režimom kot lani. Občina bo organizirala linijski prevoz v dolino Vrata, ki bo potekal od 15. junija do 15. septembra. Prevoznik je že izbran. V juniju bo organiziranih 5 prevozov na dan v dolino Vrata in nazaj, med glavno sezono, tj. od 1. 7. dalje pa bo ta režim bistveno povečan (8 prevozov na dan od ponedeljka do četrtka in 12 prevozov na dan od petka do nedelje). Prvi avtobus bo v dolino Vrata odpeljal potnike ob 4. uri zjutraj, zadnji pa jih bo odpeljal nazaj v večernih urah. Vse urnike prevozov bomo objavili na spletnih straneh, prav tako bodo posredovani Planinski zvezi in društvom, da bodo obiskovalci z njimi pravočasno seznanjeni.

Pravkar poteka tudi podpis Pogodbe o stvarnosti služnosti, s katero bo Ministrstvo Občini podelilo pravice za zakonito upravljanje zemljišč v dolini Vrata. To pomeni, da bo Občina lahko poskrbela za pobiranje parkirnine v dolini Vrata ter organizacijo rediteljske službe, ki bo usmerjala promet in skrbela, da bodo parkirni prostori pravilno zasedeni.

Parkirnina v dolini Vrata bo v letošnjem letu občutno dražja kot v Mojstrani. Verjamemo, da bo tudi to odvrnilo obiskovalce k vstopu v Dolino z lastnim prevozom in se bodo raje poslužili brezplačnega avtobusnega prevoza. V letošnji sezoni bomo parkirnino zaračunavali s parkomatom na parkirišču v Vratih. Ko pa bo septembra vzpostavljen prvotno načrtovani sistem z zapornicami, bo plačilo parkirnine vezano na časovni vstop oziroma izstop skozi zapornico.

Čeprav državi časovno ni uspelo, da bi že to poletno sezono uvedli nov režim z obračališčem in delujočo zapornico, verjamemo, da bomo z letošnjim načrtom prav tako uspešni pri umirjanju prometa v dolini Vrata.

Obračališče pred zapornico bo sicer zgrajeno do 15. 7. 2024, zapornice pa bodo ostale dvignjene do meseca septembra. Skladno s projektom se planira tudi postavitev kar 4 obvestilnih tabel, ki bodo voznike obveščale o prostih parkirnih mestih (ena bo postavljena na državni cesti pred Topolinom, druga pred bivšo tovarno Lip, tretja pred trgovino Mercator Mojstrana ter četrta pred zapornico). Obvestilne table bodo povezane s Centrom za obveščanje, kar pomeni, da bodo uporabniki že pred odhodom od doma lahko seznanjeni s stanjem v dolini Vrata in si bodo lahko pravočasno splanirali pot.

Planirani sistem želimo najprej temeljito testirati, odpraviti morebitne pomanjkljivosti in ga optimizirati do prihodnje glavne turistične sezone.
(+1)všeč
mavi1213. 06. 2024 13:29:05
@PFranci hvala za tale zapisnik

"Sestanka so se udeležili predstavniki Ministrstva za infrastrukturo, Direktorata za ceste in cestni promet, Direkcije za ceste, Družbe za razvoj investicij ter Občine Kranjska Gora."

In kje so bili predstavniki PZS? Ne bi bilo smiselno, da bi bili oni tudi tam in zastopali interese planincev? zmeden
(+6)všeč
turbo13. 06. 2024 13:42:39
Prijatelji, Znanci, Sorodniki velik nasmeh
(+6)všeč
Stranica:123456
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići