Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že bili na Rjavini (2532 m)?
Glasaj

Oskrbniki koč

Print
VanSims25. 09. 2012 19:08:45
Pod krinko čuvanja narave in okolja se v tem članku v bistvu zagovarja to, da se na infrastrukturi(koče, poti,...) nič ne naredi in da z izgovorom 'eko' in bla bla vse ostaja tako kot pred 30-40 leti skratka da PZS vrhuška pobira denar od članarin, proračuna, mastnih cen v kočah in v zameno za to s prstom ne migne za boljšo infrastrukturo.

>>>Širitve planinskih koč, razen če ne gre za namen zmanjšanja obremenitve okolja, sicer v TNP niso dovoljene.

In to je to? Potem je bila tudi sama postavitev koč s stališča TNP sporna. In zakaj so lahko v tujini tudi v nacionalnih parkih možne lepe sodobne koče? Aja, in zakaj so lahko potem Kredarico spremenili v podoben ali še hujši hotel kot tisti na Dobraču? Ne sploh ne s profitnim namenom, da Kredarica postane središče množičnega turizma v naših Alpah. In kaj je s kočami izven TNP?

In avtorica očitno ne loči sodobnih standardov od množičnega turizma? Množičen turizem blage veze nima s stalnim (na vsake npr.20-30 let) posodabljanjem in tudi širjenjem koč.

Debata o tuših v kočah je pa sploh možna samo v Sloveniji. V tujini je to razumljivo in še vsaka v kateri sem spal ga je imela. In to tako v osrčju množičnega turizma v Dolomitih npr. na Passo Fedaia pod Marmolado kot tudi npr. na malo znanem Colle di Valdobia nekje v hribih nad dolino Aosta na 2400 m kamor vodi zgolj planinska pot, nobene ceste, nobene žičnice in je koča nekako na takem nivoju standarda kot povprečna slovenska. Ampak tuš pa ima. S toplo vodo, da se razume!

Ti pa v tujini seveda računajo uporabo tuša v koči posebej(kar v dolinskih penzionih in hotelih seveda ni v navadi). Ponavadi na žetone, en žeton za določeno količino vode in tako preprečijo preveliko porabo vode, ki je v hribih res dragocena, v to ceno pa je zajeta vsa ekologija in tehnologija, o kateri tam planincem ne jokajo v člankih ampak jo vračunajo v ceno.

Tukaj pa nas obremenjujejo laike s tehnološkim in ekološkim bla blajem o tuših(to objavite raje v kaki tehnični reviji) v gorah. Raje jih postavite! Kako boste to tehnološko in ekološko izpeljali je vaša stvar.

To je podobno kot bi jaz v avto hotel vgraditi npr. klimo pa bi prišel k mehaniku in bi mi začel razlagati o tehnološki izvedbi vgradnje in vse detajle pa da mora paziti na to da bo klima čimbolj ekološka,... Ma ej me ne zanima! Povej kakšna bo, kako močna, kakšne funkcionalnosti bo imela pa ceno in če bo OK, rabotaj!
(+2)všeč
Becar25. 09. 2012 19:42:02
VanSims, BRAVO! En velik plus z moje strani. Če pa želimo, da je planincev čimmanj (da bo narava ostala neokrnjena), pa podrimo še tiste koče, ki že stojijo. Neverjetno kaj vse se danes skriva za ekološkim moraliziranjem.
všeč
viharnik25. 09. 2012 20:01:57
Po občutku sodeč so naši na PZS odšli na Dobrač podobno kot je želel Pukšič v Južno Ameriko, takorekoč bolj na izlet z davkoplačevalskim denarjem.
Sam ne zagovarjam popolnega udobja pl. postojank, še posebno, če ni naravnh danosti z vodo in posledično urejenih čistilnih naprav odplak in sanitarne vode.Tam kjer pa je to možno speljati in tudi obvarovati naravo pa zakaj ne.Tako so tudi v Koči v Krnici pridobili noviteto tušev, ki bodo vsekakor za marsikoga balzam po turi.Tudi spi se tako stuširan precej bolje kot umazan.Pri nas se v PZS po malo premika.Minilo je že eno leto pa še vedno niso določili in okarakterizirali trase za MTB ture.Tudi kakšne zimske markacije-štange za turne smučarje v primeru megle bi lahko bolje namarkirali, takorekoč le z dobro voljo posameznikov markacistov.Ker primanjkuje denarja pri nas od vsepovsod, nam po malem že avstrijci hodijo naproti z vzpostavljanjem vremensko-lavinskih postaj v Karavankah, kar je zelo pohvalno.Dela v TNP je vedno dovolj, samo videti ga je treba.
(+7)všeč
metod25. 09. 2012 23:15:20
V celoti se strinjam z mnenjem avtorice!Prispevek seže iz povprečja slovenskega in evropskega planinca, ki vidi v gorah le sebe in tisto ped kozmetičnega okoljevarstva, da se mu zdi, da ima lahko mirno vest.
Govorimo o standardu, civiliziranosti, napredku in podobnih egocentrizmih. Napredovali bomo takrat, ko bomo storili korak nazaj v naših pričakovanjih in se zavedli, da so naše gore za nas le poligon, za mnoge živali in rastline pa življenjski prostor in se bomo za njih tudi pripravljeni čemu odpovedati. Ni treba razpravljati ali bomo morali na 2000metrih urejati tuše, treba se je vprašati ali tam res že sedaj rabimo makaronflajš, pivo in še 5 menijev! Zakaj ne bi tudi med planince naredili nekaj selekcije? Pa naj ostanejo tisti, ki brez piva in menijev ne morejo v gor v dolini !
(+15)všeč
Enka25. 09. 2012 23:51:56
@Janiel74: v nedeljo so stregli trije in to zelo hitro. Ter prijazno. Mi smo bili zadovoljni. Res pa ni bilo hude gužve, ker je bilo vreme bolj tako tako.
všeč
tanja30726. 09. 2012 09:34:16
Ja,ja...pa tuši pa...pa da te oskrbnik pride v posteljo še pokrit in kušnt za lahko noč...Bodimo resni,tisti,ki ima v sebi ugrajen higienski minimum lahko v koči zvečer za svojo čistočo poskrbi z malo vode izpod pipe.Ko grem v hribe vem kam grem in kaj lahko pričakujem in se temu prilagodim,tisti ki to ne zmore...naj stoji doma pod tušem...mežikanje
(+17)všeč
keber126. 09. 2012 10:46:40
Tuši po kočah tudi v Avstriji in Italiji niso kar samoumevni. Naj bodo tam, kjer je ogromen pretok ljudi, dovolj vode in zelo dobro urejeno čiščenje vod. Pričakovati tuše v kočah pod Triglavom uin podobnih visokogorskih postojankah je pa iluzija. Ko sem bil avgusta na Staničevi koči, je močan naliv dan prej priskrbel ravno toliko vode, da je v pipah curljalo dober dan in nič več. Apnenčasta geologija naših Alp pač ne dovoljuje istih pogojev za vodo kot pa graniti kje drugje.
(+7)všeč
jprim26. 09. 2012 13:45:51
Prav neumno vprašanje je bilo letos avgusta postavljeno oskrbnici na planine Ravne, če nimajo nikjer tuša ... in vode.
Ob letošnji suši so morali na večih planinah živino seliti drugam, ker so bile krave in konji žejni, ali pa so jo dovažali od drugod(primer planina v TNP) - nekdo pa bi se vseeno rad stuširalnasmeh
LP!
(+3)všeč
luky6826. 09. 2012 14:23:51
Bravo tanja307, to je bistvo vsega,..
(+4)všeč
VanSims26. 09. 2012 21:23:40
@jprim: kaj hujšga ane? stuširati se je hotel...

OK, saj ne da bi zahteval ne vem kak luksuz v hribih. Ampak dajte mi potem povedati kje so meje za vas? OK @metod, makaronflajš ne. Kaj pa jota pa pasulj pa ričet. Za mene ni to nič manjši luksuz kot makaronflajš. Kaj pa potem? Kruh in mineralka? Oups. Prevelik luksuz! Suh kruh in voda, to je to!

OK, @tanja307, tuši ne! Pipa ja? A tam pa ne gre svinjarija v zemljo, od mil, zobne paste,... a pipa pa ni luksuz. Lambr vode za vsazga pa je! To je to.

Kje je torej za vas 'askete' še sprejemljiv luksuz in kod dalje ne več? Ali pa je sprejemljivo tisto kar določi PZS? In to na Kredarici, glavnem profitnem centru PZS en standard, na eni koči bogu izza leđa pa drug? Potem ste pač taki kot goreči pripadniki raznih cerkev, raznih ekoloških, mirovnih organizacij, vegetarijancev, razni aktivisti,... Z njimi namreč ne moreš ornk debatirati. Tisto kar določi za dobro njegova centrala bo zagovarjal z vsemi argumenti tudi on, tisto kar pa mu pravijo da ni v redu pa bo tudi on goreče odbijal. In se pri vsem skupaj še delal, da je to njegovo mnenje. Pamet mu oblikujejo drugi!

In še nekaj dragi 'asketi'. Če bi ena koča nudila po ISTI CENI:

1. penzion samo z enolončnico za večerjo, za zajtrk čaj, kruh in marmelado,posteljami s starimi rjuhami in trdimi žimnicami, umivanje samo v umivalniku ter samo poljski(ali pa češkoslovaški kakor hočete jezik ) WC.

2. s spodobno večerjo npr. ja makaronflajš vsaj jezik če ne že kako pečenko in krompir, za zajtrk vsaj zraven prejšnjega še putr pa salamo pa kofe ali kakav, pa lepe nove jogije s primerno posteljnino pa tuš pa z WC-jem v nadstropju.

bi se vi dragi 'asketi' morali odločiti za prvega. Govoriti eno in delati drugo bi pač bilo hinavsko.

Vi se pojdite svoj asketizem, vendar ne posiljujte drugih z njim. Koče naj bodo posodobljene, vi pa lahko tudi spite po tleh, zunaj naj vam postavijo pipo pa WC, pa jeste ammm...ja tisto kar ni komfort in celo noč šimfate tiste, ki si drznejo v hribih privoščiti malo več in se špilate neko prestižno višjo kasto gornikov, tistih 'pravih', oni drugi pa naj bodo za vas obična razvajena raja!
všeč
slamca26. 09. 2012 22:14:30
ne vem čemu takšno razburjanje.....vsi, ki mislite, da je tuš obvezen na ne vem kakšnih višinah hodite tja kjer to nudijo. Zaradi mene je to lahko tudi na vrhu Everesta, nam pa pustite to kar imamo doma in bo volk sit in koza cela. Vsaj takšne gužve ne bo po hribihjezikjezikjeziknasmeh
(+8)všeč
andrej.bg26. 09. 2012 22:44:16
Neverjetno res, koliko razburjanja in vstrajnosti. Človek bi mislil, da nimamo nič pametnejšega za početi.
Planinske postojanke so nastale kot potreba za zavetjem pred krutimi pogoji v gorah, streha nad glavo, varen počinek. To so v osnovi tudi ostale do današnjih dni. Seveda, skozi leta so se posodobljale, nekatere bolj kot druge in vse kar nudijo, ali je to borna pipa ali pa topla prha, je gorniku dobrodošlo, ali bo to uporabil pa je osebna odločitev. Mislim da se iz leta v leto pogoji v kočah posodobljajo, ne morejo pa vse postojanke istočasno ukrepati na izboljšanju določenih pogojev in jih tudi ni treba primerjati.
Glede postrežbe mislim, da je kar dobra, seveda odvisno od spretnosti kuharice, no kot pri mami pa mi niti ženkica ne pripravi.. Pa tudi vemo da nekdo ima rajši krajšo a debelo, drugi so bolj za dolgo in tanjšo klobaso, lahko pa tudi nesemo svojo od doma.
Osebno grem v gore zaradi veselja do lepot prirode, v kočah pa sem vesel prijetnega vzdušja in dobre družbe in se pač trudim, da sem z dobrim zadovoljen, če pa kaj ne štima mu pa ne dam pomembnosti.
(+10)všeč
tisa26. 09. 2012 22:51:20
Jaz se pa veselim hoje po hribih ravno zato, ker je okolje, hrana in spanje drugačno kot doma. Tudi po ves teden sem hodila po Julijcih, pa mi še na misel ni prišla kakršnakoli komoditeta. Tudi zato mi je planinstvo tako blizu, ker se počutim kot nekakšen vagabund, nomad, ki hodi z gore na goro, s pijačo in skromno hrano v nahrbtniku, pa še kakšno si zapojem med potjo in osvežim s studenčnico. Glavnika ne rabim, ker mi vetrič "počeše" lase. Vse razkošje, ki sem ga deležna doma, je pozabljeno, zbledi ob pogledih, ki božajo naše čudovite gore in vse kar sodi zraven.
(+18)všeč
cebelca27. 09. 2012 07:35:37
Van Sims, kakšno vprašanje.nasmeh Seveda bi raje spala v prvi hiši. Prvič, ker bi bilo tam po vsej verjetnosti manj ljudi, pa še manj sitni bi bi bili, ker npr. ne bi težil oskrbniku zakaj tuši nimajo tople vode, pa zakaj kruh ni svež in da zakaj posteljnina ni snežno bela. jezik

(+1)všeč
dprapr27. 09. 2012 10:20:49
Obstaja pa še tretja pot, razen konforta in asketskega bivanja v kočah.
Če se ti že pojavi koča na poti, ne vstopiš in greš dalje!
(+2)všeč
ivona27. 09. 2012 17:19:33
Ali veste,kaj je rekel Tomaž Humar o umivanju v Himalaji;
-Če imam priliko se umijem enkrat na teden,pa če je to potrebno al pa ne!!nasmehnasmeh
(+3)všeč
VanSims27. 09. 2012 18:51:24
@cebelica: po razpoloženju in dodeljevanju plusov na tem forumu bi sodil, da bi bila tista prva hiša veliko bolj oblegana. mežikanje Seveda če vsi ti ki to tukaj zagovarjajo to tudi resno mislijo.

No, še enkrat pozivam, da poveste kaj je to za vas konfort? A je to točno to kar je sedaj pri današnji PZS realnost(oz. od tu naprej)? Ali je konfort vse kar je več od enega zasilnega bivaka? Je konfort Kredarica? Aja, apropos Kredirica: to, da je ko vstopiš notri recepcija in šalter za check-in, ne takega konforta pa še nikjer tudi v Evropi ne! zavijanje z očmi mežikanje Še v tako konfortni koči v tujini, je bilo treba lepo stopiti do šanka k oskrbniku in se pomeniti z njim.

Kaj je za vas torej konfort? Pri namestitvi? Pri higienskih in sanitarnih razmerah? Pri hrani? No vsaj pri slednjem so okusi lahko tako različni! Zame npr. dunajc s pomfrijem, ki ga imajo nekateri za višek konforta, to prav zagotovo ni. Dobiš ga v vsaki oštariji v dolini, lahko je za pripraviti, drag pa je ravno zato ker ga smatrajo za nobl, v resnici pa je to čisto obična plebejska jed.

Veliko večji konfort mi je npr, dobr štrudl, dobra enolončnica, dobri štruklji, kislo mleko,... teh starih dobrih kmečkih jedi v dolinskih vse bolj ameriško, italijansko(pizza, testenine), germansko,... orientiranih oštarijah redko dobiš. To je konfort in tega se koče zavedajo zato pa to tako drago računajo.

Pa tudi kar se tiče ostalega je lahko odvisno od posameznika. Jaz npr. povštra na postelji ne bom pogrešal saj sem navajen spati brez. Nekdo pa ne more in to za njega ni luksus ampak nekaj normalnega.

V tem je torej stvar, ne ker nekaj je ali ni konfort ampak ker ima vsak svoja merila konforta.

všeč
pikica127. 09. 2012 20:02:50
VanSims vidm, da bi bil ti z nami v prvi koči in lepo z nami srebal enolončnico. Pol bi zapeli še eno pesmico al dve in šli spatnasmeh
(+3)všeč
facko27. 09. 2012 22:07:11
@pikica1: pa popili kaj hladno / grenkega s primerno količino pene zgoraj, ker se ob takih prilikah ponavadi pojavi silna žeja velik nasmeh katero je potrebno takoj gasiti eek
Katero bi pa zapeli? Eno cerkveno: Pri farni cerkvici nasmehjezikmežikanje
(+1)všeč
pikica128. 09. 2012 01:04:23
Evo @facko bo tud z nami v prvi koči nasmeh
Drgač se mi zdi, da eni mal preveč komplicirate s temi hribi. Zbašeš nekaj za jest in za pit v ruzak in greš. Včasih te mal na pere, premraz, prepiha, vroče je kot v peklu. Ampak na koncu dneva si prijetno zmatran in presrečen nad lepo preživetim dnem. Druga je, če so v skupini otroci ali kak pohodnik, ki ima kakršnekoli
zdravstvene težave. Tam je druga stvar.
Zdrav odrasel človek bi kar moral zdržat kakšen dan s skromno malico in brez tuša.
Od doma grem čista, po dveh dneh hoje po gorah tud ne morem tolk smrdet, da bi ljudje kar v prepade skakal ko bi me srečal na poti al kako eek
Članek mi je bil všeč, zato sem ga prilimala sem. Nisem si predstavljala, da bo nastala taka štala.
Zanimivo se mi zdi, da nihče ni pokomentiral tistega dela, ki govori o novi poti iz Kota na Triglav.
Imejte se lepo, kjerkoli že boste.

(+7)všeč
Stranica:123...1415161718...353637
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići