Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že bili na Dovški Babi (1891 m)?
Glasaj

Kokrska in Jezerska Kočna

Print
Gost29. 11. 2011 17:38:41
Včeraj sem si zadal za cilj, da se po brezpotju povzpnem na Jezersko kočno po J strani.

Najdem par opisov smeri po JZ grebenu in se odpeljem do Suhadolnika, kjer pričnem prečenje in vzpon proti grebenu. Najprej po živalskih avtocestah prečno in rahlo gor in ko se mi zazdi da prečim Skedoven potok se začnem strmeje dvigati proti grebenu.

Kmalu sem na grebenu, ki izgleda solidno uhojen, zato mu sledim. Moti me le, ker se v gostem gozdu nič ne vidi in nisem 100ž%, da sem spoh na pravem grebenu..

Nadaljujem po grebenu, ki je vse strmejši in za par delov sem moral kar krepko premisliti kako čez..

Že kar visoko končno pridem na malo jasico, kjer se rahlo vidi naokrog.. Pogledam fotografijo željenega grebena in jo primerjam z grebenom na moji levi - popolnoma identična! UF, NE! Falil sem greben! Nisem na pravem brezpotju, ampak na popolnoma neznanem in neprevejenem terenu!

Odločim se da nadaljujem in se v primeru prehudih težav vrnem, čeprav nerad. Spet hitro pridobivam višino z trentarskim plezanjem po strmem gozdu/travah/ruševju/skalah končno do vrha grebena, kjer me situacija šokira..
Pred mano stena, ki izgleda odurno neprehodna, greben naprej prav tako, če ne še hujše..
Preverim zemljevid, kje sem in kaj gledam - J stena Kočne, oz. Krvava peč - vodniček grebeni pravi, da je ocena III-II (z detajli IV) To pa je tudi konec opisa :|
Preveč in že vem, da bom obrnil.. Po eni uri ogledovanja in cincanja se odločim, da sestopim.. A ker je bilo že kar veliko časa za sestop, me prešine - po isti poti pa že ne!

Sestopim po strmi travnati grapi 100m nižje pod steno, kjer se si zaželim, da si zadevo vsaj ogledam od blizu, če sem že tu... Opazim tudi možen prehod v steno in pogojno tudi prek nje, no vsaj do 3/4, naprej izgleda kar navpično.

Kmalu sem pod steno in spet spremenim odločitev ter si rečem, da grem pogledat še na travnato sleme začetka stene, kako izgleda naprej, potlej pa sestop. Na sleme pridem presenetljivo lahko (živlaska avtocesta). Tam se ni nič videlo, a mi je par 10m plezanja že tako pogrelo veselje in raztopilo dvome, da brez hudih pomislekov zaplezam kar naprej..

Sicer z rahlim dvomom v srcu, kaj me čaka proti vrhu stene, a če ne bo šlo, se lahko še vrnem..

Kmalu vidim, da je stena noro razčlenjena in je možno plezati skoraj povsod, če poiščeš prehode pa lahko skoraj vesčas hodiš (po strmih travah in skotju). Jaz sem izbral skale in v prijetnem poplezavanju hitim naprej, proti strmim stenam na vrhu grebena.

Vesčas me obdajajo dvomi mojega početja, saj sem vse višje in še vedno ne vem, če je stena zgoraj še varno (če sploh) preplezljiva..
Bolj se bižam vrhu, bolj izgleda da mi bo uspelo in manj je dvomov in še večji je užitek.. Ko vidim, da bo šlo, me skrbi le še, če je to res vrh, kamor plezam... Na vrhu se izkaže da me čaka še dosti tvegan prehod na glavno kupolo, a kmalu k sreči zagledam jeklenice in pot - in kamen pade od srca - USPELO mi je !!

Hitro se povzpnem na Kočno, kjer zasluženo uživam, sam sredi nore gorske pokraine, svoj mir, ter zadoščenje po uspešno premagani J steni Kočne. In to v duhu prvopristopnikov nasmeh ..

Sledi bliskovit sestop do bivaka ter po brezpotju do Suhadolnika (vmes najdem celo zajlo).. Pri avtu sem že v temi.. Super tura, priporočam ljubiteljem deviških krajev in samotnih brezpotij nasmeh

Stena : poplezavanje I-II stopnja (odvisno od izbire, a tvegati ni potrebno niti 1x), če zaideš pa tudi do IV.. Še se vrnem na par začrtanih projektov nasmeh

všeč
skrajnik29. 11. 2011 17:39:53
Ker Gost namesto mene piše prispevke prilagam... velik nasmeh
še par fotk...
Jutro nad Kalškim grebenom1
prvi pogled iz gozda2
v živo na 1.pogled nič kaj privlačna stena3
4
spremljevalec čez celo steno5
Pristopni greben z bulo6
stena pred mano7
svež odlom8
više v steni9
pristoni greban od višje10
čez sem!11
drug pogled na steno12
lepote13
14
S stran kočne15
sestopni Šoder16
do bivaka17
še en lep projekt čaka...18
jezerski financarji19
in še en lep projekt :)20
do naslednjič...21
všeč
tomko30. 11. 2011 17:39:24
čestitke!
tudi sam gledam in zbiram opise te poti. Letos ne bo šlo, mogoče pa drugo leto. Kje pa si zavil v levo?
zmeden
všeč
JusAvgustin30. 11. 2011 19:27:04
Vsi podatki so na voljo v "must have" in sicer Milenko Arnejšek-Prle, Grebeni Slovenskih gora, podrobni opisi, skic sicer ni, vendar je velika odlika knjige, njena berljivost in čut za orientacijo, ki ti ga določen greben vzbudi, poleg tega stric google zagotovo nekaj ve. Je pa zame iskanje prehodov in prava grebenska rez čista droga. Plezalni grebeni pa smisel dela čez teden...mežikanje
Glede tvojih začrtanih projektov pa: go for it man!nasmeh
všeč
Volk1. 12. 2011 09:32:21
Čestitke za tale raziskovalni pristop tudi z moje strani. Moram pa reči, da se ne strinjam z uporabo določenih izrazov v zapisu. Očitno sta se na Kokrsko Kočno povzpela po divjem pobočju med JZ in J grebenom. Gre za območje številnih strmih razdrapanih žlebov in grebencev, kjer bi se dalo na prvo oko marsikje povzpeti na zgornji greben. Prava južna stena, ki je prehuda celo za Jusa (hehe) se nahaja med obema krakoma južnega grebena (narobe obrnjeni ipsilon). mežikanje

Pa lp in srečno.
všeč
JusAvgustin1. 12. 2011 14:36:57
nasmeh we shall see... sicer pa kaj pa je mestoma štirkicamežikanje
všeč
skrajnik1. 12. 2011 18:12:47
Da, tud se poglabljaljam že 2 dni v tole mojo "smer" - opisi, na zemljevidu, 3d gaea+ in zmeraj manj mi je jasno kje točno sem šel in falil "pravi" greben..

Nekako se mi dozdeva (in tudi 3d gaea izgleda), da ima "Volk" kar prav in sem se res lotil stene med JZ in J grebenom - a to bi pomenilo, da sem se povzpel po pravem - JZ grebenu (na sliki - z bulo)?

Ampak nadeljevanje grebena je bilo neužitno (po opisih MM in ostalih pa je tam čisti užitek)...

Nč vč jasn.. velik nasmeh

Komu kaj več?


ps: jasn sam to, da čez "pravo" J steno nisem šel, ker je zagotovo prekruta.. in še ...
Iz "mojega" grebena sem se spustil na desno pod steno, na greben pa sem prišel tako, da sem moral prečiti še desno - do poti (če bi šel čez Krvavo peč, bi po karti moral priti na vrh in prečiti levo - do poti).
všeč
šodrovc1. 12. 2011 22:07:01
Skrajnik, tako je, kot ti je pojasnil Volk. Šel si po pobočju, resda strmem in hudo razčlenjenem, med JZ in J grebenom in ne čez steno. In kot si tudi sam ugotovil, si jo ubral desno od tiste bule, ki se ji, mimogrede, reče Mala vratca in so del JZ grebena. Imeniten vršič, na katerem moraš obvezno stati, če si se odločil povzpeti po JZ grebenu do vrha Na Križu, lahko pa je tudi že sam po sebi odličen brezpotniški cilj. Od Malih vratc (spust z njega je za sladokusce kar direktno na sedelce velik nasmeh) se do vrha Na Križu sorazmerno lahkotno prebijaš več ali manj s kako enko, vseskozi desno ob JZ grebenu od katerega se večinoma ni potrebno pretirano oddaljevati. O turci si kaj več lahko prebereš v vodniku Vladimirja Habjana - Brezpotja kjer je tudi njen opis (Kočna po jugozahodnem grebenu).

LP nasmeh
všeč
skrajnik2. 12. 2011 00:22:33
OK, super, hvala, zdj mi je malo bolj jasno..

torej sem šel po pravi poti in pravem (gozdnem) grebenu do vrha "malih vratc"??
In sem potlej zabluzil od začetka skal(pobočja) naprej na desno??

Res pa je, da nisem iskal od "škrbine malih vratc" nič naprej po grebenu, ker je izgledal takrat (pre)krut nasmeh ....



ps: pa če je spust na sedlce res za sladokusce - poj me pa res čaka še veliko lepega - preden pridem do tja, mislim ... :? velik nasmeh
všeč
dprapr2. 12. 2011 08:59:18
Od škrbine moraš najprej po levi strani grebena - po skalah in strmih travah. Potem pa tako, kot je zapisal šodrovc - po grebenu ali po desni strani grebena. II. stopnje v bistvu ni nikjer, čeprav je v opisih omenjena! Morda tisto mesto, ko z leve strani prestopiš na greben!?
Lp
všeč
Volk2. 12. 2011 09:23:13
Šodrovc, lepo razloženo. mežikanje

Dprapr, drži. O dvojki na JZ grebenu ni govora. Se pa strinjam s teboj tudi v tem, da je še najtežje mesto pristopa tisti kratek vzpon nad Malimi vratci po severni strani nazaj na greben (sicer bi lahko rekel - nič posebnega, a je izpostavljeno).

Me pa zanima, če se je kdo od vas že povzpel čez levi krak južnega grebena (ne tistega nad bivakom). Ob priložnosti sem že stal tik pod njim, a me je pregnala megla. Na zečetku se nakaže II. stopnja.

Lp.



všeč
JusAvgustin2. 12. 2011 17:12:17
hehe lepe debate so stekle, torej VAS je gospodov šoderljubiteljev kar nekaj. nasmeh
všeč
dprapr2. 12. 2011 18:24:37
Kaj češ, na stara leta smo pač tam, kamor spadamo. Za Čopa nismo več, pol pač skrbimo na drug način za svojo dušo in se preganjamo po šodru - govorim za sebe, da ne bo kdo užaljen. Jus, ti si še pa premlad za šoder, se ti ne zdi!
Lp
všeč
JusAvgustin2. 12. 2011 22:27:34
Ko enkrat plezaš podrte stvari postaneš veliko bolj suveren in predvsem psihično samozadosten. Predvsem pa suveren, Tudi za PP so govorili da sem premlad potem pa, glej ga zlomka nenadoma postane PP hit leta!

Vsekakor, se vidimo kje tam gor!

LP, pipi navezamežikanje
da ne bo pomote, nas mladiče imate še veliko za naučit stari mački!
všeč
Jonny_11. 03. 2012 19:05:34
Kdo bil pred kratkim na Kokrski ali Jezerski? -Kakšna je kaj pot - koliko snega, kakšen, ...
všeč
mary12. 03. 2012 00:42:16
10.3. na Jezerski Kočni čez Grdi graben in Spodnje Dolce. Razmere odlične! Le višje več snega, a se lepo hodi po njem, dereze primejo kot je treba!
Kočna obsijana s prvim jutranjim sončnim žarkom :)1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Proti vrhu.13
14
15
Razgled z vrha.16
Pogled nazaj.17
18
(+5)všeč
matejam12. 03. 2012 20:30:46
Mary, čestitke za vzpon! Mene pa zanima, če je morda kdo prejšnjo soboto, dne 3.3.2012, z Grintovca fotografiral dva gornika, ki sta se vzpenjala proti vrhu Kočne iz smeri Dolcev, ker bi zelo rada videla to fotografijo. Vnaprej hvala za morebitno pomoč!

Mateja
(+2)všeč
redbull13. 03. 2012 08:05:03
kakšna je pot, če kdo ve, na jezersko kočno , iz kokrskega sedla, čez dolce...Če je kdo hodu v zadnem času po tej poti,če je prehodna me zanima(z derezami pa cepinom, če se normalno pride).,Ker če se gre na grintovec, pol to ne bo dost,si prehit nazaj,se še lahko gre na j.kočno.
Če je kje preveč izpostavljeno in preveč zahtevno predvsem to me zanima, al je ok

hvala

lp
všeč
ljubitelj gora17. 03. 2012 19:31:17
Danes cilj Kokrška ter Jezerska kočna. popoldne zimske razmere, južen sneg, zelo velika previdnost pri tem vzponu-sestopu. Osebno mi je bla ta tura eno samo uživanje, letno sem že prehodil po grebenu.

https://picasaweb.google.com/114400986607884783562/KokrskaKocnaTerJezerskaKocna
Kalški greben1
Bivak pod Kočno2
Nima imena je pa slikano iz Kokrške Kočne3
utrinek4
Skuta-Grintovec5
Kokrška Kočna6
.....D: že 200x napisal kaj je kaj7
Jezerska Kočna vrh je oni z ˝rdečo˝steno8
všeč
vespa17. 03. 2012 20:21:16
Lepa.A si šel čez Kokrsko sedlo? Kolk časa si porabil za vzpon?
všeč
Stranica:123...89101112...232425
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići