Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasaj

Plazovna oprema

Print
-Jerry-10. 02. 2010 00:26:52
Evo tol.... tu maš en primer iz davnega leta 1962 velik nasmehvelik nasmeh http://www.youtube.com/watch?v=K8l_ZpADfsQ
všeč
spetovar10. 02. 2010 12:23:00
Ja toti so bili kar korajžni kako so testirali nasmeh nasmeh
tol: V tujini se da dobiti žolne med kakih 50 - 100 € ceneje odvistno od modela. Ampak še vedno te kar konkretno pridejo te stvarce. Saj je res, da morajo biti ne vem kako testirane in ne vem kaj še vse, ampak cene pa so res divje glede na tehnologijo. Je pa tudi res, da ciljna publika ni tako velika kot npr. pri mobitelih. mežikanje
všeč
JusAvgustin10. 02. 2010 13:15:02
življenje nima cene, žolne pa zaenkrat še. Če resno hodite po hribih pozimi, oz. turno smučate je to najbolj pomembna stvar. sicer pa te dober komplet stane okoli 500. V tujini je pa za turne smučarje plazovna oprema obvezna. žolna 360, lopata 70, sonda od 50 naprej... zmeden, ampak kaj je to v primerjavi s posledicami?
všeč
spetovar10. 02. 2010 13:30:08
Ja saj to je res kar praviš in se strinjam s tem kar sta s tol-om rekla. Vendar pa to ne spremeni dejstva, da oprema ni neko tehnnološko čudo, ki bi bilo ne vem kako komplicirano, je pa drago, kot da so RF komaj odkrili. Če bi gledal materijal za izdelavo žolne, ne vem če bi prišel kaj dosti nad 20$. Da o sondah ne govorim. Ampak tako pač je in za enkrat ne moremo nič. Če bi nonstop hodil po tujini, bi si jo brez razmisleka nabavil. Pri nas pa bo še trajalo, dokler bo zavest planincev (vključno z mano) modra do take mere, da bodo žolne imeli vsi.
všeč
tol10. 02. 2010 13:32:19
Bom vprašal drugače.

S čim imaš več možnosti, da te najdejo v Slovenskih gorah če ta zasuje plaz: z plazovno žolno ali plazovno žogo?

Oz če bi se odločal za nakup kaj naj rajši kupim: žolno, ki jo ima 20 % obiskovalcev gora pozimi ali plazovno žogo, ki jo lahko v plazu najde vsak, brez kakršne koli opreme?


Glede ciljne publike: mislim, da trg gorniške, pohodniške in aplinistične trgovine kar dobro stoji. Trgovin je precej ampak se pa to res slabo odraža na konkurenčnih cenah.
80 % jih žolne pri nas nima, mislim da predvsem zaradi cene. Mislim, da če bi bila stvar cenovno bolj dostopna bi bil procent mnogo boljši v korist uporabe.
Res pa je da tudi ne razumem naše države, ki vztraja pri DDVju za izdelke kot je lavinska oprema, čelade (gorniške, kolesarske, motoristične)..mislim ,da bi tukaj država lahko dodala svoj delež in takšne stvari oprostila plačila davka. V VB vem da so kolesarske čelade oproščene plačila davka
(+1)všeč
spetovar10. 02. 2010 13:42:44
Tol, ne govori preveč o davku, bo še kak državnik ta forum bral, bodo hudiča še dvignili nasmeh
Drugače pa se pridružujem tvojemu mnenju.
Jaz sem se raje odločil investirat v znanje in počasi pridobivajoče izkušnje, kot opremo, saj ti prvo pride prav tudi če hodiš sam (kar mi dostikrat paše).
Kar pa ne pomeni, da imam prav, saj kot sem zgoraj napisal, tudi jaz moram spremeniti mišljenje, da žolna ni kar nek larifari.
všeč
stefanb10. 02. 2010 14:21:06
Tudi, če smo sami, uporaba žolne ni nesmiselna. Ne glede kaj je z nami pod plazom, živi ali mrtvi, žolna sporoča lokacijo. In s tem se skrajša čas iskanja ter tako zmanjša izpostavljenost reševalcev, da tudi njih zasuje, na minimalen čas. To pa tudi nekaj šteje.mežikanje
všeč
turbo10. 02. 2010 14:59:04
V znani prodajalni gorniške opreme stane najcenejša žolna 220€. Plus lopata in sonda pa prideš na 290€. Na to dobiš 10% popusta, če si član PZS ali če si njihova redna stranka. Nekaj časa so imeli komplet za nekaj manj kot 250€. To je oprema, ki se ne obrabi tako hitro kot oblačila in čevlji. Če na oko ocenim, da ti bo ta oprema služila vsaj 5 let, pa sem prepičan da bo več, to znese 50€ na zimsko sezono. Ali cca.4€ mesečno za dobo 5 let. Ne zdi se mi pretirano, če gledam z vidika varnosti. Jaz žolno uporabljam celo zimsko sezono, tako pri turni smuki, kot pri poplezavanju v grapah in pri pristopih. V razmerah, kot so trenutno, pa nosim s seboj tudi lopato in sondo. 100% varnosti v gorah enostavno ni, ne poleti ne pozimi. Če ti pade velik kamen na glavo, ti ne pomagajo ne izkušnje ne oprema. In četudi v snegu izbereš "varen" cilj in se izogibaš plazovitemu terenu, opastem, kložam in podobno, vedno obstaja tistih nekaj procentov, da bo nekaj šlo narobe. Če sem v gorah s prijatelji ali če sem nekje sam, a je tura obljudena, me bodo hitreje našli in mi pomagali, če imam žolno na sebi. Če pa sem sam nekje v nekih rovtah, pa me bodo, čeravno prepozno, tudi hitro našli in ne bodo izgubljali časa z iskanjem. Da ne govorim o tem, da s kompletno opremo tudi jaz lahko pomagam drugim. Ja, ni kaj, gorolazništvo ni poceni špas, je pa luštno in fajn. Je pa res, da je balinanje cenejše velik nasmeh in varnejše mežikanje
všeč
tol10. 02. 2010 16:33:57
Zapluli smo daleč stran od prvotne zamisli, torej ali je mogoče doma za relativno malo denarja, narediti zadevo na način plazovne žoge in če bi to na koncu delovalo.

In pa nihče noče potipati gornjega vprašanja kaj je bolje: žoga ali žolna?

Žoga ima prednosti: najde jo lahko vsak brez znanja in opreme.
Žolno pa tudi če imaš, jo moraš znati uporabljati. In verjetno kombinacija slabšega znanja in "šoka ali panike" zaradi plazu, lahko iskanje ponesrečenca traja precej dolgo. Na tečaju so se nekateri kar matrali z iskanjem zakopane žolne.

všeč
turbo10. 02. 2010 17:04:34
Tol,
zadeva je enostavna. Vsekakor žoga. Sedaj je samo še vprašanje, na kako dolgi vrvici mora biti in iz kakšnega materiala mora ta vrvica biti. Kajti če bo vrvica prekratka, bosta oba z žogo ostala pod plazovino in če
bo vrvica "prešvoh", jo zna pretrgati. Potem pa adijo žoga.
Ampak, če bo vrvica premočna in se ti morebiti omota okoli vratu, pa spet ne bo v redu.
Hudiča, le kako da Avstrijci, Francozi, Švicarji, Italijani, in še kdo, ki imajo tudi nekaj malega gora in snega, še niso pogruntali kaj takega. Namesto da razvijajo elektroniko, naj gredo raje žoge pumpat in vrvice preizkušat, mar ne ?!
Aja, da ne pozabim, za konec: žogi ni potrebno menjati baterij, tudi to ni zanemarljivo ! Pa knjižice z navodili za uporabo ji tudi ni potrebno priložiti !!!
všeč
daniel10. 02. 2010 17:07:05



Zasledil sem tole pa mi nikakor negre v glavo kako deluje in koliko praktično

http://www.iglusport.si/katalog/lavinska/lavinska.html


BLACK DIAMOND - AvaLung II

Edinstven sistem podaljševanja zmožnosti dihanja pod snegom.

Dve velikosti.
Masa: 265 g.

Cena: 139,90 €
všeč
a4si10. 02. 2010 17:20:24
Moje razmišljanje:

ŽOGA je zanimiva ideja, vendar kako z njo v praksi? Poraja se mi par vprašanj:
- kako/kje jo nositi da se jo lahko zelo enostavno odvrže?
- če te plaz preseneti, ali jo imaš sploh čas odvrzti?
- jo lahko predere kašen kos ledu v plazu? se bo potem "potopila" v plaz?
- koliko dolgo vrvico imeti? daljša kot je večja možnost da ze zaplete/zavozla in gre s teboj pod plaz...
- vseeno rabiš od obvezene opreme vsaj lopato (oz tisti ki te iščejo): v povprečju je zasuti na globini 1-1,5m in lahko kar pozabiš da ga boš/te bodo na roke izkopali, posebej še če je malo bolj zbit sneg (preverjeno osebno na lavinskem tečaju - že z lopato traja celo večnost, z golimi rokami ni šans...)
- pa še kaj bi se našlo...

ŽOLNA:
- samo en komentar: "če jo imaš, se jo nauču uporabljati... " po mojem si ni problema na vsaki turi vzet pol urce cajta in malo potrenirat (vsaj jaz si)

Drugače pa vedno skupaj: žolna, sonda, lopata - eno brez drugega ti ne pomaga skoraj nič...
všeč
turbo10. 02. 2010 17:39:36
Pri žogi ali čem podobnem je še en problem. Velikokrat se smuča tudi med kakimi drevesi ali grmičevjem. In kako boš smučal, če vlačiš nekaj za seboj, pa se ti stalno kam zatika ? Že samo piš plazu je močan, kaj šele plazovina sama, mimogrede si pod snegom, pa če imaš kaj na vrvici ali ne, oboje potegne dol, ne vem...
a4si ima po mojem edino prav: komplet s seboj in znanje, kako ta komplet uporabiti.
Če pa se že omejimo samo na žogo...novi nahrbtniki z "air bag - i" so neke vrste "žoga" oziroma še bolje, saj ga "napihneš", ko pride do nesreče, pa še zelo pomaga, da ostaneš na površju. So pa eno malenkost dražji od kompleta žolna+lopata+sonda.
všeč
tol10. 02. 2010 17:48:17
Vrvica je pospravljena oz zložena in je ne vlečeš za sabo. Odvržeš če se odtrga plaz.
všeč
turbo10. 02. 2010 17:55:36
Okay, vrvica je zložena. Kje je pa žoga ?! Žoga mora biti primerno velika, da opravi svojo funkcijo in primerno velika žoga pač ne gre v manjši nahrbtnik, kakršen se uporablja za eno ali dvo dnevne ture.
Meni to enostavno "ne sede", ta žoga pa vrvica. Bom raje ostal pri žolni, sondi in lopati.
všeč
sebanakis10. 02. 2010 19:12:15
avalungov sistem je preprost, cevka poskrbi da iz malih zračnih žepkov v snegu posrkaš zrak in ti to na ta način podaljša življenje. Pa tudi na drugi strani maš izpeljan CO2 vn. Seveda je tukaj zelo odvisno od tipa snega... kar se pa tiče žolne, lopate in sonde, je treba veliko trenirat, preden si res vajen dela z njo. Komplet lopata, sonda in žolna pride 199.90 s popustom 159.92€. Imaš pa že v nekaterih bundah recco sistem, vendar je problem ker ga zaj... signal telefona, vsaj kukr sem seznajne s problematiko.
všeč
Santi10. 02. 2010 19:29:23
Tol, da nis ti slučajno z inštituta za plazove v Davosu zavijanje z očmi
všeč
stefanb10. 02. 2010 19:47:29
Lahko z žogo, lahko z žolno, ampak zraven še vedno spadata lopata in sonda. Saj brez lopate je 15 minut hitro mimo. Pa kakšen tečaj, pa izkušnje, pa kakšen vodnik začetku, pol pa še mal sreče in veliko zdrave pameti, ker nič ni 100%, in hribi so lahko lepi pozimi in poleti.nasmeh
všeč
turbo10. 02. 2010 20:16:44
Tol je zgoraj napisal:
"Oz če bi se odločal za nakup kaj naj rajši kupim: žolno, ki jo ima 20 % obiskovalcev gora pozimi ali plazovno žogo, ki jo lahko v plazu najde vsak, brez kakršne koli opreme?"

Tu mi nekaj ni jasno in sicer: žolno naj bi imelo 20% obiskovalcev gora pozimi !?
Plazovno žogo, za katero sem izvedel od Tola, na svetovnem spletu pa o njej ni nobene besede, naj bi imelo pa ostalih 80%, ali kaj ?!

Zaradi mene lahko tudi s plavutkami in rokavčki, če kdo misli, da mu bo pomagalo. Ali pa naj počaka na Kitajce, ki bodo še kaj boljšega iznašli !!!
všeč
tol10. 02. 2010 20:29:29
Procenti so približki, sem pa prepričan da v Slovenskih gorah pozimi uporablja lavinsko žolno okoli 20 do 30 % gornikov/alpinistov. REs je vsako leto pa se ta procent poveča.

Ostalih 80 ali 70 % nima ničesar. In če te zasuje plaz bo teh 70 do 80 % gornikov brez opreme lažje našlo zasutega, ki bi imel plazovno žogo kot pa žolno.
Razumemo?

Ne oporekam, da žolna ne deluje. Nasprotno deluje. Ampak v pogojih, da se žolna uporablja množično.

Realno: tudi če si sam privoščim žolno, kolega s katerimi zahajamo v hribe, v trenutni situaciji težko zbereta denar za nakup žolne. Torej situacija je sledeča: mene zasuje plaz, uporabljam žolno kolega pač ne. Torej mi ne pomaga skoraj nič. Če bi uporabljal žogo, bi v primeru ,da ostane na površju, kolega vsaj sledila žogi in vrvi in bi me lahko locirala.

všeč
Stranica:12345
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići