Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že bili pri Jezeru v Lužnici?
Glasaj

Planinski čevlji

Print
ZKlemen21. 12. 2010 14:50:10
Rabil bi en nasvet. S punco se bova drugo leto prijavila v alpinistično šolo pri pd matici. Šola obsega tudi zimski del alpinistične sezone. Letno opremo bolj ali manj že imava ker športno plezava. Za zimo pa še nakuujeva. A bi bili teli gojzarji ki so znižani v kibubi (http://www.kibuba.com/index.php?pID=3577) primerni za nivo alpinistične šole pri matici. V programu je tudi plezanje slapov, pa nisem prepričan če ni bolje met avtomatske kot polavtomatske dereze. Hvaležen bom za nasvet.
všeč
aljazek21. 12. 2010 15:25:32
Hja, veš kaj je fora, čisto odvisno je od tega koliko te bo še zimski del alpinizma notri potegnil. Jaz sem dal raje nekaj več € in si kupil pravi zimski čevelj - boljša izolacija, avtomatske dereze, togost, itn. Če pa potrebuješ le za opravljanje alpin. šole (vsaj tako si zastavil vprašanje, kakor da bi potreboval čevelj le za opravljanje tečaja, potem pa konec), potem so verjetno vredu.
všeč
JusAvgustin21. 12. 2010 15:25:33
Za slapove so vsekakor bolj primerne avtomatske dereze in čevelj s trdim podplatom, ki pa naj bo čimlažji. Sicer se da pa tudi kakšen slap in marsikatero grapo zlest s polavtomati. Sam prisegam na avtomatske dereze (plezalne in pohodne)

lpp
všeč
ZKlemen21. 12. 2010 21:12:17
Hvala za nasvete. Odločila sva se za bolše gojzarje z nastavkom za avtomatske dereze, saj bova najbrž po tečaju kar dost plezala. Vsaj za enkrat sva oba navdušena nad to idejo.
všeč
aljazek21. 12. 2010 22:58:02
4. januarja so ponavadi razprodaje obutve, kjer sm dobil svoje čevlje za 100€ ceneje :-) splača se počakat
všeč
GričarA1. 01. 2011 21:03:12
Kupujem čevlje za zimske ture v rangu do 250€
zaenkrat imam ogledane La Sportiva KARAKORUM PRO GTX in pa TRANGO S EVO GTX, če poznate še katere druge povejte.
Imeti morajo nastavek vsaj za pol avtomatske dereze. Uporaba bo zgolj za hojo in ne za slapove in za plezanje.
Hvala za nasvete.
všeč
aljazek1. 01. 2011 21:31:10
Zdaj bi naj bile razprodaje, jaz bi pogledal za Trango Prime...udoben, mehkejši ter kvaliteten model.
všeč
GričarA1. 01. 2011 21:43:53
Vem da so razprodaje zato pa kupujem nasmeh, drugače pa piše v prospektu za trango prime naj bi bil namenjen za ledno plezanje.
Glede teže mi je vseeno, saj jih ne bom uporabljal za plezanje.
všeč
klm1. 01. 2011 21:51:20
GričarA: Trango S Evo ni zimski čevelj, pač pa letni, prvenstveno narejen za dolomitske farate; kjer pa prihaja tudi do nenadnih vremenskih preobratov - možnosti požledi - ter prečenja snežišč in ledenikov, zaradi česar imajo utor za polavtomatske dereze. Za ne pretirano ambiciozno zastavljene zimske ture so čevlji primerni, vendar je potrebno vedeti, da ni so zadostno toplotno izolirani, sintetično usnje Lorica ter Cordura pa ne zagotavljata dolgotrajneše vodoodbojnosti (ne vodoodpornosti ker to dejansko noben čevelj ni!) kljub impregnaciji v daljšem časovnem obdobju v kakršnemkoli se že udirajočem se snegu. V tem primeru je Karakorum precej boljša izbira. Slednjega bi nedvomno tudi raje izbral kot Trango Prime, ki je sicer res takšen kot ga je opisal aljazek, vendar bi obtem še pripomnil, da je prav tako kot Trango S zelo občutljiv na vlago oziroma mokroto - namreč zelo hitro jo sprejme v notranjost...toliko v razmislek. sestavek je napisan iz prve roke in lastnih izkušenj...
všeč
KristinaG1. 01. 2011 22:00:30
GričarA: Imam La Sportivine Trango S Evo GTX. Uporabljam jih tudi sedaj, v zimskem času. S čevljem sem izredno zadovoljna, saj so udobni, fino se prilegajo nogi,... Premočijo mi ne, čeprav kar dosti po snegu hodim. Je pa res, da čevelj ni zimski. Sama nimam nobenih problemov, da bi me zeblo v noge. Je pa res, da nimam nikoli kakšnih posebnih problemov z mrazom. mežikanje
všeč
JusAvgustin1. 01. 2011 22:32:29
ja, dokler enkrat ne dobiš ozeblin je use hihi hahanasmeh, sam sem do sedaj uporabljal LS karakorum pro gtx, neverjeten čevelj, z njimi sem tudi pozimi VELIKO(vse vrste zimskega alpinizma) plezal, nikoli nobenega mraza, je pa res da so 4-sezonski, težki preko 2kg in se jih je potrebno navaditi... jaz bi zaupal kar "klm-ju", ker strokovnjak je le strokovnjak. karakorum mi je vse leto in pol dobro služil, izredno sem zadovoljen z njim, je pa pač prišel na konec svoje plezalne kariere... čas je za novemežikanje
všeč
sodnick1. 01. 2011 23:38:52
Ko je že ravno debata glede čevljev imam eno vprašanje. Zadnje čase me je zamikalo malo več v hribe hodit tudi pozimi in bom nabavil cepin in dereze. Zaenkrat uporabljam čevlje Scarpa Ladakh (usnje/usnje) varianta.

Vprašanje je sledeče. Ali naj kupuje nove čevlje in vsaj polavtomatske dereze ali naj kupim univerzalne in ohranim obstoječe čevlje? Z njimi sem zelo zadovoljen, nikoli ožuljen, nikoli mi niso premočili (redno jih impregniram). Nimam namena plezat, rad pa bi pozimi šel na Stol, Storžič in podobne ture, kjer so pač dereze in cepin pogosto obvezne.

Kakšen pameten nasvet izkušenih?
všeč
klm2. 01. 2011 07:48:52
Sodnick, moj odgovor je preprost: čemu bi kompliciral in trošil denar, če ni potrebno in si zadovoljen s trenutno obutvijo. tri desetletja nazaj so poznali zgolj klasične dereze, pa se ni nihče pritoževal (no ja, no zavijanje z očmi). Danes imaš že zelo dobre klasične dereze, z objemajočo se plastiko tako spredaj kot zadaj ter enim samim trakom, kot pri pol/avtomatski različici. Res sicer je, da so tvoji čevlji prvenstveno letni, vendar sorezmeroma dobro toplotno obdelani, predvsem zavoljo usnja, ki je tudi v notranjosti (vsaj pri starejših modselih je bil, sedaj že kombinirajo z Gore tex membrano) tako da bo potrebno večjo pozornost nameniti impregniranju z voskom, predvsem v predelu jezika in v predelu pregiba prstov. Tam usnje sčasoma popoka, če se ga nevzdržuje tako, kot je potrebno, predvsem če se ga suši preblizu katerega od toplotnih izvorov.

Skratka, če zaključim svojo misel, bi v prvi vrsti gledal po Grivelih klasičnih derezah G 10, zatem Black Diamond, Stubai... Tu sem priložil oceno izdelka, ki bi ga sam vzel, če bi bil na tvojem mestu...

Price: £60.00

Weight: 950 grammes per pair

Features: C2-graded - C1 with New Classic binding - 10-point NiCrNo steel crampon with thermoplastic toe cradle and quick-release heel-clip, nylon security strap, asymetric three dimensional reief stamped technology for added strength, sprun adjustment bar for easy fitting and compact storage. Fits boots size 35-46.

Great lightweight general mountain walking crampon
Not designed for steep front-pointing terrain
Not a bind any more...

If you remember the days when donning crampons meant agonising fiddling with the braided steel of frozen webbing straps or fiddly threading of neoprene through buckles, you'll love the latest generation of crampon bindings.

Grivel G10 here pictured with the neat New Classic
binding system (C1 graded)

The G10 is available both with Grivel's excellent New Classic binding, which features easy to use thermoplastic cradles front and rear for quick and easy donning - graded C1 - or in the New Matic guise tested with a cradle front and click-release heel clip at the rear. As a New Matic it's graded C2 and needs a stiffened sole with compatible lug at the heel of the sole unit.

It's a great binding for easy use, in fact easier than a full quick release binding because you don't have to fiddle around with locating wire toe bails and clearing welts of snow. It also has the advantage that wear to the front of the toe unit of the boot due to front pointing won't effect the security of the binding, unlike with a bail fixing. The security strap is easy to release as well.

Only downsides are that you need a B2 or B3 boot to use the New Matic system and with some boots, you may find that the heel clamp presses on the back of your heel through the leather.
Grivel - Ten Pwoints

So the binding is great, but what about the crampon? It's aimed at general mountain use rather than climbing - hence the second points are near vertical - and the use of ten points rather than the classic 12-point configuration both saves weight and makes the crampon more suitable for those with smaller feet.

An alloy crampon would be lighter, but not as hardwearing or as strong as the G10 which uses thicker sections of steel in some areas to up its strength. It's a near ideal general mountain walking crampon. The shortish points help balance on hard ice and the front points, while not suitable for serious ice climbing, are fine for adding grip when kicking into steeper snow slopes. So performance in use is fine.
Practicality killed the cat...

Adjustment is very easy with a sliding, flexible steel bar with a spring-loaded locator allowing quick transfer from boot to boot. It also means that the crampon can slide together for compact carriage

Note For more information on the crampon / boot compatibility grading system see this page on the Scarpa UK web site.

Verdict: Near perfect lightweight steel walking crampon, though if you're planning on any climbing you'll want a more aggressive design with forward-orientated secondary points. The crampon itself is well up to general winter walking and adjusts easily while still compacting neatly for carrying. The binding system is excellent - tolerant of different boot shapes and exceptionally easy to use even with freezing fingers. Easy to release as well. If you have B1-graded boots, take a look at the double-cradle New Classic version as an effective alternative. The ten-point design is also ideal for those with smaller feet. Good crampon at a good price.

Performance 4.8/5.0


Value 4.8/5.0



všeč
sodnick2. 01. 2011 08:58:55
Kakšne pa so CAMP dereze? Gledal sem model Stalker.
všeč
GričarA2. 01. 2011 11:02:10
Pred dvema tednoma sem bil na tečaju varnega gibanja na IGu, kjer so povedali da so klasične dereze slab nakup in jih odsvetujejo, ker porabiš veliko časa pri nameščanju na čevelj(pozimi ko je mraz problem). Prav tako potrebuješ za dereze trd podplat čevlja da se ne zvija. Ker pa je to tema o čevljih bom vprašal, če se splača dodati še tistih 50€ in kupiti NEPAL EXTREME oz. Garmont MOUNTAIN GUIDE GTX
všeč
klm2. 01. 2011 11:42:50
Glede nameščanja je sledeče: z novimi modeli z že omenjeno plastiko bo vsak uporabnik porabil 3 do 5 sekund več časa kot pri polavtomatskih oziroma bo čas ekvivalenten avtomatskim. imajo namreč prav tako zgolj en tubular oziroma trak - tako kot pol/avtomatske, ki ga je prav tako potrebno vpreti skozi prednjo luknjo oziroma vtor in to je to. Ne vem zakaj bi bile mehkejše, razen če govorimo o Grivelovih g10 Wide, ki so namenjene bordarjem, tdrugače pa je togost podobna, sama plastika pa se v mrazu "prilepi" na gojzar.
če klasične dereze ne bi bile primerne, bi jih proizvajalci že odstranili s proizvodnje...če pa govorimo o nekih resnejših zimskih vzponih, kombiniranih smereh bi tudi sam nedvomno raje posegel po pol/avtomatskih derezah. Za klasično zimsko gorništvo pa so klasične O.K.; če se ti zanohta, se ti bo tako pri navezovanju klasičnih, kot navezovanju pol/avtomatskih.

Campovim derezam Stalker nič ne manjka: glazuro hitro izgubijo, potem začnejo oksidirati, rjaveti, kar pa je navsezadnje dobro; Če bi ne bile O.K. ne bi imele toliko odjemalcev tako pri nas, kot v tujini. Vendar osebno na prvo mesto med prizvajalci postavljam Grivelove izdelke.

GričarA: Najprej čevlje poskusi. Med omenjenima modeloma bi nedvomno raje izbral Extrema, sicer pa bi moral obuti oba, morebiti bi ti celo bolj ustrezal Garmontov kopit, čeprav so ti primeri skrajno, skrajno redki. Vendar je že prej omenjeni Karakorum prav tako odlična izbira.
všeč
aljazek2. 01. 2011 11:51:49
@GričarA: ko sem kupoval čevlje, sem pomeril tako Nepal Extreme kot Karakorum, razlika je prav neverjetna. Sedaj uporabljam Nepal Extreme in so res neverjetni - udobni, topli, natančni, ravno prav trdi. Res pa je, da jih uporabljam za vse: zimske pristope, grape, ledno plezanje,...
všeč
sodnick2. 01. 2011 12:24:43
Tudi sam sem razmišljal o trših čevljih, ampak sem s parimi govoril in mi je večina rekla, da za mešane pohode, kjer potrebuješ dereze samo zadnjo tretjino poti, preosatli dve tretjini hodiš po gozdu v pretrdih čevljih, ki ponavadi niso udobni.

Prednost univerzalnih derez je seveda tudi kompatibilnost z vsemi čevlji, saj lahko tudi na poletnih turah z lažjimi čevlji iste dereze uporabiš za prečenja kakega snežišča.

Sicer pa nalepša hvala za nasvete.
všeč
climber732. 01. 2011 12:45:03
Poskusi Bestard čevlje,preverjeno.Imajo vse modele(zimske in letne modele)Mogoče se bo zdelo ,da delam reklamo ampak boljšega čevlja še nisem imel.
všeč
capin3. 01. 2011 09:26:26
Za Planiko ki je ni več, so Millet vsaj za mene najboljši.Ker nimajo nastavkov za avtomatske dereze ,uporabljam pač klasične CAMP Stalker.Kot je povedal klm montaža traja 3 sekunde dalje,velikost pa si tako nastaviš doma.Čevlji Milletbouthain so ravno prav togi, hkrati pa topli in udobni.Sicer pa poskusi kako ti sedejo na nogo.L.p.
všeč
Stranica:123...1314151617...878889
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići