Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
zokipoki / Zadnja sporočila

zokipoki - Zadnja sporočila

Začete teme:
zokipoki25. 02. 2024 18:07:56
Za Javoršček sem se odločil odpreti novo temo, ker ga nekako nisem mogel umestiti v forum Menina planina, čeprav se še dobro drži planote, in je prvi najvišji vrh, če se na Menino planino podaš s Črnivca.

Mi smo današnji potep začeli v Zgornjem Tuhinju, in se najprej podali do cerkvice Sv. Vida, ki se lepo dviga nad dolino. Iz vasice se pot strmo dvigne!
Od cerkvice nekaj časa po cesti proti Skojcam, kjer so nas pozdravili prvi pašniki, nato pa v spremstvu starih rumeno-belih markacij, ki so nas popeljele na pot, ki preči Velike stene. Prečenje je razgibano, delno zahtevno, prej kratko kot dolgo, na zahtevnih delih pa je v pomoč jeklenica. Prečnica nas pripelje na megleno in vetrovno sedlo Javoršek na planini Travnik. Do bajte nismo šli, zato smo se na meglenem sedlu namenili kar proti vrhu Javorščka 1344m, in se nanj povzpeli po brezpotnem slemenu. Vrh Javorščka je poraščen in neoznačen.
Z vrha se spustimo do idiličnega bivaka, ob katerem ponosno stoji prelepo drevo. Krasen kotiček! Krog smo zaokrožili čez brezpotni Slevec 1070m, in se po njegovem južnem grebenu spustili nazaj v Zgornji Tuhinj.
Lep krog, ki nanese dobrih 12km in nekaj čez 1000vm. Hodili smo počasi, zato smo za pot s postanki vred potrebovali šest ur in pol.
Srečno!
zokipoki14. 03. 2022 10:41:46
Včeraj me je zamikal desni breg nad sotesko Igle.
Parkiral sem pri Igli in se po cesti napotil do vstopa v plezališče. Takoj ob vstopu na stezo me je pobožal vonj gozda, zato prihajam sem. Pomikal sem se levo in si ogledoval plezalne smeri, ki jih je opremil Dejan, zelo lepe, bo treba priti kaj poplezati!
Na koncu plezalisča me je zaprla skalna stopnja. Po sredini na oko še plezljiva, zato se kar namenim. Po zahtevnem plezanju stopim na rob grebena. Levo ne gre, desno strme trave in res izpostavljen greben, ki ga krasi globok prepad. Dalo bi se preplezati, ampak ker nisem videl naprej kaj me čaka, sem raje previdno sestopil nazaj v smeri plezališca. Sestop je bil kar brutalen!
Od plezališča sem se zdaj usmeril desno in takoj, ko sem na levi ugledal možnost, da se dvignem, sem izkoristil priliko. Po strmem plazu navzgor do škrbine, kjer me pričaka plezljiv greben I. desno gor in zahteven spust levo dol. Najprej poskusim po grebenu, kakšnih dvajset metrov. Postajal je težji in kmalu zatem prepad, spet sem obrnil. Sestopim nazaj do škrbine. Zdaj že malo tečen, gledam v levo strmo pobočje in si predstavljam kaj me lahko čaka tam. Spustim se na zahodno stran in zagrizem v strmino. V senco skrit svet, pomrznjen in neprijazen. Desno nad sabo zagledam jamo in se dvignem do nje, naprej ne bo šlo. Malo se spustim in prečim v levo, želim si na sonce. Vleče me na levi, z resjem porasel rob, ki se strmo dviga nad gozdom. Na desni je skalna pregrada, pred mano skalni skok in radovednost kaj je nad njim me vleče čezenj. Uživam in upam, da zdaj steče! Nad skokom desno na lažji greben in po rahlo izpostavljenih prehodih proti vrhu. Izplezam tik pod vrhom Skakalojce. Kakšen mir, kakšne vonjave!
Nisem izgubljal časa! Nadaljujem po južnem grebenu v smeri pl. Arta, rad bi stopil na markirano, ki pripelje od Rogovilca. Greben se je malo vlekel, pa nič zato, bilo je lepo! Nekaj plezanja gor in dol, vmes se ustavim in si končno malo oddahnem, krasni kotički!
Pri veliki skali z napisom Rogovilec, stopim na markirano, veter je malo ponehal. Vsedem se dol in si privošcim malico, skoraj bi zadremal na soncu. Počasi sestopim proti Račniku in uživam. Navdušen nad stezo in ambientom, tu hodim prvič, nekaj najlepšega odkar hodim v hribe!
Pri Račniku se mi pridruži kuža in skupaj z mano odvandra v dolino. Malo se pogovarjava, on se podi sem in tja za pticami v gozdu in nazaj do mene, naprej, nazaj! Parkrat mu rečem, da mora domov, ampak me le čukasto pogleda in se spet požene v igro! Prava faca! Šele spodaj, ko v skoku prečim Savinjo, se posloviva. Obljubil sem mu pasjo klobaso, ko naslednjič pridem. Srečno!
Komentari:
zokipoki15. 04. 2024 15:27:15
zokipoki14. 04. 2024 07:40:09
Čestitke za tale krog! Samo ego lahko premaga ego! Brez ega nas ni! nasmeh
zokipoki13. 04. 2024 19:40:47
zokipoki13. 04. 2024 08:16:33
Danes, ko odprem brskalnik...nasmeh
zokipoki13. 04. 2024 07:49:59
Ravno včeraj zvečer sem razmišljal, da še letos ni bilo objave s kope...lepo Drago.
zokipoki12. 04. 2024 08:46:22
Bravo! Lepi komentarji ob fotografijah! Čestitke!
zokipoki12. 04. 2024 08:19:44
Res je lepo na Menini! Stolpa bi bilo pa škoda! Upam, da še zdrži! zavijanje z očmi
zokipoki10. 04. 2024 08:00:29
Odličen krog ste naredili! Hvala za idejo! nasmeh
Srečno!
zokipoki8. 04. 2024 19:18:07
Mogoče pa se jih vpiše več kot polovica, midva se nisva. Jaz se vpišem priložnostno, predvsem takrat, ko je zraven partnerka, ali pa otroci. Bolj zaradi vzdušja in predstave kulture hribovstva otrokom.
Na Rušu sem pa pogrešal žig, saj Janez zbira za služben kartonček. Na fotografijah sem videl, da je žig enkrat bil gor.
zokipoki8. 04. 2024 10:18:39
Hvala Polona! nasmeh
Lepo se imej!
zokipoki7. 04. 2024 19:55:47
Na prvi poletni dan prvič na Stegovnik.

Začela sva pri rampi v Dolu, se usmerila proti oknu, in do tja hodila bolj po svoje. Pod stenami Stegovnika naju presenetita dva gamsa, ki sta dirjala točno v najino smer. Tekla sta dober meter mimo mene. Dobro rejena! Divje!
Pot na Stegovnik je, razen tistega izpuljenega klina pri oknih in kar nekaj podrtih dreves, brez posebnosti, kopna.
Na grebenu je sonce že ogrelo rastlinje, in omamne gorske vonjave so začele žgečkati čutila! Na vrhu posediva in pomalicava. Srečala sva nekaj planincev, med njimi je bil tudi @Trobec, lep pozdrav, takoj sem te prepoznal!
Potep sva nadaljevala v smeri Ruša, in pri Lojtri zavila gor. Zelo se je ogrelo! Na Rušu si v senci oddahneva, nato pa na slepo navzdol v smeri Močnikovega sedla. Kmalu v zavetju smrekovega gozda stopiva na sedlo, od koder se še enkrat nameniva navzgor, v strmino Bukovega vrha. Nekaj časa naju vodi steza, potem pa bolj brezpotno po lepem vršnem grebenu na osamljen vrh s prelepo jaso. Bukovec je s svojo diskretno zamaknjenostjo idealen za počitek v miru. Janez že malo zadrema, jaz pa tudi skoraj, treba bo dol. Z Bukovca se usmeriva naravnost v smeri Dola. Vseskozi po strmem grebenu, ob ograji, in na koncu po brutalni strmini točno do avta. Lep izlet, lepi konci! Žal mi je le, da se nisva na začetku takoj usmerila levo navzgor proti Javorniku, ker bi bil krog potem popolno sklenjen.
Srečno!
zokipoki2. 04. 2024 12:44:34
Zelo lepo! Lepe fotografije!
Srečno!
zokipoki2. 04. 2024 10:31:17
Danes ozračje precej bolj "čisto" kot prejšnje dni.
Lep pozdrav!
zokipoki1. 04. 2024 11:03:56
Na Stegovnik?
zokipoki1. 04. 2024 10:33:00
Me je @garmont spomnil, da sem Movznik pisal z L-jem. Ne vem kje se mi je ta L vrinil vmes namesto V-ja velik nasmeh
Bi popravil besedilo, pa ne gre...na fotografiji pa sem popravil. Pravilno je Movznik, ne Molznik velik nasmeh
Hvala Dolfi za popravek! lp
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići