Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že bili na Boču (978 m)?
Glasaj

Varovanje z vrvjo

Print
lynx23. 08. 2013 09:54:00
primoza: tista v kibubi je tudi testirana in piše da prenese 6 padcev.
všeč
Zebdi23. 08. 2013 09:58:39
lynx, si prepričan? Jaz sem na Simondovi spletni strani našel tole:

"8.2mm dynamic rope, designed for summer hiking and ski touring.
For use as a safety line only: not designed to withstand falls from a height.
Lightweight and compact, you'll forget it's in your backpack.
Unique tracking number.
Available in 3 lengths: 20m, 30m and 40m.
Warning: this rope is NOT suitable for climbing or mountaineering use."

Za kak abzajl bi jo še upal uporabiti, za kaj več pa ne. Rajši vzamem kaj drugega mežikanje

(+1)všeč
neph23. 08. 2013 10:07:52
Jedriličar, pred časom sem bral nekaj člankov na omenjeno tematiko, ki pa jih žal trenutno ne najdem... Že na začetku sva se pravilno razumela, vendar po meni znanih informacijah, se naj dvojna vrv ne bi uporabljala kot dvojček, saj se s tem izničijo prednosti dvojne vrvi in nastanejo problemi glede prevelike ulovitvene sile. Nisem pa prepričan, če je vpenjanje dvojne vrvi v isti komplet nevarno ali ne, tako da me prosim popravi, vkolikor se motim.

V praksi sicer veliko ljudi vpenja dvojno vrv hkrati v isto varovalo. Jaz osebno dvojne vrvi ne bi uporabljal kot dvojček.

ps. Juš, dobra vrv, kajne? velik nasmeh
(+1)všeč
jedriličar23. 08. 2013 10:19:07
@Neph: vendar po meni znanih informacijah, se naj dvojna vrv ne bi uporabljala kot dvojček, saj se s tem izničijo prednosti dvojne vrvi ...
Tako je, osnovna prednost dvojne vrvi pred dvojčekom je kar sa dvojnom vrvi se pleza lahko utroje, sa dvojčekom pa ne, kar pomeni da je dvojna vrv 'jača' od dvojčeka, u bivstvu i je, kar ena dvojna lahko nosi sama enga plezalca, en dvojček pa ne (v bistvu da, kao drugega, sam to neće niko napisat a i ne testira se tako, tako da to zaboravimo)
To samo pomeni da če dvojnu uporabljaš kao dvojček ni problema, če slediš pravilo ukapčanja SVIH kompleta, če narediš obratno (dvojček kot dvojnu), pa si u problemu da možeš izginit. Naravno da nitko pametan ne koristi dvojček kot dvojnu, jer u konačnici je nije niti kupio da bi je tako koristio, ja sam samo napomenuo da postoji ta mogućnost i koje su oopasnosti ako se pogrešno uporablja, ali mi se čini da sam zapravo izazvao pomutnju s time ... tako da uporabljajmo dvojmnu po pravilima dvojne, dvojčeke pa po pravilima dvojčeka ...velik nasmeh
Inače, ja koristim BEAL ICELINE 8,1 mm , odlična vrv za sve namjene ....
všeč
neph23. 08. 2013 10:21:33
Jedriličar, hvala za pojasnila, sem našel tudi uradno Mammutovo obrazložitev, dodajam kot zanimivost :


"The CE- Standard for Half- and Twin Ropes is different regarding the testing: twin ropes are always tested both pairs clipped into one biner (80kg mass, 12 falls), half ropes are... tested as a single rope with a 55kg mass (5 falls required). So the standard for half ropes is tougher than the one for twin ropes as half ropes also offer a great safety margin as a single rope (only to be used to belay two second climbers from an anchor). Therefore, half ropes can always be used in twin rope technique as well (whereas the other way round, twin ropes can not be used in half rope technique). The impact force is not affected by clipping one or two half ropes through the same biner."

Zadevi smo torej prišli do dna. velik nasmeh
všeč
JusAvgustin23. 08. 2013 10:23:03
In sodu izbili dno! nasmeh
všeč
lynx23. 08. 2013 10:28:12
Zebdi: saj nisem rekel, da je za plezanje. mežikanje Na ovitku pa je podatek tudi za padce.
všeč
jedriličar23. 08. 2013 10:30:41
@Neph: eto, pravilno objašnjenje iz mjerodavnog izvora ... mislim čak da sam jednom negdje vidio i slikicu koja to pojašnjava ... uglavnom, drago mi je da se svi slažemo oko toga ... velik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh nema više zmedenzmedenzmeden
všeč
Bobaje23. 08. 2013 20:47:55
Dvojček in dvojna vrv sta v temeljih namenjena za plezanje, torej vedno v paru, zato so tudi manjšega premera. Ob uporabi dveh vrvi pri plezanju lahko pride do faktorja padca "2". Kar pomeni, da splezate 50m nad štant in brez vmesnega varovanja padete 50m pod štant. To pomeni da ste padli 100m na štriku dolgem 50m. Višina/dolžina je Fp=2. To zdrži tudi enojna vrv nekje nad 9,5mm. Uporaba samo ene vrvi od dvojčka ali dvojne vrvi pa ne zagotavlja varnosti pri padcih na Fp=1. Če po domače povem je uporaba samo ene vrvi dvojčka ali dvojne vrvi oz. vrvi manjših premerov omejena na varovanje drugega v navezi al pa abzajl, kjer je vrv več ali manj vedno napeta, kar preprečuje dolge padce. No če prašate mene s tako vrvjo ni priporočljiv niti padec Fp=0,5. Če se imate radi kupte singlco nad 9,5 pa boste ob pravilni uporabi povsem in predvsem varni. Če koga zanimajo faktorji padca naj si vpiše v gugl pa bo vedu o čem govorim.
Pa še to: pazite ko kupujete vrvi, da ne kupite statične vrvi, ki je kljub svoji debelosti smrtno nevarna za plezanje.
To je to, upam da razumljivo.
Lp Jure
(+2)všeč
Keko23. 08. 2013 21:06:46
Mislim da je Bobaje najlepše in najbolj nazorno razložil razliko med vrvmi in njihovo pravilno uporabo. Tako nekako je tudi nam bilo razloženo v šoli alpinizma.
všeč
jedriličar24. 08. 2013 08:04:51
@Bobaje: nema te vrvi koja bi zadržala pad faktora 2 kakav ti opisuješ, kod takvog pada letilo bi dole sve (štand, soplezalec, a i isčupalo bi i međuosiguranje ako ga ima), iz jednostavnog razloga jer ne bi bilo dovoljno vrvi u sistemu za amortizaciju pada (50 m slobodne vrvi znači da je ostalo samo 10 m za amortizaciju pada, ako je uopće rastegnuta) ...
všeč
jedriličar24. 08. 2013 08:23:44
Ako misliš na ove nove njihalne skokove, stvar je malo drugačija, tu teško da se može govoriti o faktoru pada: naime, skakač ode dovoljno u stranu sa koje se vrši njihaj da se vrv nategne i onda skoči, tako da tamo ima minimalno slobodnog pada, vrv je već nategnuta. Kod vertikalnog pada (sada nije bitan faktor) bilo koje duljine, prvo imaš slobodan pad dvostruko dulji od duljine vrvi između plezalca i zadnjeg međuosiguranja, pa kad plezalec padne ispod zadnjeg međuosiguranja za duljinu slobodne vrvi, tek se onda počne događati amortizacija, na način da trpi točka zadnjeg međuosiguranja i rasteže se vrv po cijeloj duljini, od štanda do plezalca. Međutim, što je faktor pada manji, veća je amortizacija i veća je vjerojatnost da će pad biti zadržan. U primjeru koji je naveo bobaje, jednostavno nema šanse da se takav pad izamortizira, desilo bi se slijedeće:
- vrlo vjerojatno bi plezales koji pada slomio kičmu od silovitog trzaja na kraju pada
- isčupalo bi se najviše međuosiguranje
- zatim bi se sitemom zipa čupala dalje međuosiguranja u lancu
- na kraju je pitanje da li bi kod takvih sila i štand ostao i osiguravatelj na njemu
všeč
Bobaje24. 08. 2013 08:28:43
Jedriličar očitno se boš moral še marsikaj naučiti pa preberi prej kakšno strokovno literaturo, da ne bom jaz izpadel pameten. Prava vrv normalno zdrži take obremenitve. O štantu nisem govoril, niti o tem, da se lahko med padcem odbijaš od skal in vemo kako se to konča.
"z jednostavnog razloga jer ne bi bilo dovoljno vrvi u sistemu za amortizaciju pada (50 m slobodne vrvi znači da je ostalo samo 10 m za amortizaciju pada, ako je uopće rastegnuta) ..."
No tega pa sploh ne štekam.
(+2)všeč
jedriličar24. 08. 2013 08:34:11
Mislim da ti uopće ne razumiješ faktore padova, ali to je već tvoj problem, ja sam ti samo htio dobronamjerno ukazati na pogrešno razmišljanje, ali tvoja stvar. Pogledaj si slikice koje možeš naći u bilo kojoj boljoj alpinističkoj literaturi šta je faktor pada pa će ti sve biti jasno (duljina pada/rastegnuta vrv između osiguravatelja i plezalca)
Pa lp in ugodan vikend
všeč
Bobaje24. 08. 2013 09:01:03
Pa jedriličar ti nimaš pojma o čem govoriš. Ravno zato plezaš z dinamično vrvjo da ne pride do zloma hrbtenice. Ne vem kaj ti kle ni jasno. Mam filing da je zate plezanje z dinamikom isto kot plezanje z zajlo.
Nekje sem zasledil, da na tem forumu prihaja do zavajanja uporabnikov, no tale jedrličarjev zapis je eden takih, vendar tule hvala bogu za nevednost.
Bom še enkrat razložil: človeško telo pri padcu zdrži hipno silo 15G ali prevedeno 13kN sile. Ob tej sili že nastanejo poškodbe, ki so še združljive z življenjem. Seveda govorim o padcu na vrv, brez udarjanja ob skale itd. Pri padcu na dinamično vrv(višina sploh ni pomembna) pri Fp=2 je sila na telo med 6 in 8kN, torej krepko pod mejo poškodb. To, ali štant zdrži ali ne, sploh nima veze, ker se pogovarjamo o vrveh. Padec na statično vrv pri Fp=2 pomeni silo na telo 17kN!!! Torej si zagotovo hin ali najmanj hudo poškodovan. Da višina ni pomembna pove podatek, da se te anomalije, oziroma sile začno pojavljati že na metru višine. Zdaj pa tisto najboljše, kar dostikrat videvam na feratah. Varovanje s pomožno vrvico. Primer: Pomožna vrvica (elastičnost nekje med dinamikom in statikom) je dolga približno 0,5m. Planinec v vertikali vpet na zajlo spleza od klina do naslednjega klina 10m in tik pod slednjim pade. Fp=višina padca/dolžina vrvi=10/0,5=20!!
Torej faktor padca 20!!!! To ne preživi nihče. Zdaj vam bo verjetno tudi jasno, zakaj imajo toliko problemov, zaradi kompletov za ferate. V zadnjem času je bilo kar nekaj sistemov umaknjenih iz prodaje. Ob take faktorju je umetnost narediti sistem, ki zreducira pogubno silo na silo preživetja. Jedriličar gugl pa surfaj vse boš našel.
Evo dost je. aja še tole: dinamična vrv ima nekje raztrezka 12%, statik 5%, pomožna nekje vmes.
Be safe!
Lp Jure
(+2)všeč
jedriličar24. 08. 2013 09:06:40
Sad si sve lepo pojasnio, pa se možemo posvetiti plezanju ...
Lp
všeč
Bobaje24. 08. 2013 09:15:40
http://www.youtube.com/watch?v=2kfZ85Ks170

http://www.youtube.com/watch?v=GTC0dNG4Ygg

Jedriličar poglej si filmčka. Očitno tud pri edlvajsu nimajo pojma!
(+2)všeč
jedriličar24. 08. 2013 09:26:58
Vidi, prijatelju, očito si se našao povrijeđen što sam se uopće usudio nešto ti napisati, jer ti je ego prevelik, ali kad si tako lijepo pronašao filmčeke (ovaj drugi sa faktorom pada je bitan, onaj prvi je ???), lijepo to prouči, pa pogledaj tvoj prvi post, onaj na koji sam se ja referirao i gluposti koje si tamo nadrobio .... i opet ti kažem, to je bilo dobronamjerno, a ti to shvati i dalje kako želiš. Pa još jednom, želim ti lijep i ugodan vikend
všeč
Bobaje24. 08. 2013 09:58:28
Upam da ne verjamete niti besedi, ki sem jo napisal. Ja včasih sem pač nesramen. Nekaterim strokovnjakom pa kapo dol.
(+2)všeč
Keko24. 08. 2013 10:27:12
Fantje, da se ne boste kregali, je najbolje stvar preveriti iz fizikalnega stališča. Za preračun sem uporabil faktor padca 2 in padec v globino 100m, na 50 metrov vrvi. Za test sem vzel primer opremljenega alpinista s skupno težo 100 kg, in uporabil vrv:
http://www.kibuba.com/Plezalna-oprema/Vrvi/Enojne?pID=3742
Rezultat, ki sem ga dobil je, da vrv zdrži takšen padec. Vrv se bo pri dinamičnem padcu raztegnila za 29,4%, kar je še vedno v mejah, saj vrv prenese dinamični raztezek 35%. Nekatere vrvi imajo naveden samo statični raztezek, ki je pa bistveno manjši.
Treba je pa spomniti, da je pri takšnem padcu, po navodilih proizvajalca, potrebno vrv zavreči, saj je bila vrv preobremenjena in pri naslednjem podobnem padcu, njena ulovitvena sila ne bo več ustrezna.
(+1)všeč
Stranica:1234
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići