Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasaj
jesihar / Zadnja sporočila

jesihar - Zadnja sporočila

Začete teme:
jesihar14. 05. 2013 11:58:43
V Triglavskem domu na Kredarici nameravajo izvesti dogodek TEDx. Pričakujejo 150 udeležencev.

Sam menim, da takšni dogodki nimajo kaj iskati v hribih; kljub temu, kako obljudena je Kredarica že sicer.

http://www.tedxljubljana.com/index.php?p=dogodek&id=18
Komentari:
jesihar19. 07. 2014 17:57:26
V kakšnem stanju sta Južna in Grebenska pot? je ostalo še kakšno snežišče?
jesihar31. 10. 2013 16:41:19
Kako je na DH, bo treba vzet dereze?
jesihar18. 10. 2013 17:06:19
Ali je na Špiku kaj snega?
jesihar1. 10. 2013 21:39:25
klm: "Zmotno je, da gojzarji preprečujejo zvin, pač pa le varujejo pred mehanskimi poškodbami, npr."


Kar praviš je gola neumnost. Naj ponazorim s skrajnim primerom: Poskušaj si zviti gleženj v navadnih adidaskah ali pa v smučarskih pancarjih. Kje misliš, da ti bo prej uspelo?

Čvrst visok gojzar zmanjša pregibnost gležnja in ga s tem tudi nekoliko zavaruje pred nasilnim zvinom.

Da ne omenjam tega, kako zaželena je opora takšne obutve po dolgi hoji, ko je noga že močno utrujena, in ko človek že malo lažje "narobe stopi".
jesihar19. 09. 2013 13:20:39
Včeraj ga je že krepko pobiralo. Vzpon od velikih podov na greben je zahteval nekaj izdatne previdnosti, ampak predpostavljam, da je že danes veliko bolje.
jesihar16. 09. 2013 11:00:13
Objava slike ni neprimerna, ker iz nje ni razviden obraz (razen, če so kakšne slike že izbrisane).



Sem pa mnenja, da bi moralo biti vsako javno poročilo gorskega reševanja, kjer je vzrok neodgovornost, objavljeno z imenom in priimkom reševanca. Vsem na očeh in ovekovečeno na spletu. Če je človek neodgovoren, naj tudi javno nosi sramoto.

Ali še drugače - kadar v svojo neodgovornost spraviš druge (delo reševalcev), si izgubil pravico do zasebnosti.
jesihar11. 09. 2013 16:13:40
Kakor sem videl, imajo v teh štacunah Simond dereze in cepine. Je ta znamka kaj vredna?
jesihar7. 09. 2013 12:01:44
No no, če bi postavili palice za privez, kot na GG, bi videl, kako bi to vplivalo na št. zimskih vzponov.
jesihar7. 09. 2013 07:13:25
Tistim, ki ste ubrali strujo, da je nadpovprečna zavarovanost v biti bolja, ki menite, da bi ljudje prav tako masovno rinili gor, tudi če pot ne bi bila tako dobro zavarovana.
Za vas imam naslednje vprašanje - zakaj se pozimi promet zdesetka, ko zahtevnost vzpona eksponentno naraste? Nemara ne zaradi tega, ker si ljudje pozimi nanj ne želijo več?

Ali drugače: trofeja - fotografija z zasneženim Aljaževim stolpom je vredna veliko več od fotografije v kopnem stanju. Pa jih ne kljub temu ne gre tako veliko ponjo.
jesihar6. 09. 2013 10:03:35
Hja, kadar vidim tak posnetek, si ne moram kaj, da ne bi zavzel stališča, da ne bi bilo prav hude škode, ko bi se na pristopu poruvalo vse zajle in kline.
jesihar5. 09. 2013 12:25:17
O tem sem že pisal. Bom ponovil:
Sem mnenja, da '100 dam na Triglav', množično obiskane maše na vršacih in druga gostilniška srečanja v gorski naravi nimajo kaj početi.

Vsak takšen dogodek da legitimnost vsem nadaljnjim. Vsakič nekdo z novo malce bolj drzno idejo.

Prav tako ne odobravam spomenikov, križev, NOB obeležij in spominskih plošč. Ko sem šel prvič na Triglav, me je kar mrazilo od vseh tistih plošč.

Pojdi v hribe, uživaj v gorski naravi, kolikor te je volja. Bedasta srečanja, samopromocijo, biznisiranje, politiziranje pa pusti v dolini. Od tega ne odstopam.
jesihar2. 09. 2013 10:34:01
Koliko časa hoda je iz Prisojnika na Razor čez Škrbino?
jesihar29. 08. 2013 09:09:37
Nameravam na Vrbanovi Špici in sestop preko Rjavine (po plezalni). Zanima me, v katero smer je pot "lepša" in v katero smer je lažje sestopit - oziroma saj veste, kaj mislim.
jesihar18. 08. 2013 18:49:41
Včeraj sem se lotil ene malo napornejše ture:
Plan je bil obiskat Mrzlo goro, Rinki, Skuto, povratek preko Dolgega hrbta na Mlinarsko sedlo in od tam sestopiti mimo Češke koče.

Z zajetno količino vode v nahrbtniku štartam iz parkirišča na Jezerskem - najprej preko ledin na Mrzlo goro. Zanjo bi rekel, da hribovc težko najde lepši kotiček. Začetni del je malce krušljiv, na drugi polovici poti so razčlembe stabilne in vzpon lepo steče. Razgled z vrha pa med lepšimi v Grintovcih (saj ta še sodi v Grintovško skupino?). Z veseljem bi si vzel čas, da jo fino prehvalim, ampak bolje, da ji ne delam prevelike reklame.
Za tem se vrnem na Jezersko sedlo, od koder se vzpnem na Koroško Rinko. Vzpon mi ni preveč po volji, ker se večidel poti vzpenjaš po zajlah in preko mestoma sitnih krušljivih prehodov. Tudi tistih nekaj ljudi, ki jih tod srečaš, je orng hribovske sorte. Razgled med potjo je edinstven in ves čas zadovoljno opazuješ, kako Velika baba postaja manj in manj velika - dokler se enkrat ne zazdi že skoraj nepomembna. Vrh je spektakel: z njega resnično sijeta Skuta in Štajerska rinka.

Tu začnem počasi ugotavljati, da bo mogoče treba turo malce prirezat: vročina in sprva težek nahrbtnik sta naredila svoje. Pa tudi časovno in tudi kondicijsko mi ne kaže tako dobro, kot mi je kazalo, ko sem doma na udobnem zicu naivno študiral karto. Zato se odločim, da preskočim Kranjsko Rinko. Pri sestopu na Male pode jo uberem kar malce počez, ob tem spoznavam, da mi od sonca in utrujenosti upada koncentracija. Zato se poigravam z idejo obhoda Skute; imam že tiste samohodcu znane mrke misli in dva lepa cilja v žepu - če turo zaključim kar tam, bom imel za sabo že prav zgleden izlet.
Ko pa uzrem prelepo vzhodno stran Skute, se zbudi sla, da sem gor moram, pa četudi gagnem. Razmišljam tako: če se ustrezno okrepčam, malce stisnem zobe in sestopim na zahod, kjer pot poznam, bi mi že skoraj moralo uspet. Bodrim se z ljubo maksimo, ki pravi - če sem do sem, bom pa še naprej.
Pred vstopom se prvo malo obiram, potem pa na delo; ko zagrizem v strmino, so noge kot po čudežu lažje in že čez uro in drobiž slavim vrh. Ni prehudo. Zadihan se zadovoljno naužijem razgledov.

Pri počitku se namenoma usedem tako, da ne gledam Dolgega hrbta, ki naj bi bil veliki finale. Kar je že samo po sebi zgovorno. Tam gori sta mi voda in veselje do podvigov že skoraj pošla. Po dokaj treznem premisleku spoznam, da se mi prav res ne ljubi več naprezat, zato zaključim, da ga bom obšel. Krenem proti Mlinarskemu sedlu, pa mi nekako uspe zaviti proti Velikim podom, kar je doprineslo k lepemu podaljšku. Zakaj bi se človek za dve minuti ustavil, pogledal karto in se vrnil na pravo pot, ko pa lako izmučen ubere “bližnjico” v skoraj nasprotno smer, kamor je želel?
Morala vidno upade. Vode že lep čas nimam več. K sreči najdem snežišče, ki se topi in se tako izognem skoraj gotovi smrti. No, izognem se vsaj gotovi žeji.
Sestop z Mlinarskega sedla do Češke koče je precej siten, naporen, dolg, nepotreben in še enkrat dolg. Noge so mehke, podplati zdelani, volje pa z vsakim korakom manj.
Na parkirišču sem malce za temo, kar potrdi, da sem se upravičeno umaknil Rinki in Dolgemu hrbtu.

Tu se zahvaljujem vsemu, kar mi je sveto za domisel, da sem vzel ležalnik. Na njem malce postokam, potem pa veselo domov.

Lepa tura. Prihodnji vikend pa le kaj krajšega.


jesihar8. 08. 2013 15:44:16
Ja lej, ne rabiš bit aroganten.
Meni dve napovedi govorita, da bo lepo vreme.

Ker ciljam natanko na trenutek po napovedanem izbljšanju, mi lahko nekdo, bolj izkušen ali pa z boljšim virom, mogoče poda boljšo oceno.

Ker sem omejen s časom in do hribov imam kar kar nekaj vožnje, ga ne bi rad kar tako tratil.

To je vse, po čemu sprašujem.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići