Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že bili na Dovški Babi (1891 m)?
Glasaj

Oskrbniki koč

Print
VanSims16. 04. 2013 21:29:01
@Becar: jaz ne zbiram žigov. Ampak, ne razumem, a reče da ti ne bo dal štempiljko če kaj ne naročiš ali kako?

In ja, jaz bi ostal popolnoma hladen. Tako kot takrat ko me je oni na Petrolu prepričeval da na vsak način k bureku še sodi jogurt(glej moj zapis par strani nazaj).

Ali pa tako kot v Avstriji ko pride tisti postrešček na črpalki in začne nesramno brez da bi vprašal, odpirati tank na avtomobilu pa če maš pokrovček zaklenjen začne stegovati roko: "Schlussel bitte, Schlussel!", hladno rečem: "Ich tanke selbst!". Pa potem še drugič malo glasneje, ker je očitno med njimi zelo razširjena naglušnost, no ni mi bilo pa še treba storiti tretjega koraka: hladno sesti nazaj v avto in se odpeljati na naslednjo črpalko! Ker če mu pustiš tankati ti pa natanka ponavadi malo več kot želiš pa začenja še kaj ponujati,...


všeč
bitničar16. 04. 2013 21:34:23
Jaz sem očitno še stara šola, saj sem prvo SPP končal 1976 kot gimnazijec, drugo 1988, tretjo pa 2011 skupaj z dvema sinovoma Pri prvi knjižici je bilo obvezno pridobiti žig s podpisom oskrbnika in to mi je ostalo. Da ni originalnega žiga pa res velja za zgoraj naštete točke razširjene SPP. Na obveznem delu jaz na takšen primer nisem nikoli naletel.
všeč
Becar16. 04. 2013 21:39:17
VanSims, ne da reče, da ne bom dobil žiga, na tako primitiven nivo pa se ne bomo spuščali ali pač velik nasmeh Pa vendar mi ni vseeno, če me ima nekdo tam za nebodigatreba. Glej ali je tebi pač vseeno, ali pa ne opaziš obrazne mimike, tona govora, da ti nekdo odzdravi ko greš domov itd... Ljudje smo si pač različni, recimo ti si pa očitno alergičen na pse v kočah, nekdo pa ni mežikanje
všeč
Becar16. 04. 2013 21:44:58
Bitničar, verjamem da se je temu nekoč tako streglo, ko ljudje niso bili tako podivjani kot danes. Če recimo pomislim na Ruško kočo, tam sta 2 mlada kelnerja tekala sem in tja čisto podivjana in en otrok je pomagal streč. Koča pač ob smučišču, gostov nabito polno, od jedi največ dunajc in pomri, to sploh ni več planinska koča zame. Dam roko v ogenj, da nihče od njih ni bil oskrbnik. Kaj v takem primeru? Natakar, mi podpišete prosim?
všeč
VanSims17. 04. 2013 08:38:44
No ne vem, ker jaz ne zbiram žigov. Ampak naj kdo drug, ki jih zbira pove ali je res nakup pogoj za žig ali je to kaka navada, da se nekaj naroči za žig... In kakšne grimase delajo oskrbniki če ne? mežikanje

Drugače jaz vidim izraz na obrazu, brez skrbi. Npr. za zgornji primer jogurta: mešanica agresivnosti, frustracije in šoka iz katere lahko razberem: "Ja, človek božji a ne boš jogurta zraven! Deset prej sem jim uspel uturirit kle se mi pa en zdaj upa nekaj buniti ?!? Meni!"
všeč
Daaam17. 04. 2013 08:56:20
Mene osebno še nobeden ni čudno pogledal (vsaj občutka nisem imel), ko sem ga prosil za žig- če me pa slučajn še zraven vpraša če bom še kaj drugega pa to štejem kvečjemu za vljudnosto gesto-konc koncev so v osnovi oskrbniki tam zato da strežejo.. četudi je gužva, res ne bi smel bit problem stopit do šanka in kakšno minutko počakat-verjetno se malo kateremu tako mudi da bi mu to uničilo dan... Mogoče se v tej debati malo preveč oskrbnike "pribija na križ"..sam sem imel priliko parkrat pomagat v eni koči in po izkušnjah lahko rečem da ni tako "simpl" kot zgleda, da samo čaj in enolončnice nalivaš ter steklenice odpiraš.. Seveda si pa izrazito nevljudni/zagrenjeni oskrbniki zaslužijo grajo- da bi pa iskal v vsaki koči njihove napake (ki jih vsi delamo)se mi pa zdi brezvezno obremenjevanje.... Če se ne pustiš živcirat za malenkosti sigurno prideš iz hribov domov veliko bolj vesel-kar je pa tudi namen vsega tega..
(+5)všeč
Becar17. 04. 2013 09:32:39
Različni ljudje, različne izkušnje. V osnovi sem želel povedat, da je veliko razlogov zakaj štampiljki ni prostor za šankom v predalu. En razlog, ki ga še nisem omenil, je tudi neažurno poročanje na Gaea+ in PZS glede odprtosti koč, v zadnjem času je bila problematična Ribniška koča. Dopuščam možnost, da so tudi oskrbniki šalabajzerji in enostavno ne sporočijo na zvezo. Prideš tja, po možnosti se pelješ 100 km v eno smer + 2 uri hoje, koča zaprta, žig pa v koči zavijanje z očmi

všeč
atoamac17. 04. 2013 11:45:23
Jao, če se zaradi žiga voziš 100km in potem še 2 uri hodiš peš, koča zaprta, žig pa v koči.... kaj pa zdaj?
"Žig" je v srcu.
Odkar me žigi ne skrbijo več, petstoprocentno bolj uživam v hribih.
(+6)všeč
Becar17. 04. 2013 11:50:55
In kaj si zdaj povedal? Sem pač eden od tisočev, ki zbiramo žige SPP. Kaj je s tem narobe? Ni pa narobe, da je koča zaprta, ko bi morala bit odprta a ne? Mislm... neverjetno
všeč
Holcar217. 04. 2013 13:48:58
bitničar naj mi prosim navede tretji člen pravilnika, o katerem je govoril. v njem ne opazim nekih strašnih posebnostizmeden
in še pove, na kaj naj bi bil jaz pozorenzmeden
všeč
m17. 04. 2013 22:44:39
Pozdravljeni!

Sam' izkušnja z žigi/om...
Pred leti sem šla na Lubnik in... koča je bila zaprta in tako žig nedostopen.
Poklicala sem na Planinsko društvo Škofja Loka in razložila situacijo, kjer so mi rekli naj pridem po žig v Škofjo Loko...nasmeh
(+2)všeč
herman819. 04. 2013 10:08:27
Ko sem delal tranzverzalo, je bil obvezen poseben žig in podpis oskrbnika koče. Imam knjižico iz leta 1985 in notri lepo piše o tem. Tudi jaz ne hodim v hribe zaradi žigov, je pa fin občutek, ko maš enkrat vse prehojeno in požigosano. Slovensko transverzalo sem končal leta 2005 in nisem knjižice nikoli uveljavljal za pridobitev tistega cenenega častnega znaka o prehojeni poti. Več mi pomeni knjižica.
(+2)všeč
korl19. 04. 2013 12:33:35
herman8, zakaj ne uveljaviš? saj ko jim pošlješ knjižico ti jo bodo vrnili, skupaj z značko. tako je pri vseh transferzalah. in zakaj bi bil znak cenen, saj se mora zanj vsak nagarati, ne moreš ga kar kupiti v trafiki
(+3)všeč
VanSims19. 04. 2013 12:49:07
Morda pa herman8(tako kot še mnogi drugi) ne vidi smisla v potepanju po hribih zgolj zaradi enega prestižnega simbola: značke. Knjižico pa ima verjetno zaradi lastne evidence.

Že v vsakdanjem življenju nam ponujajo nadomestke za resničnost, materialno in za srečo - simbole prestiža namreč - za katere se nekateri kot nori borijo in garajo, namesto da bi vse kar počnejo v življenju počeli vsaj zaradi materialnega dobrega(denar), če že ne morejo najti tak posel in tako delo, ki mu prinaša zadovoljstvo, srečo in veselje brez spodbud.

Kdor se pa potem za takimi simboli prestiža peha še v prostem času je pa res pomilovnja vreden. Da hodi v hribe zgolj zaradi kosa kovine, ki ga dobi na koncu.
všeč
Daaam19. 04. 2013 13:02:56
"Kdor se pa potem za takimi simboli prestiža peha še v prostem času je pa res pomilovnja vredno"
No ja..kdor se loti naredit celotno transvezalo to gotovo ne naredi zato da ga bo družba bolj častila, temveč to naredi zase za svojo zadovoljstvo... Niti ni ne vem kaj zelo prestižna zadeva saj jo zmore vsak povprečen planinec,(seveda ne brez truda) če le ima voljo se vozit po celi Sloveniji. Da bi pa bilo zbiranje transvezalnih žigov in "tistega kosa kovine" pomiljevanja vredno se mi pa zdi zelo "težka" obsodba... Vsak zavestno ali podzavestno nekaj "malikuje" in v kolikor so to hribovski žigi je to daleč stran od plehkega... A bi se pač moral začet še ločevat na zbiralce in nezbiralce žigov?
(+2)všeč
VanSims19. 04. 2013 13:19:47
@Daaam: rekel sem 'zgolj zaradi tistega kosa kovine'. Poudarek na 'zgolj'. Tako, da ni nič narobe z zbiralci žigov, če imajo hkrati še drug razlog za hribolazenje. Pa tudi če ga nimajo...pač njihova stvar. Nobenega ne obsojam, se mi zdi pa trapasto.

Morda mi, ki hodimo po hribih (tudi) iz drugih razlogov, res ne moremo dojeti da to nekdo dela samo za to da se hvali pred drugimi oz. da se pred drugimi dokazuje. Taki ljudje obstajajajo. Tudi na tem forumu so že bili prispevki nekakako v tem smislu:

"Zjutraj sem zgodaj vstal, vozil sem se kaki dve uri, nato porabil nekaj ur do vrha. Na vrhu pa (o tragedija) NI BILO ŽIGA. Tako je bila moja pot zaman, in dan vržen stran."
všeč
Daaam19. 04. 2013 13:28:16
Aha.. no mogoče sem te pa potem res narobe zastopil ..se strinjam, sploh z zadnjim citatom o ne-žigu ga itak zmaga (dobiš + zato) nasmeh
všeč
Becar19. 04. 2013 14:33:23
VanSims, tule sem ti pa dolžan odgovor, ker mislim, da tole leti direktno na mojo izjavo. Če ne bi napisal zadnjega stavka, bi ti še spregledal, tako pa mislim, da provociraš.

Moraš razumet, da obstajajo tudi ljudje, ki namensko zbirajo žige in jih zaradi takšnih ali drugačnih razlogov (služba, družina, denar...) zbirajo zelo dolgo. Izpolnjena knjižica SPP večini teh pomeni lastno potrditev in ne hvaljenje v neki vaški gostilni, na kar namiguješ. To je podobno kot verjetno slike svoje žene ne kažeš v vaški gostilni, imaš pa jo v denarnici, zato ker ti osebno veliko pomeni. Niti nisem še zasledil, da bi se eden od 200 letnih ˝žigosarjev˝ hvalil tule gor ali kje drugje.

Zato mogoče malo več strpnosti do tistih, ki zbiramo žige in nam žig pomeni neko piko na i izleta, ture. In ja, če nimaš možnosti, da bi šel vsak vikend v hribe, si mogoče lahko kdaj tudi razočaran, v kolikor žiga na določenem mestu ni, pa čeprav bi tam moral biti. Saj ni tako težko razumeti, ali pač? nasmeh
(+5)všeč
VanSims19. 04. 2013 14:56:40
@Becar: niti najmanj ni to letelo osebno na tebe. In še enkrat poudarjam besedo 'zgolj'.

Dejansko se spomnim vsaj ene objave iz tega foruma, ki je(približno po spominu) zgledala kot sem zapisal. Žal se ne spomnim več kje točno oz. pri kateri gori.
všeč
Becar19. 04. 2013 15:06:55
Pri meni je ta zgodba o SPP sicer takšna, da sem že prehodil večino dvatisočakov, ki so v SPP, nekatere tudi večkrat, vendar si žigov nisem nikoli dajal, saj niti nisem vedel za knjižico in značko, da obstajata.

Lansko jesen pa sva se s partnerko, ki je v hribih začetnica, odločila, da začneva zbirat tudi žige SPP. Zato se zavedam, da bom na nekatere vrhove šel ponovno. Recimo na Triglav tudi letos, čeprav sem že večkrat bil in me bolj vleče recimo na Montaž, kjer še nisem bil.

Eden od razlogov za opravljanje SPP je ravno ta, da so v njej tudi točke, kamor težko da bi drugače šel, te pa SPP zato vodi res skoraj po celi Sloveniji, spoznavaš nove kraje itd.
(+1)všeč
Stranica:123...1920212223...353637
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići