Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
V kateri državi se nahaja Grlovec (1840 m)?
Glasaj

Planinski čevlji

Print
risto12. 01. 2016 18:14:29
Imel sem lahke in težke Alpinine čevlje in sem imel probleme ( delno odlepljenje podplata, po dveh mesecih izrabljen petni del itd. Res so vse reklamirali oz. popravili. Kot sem napisal po jutranji rosi 5 minut in že je bilo vse mokro ! Za 120 € pričakuješ nekaj več ! Zelo pogrešam Ratitovec gojzarje a so jih menda Italijani spravili v .... Sedaj imam lahke 5.10 in sem zaenkrat zelo zadovoljen nasmeh Z alpino sem zaključil zavijanje z očmi
všeč
kitta12. 01. 2016 18:41:54
Se povsem strinjam z JusAvgustinom. Tudi sam sem uničil že kar nekaj gojzarjev, ampak LS trango Alp je top. No meni je model trango cube gtx še boljši (ti so še bolj plezalno usmerjeni).
všeč
dragon12. 01. 2016 19:13:48
Jaz nosim Alpina Tibet že vrsto let. Nosim jih tako poleti kot pozimi. V griče hodim 3-4 na mesec. Na vsako leto in pol približno kupim nove, stare pa potem, da jih do konca zrabim nosim še kako leto na šihtu(krovstvo) ali pri delu v gozdu.
Za moje potrebe so optimalni, kar se tiče kvalitete in cene...
(+5)všeč
ljubitelj gora12. 01. 2016 19:40:11
Tud La Sportiva ni več tisto kar je bil.
všeč
Zebdi12. 01. 2016 22:40:32
ljubitelj gora, bi tole malo bolj objasnil?
(+1)všeč
lino13. 01. 2016 16:00:27
Zebdi, jaz sem tudi zadovoljen z La Sportivo. Če pa prav razumem LG-ja so pa bili LS čevlji včasih še bolj kvalitetni, se pravi vrhunski. Lp
všeč
JusAvgustin13. 01. 2016 17:28:44
Predvsem LG črpa iz lastnih izkušenj, ker pri vseh parih LS ki jih je imel je opazil upad kvalitete. Najbrž.zavijanje z očmi
všeč
b.k.13. 01. 2016 18:25:21
Ni mi jasno zakaj je JusAugustin do vsakega, ki nima enakega mnenja kot on, tako nestrpen.
(+5)všeč
Zebdi13. 01. 2016 19:31:58
b.k., gre se bolj za to, da nekateri pišejo rahlo na pamet. Sam imam že drugi par Sportivinih čevljev, pa nisem opazil neke razlike v kvaliteti - zato me je tudi zanimalo, v čem La Sportiva ni več to, kar je bila.

Vsaj za njihove plezalne čevlje z lahkoto trdim, da kvaliteta v zadnjih desetih letih ni nič padla - sedaj imam že šesti par...
(+8)všeč
JusAvgustin14. 01. 2016 05:48:57
b.k. kako lahko govori, da je kvaliteta padla, če v življenju še ni imel LS na nogi?????????? In to ni rahlo na pamet, to je mlatenje prazne slame. Imam samo od LS čevlje: plezalke, pohodne, zimske tehnične, zimske, letne pohodne, za dostope skratka vse mogoče čevlje. Vmes je bila tudi kakšna cvetka, npr. Ganda guide, kjer mi še sedaj ni jasno kako je lahko čevelj propadel po dveh turahzmeden a to ni poanta. Pomembno je da vem za kakšne čevlje gre saj sem si lastil in si še lastim samo LS. To, da pa nekdo govori na pamet je pa malo smešno, kajne?
(+2)všeč
dprapr14. 01. 2016 09:07:59
Komentirati kvaliteto čevljev ali druge opreme, ki nam je nepoznana, ture, na katerih ne poznamo razmer, ali jih še sploh nismo "pošlatali",...vse to in še kaj zavaja obiskovalce foruma in povzroča, da forum ni takšen, kot si ga želimo.
(+8)všeč
jurel14. 01. 2016 17:48:51
Tudi jaz imam podobno izkušnjo kot JusAvgustin. Ganda guide hitro razpadle, zimski tehnični čevelj in plezalke pa super nasmeh
všeč
bagi14. 01. 2016 18:49:21
Tole je primerjava mojih čevljev Alpina Tibet in LS Trango Trek Micro EVO Gtx iz prve roke.

Oba para na fotkah sta letnik 2015, prehodil sem cca 200 ur z vsakim od njih. Enak način hoje, enaka teža, približno enake razmere in težavnost. Na fotkah se vidi izrabljenost obeh modelov čevljev v celoti in izrabljenost podplatov. Moj povzetek je sledeč ….

Alpina Tibet …

Skozi leta in leta gorniške hoje sem zamenjal okoli 20 parov Alpine, vedno model Tibet. So zelo udobni predvsem za tiste s širokimi stopali in z njimi sem prehodil večino mojih gorskih poti vseh težavnosti. Odkar so pred leti zamenjali še podplat so mi postali še *boljša* izbira.

Vendar … ti novi podplati zelo kmalu postanejo drseči na vlažnih skalah, zaščitna guma na konicah se začne cefrati in odstopati. Pri vsakem novem paru zadnja leta je bila ista zgodba. Usnje dokaj hitro premoči kljub rednemu nanosu impregnatorjev ( Nikwax tekočina ). Drseči podplati so botrovali dvema bolečima zdrsoma na vlažnih skalah zato sem se odločil da zaradi varnosti preizkusim velikokrat omenjeno La Sportivo.

LA Sportiva Trango Trek Micro EVO Gtx …

Moj največji dvom je bila udobnost LS čevljev ker so že na pogled v konici precej ožji. Dvom je bil odveč ker ima LS spredaj v višino več prostora za prste. Poleg tega je potrebno paziti da tisti z nizko nartjo vzamejo LS čevlje z oznako EVO. Ta oznaka pomeni nižje čevlje v predelu narti in tako prsti ob pravilni izbiri velikosti pri spustu ne nabijajo v konico čevljev.

So pa to moji prvi LS čevlji. Z njimi hodim brez vsakih problemov. Prva tura je bila dolga 11 ur pa do sedaj nisem pridelal niti enega žulja ali odrgnine. Podplati zaenkrat še ne drsijo, občutek natančnosti pri polaganju nog pa je neprimerno boljši kot pri omenjenem modelu Alpine. Vlago držijo dobro, posebno umetni materiali, niso pa vsemogoči. Popolnoma vodoodpornih čevljev namreč ni, oziroma se jim reče … gumijasti škornji velik nasmeh

Kaj naj rečem za zaključek …

Alpina Tibet ... so super izbira za povprečnega gornika posebej v razmerju cena s popusti / lastnosti. Priporočam da se jih zamenja takoj ko začnejo drseti ne glede na poti kjer se hodi.

La Sportiva Trango Trek Micro EVO Gtx … zame so zaenkrat super izbira, imajo pa seveda višjo ceno. Glede na dosedanjo obrabo, kvaliteto materialov in izdelave ter posledično trajanja morda niti niso toliko dražje. Koliko bodo moje LS trajale bom šele videl. Zaenkrat je vse BP.

Upam da so te informacije komu v pomoč pri izbiri. Nastale so na podlagi mojih izkušenj in zato je to mnenje lahko drugačno kot ga ima kdo drug. Vsak se za nakup seveda odloči sam.

Če bi morda kdo želel izvedeti še kaj o čevljih za poti dolge stotine kilometrov ala Španski Camino pa na ZS. Tu čevlji gorniškega tipa namreč nimajo kaj iskati, čeprav se velikokrat uporabljajo zavijanje z očmi


1
2
3
4
(+18)všeč
ljubitelj gora14. 01. 2016 20:05:48
Juš a si ti moja druga mama, da veš vse o men, imam različne izkušnje in tudi nekateri so mi pokazal kakšni so La Sportiva po 1 letu uporabe, ko so bile moje od Alpine še kot nove. In od gojzarjev je vse odvisno po katerem terenu se hodi, število ur hoje, shranjevanje gojzarjev po turi, teža gornika, cena, nega itd Ne morte pa primerjat Alpine in La Sportiva, ker je alpina za svojo ceno solidn gojzar. Kdor pa misli, da bo za 90 evrov v Tibetkah hodil tako dobro kot v La Sportivi za 230 evrov se pa moti.
(+8)všeč
capraibex14. 01. 2016 20:36:15
Ljubitelj gora,ko boš imel na nogi La sportiva Karakorum,boš imel gojzar,da se reče.Itak si kmet,bi moral vedeti,kaj je boljše od dobrega.jezen
všeč
martin415. 01. 2016 07:58:15
Pozdravljeni,
kaj se tiče La sportive Karakorum moram reči tole, ležali na nogi zelo dobro, samo po cca.8 turah je bil podplat obrabljen do konca. Morda sem naletel na škart robo!Sem ga dal zamenjati, samo ni to. O Alpini nič slabega, La sportiva za zimo pa je zakon.
(+3)všeč
lino15. 01. 2016 15:18:44
Imam slabo vest, ker sem kupil La Sportivo. Posredno sem s tem vplival na slabšo prodajo kvalitetnih slovenskih čevljev tovarn Peko, Planika in Alpina. Podobno se je dogajalo s tekstilno industrijo dobrih planinskih oblačil. Zato smatram, da nisem Slovenec z veliko začetnico, ampak slovenec z malo začetnico.
So pa nekateri kot LG, Martin4 in drugi, ki pokončno zagovarjajo Slovenske izdelke. Lp
všeč
metod15. 01. 2016 15:36:05
Bagi, dobra primerjava obeh čevljev! Dodal bi le pomanjkljivost LA: notranji del čevlja (gledano na hojo) je narejen iz dveh delov, ne iz enega kot Tibet, zato se je meni začel trgati že po prvem melišču. Kamenje se zatika za šiv in ga načenja. Alpina je glede tega boljša, je pa res, da se čevelj z uporabo razleze in slabše oprime nogo. LP, M
(+2)všeč
Busterman15. 01. 2016 21:18:53
Mam en kup parov čevljev, pa sem najbolj navdušen nad Alpinini VX953 (sicer neposrečeno poimenovanje).

Kupil sem jih za ene 60eur, ker imajo itak skos pri alpini akcije in moram rečt da za tak denar ne moreš dobit bolšega čevlja. Sicer poleti bolj hodim v dostopnih čevljih, pozimi pa v zimskih gojzarjih. Omenjeni čevlji v uporabi večinoma "mrtvi sezoni" in pa na dolgih kondicijskih turah, ko je teren v hribih najbolj krut do čevljev, blato, zaplate snega itd. Držijo se po treh letih še vedno odlično.
Po mojem mnenju za pohodnišvo v treh sezonah zadoščajo za pristop na katerikoli vrh pri nas, pa še marsikaj drugega se je dalo zlezt velik nasmeh. Seveda se da za več denarja dobit bolšo robo, samo toliko muzike za tako ceno ne. Za običajnega pohodnika po mojem mnenju izpolnejo vse kar bi lahko zahtevale naše gore, prihranjeni denar pa lahko porabite za kak drug kos opreme velik nasmeh Pa še lahki so, bo šlo lažje v hrib.

+Poceni
+Lahki treking čeveljci, ki te popeljejo povsod
+Trdi samo toliko kot je potrebno in nič več
+Presenetljivo membrana še vedno drži 100% tud v največji moči
+Podplat je klasika Vibram, pač drži kot vsak drug gojzar
+Slovenski

-Uzadi ni vtora za dereze (sicer niti niso to zimski čevlji, tak da ni nek hud -)
-Sprednji del podplata ni najboljši za plezanje (je pač tak kot jih ima tudi večina drugih pohodniških čevljev)
-na enem čevlju je kmalu odstopil rob na konici (kak cm), vendar je zadeva moteča zgolj vizualno, in stabilna že dalj časa
(+4)všeč
Am Shagar15. 01. 2016 22:17:07
Planinski čevelj je kot vsaka stvar danes. Lahko je poceni ali drag. Lahko oba držita par let lahko pa imata napake in so potem problemi. Predvsem je treba pač poizkusiti čimveč čevljev, da se vidi kako sedej na nogo. To je prvi vidik, drugi je pa uporaba. Če delaš bolj lahke zadeve potem ni ravno potrebno imeti La Sportiva. Seveda je pomemben tudi denar. Pa nekateri imajo radi bolj trde in težje čevlje, drugi lažje, pa teža človeka in še en kup drugih dejavnikov. Za zimske je pa treba seveda bolj pazit. Nekateri gredo po skalah tudi v pohodnih ala Alpina Cromo. Kar se pa navadnih Tibetk tiče so nepriporočljive za namočeno podlago s skalami in listjem. Drugače so pa ok. Pa usnje nad stopalom rado razpoka v notranjosti. Torej, če preživijo nov navaden podplat gor pa gas naprej. Zimski čevlji od alpine so pa itak samo pod kategorijo gorniški.
všeč
Stranica:123...5758596061...878889
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići