Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že bili na Boču (978 m)?
Glasaj

Malo in Veliko Špičje

Print
pier10. 07. 2009 09:54:07
Glede na to, da se odpravljam jutri na turo, bi lepo prosil ce mi lahko kdo posreduje informacije o stanju na poti med Pogacnikovim domom in Velikim Spicjem.
Hvala in lep pozdrav
všeč
pier10. 07. 2009 10:04:13
Mislim na Zasavsko koco na prehodavcih. Se opravicujem za napako
všeč
silva.plevnik10. 07. 2009 11:31:58
Zdravo, pot med Pogačnikovim domom in Zasavsko kočo na Prehodavcih, se pravi čez Luknjo in pod Kanjavcem je še precej zasnežena in zato brez zimske opreme neprehodna!!! (cepin,dereze) Delam na Zasavski koči, pa ti lahko iz prve roke povem, da bo tam precej nevarno še dlje časa. Sama namravam skočit k sosedom, samo bo treba počakat še kakšen mesec ali manj, da bo kopno. Lepo Špičje je skoraj brez snega :-) Dolina 7 tudi, na Kanjavec se tudi da lepo priti... :-) Aja, vabljen na Zasavsko kočo nasmeh

natakarica Silva:-)
všeč
pier10. 07. 2009 14:52:06
Najlepsa hvala za info Silva. Lep pozdrav in nasvidenje jutri.
všeč
janav10. 07. 2009 15:08:32
Silva, a si tolk prijazna, pa mi/nam zaupaš, kakšna je pot od Triglavskih do Zasavske koče na Prehodavcih pa potem naprej v Trento? A je potrebna zimska oprema? hvala ti že v naprej...
všeč
ploha11. 07. 2009 16:05:32
kakšna je pot od triglavskih do Zasavske ne vem je pa od Zasavske v Trento prehodno brez zimske opreme
1
2
3
všeč
pier13. 07. 2009 10:35:49
pot od triglavskih do Zasavske je normalno prehodna, tudi spust v Trento preko pl.Lepoca je brez snega. Se dodam pozdrav za Silvo iz Zasavske koce in ostalim oskrbnikom za njihovo prijaznost in priporocam obisk koce vsem. Lep pozdrav
všeč
bizmbazm14. 07. 2009 01:33:55
Vsem sporočam, da je bila pot 30.06.2009 čez Špičje lepo prehodna brez zimske opreme. Priporočam vsem na res lepo turo in lep razgled. Tisti dan sva bila verjetno edina gor. Ker je zelo mirno, sva videla tudi veliko kozorogov ter tudi 3 gamse.
LP
všeč
triglavski29. 07. 2009 19:28:37
Iz Loga v Trenti na Trebiški dol, pa Zadnjiški dol in Prehodavci. Tam zavijem v desno na Lepo Špičje. Gori, doli in malo naokoli, vmes srečam dva in že sem na vrhu, ki ga občasno zagrinja megla. Želim se vpisati pa ni knjige, obrnem se nazaj proti Prehodavcem, na kamnitem ledeniku ju dohitim, potem pa zavijem do Zasavske koče, srečam prijazno kelnarco Silvo, potem pa dol v Trento.
všeč
peter212. 09. 2011 21:43:39
Tura, ki jo ponoviva skoraj vsako leto. Sicer kar naporna za en dan, a vredna vsakega koraka. Pričela sva na planini Blato, koča pri Sedmerih jezerih, Veliko, Malo špičje, Prehodavci, vrnitev do koče pri 7j in čez Fužinarske planine nazaj na pl. Blato. Pristop na Veliko špičje je b.p. prav tako greben med Velikim in Malim špičjem.
Slike: http://www.petersfoto.si
Dvojno jezero in lepo špičje1
všeč
ljubitelj gora30. 06. 2013 21:11:39
Začnem v Trenti pri glavni cesti, v smeri Prehodavcev, ko pridem do bivaka se usmirim proti Malemu Špičju in prečim vse do Velikega Špičja, za vsak slučaj imam s seboj cepin, ampak pot ni nikjer problematična, tu pa tam se stopi malo na sneg. Z vrha V.Špičja se usmirim proti V.jezeru, nekaj časa po označeni poti, nato pa malo po svoje in pridem ravno pri V.jezeru, tam, tu se mal odpočijem. Grem naprej proti koči na Prehodavcih, kjer si ogledam bivak. Počasi bo za odhod, med spustom pa si mi ves čas kaže Zadnjiški Ozebnik, zato se na sedlu odločim še za vzpon na Zadnjiški Ozebnik, več bom napisal v drugi temi.
1
2
MM3
Jalovec4
Špičje5
Prisank6
Razor7
8
Kanin-Čisti vrh9
10
11
Zadnjiški Ozebnik12
T.13
14
15
(+3)všeč
LidijaJesih19. 07. 2013 15:45:32
Lepo Špičje sem prehodila v začetkih svojega spoznavanja gora. Takrat smo se preko Planine za Skalo najprej povzpeli na Čelo skozi njegov žleb, potem smo prespali v Koči na triglavskih, naslednji dan pa smo prečili Špičje, se ustavili na Prehodavcih in se spustili v Zadnjico. V spominu mi je ostalo le, da je leeeeepo, pa pogled na Ledvičko s poti. Res je bilo treba ponoviti. Tokrat od Koče pri Savici čez Komarčo, nič spat, ampak kar na Veliko Špičje, pa do Prehodavcev. Še vedno je leeeeepo. Na vrhu Velikega Špičja je doma svizec, ki nas je strumno motril pri prihodu, potem pa se je vseeno odkobacal za rob. Pristop je strm, zahteva previdnost in trden korak. Tudi prečenje ni čisto kratko, sem in tja zelo zračno. Nabrali smo skoraj 2000 višinskih metrov, zato je prijaznost v Koči na Prehodavcih dobro dela. Koča popolnoma polna, le rezervirajte preden greste gor. Nova ekipa razpolaga celo z interentom in če vas zanima za okoliške poti ali avtobus do Vršiča, le vprašajte, vse boste izvedeli. Poti so tu kopne, priporočljivo je, če je čez Špičje tudi suha, saj se sicer možnost zdrsa občutno poveča, užitek pri opazovanju okolice in rožic pa zmanjša. Vse, čisto vse boste našli. No, morda ne tulipanov. Lepa, zahtevna tura nad kolonami pohodnikov po dolini sedmerih. Vredna vsakega koraka.
pogled s Komarče na hišico pod Slapom Savica1
Prvo ali Črno jezero2
girice? :) :)3
lepa spodbuda4
Pred Dvojnim jezerom se pojavi Špičje na ogled v vsej svoji širini5
vode je malo, ljudi pa kar precej  (tretje triglavsko jezero)6
tu se z magistrale odcepi pot in takoj postane manj uhojena7
do žleba (v skalah) vodi strma izpostavljena steza8
pogled navzdol9
zavarovan žleb10
čuvar najvišjega vrha Špičja11
razgledi na vse strani kar ne spustijo z vrha12
greben v nadaljevanju, a ne vidi se cel13
Nebo nad Jalovcem riše srček...14
Greben je ponekod zelo ozek. In potka temu primerna.15
pogled nazaj po dolini sedmerih nekje na pol poti16
Četrto triglavsko, Veloko jezero, Ledvička17
prečenje po ozki poklini po platkah18
Greben z druge strani. Hm, nekam pokonci stoji vse19
Koča na Prehodavcih in zadnje, 7 jezero20
jezero po Vodnikovim vršacem je še zimsko21
šopek za nagrado22
:)23
(+7)všeč
dpicul29. 07. 2013 07:32:13
Včeraj s prijatelji opravili isto pot je predhodno omenil _ljubitelj gora_, razen Zadnjiškiškega Ozebnika. Lepa pot s čudovitimi razgledi.
všeč
dpicul29. 07. 2013 11:35:59
Moram pa opomniti, da ko smo se vračali iz sedmerih jezerih proti Zasavski koči, smo šli naprej od Zelenega jezera, tik ob Rjavem jezeru do koče, je pa pred Zelenim jezerom pot, katera krajša pot ko koče, je pa zelo slabo označena, ko si utrujen se vsak meter pozna..
všeč
tropine30. 07. 2013 17:45:31
Pozdravljeni!
Mi lahko prosim odgovorite kako zahtevna pot je med Kočo pri Triglavskih jezerih proti V. Špičju(ker je V. Špičje označena zahtevna pot)naprej do M.Špičja in Zasavski koči, ker nameravamo iti z dvanajst letnim otrokom.

Hvala za odgovore. Anica
(+1)všeč
otiv30. 07. 2013 18:03:44
Anica vse zavisi od izkušenj,ki jih ima družina.Če greš prvič po klinih in jeklenicah,potem že ne priporočam to pot za prvo turo.
všeč
peter226. 06. 2015 17:53:45
V Bohinju grebenu Velikega in Malega Špičja še vedno pravimo Lepo Špičje.
Ime je vsekakor upravičeno. Nama je tura vsakoletni višek pohodništva, ture, ki se jo veseliva že v naprej.
Tudi tokrat je bilo, kot že tolikokrat do sedaj, izhodišče planina Blato.
Do tja nas sedaj popelje v celoti asfaltirana cesta. Fužinarske planine so bile hitro za nama, in v kočo pri Dvojnem jezeru sva vsotpila ravno, ko so jo zjutraj odprli. Prijazno osebje se naju je spomnilo še iz lanskega leta in naju celo počastilo z jutranjo kavo.
Prebijanje skozi mokro rastlinje skozi predel pri Utah sicer ni bilo tako romantično, saj sva bila premočena do pasu. Sva pa lahko videla jezerce, ki nastane le ob močnem deževju.
Višje se je svet postavil pokonci, svet je postajal vse bolj skalnat in strm. Na vrh sva prispela že povsem posušena.
Grebensko prečenje ja nama najlepši del ture, ki ga je kar greh prehoditi na hitro. Preveč je namreč lepot, ki se jih je vredno naužiti, si jih zapomniti in jih v mislih še kdaj podoživeti. Prečenje grebena kar prehitro mine. Večinoma hodimo po južni strani, kjer se skalnat in strm travnat svet spušča proti dolini Triglavskih jezer. Proti Malemu Špičju pa pot zaide tudi na severno stran, kjer lahko občudujemo drzne, prepadne stene Velikega Špičja.
Prav do Prehodavcev nisva hodila, že prej sva se spustila do Zelenega jezera in potem po dolini Triglavskih jezer in Fužinarskih planin nazaj do avta.
Na grebenu Velikega Špičja sva našla rastišče redke rastline kranjske trinije, v dolini Triglavskih jezer pa novo rastišče izredno redke janezove murke, kar nama je še polepšalo dan. Za konec pa še obisk prijateljev v stanovih v Fužinarskih planinah.
Tema je bila, ko sva se zadovoljna vrnila domov.
Kot sem že napisal: nama je to najlepša tura, ki si jo privoščiva vsako leto. Zanjo se je treba vzeti čas. Prelep je namreč svet tam gori, da bi kar hitel skozenj.
Sicer pa več v slikah:
http://www.petersfoto.si/thumbnails.php?album=datebrowse&date=2015-06-26
http://www.petersfoto.si
Z Velikega Špičja1
(+6)všeč
krnicar27. 07. 2017 11:46:20
Pozna kdo nemarkirano pot, ki vodi na/z Velikega Špičja proti planini Lopučnici?
Z vrha gre pot nekaj časa po grebenu proti jugu, potem se strmo spusti navzdol v Za dolino, obkroži Gladki lašt, se na Zgornji Komni odcepi in se spodaj priklopi na markirano pot, ki vodi od Koče pri Triglavskih jezerih do planine Lopučnice. Pot je vrisana samo na nekaterih zemljevidih.
Je kdo že kdaj tam hodil? Gre res za pot, ali za spodaj že zdavnaj preraščeno pot in torej praktično za brezpotjezmeden
všeč
ba2. 08. 2018 10:07:53
Zanima me, ali je pot od Triglavskih jezer do Prehodavcev čez Veliko in Malo Špičje dobro urejena in zavarovana? Ali je zelo zračna?
všeč
malimiha2. 08. 2018 10:56:21
Zdravo, pot je urejena, lepa in neproblematična. NA nekaterih delih malo bolj strma ko se vzpenjamo na Veliko Špičje. lp
všeč
boštjanko28. 06. 2023 16:37:30
25.6. iz Trente na Malo Špičje in Zadnjo Lopo.

V času, ko se ponekod v visokogorju še najde kaj snega, se mi je zdel vzpon na Malo Špičje dokaj "neriskantna" tura. Poleg tega sem si zaželel od blizu pogledati Jezero pod Vršacem. Na vrtljivi spletni kameri je izgledalo kar zimsko.
Do Prehodavcev sem srečal kar nekaj pohodnikov. Od odcepa za Špičje pa sem bil na poti praktično sam.
Pot je z izjemo dveh ravnih snežišč takoj za Prehodavci povsem kopna. Pokrajina pa vsa v cvetju, prava paša za oči. Da ne omenjam prekrasnih pogledov na Sedmera jezera. Pot Stanka Kosa je zame ena najlepših.
Na podih, tik preden sem se začel dvigovati, sem presenetil še Alpskega svizca. Je kar zakopal po gladki skali :-)
Ob sestopu sem "skočil" še na sosednjo Zadnjo Lopo. Kdo bi si mislil, da je pristop nanjo s te strani tako enostaven.
Sledil je še obisk jezera, ki se šele prebuja iz zime. Nekje sem prebral, da je to edino od Sedmerih jezer, ki odteka na "našo" (Trentarsko) stran.
Pred odhodom v dolino pa še rehidracija s hladnim pivom ob koči. Na hišni "plaži" sem ga popil na ležalniku s pogledom na osvojena vrhova. Neprecenljivo nasmeh

Skupno se je nabralo cca 1800 višincev in dobrih 26 km.
Brez slapu na Beladovcu pač ne gre1
Pri lovski koči na Trebiškem dolu2
3
Alpska velesa na višku cvetenja4
5
Cvetlični aranžma, zadaj Razor in Pihavec6
Odlično ohranjena mulatjera in Vršac7
Zadnjiški Ozebnik8
Cvetoče bogastvo9
Svišč10
Malo Špičje na sedlu pri Zadnji Lopi11
Pogled v nasprotno smer - Zadnja Lopa. Od tu je le kratek sprehod do njenega vrha. 12
Pogled, ki te začara - Jezero v Ledvicah in Dvojno jezero13
Jezero v Ledvicah. Te barve!14
Dvojno jezero15
Zeleno jezero. Od tu tako neizrazito.16
Rjavo jezero. Ta čas bogato z vodo.17
Pogled proti Hribaricam.18
Na vrhu Malega Špičja19
Goriški rob in Veliko Špičje. Vmes Krn.20
Divje odrezan Goriški rob21
Vršac, pod njim koča na Prehodavcih. Desno od nje pa Jezero pod Vršacem22
Čisti vrh in Tičarica. Zadaj Bavški Grintavec.23
Bovško polje in nad njim Kaninsko pogorje24
Mojstrovke in Prisojnik, pred njima pa Zadnjiški Ozebnik25
Dobrač med Mojstrovkami in Prisojnikom26
Na vrhu Zadnje Lope27
Pogled nazaj proti 200 m višjemu Malemu Špičju28
Na poti proti Jezeru pod Vršacem29
Pri Jezeru pod Vršacem30
31
Nikakor si nisem mogel razložiti, odkod taka lepa modrina na tej strani jezera32
33
Pogled s Prehodavcev proti Zadnji Lopi in Malemu Špičju. Od tu sta dobro poravnana in na prvi pogled je videti le en vrh.34
Če bi bila polica malo ožja, ne bi tako brezskrbno hodili po njej :-)35
Še zadnji pogled na Zadnjo Lopo (levo) in Malo Špičje (desno)36
(+18)všeč
Stranica:12
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići