Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že bili na Dovški Babi (1891 m)?
Glasaj

Oskrbniki koč

Print
Becar13. 05. 2013 10:19:12
No tale Karahawkov primer je pa res malo ekstremističen velik nasmeh. Da bi prišel v kočo jest in pit to kar iz ruzaka potegnem je pa res malo huda. eek Pa naj bo planinska ali pa neplaninska koča. Da bo nekdo za menoj čistil mizo in tla zastonj, tega res ne pričakujem od nikogar... zavijanje z očmi Tudi jaz bi takšnega nagnal ven. Čeprav je pa po drugi strani res, da so tudi oskrbniki velikokrat tapravi faloti in so nejevoljni že, če svojo hrano zunaj pri koči poješ.
(+5)všeč
Janezs14. 05. 2013 12:46:48

Mize zunaj ali v koči se niso postavile same. Prav tako,se koča ni zgradila sama. Če je pa vse to še zimskem času pa moramo vedet, da je nekdo moral pripravit drva in navsezadnje zakurit peč. Tistim, ki se zdi to čisto normalno, jih pa vprašam, če še grem korak dalje, kako bi se počutili, če bi prišel nekdo k vam domov in sedel za mizo, začel iz nahrbtnika-- ITD. Moje mnenje je, če ne mislim, pustit nekaj denarja v koči se je raje izognem. Danes se ne moreš zanesti na sigurnost koč, ali je odprta ali ni, tako, da je najboljše imeti nekaj svojega vedno s sabo. Pa še nekaj, če preživim pozimi v hribih, ko je večina koč zaprtih, bom menda še poleti. Lp.
(+7)všeč
capraibex14. 05. 2013 14:44:50
Ljudje so razvajeni,ne znajo se obnašati,so hrupni,arogantni.Le redki se še obnašajo kot pravi hribovci.
(+11)všeč
VanSims14. 05. 2013 16:34:59
Meni je veliko lepše se ustaviti kje po poti in tam v miru v naravi uživati svojo hrano po možnosti z lepim razgledom in brez džumbusa in radovednih pogledov ali celo kakih butastih pripomb. Konec koncev sem na izletu v naravi. Ne vem zakaj je treba jesti ravno v koči(razen seveda če je slabo vreme). Sedenje na kamnu, skali ali štoru ni še nikomur pregriznilo riti poleg tega so ob poti tu pa tam tudi kake klopice.

V tujini imajo vse gorske koče status gostinskega lokala oz. če imajo še postelje, status penziona, prenočišča,... Razlika je samo v tem da ta gostilna ali penzion leži na višji nadmorski višini.

Po eni strani je to slabo za tiste ki morajo jesti ravno v koči, ker tega da bi svojo hrano v koči jedli vam ne bodo praktično nikjer v tujini tolerirali. Lokal je pač lokal, na višini par 100 ali pa 2000 metrov.

Po drugi strani pa tudi veljajo vsa gostinska pravila in zakoni tudi za visokogorske koče. Nema tega kot pri nas, da bo nekaj po domače(kot da nekje čez 1000 m nmv ne bi veljali več zakoni) mimo pravil in kr neki. Tako kar se tiče postrežbe, računov, davkov, pravic potrošnikov pa tudi pravil obnašanja v privatnih prostorih javnega značaja.

Prav tako to za sabo na neformalni ravni potegne boljši odnos do stranke, manj nesporazumov, ker pač zakoni vse regulirajo in večje zadovoljstvo tako pri oskrbniku kot pri strankah.

Tako, se npr. tam ne more zgoditi, da bi nekdo uprizoril na mizi cel piknik, če pa že pa ima tam lastnik lokala(potem ko te verjetno najprej prijazno opozori) pravico zakonsko ukrepati in se spet lahko samo pri nas zgodi, da bi gostu primitivno grozil z neko bando pretepačev in podobno.

V deželi brezzakonja se pa pač dogaja kar se dogaja... tako kot tudi na področjih vsakdanjega življenja.
(+2)všeč
Holcar214. 05. 2013 17:14:07
Seveda se nisem upiral in jezikal, poskušal sem biti karseda vljuden, vsekakor pa se ne nameravam pustiti teptati na razne načine. če mam s sabo svoje stvari pač nem naročal drugih.

ps: seveda je bilo slabo vreme!
všeč
Holcar214. 05. 2013 17:40:05
@julius: prepričan sem, da nikjer ampak zares nikjer (razen morda na kekčevi domačijivelik nasmeh) ne bi bil deležen takšnih brutalnosti. po prihodu domov sem o njihovih izkušnjah povprašal še nekaj prijateljev, in kar so mi povedali, je bilo podobno moji zgodbi.TAKO hudo resda ni bilo, je pa res, da je bilo sodeč po njihovih besedah vreme lepo.
upira se mi ta odnos, češ, "če prideš nekam se spodobi da kaj naročiš če ne tam nimaš kaj iskat" pa to sranje.navsezadnje smo (oz. vsaj naj bi bili) v svobodni deželi. to seveda ne pomeni, da lahko vsak dela kar hoče vendar pa takega obnašanja kot sem ga bil tam deležen nikakor ne mislim tretirati. ne hodim v hribe žret!jezen
pa seveda se v kočuri nisem šel nikakršnega piknika, bil sem tak, kakršni ste vi, ko premočeni in zlakotnjeni (nisem šel le na l. goro)končno najdete neko zavetje. Zdaj si seveda želim, da bi bil tam kakšen neobljuden bivak.
všeč
wolphgang14. 05. 2013 17:52:21
poglej, jaz bi vsaj pijačo naročil, pa še tako bi mi bilo nerodno.
(+6)všeč
VanSims14. 05. 2013 18:32:38
Seveda gorske koče morajo nuditi tudi zavetišče pred slabim vremenom. Če pa ravno kdo takrat postane lačen pa...bože moj. Tudi če si v urbanem okolju boš, če bo deževalo šel v kak bife ali gostilno, noben te ne bo ven metal tudi če ne boš nič naročil(vsaj moja izkušnja je taka) ampak da bi pa potem tam začel jesti nekaj svojega...

Najslabše je kot rečeno ker ni nobenih pravil. Če bi se točno vedelo ali lahko v koči malicaš svojo hrano ali ne bi bilo drugače. Meni je sicer vseeno a naj se na PZS končno izjasnijo in napišejo to v kak pravilnik ne pa da je to prepuščeno dobri volji (tistega dne) oskrbnika.
všeč
cebelca14. 05. 2013 18:33:59
Sama koče uporabljam samo pozimi ali ob slabem vremenu, ko paše zavetje koče, ki jo seveda nekdo oskrbuje, zato da je meni lahko toplo. In meni je jasno, da to povrnem vsaj z naročilom čaja, četudi imam dovolj pijače sabo. In vedno prej tudi vprašam, če lahko pojem svoj sendvič, če ga imam sabo. Še nikjer mi niso rekli, da ne smem.
(+1)všeč
Ruzowski14. 05. 2013 18:52:58
Tudi sam dosedaj po kočah nisem imel nikoli težav glede hrane iz nahrbtnika. Kaj je sedaj prav kaj ne ali obisk koče da se pogreješ vrniti z nakupom čaja (šipkovega recimo, ki ga lahko nabereš po kakih planotah vendar ti ga v planinskih kočah prodajajao merkatorjevega za 2 eura cca)je stvar posameznika. Vendar če pa skozi govorimo o neki morali in zakonih in splošnih določbah v gorah bom samo to reku:

http://www.pzs.si/vsebina.php?pid=17

"Obiskovalcem, ki pri mizi v notranjih prostorih planinske koče uživajo le lastno prehrano (iz nahrbtnika) in hrane ali pijače v koči ne naročijo, se lahko zaračuna strošek uporabe in čiščenja v višini 1,00 € na osebo. V ceno te storitve je vključena tudi uporaba jedilnega pribora, krožnika in skodelice. Plačila tega stroška so oproščeni otroci kategorije P+O."
Se pravi, je se lahko pije tudi..Je pa tako, da poleti, ko si po več dni v hribih in spiš po kočah se denarnica kar pošteno izčrpa. Samo če računaš osnovno prehrano, čaj enolončnico kako pivo nočitev se kar nabere. Tako da če zjutraj poješ kako pašteto v koči ne bo nihče zaradi tega izdihnu..zavijanje z očmi

všeč
jax14. 05. 2013 18:54:05
Po eni strani je to slabo za tiste ki morajo jesti ravno v koči, ker tega da bi svojo hrano v koči jedli vam ne bodo praktično nikjer v tujini tolerirali. Lokal je pač lokal, na višini par 100 ali pa 2000 metrov.

Seveda bojo tolerirali. Je pa res, da bojo verjetno tudi dodatno zaračunali.
Npr. pravilnik CAI: http://www.cai.it/uploads/media/REGOLAMENTO_GENERALE_RIFUGI_approvato_dal_CC_26.11.2011.pdf (glej predvsem 14. člen).
všeč
julius14. 05. 2013 19:30:41
Karahawk
Še enkrat!
Na Limbarski gori NI PLANINSKE postojanke!!!
Bil si v gostilni Urankar. Za gostilne ne veljajo nikakršne pobožne želje PZS in primerjave s kočami v tujini.
Verejetno si pa precej brusil jezik, da ti je sicer prijazna oštirka zagrozila z izgonom iz raja.
všeč
wolphgang14. 05. 2013 19:39:37
citiram:
... Lepo razložim svoje klobase, kruh na mizo, zraven si pridam radler in te stvari z užitkom napadem, ko naenkrat ženska pristopi do mene. Ustopi se z rokami v bok in se začne skorajda dreti name, češ da naj izginem takoj ven, če ne nameravam ničesar kupiti.SEVEDA JE NISEM UBOGAL IN JO IGNORIRAL,tedaj pa mi začne groziti z vaškimi mladci ...

ali ne bi bilo pravilno s tvoje strani, da bi jo najprej vprašal, preden si klobase razložil?
ali ni bilo neolikano je ne ubogati in ignorirati?
(+3)všeč
korl14. 05. 2013 19:46:24
Le zakaj bi spraševal kaj ne karahawk, saj pri vas na Pohorju vsak prinese v gostilno svoj flaškon vina in klobase, kelnarca jim pa pride nastavljat tazadnjo da jo malo ščipajo za boljši apetit. Dobro si ga pihnil, priznal pa seveda ne boš zavijanje z očmi
(+8)všeč
VanSims14. 05. 2013 19:50:06
Nisem vedel da ima PZS to že urejeno in se oproščam. Potem ni nobene dileme in je odveč vsaka debata o tem.

Torej potem se nimajo oskrbniki kaj pritoževati in komurkoli težiti ali ga celo izganjati(če gre seveda za kočo PZS in ne privatno kočo ali celo gostinski obrat). Lahko pa zaračunajo 1 EUR.

@jax: ja, ali pa ti bodo zaračunali postrežnino. To sem pozabil povedati. In tam je ponavadi mislim da nekoliko višja od 1 EUR. Ne vem točno kje v Italiji sem videl 3 EUR. Ponekod se pa res ne sme.
všeč
Holcar214. 05. 2013 19:59:40
s tem, da sem jo ignoriral, ni mišljeno to, da sem jo besedno žalil. to ste vi tak ko vedno iz nič naumili.
kdo pa pravi, da je nisem ničesar vprašal? ravno pri vprašanju mi je začela groziti.
tisto, kar sem ignoriral, pa je bilo sledeče:
seveda je nisem nameraval takoj ubogati in ko cucek spizdit ven na dež, nekaj časa sem še vztrajal.tudi lepe besede niso nič zalegle.in je blo to kar je pač blo.

pa itak zame je nasploh brezpredmetno, kake vrste čumnata je tisti pajzl. pa ne vem, @julius, kje si pobral, da je ga. urankar "sicer prijazna".mogoče do domačinov, ki pri njej redno puščajo kaj v večih valutah.
vsekakor pa ne do prijaznih pohorcev,ki jih po naklučju kdaj zanese v tiste rovte. tam pri trojanah okol meje so itak od nekdaj mal našpičeni na nas Štajerce.
všeč
wolphgang14. 05. 2013 20:03:14
kakorkoli že, če je res kar je julius napisal, da tisto ni planinska postojanka, ne moreš pričakovati, da ti bodo to dovolili.
in kot že prej rečeno, vsaj radlerja bi si lahko tam naročil, ne pa ga iz nahrbtnika potegnil
(+1)všeč
Holcar214. 05. 2013 20:10:05
pa če pravim, da ne vem, zakaj bi si moral kar naprej nekaj naročati. kakor že rečeno, v hribe ne hodim zaradi žretja. jemo doma, vsaj naša familija, če pa že v gostilni, le ob svečanih priložnostih. ne naročam kar nekaj iz spodobnosti brez ozira na to, da dotično stvar v ruzaku že mam. ruzak se more na cilju olajšat da je pot dol lažja.
vi kar naročajte pa mečite dnar skoz okno, plačajte npr. na Lipanci 70 c za glaž tople vode (je pač apnica in ni taprave, to ni moja stvar), jaz ne bom.


kopiram nekaj zgovornih komentarjev, zbranih na tem portalu: Ali imate podobne izkušnje kot jaz?
Prispeli smo na vrh Limbarske gore in v gostišču naročili čaj.
Starejša gospa-mogoče lastnica nam ga je prinesla in s prijatelji smo klepetali.Kmalu se zopet ob mizi pojavi gospa z vprašanjem, če bomo naročili juho. Da ne bomo, gremo kmalu domov na kosilo, smo odgovorili.
Pa se je vsul plaz besed, da zasedamo mizo, premalo naročimo, ona more juho preč metati, če ne skuha, pa spet ni prav,...
Molčali smo. Plačali smo čaj in odšli.
Primož76
10.1.2011 marjan.majda nič novega. Žal. In da, je lastnica.
milenula
10.1.2011 Tudi mi smo imeli podobno izkušnjo.Ko smo naročili samo čaj,je gospa komentirala,da "šnops" pa imamo itak s seboj.Slučajno smo bili sami abstinenti.Sicer pa nam tudi ni ničesar ponudila-niti morebiti kakšne sladice,pa tudi nič kaj ni dišalo po kakšnih dobrotah.Čudna gostilna.
Naslednjič se je bomo izognili v največjem možnem loku.
JusAvgustin
11.1.2011 j***š tako bajto...
všeč
Holcar214. 05. 2013 20:11:03
kot kaže je le nekaj na tej ženski...
všeč
wolphgang14. 05. 2013 20:18:48
v redu, z lastnico je nekaj narobe, samo kaj ima potem to veze s planinstvom, če ni to planinska koča? tudi jaz imam kaj za pripomnit čez kako kelnarco, pa ne grem tega pisat na hribi.net
(+5)všeč
Stranica:123...2122232425...353637
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići