Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasaj

Nič več brezplačno reševanje

Print
Bojan_A16. 10. 2010 22:30:43
Nisem šel na zavarovalnico, ker piše da sem kot član PD zavarovan le za reševanje v tujini.
všeč
gregcs117. 10. 2010 09:42:17
@Jure S

A če bi bil Bojan v alpinistični šoli, ali pa če bi celo imel naziv alpinisit, a potem mu, v primeru da se zapleza, ne bi bilo potrebno plačati reševanja? Ne vem zakaj prevladuje mnenje, da če nisi alpinist (ali pa vsaj na poti do tega naziva) da ne smeš plezat. Vse stvari, ki jih učijo v AŠ se da brez posebnih težav naučiti na kak drugačen način. Tudi alpinisti niso vsemogočni!
všeč
Jure S17. 10. 2010 11:01:16
Dobivam občutek, kot da se ne strinjate, da mora nekdo plačati za nekaj, ker je pač prišlo do tega.
Tudi jaz sem nekoč nekaj naredil narobe in sem za to neumnost pošteno plačal, kot bo sedaj Bojan_A.
Ampak zaradi tega nisem šel tarnat na noben forum ali kaj podobnega. Takih stvari pač ne zagovarjam.
všeč
totalcek17. 10. 2010 11:02:29
Mislim da je razprava ćisto brez veze. Bojan je naredu edino pametno stvar da je poklical reševalce in kolikor sem ga jaz razumel bo to tudi plačal brez kakega večjega razburjenja tako da ga ne obsojajte da ni imel AP izpita. Poglejte si njegove zapiske iz tur ki jih je opravil in vam bo čist jasno. Mislim da znanja mu ne manjka, le malo sreče jima je zmankalo pod Skuto.
všeč
panda17. 10. 2010 11:28:38
matta: morebiti razmišljaš prav, morebiti pa ne. Zavarovanje v PZS velja samo v primeru poškodb. Ta del ne neizpodbiten. Morebiti bi bilo potrebno razmišljati o nadstandardnem zavarovanju v PZS za primer reševanja, kot se je zgodilo Bojanu A (reševanje v sili, ko se planinec zapleza ali ne zmore naprej nepoškodovan). Pa naj bo premija višja (npr. 1.000 eur), potlej pa se vsak naj igra...........LPnasmeh
všeč
Primož7617. 10. 2010 11:29:10
Jure S nisem opazil, da bi Bojan "tarnal" po forumu. Tudi sam sem v alpinističnih vodah in se strinjam z mnenjem gregcs1 in totalcka. Poznam precej alpinistov, ki imajo opravljene vse potrebne izpite za ta naziv plezajo pa praktično nič. In po drugi strani poznam precej tečajnikov, pripravnikov in pa celo ljudi, ki niso nič od tega pa imajo vso potrebno znanje za plezanje in tudi veliko plezajo. Ni vse v nazivih.
všeč
1mitjas17. 10. 2010 11:51:10
Kar se zavarovanja tiče je stvar pri nas urejena zelo slabo. Če se poškoduješ pri nas stroške zavarovanja krije zdravstvena zavarovalnica, če se ne poškoduješ ali pa nesreče ne preživiš, se pojavi problem, saj zzzs noče pokriti stroškov. Tilia pa tudi ne priskoči na pomoč, bolj stisnejo rep med noge.

Poznam primere, ko so imeli plezalci težave v tujini, eden zavarovan pri PZS, eden pri OEAV. Nikomur ni bilo nič, vendar zaradi težav nista mogla nadaljevati ture. Tisti z avstrijsko članarino ni dobil nič, tisti z našo račun za okrog 4000€, kar v tujini znaša polovica stroškov za približno eno uro dolgo reševanje. In kaj je storila PZS, glave so staknili skupaj z zavarovalničarji in sklenili, da nista upravičena do povračila stroškov, saj se nikomur ni zgodilo nič.

Zneski Tilie so za reševanje v tujini prenizki, poleg tega pa jih nočejo izplačati. Če pa slučajno imaš srečo in se res poškoduješ, račun za reševanje plačaš sam, spet se sestane ta komisija in nato nekaj mesecev čakaš na povračilo stroškov.

V tujini tega ni, v bistvu sploh ne veš, da so z reševanjem nastali kakšni stroški.

Sam sem že nekaj let član PZS le po sili razmer in član OAV po svoji želji. Za tistih 50€ res dobiš veliko, mnogo več kot pri nas
všeč
Zebdi17. 10. 2010 11:56:04
Jure S, alternativa Bojanovemu ravnanju se je pokazala pred dnevi, ko je helikopter z Mlinarskega sedla pobral mrtvo planinko. Klic na pomoč bi rešil življenje, a verjetno prinesel položnico za reševanje. Mislim, da se vsi strinjamo, da se je Bojan pravilno odločil, kritiziramo pa sistem, ki dejansko bolj vodi v pobiranje trupel kot pa v reševanje življenj.

P.S. Očitno bo Alpenverein res edina rešitev...
všeč
panda17. 10. 2010 18:40:10
matta: ne delam pri nobeni zavarovalnici. Strinjam se, da se poskuša doseči dogovor z vodstvom PZS o ustreznem zavarovanju, če zdrav planinec pokliče, da se ga reši. Ampak se bojim, da je to preširok pojem zavarovanja, saj se bi zadeva izkoriščala (nekomu se ne bo dalo več hodit, pa bo poklical helikopter). Ne ga srat, tu ni konca, kaj je upravičeno in kaj ne. Tudi iz obveznega avtomobilskega zavarovanja ne moreš koristiti kaska (kasko ima ustrezno ceno.......). Sicer pa, če se Bojan ne pritožuje, zakaj zdaj cvilite ostali ??
všeč
mosovnik17. 10. 2010 20:38:09
Panda:tukaj pa se s tabo ne morem strinjati. Je pa že veeeelika razlika, če nekdo pokliče pomoč nekje visoko iz severne stene Skute iz kakšne poličke, kjer je ugotovil da naprej pač ne gre več, nazaj pa itak ne, ali pa nekdo (naj mi bo oproščeno da ne navedem kraja/lege/kote/poti itd), ki se mu ne da navzdol po neki, recimo markirani lažji potki,kot navajaš, možno izkoriščanje.
všeč
grand17. 10. 2010 20:45:39
Zadnjič je bil na TV, mislim da, načelnik GRS.Razložil je, da imajo zadnja leta zaradi mobitelov občutno več reševanj v gorah. Tudi prej so ljudje hodili v gore in če jih je ujela tema ali nevihta so bivakirali in se naslednji dan varno spustili v dolino. Danes pa enostavno pokličeš... Zato so tudi računi za reševanje.
všeč
VanSims17. 10. 2010 21:20:54
Če se res lahko tudi Slovenci včlanimo v Avstrijsko planinsko zvezo in imajo tam boljše zavarovanje(in druge ugodnosti) potem res ne vem kaj še sploh razpravljamo.

Ko bodo vsi slovenski gorniki zavarovani pri Avstrijcih se bo pa kaj premaknilo(če bo naša zveza sploh še obstajala). Danes se gre pač samo za denar, kje pa jih briga javni protesti in mrtve planinke in planinci dokler jim priznavamo monopol.

panda: Ne vem kako potem avstrijci preprečujeo zlorabe. dobro veš da se da tudi avtomobilsko zavarovanje zlorabljati. Imaš eno prasko na vratih, pa se ti kolega ki ima kasko(ali pa s kako staro kripo za par deset EUR) malo butne not pa kasiraš iz AO. To je samo en primer.

Vsako zavarovanje se lahko zlorablja! Zato pa je na zavarovalnici, da prouči vsak primer posebej in ob vsakem sumu(utemeljenem seveda) goljufije ne samo razveljavi zavarovanje ampak tudi kazensko in odškodninsko preganja goljufa.
všeč
Bojan_A17. 10. 2010 22:09:36
Se opravičujem da se morate kregat namest mene. Ni potrebe. Stvar bom plačal, pa bom imel najprej mir.
všeč
panda18. 10. 2010 07:34:53
mosovnik: nisem dejal, da tega ne odobravam. Ampak naj se naredi selekcija reševanja "zdravih" ali "namišljenih" tudi glede cene takih vrst posredovanj. Drugače bodo helikopterji letali venomer in povsod, tisti, ki bi ga morebiti res potreboval, ga pa zaradi zasedenosti ne bo mogel koristiti.

vansims: tudi če se kasko zlorabi, ima ta svojo ceno, a ne?

Še enkrat naj ponovim, da me ne boste narobe razumeli: Nisem proti takšnemu zavarovanju, ampak, če ne bo imelo to ustrezne "cene", bo prišlo do malverzacij, ko se nekomu več ne bo ljubilo "plezati". Jaz se plezanja v steni ne grem, ker ga ne obvladam in me tudi ne veseli. Hočem povedati to, da če nekdo gre v steno, mora to obvladati, samo želja je premalo(mimogrede tudi Humar se je uštel, pa ga niso zastonj reševali, čeprav sicer tega mi osebno nismo čutili).

Trdim samo to, naj bo ustrezna cena in potem naj vsak presodi, kako in kaj se bo odločil.
Tudi na avion ne moreš brez karte.....
všeč
šerpa18. 10. 2010 08:42:47
"matta" napiši pismo, nato pa preverimo podporo s podpisi. Tudi jaz sem za spremembe.

Tadej bo pa tolk dober, da bo po tehnični plati uredil, da se bomo lahko podpisal pod pismo , a ne?
všeč
VanSims18. 10. 2010 10:28:22
panda: kako si to mislila 'ima ceno'? Če zavarovalnica goljufijo odkrije ima še kako svojo ceno. Če pa misliš ceno samega kaska pa ne vem kako bi visoka cena zavarovanja v primeru o katerem razpravljamo lahko preprečevala zlorabe? Kvečjemu, da bi si jih lahko privoščili le bogati.

Bojan_A: Ne sekiraj se, sploh se ne kregamo. Ljudje so ponavadi kar tiho in vse tiho požrejo in tako delajo škodo ne le sebi ampak tudi drugim. Tebi pa je že nekaj ljudi reklo, da je dobro, da si sprožil to temo v javnosti! Morda se bo začelo kaj premikati, če nič drugega pa se bo morda kdo odločil za boljše zavarovanje in ne bo okleval klicati na pomoč ko bo potrebno.
všeč
prokofjev18. 10. 2010 11:06:16
Funkcionarji PZS tega foruma pač ne berejo, ker ne glede na stotine postov razen parih izjem stoji na skritih uporabnikih. Peticije niso uspešne, še najbolj simpel bo da se pošlje "Odprto pismo" nekam, kjer bo predsednik ali kdorkoli pristojen moral na to odgovoriti in se tudi ve, da funkcionarji tam spremljajo, zato ne bodo mogli ignorirati kot npr direktno pošto na zvezo. Ali ima kdo predlog, kje?
všeč
Bojan_A18. 10. 2010 11:29:10
Tudi jaz mislim da je dobro da se ve kako in kaj je pri nas. Vendar sem zavrnil ponudbo da bi zadeva šla naprej v časopise. To pa zato, ker povprečni zapečkarski laiki situacije ne bi mogli razumeti. Dokler pa je zadeva v okviru portalov znotraj neke interesne skupine ljudi- v tem primeru gorništva- pa je zadeva v redu.
všeč
turbo18. 10. 2010 15:59:37
Bojan_A, če bi se s kolegom v Skuti dogovorila (žrebala ?), da se eden fajn useka po roki ali nogi, ravno toliko, da se malce krvi pokaže in da nastane manjša oteklina, potem pa poklicala helikopter in povedala, da je poškodovani zdrsnil in se potolkel, ter da ni sposoben nadaljevati s turo (šok), bi bilo reševanje brezplačno. To si upam trditi. Ker sta bila nepoškodovana, si žal prejel račun. Po mojem mnenju neupravičeno.
Zanimivo bi bilo vedeti, koliko reševanj je bilo letos, kakšni so bili vzroki za posredovanje GRS in v koliko primerih je bil izstavljen račun (ne samo izstavljen, tudi plačan). Le tako bi dobili pravo predstavo, kako in kaj.
Mislim, da ni problem v GRS ampak drugje. (riba smrdi pri glavi ?!)
Bojan Turšič, do letos dobrih trideset let članstva v PZS, od letos pa član OEAV.
všeč
ljubitelj gora18. 10. 2010 17:16:07
Ne razumem vas, namerno poškodovaljezeneeknima veze 1500 evrov ali pa mogoče zdrs in smrt. Niste resni, denar tukaj ne igra vloge, ampak življeje, ki je neprecenljivo. Jaz se čudim samo, da je toliko stalo reševanje enega.
všeč
Stranica:12345
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići